Zavrieť

Porady

Osvienčim

M3G M3G

M3G je offline (nepripojený) M3G

Neviete, či v blízkej budúcnosti niekto neorganizuje exkurziu do koncentračného tábora Osvienčim v Poľsku?

Keby som tam išiel sám, nič z toho nemám, chcel by som trošku poznať históriu tým, že pôjdem v rámci nejakej skupiny.
Usporiadat
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Prepacte, ale mna jednoducho vytacaju vety typu: "aby sa to uz nikdy neopakovalo.." Teda vylety do Osviencimu maju snad zabezpecit, "aby uz nikdy..."

O com to vlastne tocite? To nevidite, ze Tragedia Osviencimu pokracuje takmer bez prestavky a nic nenasvedcuje tomu, ze by sa to malo obratit k lepsiemu? Naozaj ste sa uz naucili pocuvat iba spravy typu - komu padol pes do zumpy a nevidite, kolko je dnes vo svete "legalne" organizovaneho nasilia a utrpenia?

Kolumbijski marxisticki povstalci vaznia v pralese stale cca 700 ludi. A Afrike by sme mohli ratat genocidy, asi byto nebol len Darfur. V Cine sa popravuju disidenti, o Tibete ani nahovoriac. Ale co je horsie - tie najvacsie zverstva su organizovane vladami "zapadnej civilizacie", ktorej aj my sa citime byt sucastou.

Ked sa nad tym zamyslim, napada ma niekolko otazok:

- Preco by som mal chodit prave do Osviencimu, ked dnes su ludskke prava rovnako porusovane napr. na Guantaname a vsetci sa tvarime, ako keby sa nechumelilo.
- Preco navstevu Osviencimu odporucaju prave oficialni predstavitelia USA, ktori obhajuju "simulovane topenie" a ine druhy mucenia na ludoch, ktorych po troch rokoch ani casto z nicoho konkretneho neobvinili.
- Preco by ma mal zaujimat prave osud Zidov spred 60 rokov, ak sa nezaujimam o tych, ktori trpia nepravom dnes po celom svete.
- Mal by som sa zaujimat o ich osud iba preto, ze su Zidia, alebo preto, ze zili na Slovensku, ak dnes je pachane nasilie na inych, v inych castiach sveta, a to dokonca za pomoci slovenskych vojakov?
- Preco prave ti, co v Osviencime trpeli zacali par rokov po 2. sv. vojne v podstate rovnakym sposobom porusovat prava inych? Preco museli vzniknut "utecenecke tabory" pre Palestincov, ktorych Zidia vyhnali z domovov "preventivnou" vojnou pred 30 rokmi pretoze si chceli zvacsit uzemie?

Ked sa mam zamysliet nad tym, preco zahynulo v nemeckych taboroch tak obrovske mnozstvo Zidov (inymi slovami - preco prave Zidia boli Hitlerov nepriatel c. 1) , vychadza mi z toho jedine: Neslo ani tak o narodnostny problem, hoci sa to tak dnes prezentuje a z toho vychadza aj termin nacionalizmus - nacizmus. Samozrejme - islo o narodnostny problem, ale ten priamo vyvieral z inej prvotnej priciny - ktora bola totozna s pricinou, ktora sposobuje od nepamati 99% konfliktov. Islo o peniaze.

Kto boli Zidia v Europe pred 2. svet. vojnou? Bola to v podstate elitna trieda v spolocnosti. Zidia boli vzdy geneticky velmi inteligentni, nadani, pracoviti a kladli obrovsky doraz na vzdelanie. Inklinovali vzdy k mentalnej praci, napr. v oblasti mediciny, prava, vedy, obchodu a pod. Svojou pracovitostou sa dopracovali na spicku vo vsetkych tychto intelektualnych odboroch. Co to ale znamenalo pre prakticky zivot nemeckej spolocnosti? Ze v podstate kazdy lekar, pravnik, obchodnik, obchodnik, krcmar, umelec... bol Zid, teda ak nie kazdy, tak kazdy uspesny bol v podstate Zid. Ako to uz v spolocnosti byva, malokto vam bude zavidiet to, ze ste lezali od detstva v knihach, ze ste sa ucili 4 cudzie jazyky, a ze pracujete 12 hod. denne. Skor vam budu zavidiet vas job, a to, ze mate na stenach originaly vzacnych obrazov, v obyvacke klavir a v komode sperkovnicu so zlatom.

Hitler bol skvely populista. Presne vedel, na aku strunu udriet, co ludom povedat, aby isli za nim. Vedel, ze hoci Nemci vzdy tiez mali intelektualne spicky, vacsina naroda (tak ako vzdy a vsade) sedi v krcme pri pive a drista nezmysly. To ale neznamena, ze tito "krcmovi" nezbystria pozornost, ak im niekto ukaze prstom na tych, co "obsadili vsetky veduce miesta", co "chodia v naskrobenych koseliach" a co "sa doma prehrabuju v zlate".

