maria- Chcem sa spýtať nemá niekto skúsenosti s ľanovým olejom? Ako sa používa ?
VŠETKO ČO POTREBUJETE VEDIEŤ: ĽAN SIATY A POUŽITIE V LIEČENÍ Poznámka: Autor je zásadne proti užívaniu veškerým novovyrobeným tkz. liekom chemickou cestou a pokladá súčasntnú medicinu za biznis a lekári za tupcov čo nasledujú učenie a ak sa dostanete do nemocnice tlačia do vás lieky ktoré vaše telo viac oslabuju ako liečia, stačí sa ist pozriet na oddelenia dermatologie napr. na 8 posch nemocnice Pasteura v košiciach, pribuda alergíí n alieky avšak ludia su nepoučitelny a beru anorganicke latky dalej, kolko kupi a spotrebuje nemocnica na pacientov tolko zarobí, biznis vidíme všade. pozri priatelov: http://clanky.regeneracnecentrum.sk/...smrtelny-omyl/
http://zdravi-az.cz/Forum/viewforum.php?f=3 http://translate.googleusercontent.c...JxsU6hryvrDkGA http://www.alphamedical.sk/sk/Pre-pa...itaminu-D.alej
Lis:
ZLOŽENIE A ÚČINKY:
Ľanový olej obsahuje esenciálne mastné kyseliny :
- alfa-linolénovej kyseliny (ALA) ktorá patrí do skupiny omega-3 mastnej kyseliny (
http://cs.wikipedia.org/w/index.php?...edit&redlink=1), telo ho prememieňa na eikosapentaenovú kyselinu (EPA) a dokosahexaenová kyselinu (DHA), omega-3 mastné kyseliny sú nájdené aj v rybom tuku. Omega-3 mastné kyseliny, zvyčajne z rybieho tuku, ktoré preukázateľne vedú k zníženiu zápalu a pomáhajú predchádzať niektorých chronickým ochoreniam, ako sú srdcové ochorenia a artritídy. Ľanové semeno obsahuje v pomere k svojej hmotnosti až 2.5-krát viac omega-3 mastných kyselín ako orechy. V 100 gramoch ľanových semien sa nachádza približne 22 gramov ALA. Z ALA vznikajú sériou transformácií tuky označované ako EPA a DHA. Tieto látky majú v tele jednak stavebnú funkciu, pretože vytvárajú vnútrobunkové priečky v mozgových a iných bunkách, jednak regulačnú úlohu, pretože z nich vznikajú hormónom podobné látky – prostanoidy. n-3 MK ich prostredníctvom znižujú v krvi hladinu TG, blokujú agregáciu trombocytov, znižujú krvný tlak a majú antiarytmický efekt (9).
- kyselinu linolová ktorá patrí do skupiny a omega-6 mastnej kyseliny. Nedostatek omega-6 mastných kyselin způsobuje vysoušení a vypadávání vlasů a špatné hojení ran. Získanie dobrej rovnováhy omega-3 a omega-6 mastných kyselín v strave je dôležité. Tieto základné tuky sú polynenasýtené mastné kyseliny, alebo PUFA. Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať zápaly, zatiaľ čo najviac omega-6 mastné kyseliny majú tendenciu prospievať k zápalom. Zdravá strava by mala obsahovať zhruba 2 až 4 krát menej omega-6 mastných kyselín ako omega-3 mastných kyselín. V typickej americké strave, však, inklinuje k obsahovať 14 až 25 krát viac omega-6 mastných kyselín ako kyselín omega-3 mastných kyselín. Mnoho výskumníkov verí, že toto je významný faktor v narastajúcich zápalových ochorení v Spojených štátoch. Ľanové semienko - ale nie ľanový olej - obsahuje tiež skupiny látok nazývaných lignany [
http://www.walmark.eu/sk/Pages/viete-ze.aspx?da_id=226] (v mäse po mletí), ktoré môžu hrať úlohu v prevencii rakoviny.
Niektorí vedci si myslia, že ľanový olej môže mať niektoré tie isté výhody ako rybí olej, ale pre telo je veľmi efektívny pri konverzii ALA na EPA a DHA. Vlastnosti ALA, EPA, DHA a nie sú nevyhnutne rovnaké. Štúdie sú neisté v tom, či ľanový olej je vhodný na podobný účel.
