Cviklu krájam na plátky a dávam ju vždy na jednu stranu suda. Máš pravdu, kapusta je na cvikľovej strane červená a na druhej strane biela . Kapustnicu mám ako červené víno a. Nerada sa chválim , ale teraz musím. Kto jedol moju surovú kapustu - tvrdí ,že lepšiu ešte nejedol. Ak neklamú, tak ich bolo dosť čo to povedali. A navyše, toto povedala aj moja švagriná
a to už je čo povedať.
Kapustnica varením vybledne a keď dám bravčové mäsko, klobásky, celé zemiaky a požehnane sušených húb, tak je niekedy taká ,že už nepotrebuje ani len štipku soli na dochutenie.
Minule som ponúkla jedneho poľovníka, čo fakt dobre varí a on povedal, že takú kapustnicu ešte v živote nejedol a to bola taká obyčajná nie "vianočná" . Teraz mi strašne ťahá dohora nos , preto musím skončiť so samochválou, lebo pri tejto predpovedi počasia, by mi mohlo doň stále pršať.
Tak , aby som to dala na správnu mieru, niekedy ju aj ja pekne dobabrem a to vtedy, keď ju nechám prudko zovrieť.
Kapustnica totiž nesmie prudko zovrieť, ale sa musí variť pomaly - tak ako hovädzia , alebo kuracia polievka, aby bola krásna číra.
A do kapustnice patria zásadne, domáce rezance.