Sledovať
Nákladný list-CMR
Chcem Vás poprosiť o radu.Vyvážam tovar do Rakúska a neviem,či je k tomu potrebné vypísať nákladný list-CMR.Ak áno,môžem si ho z nejakej stránky stiahnuť,potrebujem to dosť súrne.Ďakujem.
žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
Pochváliť
nano, do Rakúska to nesieš ty, alebo nejaký dopravca? ... lebo väčšinou majú dopravcovia už pripravenú CMRku (opečiatkovanú dopravnou spoločnosťou) a ty tam dopĺňaš iba niektoré kolonky
Pochváliť
hm, my máme väčšinou slovenského prepravcu ... neviem, či bude mať CMR, ale mal by mať ... skús aj stránku www.statistics.sk , možno tam nájdeš tlačivo
Pochváliť
... zásielky sú poistené v zmysle ustanovení Dohovoru CMR (Medzinárodný nákladný list)
Dohovor CMR
1. rozsah platnosti
Určuje podmienky prepravy v medzinárodnej cestnej doprave a to:
- upravuje medzinárodný nákladný list
- zodpovednosť dopravcu za tovar
- postup pri uplatňovaní náhrady za škodu na tovare
Dohovor CMR sa vzťahuje na každú prepravnú zmluvu a platí na celú trasu prepravy.
2. Medzinárodný nákladný list (CMRka)
Je dokladom o uzavretí prepravnej zmluvy, vyhotovuje sa v trojfarebnej odlíšených origináloch.
3. Povinnosti dopravcu
- odborne prevziať zásielku - zabezpečiť ju na nákladnom priestore, kontrolovať prekročenie max. hmotnosti pri nakládke (24 ton), kontroluje správnosť údajov, vzhľad a stav obalu,
- dopravca zodpovedá za činnosť svojich pracovníkov, za zásielku od jej prevzatia až po odovzdanie, za stratu, poškodenie, za prekročenie dodacej lehoty
4. náhrada škody
Ak má dopravca povinnosť nahradiť škodu, výška náhrady sa vypočíta z ceny tovaru pri nakládke.
Dohovor CMR
1. rozsah platnosti
Určuje podmienky prepravy v medzinárodnej cestnej doprave a to:
- upravuje medzinárodný nákladný list
- zodpovednosť dopravcu za tovar
- postup pri uplatňovaní náhrady za škodu na tovare
Dohovor CMR sa vzťahuje na každú prepravnú zmluvu a platí na celú trasu prepravy.
2. Medzinárodný nákladný list (CMRka)
Je dokladom o uzavretí prepravnej zmluvy, vyhotovuje sa v trojfarebnej odlíšených origináloch.
3. Povinnosti dopravcu
- odborne prevziať zásielku - zabezpečiť ju na nákladnom priestore, kontrolovať prekročenie max. hmotnosti pri nakládke (24 ton), kontroluje správnosť údajov, vzhľad a stav obalu,
- dopravca zodpovedá za činnosť svojich pracovníkov, za zásielku od jej prevzatia až po odovzdanie, za stratu, poškodenie, za prekročenie dodacej lehoty
4. náhrada škody
Ak má dopravca povinnosť nahradiť škodu, výška náhrady sa vypočíta z ceny tovaru pri nakládke.
ilona
To CMR naozaj musí byť pri vývoze tovaru? K čomu to slúži?
Takže v skratke - nie, nie je potrebný.
optimizmus nado všetko
Pochváliť
Len by som chcela dodať, že aj keď je to rakúsky prepravca, ale CMR mať bude on, spoň mal by ho mať. CMR majú všetky EÚ štáty. CMR potrebuješ aj k daňovej kontrole od nás ho pýtali.
Pochváliť Gituška
Len by som chcela dodať, že aj keď je to rakúsky prepravca, ale CMR mať bude on, spoň mal by ho mať. CMR majú všetky EÚ štáty. CMR potrebuješ aj k daňovej kontrole od nás ho pýtali.