Obsahuje 50 až 60% omega-3 esenciálnych mastných kyselín vo forme (ALA) alfa-linolénovej kyseliny , to je viac, než je obsiahnutý v rybom tuku, ale telo ho nie príliš efektívne nepremiena, tak ako (ALA) na omega-3 mastné nájdený v rybom oleji. Takže (ALA) alfa-linolénovej kyselina z ľanového nemusí mať rovnaké účinky ako eikosapentaenová kyselina (EPA) a dokosahexaenová kyselina (DHA) z rybieho oleja. Tajomstvo účinku e Ľanové semeno je zložené zo 42 % tukov a 28 % vlákniny, je vynikajúcim zdrojom omega-3 prispievajúca k zachovaniu zdravia. Ľanový olej obsahuje dve esenciálne polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré si telo človeka nie je schopné samo vyprodukovať a podobne ako vitamíny a minerály ich môže získať iba linolenovú kyselinu (omega-6), ktorá je nevyhnutná na prežitie. Na rozdiel od väčšiny ostatných olejov obsahuje najväčšie množstvo ďalšej esenciálnej mastnej kyseliny - alfa- linolénovej kyseliny (ALA). Ide o východiskovú rodičovskú zlúčeninu všetkých omega-3 vôbec. Telo si z nich časť premení na blahodarné prostaglandíny, ktoré sú schopné zabíjať nádorové bunky. Nedostatok ALA (čo je typické pre západný – nezdravý spôsob stravovania) zodpovedá za tvorbu škodlivých enzýmov tzv. oxydáz, ktoré indukujú rast nádoru a sú príčinou mnohých chronických porúch. Lignany sú najvýznamnejšou zložkou šupiek ľanového semena a ľanové semeno je ich najbohatším potravinovým zdrojom. Obsahuje ich 100- násobne väčšie množstvo v lignanov odstráni. Niektorí výrobcovia lignany vracajú späť do oleja, ale mnohí nie. Kontrolujte preto etikety – najzdravšie je užívanie oleja, do ktorého boli lignany pridané späť a tak upravujú funkciu hormónu estrogénu. Účinkujú v tele ako slabé estrogény a absorbujú sa cez črevnú stenu a putujú k tkanivám až do krvi. Naväzujú sa na hormonálne receptory, vo vaječníkových a maternicových bunkách, a tak znižujú nadmerný účinok ľudského estrogénu. Zistilo sa, že dostatočná hladina enterolaktónu v krvi znižuje riziko rakoviny prsníka.
Klinické štúdie naznačujú, že ľanový olej a ďalšie omega-3 mastné kyseliny môžu byť užitočné pri liečbe rôznych zápalov.
Liečba chorôb ľanovým olejom:
Vysoká hladina cholesterolu
Ľudia, ktorí nasledujú stredomorskej stravy majú skôr zvýšenie hladiny HDL, alebo "dobré". cholesterol level. hladiny cholesterolu. Stredomorská strava zdôrazňuje, ryby a zdravé tuky, ako je olivový olej, a má zdravú rovnováhu medzi omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Celé zrná, koreňová a listová zelenina, denné porcií ovocia, rýb a hydiny, olivový a repkový olej, a ALA (z ľanové semienko, ľanový olej, a vlašské orechy), sú tiež súčasťou stredomorskej stravy. Červené mäso a nasýtené tuky nie sú súčasťou stravy.
Avšak, či už pri ľanový alebo ľanový olej ako doplnok môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu je hore pre diskusiu. Niektoré malé štúdie ukazujú, že môže, ale aspoň jeden double-blind štúdium našlo žiadny dôkaz, že sa znížila hladina cholesterolu.
