Summer
Ďakujem a vieš mi aj poradiť ako to mám účtovať v JU? Má tá reštaurácia tie obedy nablokovať a ten bloček potom ja klasicky zaúčtujem? Podnikateľ má výrobu a má aj reštauráciu. V reštaurácii to zdaním a bloček dám rozpočítaný do nákladov? Je to zamotané lebo vlastne neušetrím nič. Zdaním 89,- mínus DPH a do nákladov si dám pribl. 43,-.
Vyrobíš si vnútropodnikovu smernicu, kde uvedieš,
1. že hodnota stavy je 70,- pre zamestnanca.
2. kalkulácie na hodtnotu jedla - teda na 70,-
3. vypracovaný stravný lístok pre zamestnancov na týždeň, mesiac
iný ako reštavračný lístok, taký z vyššie uvedených kalkulácií
4. máte vymedzený priestor, teda stravovací priestor nie reštavračný,
pre zamestnancov. Niektoré reštavrácie majú aj lahôdky, tie spĺňajú
požiadavky podla klasifikácie produkcie stravovacie zariadenia.
Cena stravného: ZD 58,82
DPH 11,18
spolu 70,-
55% z 58,82 - odpočitateľná položka 32,35
45% z 58,82 - úhrada od zamestnanca 26,47
resp, -2,- soc. fond - 2,-
24,47
DPH 11,18
Príjem od zamestnanca 35,65
Na konci mesiaca si urobíš prehľad, aký je nárok na poskytnutie stravy zamestnancovi podľa toho, či pracoval, či nebol, PN, či nemal dovolenku, voľno.
Interný doklad: 55% do položky réžia , nepeňažné operácie 32,35
2,- čerpanie sociálneho fondu
Príjmový pokl. doklad - skutočný príjem hotovosti od zamestnanca za poskytnutie stravy:
24,47 - predaj výrobkov a služieb
11,18 - DPH
Možno sa ti bude zdať nefér skutočnosť, že celú DPH platí zamestnanec a tým je suma vyšia ako 55 %. Ale je to tak!!!
Do daňové priznania k DPH uskutočnené plnie ZD - 58,82
DPH - 11,18