Plnené lángoše: cca 20 ks, mne vyjde aj 25 ks, robím už menšie
1 kg hladkej múky
1 kyslá smotana /200-250 ml/
4 dcl mlieka
kocka kvasníc /42 g/
cukor do kvásku
2 vajcia
plátky šunky/šunkovej salámy /cca 20-25 ks/
plátkový syr /cca 20-25 ks/
trošku soli
olej na vyprážanie
Z kvásku a surovín vypracujeme cesto /nedáva sa kysnúť, ale môže, bude nadýchané/. Kvások nerobím samostatne, ale fuknem ho rovno do stredu vandlíka s múkou a tam nechám podkysnúť, aby bolo čím menej riadu. Stačí takých 20 min. kým si pripravíme ostatné veci. Z cesta si olejovou /alebo pomúčenou/ rukou oddelíme guľku /veľkosť do ruky/. Guľku rukou na pomúčenej doske vyformujeme na placku /netreba použiť valček na cesto - menej rárohov na umývanie
/. Na placku uložíme šunku, syr, preložíme na polovicu, prstame dobre popritláčame okraje a takéto polkruhy vysmažíme z oboch strán v horúcom oleji do zlatista. Pritlačiť treba dobre, aby sa placka pri smažení neotvárala. Vyzerá potom síce ako perlorodka
, ale môže vytiecť syr a to nem dobre, lebo nám znehodnotí olej... Oleja dať viac, aby sa pri smažení neprilepili na dno. Osúch pri smažení zväčší objem, tak treba robiť také, aby ste vládali otvoriť ústa
... Ale po vysmažení prvých kúskov to budete mať v oku
... Hotové vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej kuchynskej utierke.
Ideálne ku kyslej fazuľovej, prípadne inej polievke. Vtedy nekupujem ani chlieb, lebo ten aj tak nikoho nezaujíma, v kurze sú len lángoše... Horúce, prekrojené na polovicu, s ťahajúcim sa syrom... Alebo vychladnuté. Prípadne na druhý deň zohriate v mikrovlnke /ale obyčajne už nie je čo zohrievať/... A ak sa náhodou niekto zastaví na návštevu a zo slušnosti sa ponúkne jedným, nikdy len pri jednom nezostane...
Takto som recepis obdržala od kolegyne a takto jednoducho ho už pár rokov robím. Až včera som klikla na net a vykukli na mňa haldy lángošov s rôznymi plnkami a obmenami... Fantázii sa medze nekladú, ale nevidím dôvod, načo tam dávať strúhaný syr, ktorý sa aj tak spojí a roztečie rovnako ako plátkový... Šetríme si čas aj na iné, ako sporákové záležitosti...
Syr kto má aký rád, ale mne sa najviac osvedčili CBA plátky neúdené /kúpujem 3 balíčky/ v priesvitnom vákuoovom balení a rozmerom syra prispôsobím nákup šunky. Jeden lángoš = jeden plátok syra = jeden plátok šunky. Podotýkam, že klasické lángoše som nikdy nerobievala, lebo sa mi to zdalo príliš tenké a mastné... Tieto nie sú... Mne pripomínajú taký fajnovejší chlebík, už obložený, ale zvnútra... Prajem všetkým, ktorí sa dočítali až sem - dobrúúú chuť!
A tým, ktorí si uvaria k nim aj dobrú fazuľovicu, zdravé prdkanie...
http://www.cbask.sk/sk/stranka/syry syr číslo 16