Choroby srdca
Ľanový olej, je dobrý na srdce, pretože to je najbohatším zdrojom kyseliny alfa-linolénovej. Jesť stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny, orechy alebo strukoviny, a ALA-potraviny bohaté, môžu výrazne znížiť recidívy ochorenia srdca. Jedným z najlepších spôsobov, ako pomôcť prevencii a liečbe srdcových chorôb je jesť stravu, ktorá je s nízkym obsahom nasýtených a trans-tukov a bohatá na mononenasýtené a polynenasýtené tuky (vrátane omega-3 mastné kyseliny z ľanového semienka a ryby). Dôkazy naznačujú, že ľudia, ktorí jedia ALA-bohatá strava je menej pravdepodobné, že dostane fatálny infarkt. (ALA) môže znížiť riziko srdcových ochorení rôznymi spôsobmi, vrátane tvorby krvných doštičiek menej "sticky", znižuje zápal, podporovať zdravie ciev a znižuje riziko arytmií (nepravidelný srdcový tep). Niekoľko štúdií u ľudí, tiež naznačujú, že strava bohatá na omega-3 mastných kyselín (vrátane ALA) môže znižovať krvný tlak. Avšak, to 's nie je jasné, či pri ľanový olej ako doplnok by mohla mať rovnaký vplyv na zdravie srdca. Výskumy ukazujú, že tí, ktorých strava obsahuje väčšie množstvá omega-3 polynenasýtených mastných kyselín - a ľanové semeno je excelentným zdrojom týchto esenciálnych tukov - majú nižší krvný tlak ako tí, ktorí ich konzumujú menej. Pritom nezáleží na tom, či omega-3 tuky pochádzajú z rýb alebo z rastlinných zdrojov.
Sjogrenov syndróm:
Jedna malá štúdia zistila, predbežné dôkazy, že s 1 až 2 g ľanového za deň by mohlo zlepšiť príznaky suchého oka u ľudí s syndróm Sjögrenov. Sjogrenom 'syndróm je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napadne žlazy v tele, ktoré produkujú vlhkosť, ako sú slinné žľazy a sĺz.
Lieči zápal dýchacích a močových ciest
Medom osladený odvar z ľanového semena je odskúšaným liekom pri zápaloch horných dýchacích ciest, najmä bronchitíde a tiež pri cystitíde, vďaka zvláčňujúcim a ukľudňujúcim účinkom na sliznicu.
Zápaly žíl
Americkí vedci zistili, že vnútorne podávaný ľanový olej má výborný liečivý účinok na zápaly žíl a slizníc. Vynikajúce úspechy boli zaznamenané aj pri liečení ekzémov. Posilňuje tiež obranyschopnosť organizmu a boli zaznamenané i pozitívne výsledky pri liečbe nádorových ochorení, nakoľko nenasýtené mastné kyseliny brzdia vývoj rakovinových buniek.
Dávkovanie:
Dávka závisí na tom, koľko mastných kyselín vám vo vašej strave, a ktoré podmienky užívate ľanový olej pre. 3 omega kyseliny max. 2 lyzice denne. Ale musi sa konzumovat s proteinmi s obshom síry. Napr.: orechy, cibula, hlavne v tučnom tvarohu.
Deti:
Poraďte so svojím lekárom ešte predtým, ako ľanový olej, aby dieťa mladšie ako 18 rokov.
Dospelý:
Ľanový olej: 1 - 2 polievkové lyžice denne, alebo 1 - 2 kapsule denne. Ľanový olej sa často používa v tekutej forme, ktorý obsahuje približne 7 gramov ALA na 15 ml (1 polievková lyžica), a obsahuje asi 130 kalórií. Ako náhrada za rybí olej, dávku 7,2 g ľanového oleja je zhruba rovná 1 gram rybieho oleja.
Výsledky výskumu použitia ľanového oleja na ľudoch:
Dr. Budwig V polovici r. 1950, začal jej rozsiahly výskum o prínose ľanového oleja kvôli svojej bohatému obsahu mastných kyselín pod názvom "linolová a linolénová." Budwig pomáhal mnohým vážne chorím. Zistila, že nádory ustupovali a mizli, anémia, a vitálnej energiu navrátila pacientom.
Dr. Lillian Thompsonová z University of Toronto skúmala ženy s čerstvo určenou diagnózou rakoviny prsníka. Tieto ženy potom denne dostávali na jedenie rozomleté ľanové semená (25 g). Medzi diagnózou a operáciou ubehli v priemere asi tri týždne a výsledok bol nad očakávania. Pri operácii, keď lekári nádor odstránili, zistili, že sa výrazne zmenšil. Vláknina takisto plní významnú úlohu vylúčime ju skôr, ako ich stihneme prijať do orgánov tela a poškodiť si ich. Okrem toho vláknina vytvára v črevách priaznivé prostredie pre užitočnú bakteriálnu flóru. Navyše sa pôsobením črevných enzýmov a mikróbov rozloží na mastné kyseliny s krátkym reťazcom ktoré majú protirakovinový účinok.
Dr. Budwigj Nemecká biochemička postavila na nohy nejedného onkologicky chorého pacienta jerj Olejovo-proteínová kúra z ľanového oleja a tvarohu. Táto úžasná kombinácia dodáva telu nesmiernu energiu a regeneruje ho.
http://www.biorecepty.sk/ext/biorece...emiacka-semena. V štúdii zameranej na zistenie týchto účinkov sa podávali vysoké dávky ľanového semena (20 a 40%) a krmiva z odtučneného ľanového semena (13 a 26%) potkanom. Jedna časť pokusu sa realizovala iba počas gravidity a druhá časť počas gravidity a aj dospievania potomstva. Na 20. deň gravidity sa nezistil žiaden účinok na plodnosť, prírastky hmotnosti, veľkosť vrhu a vývoj plodu. Odtučnený ľan skracoval dobu gravidity a predlžoval nástup puberty samcov. Oba spôsoby aplikácie ľanu zvyšovali počet samíc s nepravidelným pohlavným cyklom. Po narodení od 21. do 90. dňa veku mali samice, ktoré prijímali 20% ľanového semena, 13% a 26% krmiva z odtučneného ľanového semena vyššie prírastky hmotnosti ako kontrolné samice. Ľan v oboch prípadoch znižoval hmotnosť týmusu aj pomer hmotnosti týmusu k mozgu oboch pohlaví. Ďalej došlo k poklesu hmotnosti pečene a pomeru hmotnosti pečene a mozgu samíc. Podávanie 26% krmiva z odtučneného ľanu znížilo tieto pomery u samcov. Záverom vyplynulo, že ľanové semeno neovplyvňuje vývoj plodu, ale vplýva na znaky postnatálneho vývoja, ako napr. pohlavný cyklus (Food Chem. Toxicol., roč. 41, 2003, 819-834)
Bezpečnostné upozornenie:
Vzhľadom na široký potenciál použitia oleja, a vedľajších účinkov a interakcií s liekmi, mali by ste konzumovať potravinové doplnky len pod dohľadom skúseného lekára. Ľanové semienko môže spomaliť vstrebávanie niektorých liekov alebo živín, ak ich užívate v rovnakom čase. Snažte sa vyhnúť užívaniu ľanového oleja v rovnakej dobe ak užívate súčasne lieky a iné potravinové doplnky.
Ak trpíte týmito chorobami poradte sa o užívaní so svojim lekárom:
- ľudia s diabetom alebo schizofrémiou, lebo ich organizmus nemusí byť schopný previesť v tele (ALA) kyseliny alfa-linolénovú na (EPA) eikosapentaenová kyselinu a (DHA) dokosahexaenovú kyselinu, ktorá je viac pripravená na okamžité vstrebanie do tela. Ľudia s toutou diagnózou by mali dostať omega-3 mastné kyseliny z potravy bohatej na (EPA) a (DHA), ako sú ryby.
- hoci štúdia zistili, že pravidelná konzumácia rýb ktoré obsahujúcich omega-3 mastné kyseliny (EPA) eikosapentaenová kyselinu a (DHA) dokosahexaenovú kyselinu, môžu znížiť riziko makulárnej degenerácie, nedávna štúdia, vrátane dvoch veľkých skupín mužov a žien, zistili, že strava bohatá na (ALA) kyseliny alfa-linolénovej môžu podstatne zvýšiť riziko ochorenia oka. Ďalší výskum je potrebný. Do tej doby by ľudia s degeneráciou makuly dostať omega-3 mastné kyseliny zo zdrojov (EPA) a (DHA) ako sú ryby alebo rybí tuk, skôr než (ALA).
- Ryby a rybí olej môže ochrániť pred rakovinou prostaty, ale (ALA) kyselina alfa-linolénová môže byť spojená so zvýšeným rizikom rakoviny prostaty u mužov. Ďalší výskum je potrebný, ale muži s rakovinou prostaty by mali dostať omega-3 mastné kyseliny zo zdrojov EPA a DHA (dokosahexaenová kyselina) (ako sú ryby alebo rybí tuk), skôr než (ALA).
Možné interakcie:
Ak ste v súčasnosti liečení niektorých nasledujúcych liekov, mali by ste sa pred použiťim ľanového oleja kyseliny alfa-linolenovej (ALA), alebo iných omega-3 mastných kyselín, mali by ste konzultovať ich použitie s lekárom.
Lieky na riedenie krvy (antikoagulanciá) - Omega-3 mastné kyselíny môžu zosilniť účinky liekov na riedenie krvi, vrátane kyseliny acetylsalicylovej, warfarínu (Coumadin), a clopedigrel (Plavix). Zatiaľ čo kombinácia aspirínu a omega-3 mastných kyseliny môžu pomôcť liečiť ochorenia srdca, oni by nemali byť použité v rovnaký čas bez dohľadu lekára.
Lieky znižujúce hladinu cukru v krvi - tieto liekmi spolu s omega-3 mastnými kyselinami môžu zvýšiť hladinu krvného cukru nalačno, čo môže zvýšiť potrebu užitia množstva liekov. Použitie omega-3 mastných kyselín ako doplnkov používajte so zvýšenou opatrnosťou, pokiaľ užívate lieky znižujúce hladinu cukru v krvi, ako sú:
* Glipizide (Glucotrol and Glucotrol XL) Glipizidu (Glucotrol a Glucotrol XL)
* Glyburide (Micronase or Diabeta) Glyburid (Micronase alebo diabetu)
* Glucophage (Metformin) Glucophage (Metformín)
* Inzulín
Cyklosporín - Užitie omega-3 mastných kyselín v priebehu liečby cyklosporínu (Sandimmune) môže znížiť toxické vedľajšie účinky, ako je vysoký krvný tlak a poškodenie obličiek, spojené s týmto liekom u pacientov po transplantácii.
Etretinátu a lokálnymi steroidmi - Pridanie omega-3 mastných kyselín (najmä EPA) na liečbu etretinátu drog (Tegison) a lokálnymi kortikosteroidmi môže zvýšiť príznaky psoriázy.
Lieky na zníženie cholesterolu - Zvýšenie množstva-3 mastných kyselín omega vo vašej strave môže pomôcť skupine cholesterolu znižuje liekov známych ako statíny, aby pracovali efektívnejšie. Patria medzi ne tieto lieky:
* Atorvastatin (Liptor) Atorvastatín (Liptor)
* Lovastatin (Mevacor) Lovastatín (Mevacor)
* Simvastatin (Zocor) Simvastatín (Zocor)
Nesteroidové anti-poburujúce drogy (NSA) - V štúdii so zvieratami, liečba pomocou omega-3 mastných kyselín znižuje riziko vzniku vredov z nesteroidných anti-poburujúcich drog (NSA), vrátane ibuprofenu (Motrin alebo ADVIL) a naproxenu (Alleve alebo Naprosyn ). Viac výskum je potreboval zistiť, či omega-3 mastných kyselín by mať rovnaké účinky u ľudí.
Uskladňovanie: Najčastejšie ľudia robia chybu, že pijú toxický ľanový olej. Len čo sa pokazí, ziskava horkú chuť a obsahuje velmi toxicke latky, ktoré môžu poškodiť pečeň. Vtedy sa o zdravotnom účinku uz hovoriť neda. Ľanovy olej sa kazí behom pár týždňov v teple, na vzduchu a svetle je to otázka pár dní, kedy sa pokazí. Musi byt skladovaný v chladničke, dobre uzavretý a v tme, vtedy vydrží cca 2 mesiace, podľa kvality lisovania a uzavretia fľašky. Pokiaľ sa to neurobí kvalitne, i v chladničke je trvanlivosť okolo jedného mesiaca. V chladničke je trvanlivosť okolo mesiaca. V mrazničke pri -18-tich stupňoch vydrži aj pol roka. Vlastnosti oleja sa mrazenim a rozmrazenim nemenia. Takže zabudnite na ľanove oleje z regalov supermarketov, napríklad znacky Marianna.. platite za to, ze si poškodzujete pečeň. Jediny olej, ktory kupujte, je skladovaný v chladničke a nie viac ako 2 mesiace po lisovani. Druhá chyba, čo ludia robia je, ze rozomelú ľanové semienka a použiju ich príliš neskoro. Na vzduchu sa kazia behom 10-15 minut, po 15 minutach po rozomletí ich možete rovno vyhodiť, o zdravotnom účinku sa už nedá hovoriť. Najhoršie čo môžete urobiť, je kupiť si v DM markete tie uz dopredu nadrvene, nechapem ako to mozu predávat, je to čistý zabijak na pečeň. Ľanovy olej nesmie byt nahorklý. Musi mať veľmi prijemnu a jemnú orieškovú chuť.
Najvyššia kvalita ľanové semienka je s ručne čerstvo lisovaných semien, balené v tmavých nádobách, skle a spracovaných za nízkych teplôt v neprítomnosti svetla, tepla, alebo kyslíka. Čerstvý olej má lahodnú orieškovu chuť, nie horkú.
RECEPTY.
Ľanový olej s tvarohom:
Za hrnček tvarohu alebo Cottage Cheessu (ideálny je vraj s obsahom tuku nad 10 %), 2 až 5 polievkových lyžíc panenského ľanového oleja, 1 až 3 polievkové lyžice ľanových semiačok, štipku kajenského korenia (môžeme pridať aj cesnak, červené korenie a trocha šampanského namiesto vody). Ľanové semiačka zomelieme najemno (vždy pred použitím, aby boli čerstvé) a vmiešame do tvarohu. Pridáme koreniny, ľanový olej a trocha vody, aby vznikla konzistencia veľmi jemnej pasty. Jeme ju každý deň samostatne, alebo ako nátierku na chlieb, či v zriedenejšej podobe ako dresing k čerstvej zelenine či ovociu. Liečivý pomer tvarohu a oleja je 3 : 1. Môžme pridať štiplavú papriku, čerstvo pomletý prášok z tkz. baraních rôžkov.
Chutný puding:
http://zivot.lesk.cas.sk/clanok/2880...ovy-olej.html:
250 ml ľanového oleja, 450 g tvarohu (do 10 %) či Cottage Cheessu, 4 PL medu, trochu mlieka alebo jogurtu. Namiesto tvarohu môžeme použiť jogurt v pomere 30 g jogurtu na PL ľanového oleja. Všetky ingrediencie miešame v mixéri, pridávame trochu mlieka, aby sme dosiahli konzistenciu pudingu (asi 5 minút mixovania). Uchovávame v chladničke. Denná porcia je asi 120 g. Uvedenú dávku užívame denne rozdelenú do porcií na raňajky či desiatu ako puding, ktorý si dochutíme ovocím, orieškami, alebo ako hlavné jedlo so zemiakmi, s obilninami, parenou zeleninou či ryžou.
Zmes Dr. Johanny Budwig:
1 sálku nízkotucného tvarohu, 2-5 polievkových lyzíc oleja z ľanových semien, dostatok vody, aby zmes bola mäkká.
1-3 polievkové lyzice pomletého ľanového semena (mozno pomlie na kávovom mlynceku), kayenské korenie, cesnak, červená paprika. S medom alebo ovocnými šťavami.
- konzervované mäsá (konzervačné látky blokujú mechanizmus účinku ľanového oleja).
- čerstvo extrahované zeleninové sťavy sú dobré * mrkvová, zelerová, jablková a cervená repa.
- dôlezité je denne tri razy vypiť teplý čaj z mäty piepornej, šípok alebo hrozienok * všetky podľa potreby osladené medom. Dopoludnia si možno vypiť šálku čierneho čaju.
DENNÝ PLÁN Dr. Johanny Budwig:
Pred raňjkami - vypite pohár acidofilného mlieka alebo sťavy z kyslej kapusty, víno.
Raňajky - müsli (cereálie) poliate dvomi polievkovými lyzicami (30 ml) anového oleja a medu
a cerstvým ovocím poda sezóny * maliny, jahody, visne, ceresne, marhule, broskyne, postrúhané
jablko. Príchute obmieajte kazdý de. Pouzívajte akékovek orechy okrem arasidových orieskov.
Bylinkové caje poda vôle a chuti alebo cierny caj. 120 g nátierky (návod nizsie) Je dobré zjes zmes
,,priamo" ako puding, alebo prida ju k iným jedlám, ktoré konzumujete cez de.
Dopoludajsí caj: (o 10,00 h) * Pohár sťavy z čerstvej karotky, jablka, zeleru alebo postrúhaného jablka.
Obed: * Surový šalát z majonézy z jogurtu a ľanového oleja (recept vi nizsie).
Ako doplnok k zeleným šalátom môzete pridať strúhanú repu, karotku, kaleráb, rekovku, kyslú kapustu alebo karfiol. Zmes môzete okoreni jemne potretým chrenom, pazítkou alebo petrzlenom. K chodu vareného mäsa sa môze podáva dusená zelenina, zemiaky alebo obilniny, ako ryza, spaldová psenica alebo proso. Prílohy môzete okoreni bu zmesou alebo majonézou, a to nielen kvôli chuti, ale aj kvôli príjmu anového oleja. Vemi chutným jedlom je zmes anovo-tvarohového
krému si zemiakmi. Pridajte rascu, pazítku, petrzlen alebo iné bylinky. Zákusok * zmiesajte iné ovocie, nez to, ktoré ste mali na raajky s tvarohovo-anovým krémom, ktorý
tentoraz namiesto medu ochutíte vanilkovo-citrónovým krémom alebo bobuovým ovocím. Odpoludajsí cas (16,00 h) * Malý pohár prírodného vína (bez konzervacných prostriedkov), alebo sampanské alebo cerstvý ovocný dzús s anovými semenami, pokrytými 1 * 2 polievkovými lyzicami
medu.
Večera: * Vecerajte vcas, uz o 18,00 hod. Pripravte si teplé jedlo z pohánkovej múky, ovsa alebo sójového múcnika, najlepsie sú pohánkové krúpy, ktoré mozno prida do zeleninovej polievky alebo do pevnejsej formy placiek s bylinkovou savou. Do sladkých omácok a polievok mozno pridať aleko viac liecivej energie pridaním NÁTIERKY. Ako sladidlo sa smie pouzi len med a hroznový must. ZIADEN biely (alebo hnedý!) cukor. Môzu sa pouzi len cerstvé ovocné tavy a NIE rozrábané sťavy
(nebezpecenstvo konzervacných prostriedkov). Tie musia by celkom prírodné.
Ako pripraviť NÁTIERKU:
Do nádoby mixéra dajte 250 ml ľanového oleja a 450 g 1% nízkotucného tvarohu a 4 polievkové lyzice medu. Zapnite mixér a pridajte toľko nízkotučného mlieka alebo vody, aby sa obsah nádoby dokonale zmiešal. Po 5 minútach potrava, ktorá má konzistenciu vaječného krému, NEMÁ príchuť oleja (pri vylievaní z nádoby nesmie byť vidieť žiadne olejové kruhy). Ako obmenu môžete pouzi namiesto tvarohu jogurt v pomere 30 g jogurtu na 1 polievkovú lyzicu ľanového oleja a medu, ktoré sa zmiešajú dovedna.
POZNÁMKA: Keď sa ľanový olej vymieša uvedeným spôsobom, nevyvoláva hnačku ani vtedy, ak sa podáva vo vekých množstvách. Chemicky reaguje so sulfurovanými proteínmi tvarohu, jogurtu atd.
Ako pripraviť MAJO (majonézu):
Zmiesajte dovedna 2 polievkové lyzice (30 ml) ľanového oleja, 2 polievkové lyzice (30 ml) mlieka a 2 polievkové lyzice (30 ml) jogurtu.
Potom pridajte 2 polievkové lyzice (30 m) citrónovej sťavy (alebo jablkového octu) a pridajte 1 kávovú lyžicku (2,5 g) horcice plus nejaké bylinky, ako majorán alebo kôpor.
Potom pridajte 2 alebo 3 plátky zdravej marinády (bez konzervacných prostriedkov) a trochu bylinkovej soli.
Podľa Dr. Budwig musíte ostať na tejto diéte po dobu plných 5 rokov. Ak porusíte pravidlá tejto diéty
(napr. konzumáciou konzervovaného mäsa, sladkostí at.), podá Dr. Budwig sa nádor raz znovu
objaví a bude rásť ešte rýchlejsie ako predtým.
SKLADOVANIE:
ĽANOVÝ OLEJ, resp. OLEJ Z ĽANOVÝCH SEMIEN sa rýchlo denaturuje kyslíkom, teplom a svetlom. Potuchnutý olej skodí zdraviu, preto sa MUSÍ starostlivo vyrába, bali v dusíkovej atmosfére do tmavých nádob, uzi cerstvý, ako je to len mozné a po otvorení nádoby stabilizova proteínom (NÁTIERKA a pod.) Musia sa vloziť do chladničky a použiť do dvoch mesiacov po otvorení. Mozno pouzi aj ľanové semeno. Semienka je treba len rozdrviť v mixéri na potraviny, alebo sa môžu pomlieť v kávovom mlynceku. Ak chcete získa mnozstvo ekvivalentné oleju, potrebujete trojnásobné množstvo semienok ľanu (jednej lyzici oleja sa vyrovnajú tri lyzice semienok). Semienka sú bohaté na kalórie, preto môzu vyvola zvýsenie telesnej hmotnosti. Semienka sú bohaté aj na rozpustné
vlákniny, takze zmiesanie s tekutinami casto vedie k vytvoreniu tvrdnúceho ,,zelé". Cerstvo zomleté semienka mozno nasypa na müsli a treba ich ihne zjesť
http://inpink.blog.cz/0801/liecivy-lanovy-olej
Ako olej alebo aj v podobe semiačok má na náš organizmus priam liečivý účinok. Musíme ho však kombinovať s tvarohom či jogurtmi. Ak do stravy zaradíme niektorý z uvedených receptov, zabezpečíme telu najcennejšie živiny, najmä proteíny a omega-3 mastné kyseliny v najvyužiteľnejšej forme. Dôvod na miešanie oleja s proteínmi spočíva v tom, že ich kombinácia s olejom umožňuje rozpúšťanie tuku vo vode, takže ho rýchlejšie vstrebávame. Takto upravený sa dostane aj do najmenších kapilár, rozpustí akýkoľvek nevhodný tuk, prečistí žily a tepny. Okrem iného to posilňuje srdce, likviduje tumory a lieči artritídu. Kúra pomáha pri problémoch s hrubým črevom a je prevenciou proti rakovine.
Dôležité rady:
1. Na raňajky a na večeru by sme mali zjesť dve PL ľanového oleja v jogurte alebo cmare.
2. Dodržiavajme pravidelný stravovací režim, nevynechajme ani desiatu či olovrant. Večeru si doprajme najneskôr o 18.00 hod.
3. Počas diéty by sme nemali jesť živočíšne tuky vrátane masla, umelé tuky, mäso, konzervované potraviny a najmä cukor, ani hnedý, iba med.
4. Diétu môžeme doplniť sezónnym čerstvým ovocím, jeme dostatok zeleniny a zeleninové šťavy, obilniny, najmä pohánku, proso, sóju, ovsené vločky. Do základov môžeme použiť trocha šampanského, ktoré zvyšuje účinnosť a vstrebateľnosť pokrmu.
5. 3x denne vypime bylinkový čaj, dopoludnia namiesto kávy môžeme piť čierny čaj.
Diskutabilné je toto:
Přeměna kyseliny alfa-linolenové, pocházející např. z oleje z lněných semínek, na omega 3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem jako v případě EPA a DHA je samozřejmě teoreticky možná. V praxi však k této přeměně téměř nedochází a to zejména u jedinců ve stresu
Myslíte že je to tak ? uvítam odborný pohlad na vec