V podstate Hitler urobil presne to iste ako Lenin - ukazal na bohatych a uspesnych. Lenze ak by to takto pomenoval, vznikla by obcianska vojna a ludia by sa zacali hadat, kto je dobry a kto zly Nemec. Tak ukazal na Zidov a pohroma bola na svete.

Teda este raz - narodnostny aspekt bol v podstate iba plastikom na to, ako dostat masy do pohybu, bolo im treba vyfabrikovat nejakeho nepriatela. Kedze Hitler vedel, ze zavist je velmi silna vlastnost, vedel, ze ma vyhrate (myslim u nemeckeho naroda, nie vojnu).

Lenze historia sa opakuje. O peniaze ide vzdy "az v prvom rade". O peniaze islo na zaciatku 2. svet. vojny, tiez na jej konci (pri deleni zony vplyvov jedn. mocnosti) potom vzdy, ked rincali zbrane a naposledy v Afganistane a Iraku. Nabuduce v Irane. Vzdy ide o tie iste peniaze.

Pripada mi scestne, a doslova cynicke chodit sa "pozriet" do Osviencimu. Neviem, co by obete tohto hrozneho tabora povedali, keby sme im premietli film a agresii, ktoru pacha na okupovanych uzemiach Izrael. Viem len, ze ani dne svsetci zijuci Zidia neschvaluju toto pocinanie. Napr. zidovsky klavirny virtuoz Daniel Barenboim otvorene vystupuje proti, organizuje koncerty na podporu palestincanov.

Ja si myslim, ze ak niekomu ide naozaj o to, aby "uz nikdy", tak taky clovek nechodi do Osviencimu, ale snazi sa aspon nieco urobit preto, aby "aspon nie dnes".

Co moze ndes urobit jednotlivec? No vela nie. Napriek tomu moze spravit par veci, tazko povedat, ci pre zachranu inych, alebo iba pre svoje svedomie.

- Mozem apelovat na media aby prinasali objektivne spravodajstvo (co sa casto nedeje)
- Mozem na problem upozornovat inych, hoci aj na takychto internet. chatoch.
- Mozem odmietnut podporovat ekonomiku statov, ktore najviac inicijuju zabijanie, bezpravie a utlak inych. Napr. ja som bol mozno jediny Slovak, ktory po invazii do Iraku napisal do Amslico,(oprava, povodne som uviedol omylom Allianz) ze rusim zivotnu poistku (s uvedenim dovodu), hoci to bolo pre mna financne nevyhodne.
- Mozem mozno spravit mnozsto dalsich veci, mozno drobnosti, ak nad tym celym zacnem trocha uvazovat....
Naposledy upravil misomiso : 10.04.08 at 18:30
0 0
Petra Nová Petra Nová

Petra Nová je offline (nepripojený) Petra Nová

Sú zrejme viaceré uhly pohľadu na návštevu Osvienčimu. Ľudia môžu mať na to rôzne pohnútky a dôvody . Možno by som nebola až tak kategorická ako Misomiso. Tí, čo cítia potrebu vidieť tie zverstvá na vlastné oči, tak nech tam idú. Taktiež tí, čo sa chcú len tak pokloniť pamiatke mučených a utýraných k smrti, nech tak urobia. Ak to iným pomôže zbaviť sa hriechov súčasnosti, nech tam idú tiež , atď... . Zásadne som však proti tomu, aby tam ľudia chodili pre inšpiráciu.

Myslím , že propagáciu a dodržiavanie všeľudských hodnôt by sa nemalo „hurá“ velebiť. Mali by byť úplnou samozrejmosťou. Ale ak sa tieto hodnoty porušujú ich hlavnými propagátormi ( či propagandistami ?), asi by sme nemali zatvárať oči, ale snažiť sa aj niečo proti tomu urobiť. Hádam nikto z nás neverí, že je v tomto smere všetko v poriadku. Alebo áno?

To je môj pohľad na návštevu Osvienčimu.
Naposledy upravil Petra Nová : 11.04.08 at 20:28
0 0
Bastian Bastian

Bastian je offline (nepripojený) Bastian

misomiso Pozri príspevok
Bastian, viem, ze nie je lahke zachovat si nadhlad, ak mame vsetci denne masirovane mozgy. Ale musim povedat svoj nazor: Husain nebol nebezpecny diktator. Mozno bol nebezpecny pre svojich oponentov doma, (mnohych dal pozabijat), ale tym sa nijako nelisil od desiatok inych vladcov, co si dnes veselo sedia vo svojich uradoch. Pre svet nebol nebezpecny, napriek tomu, ze to bol pravdepodobne (z nasho pohladu) blazon. Nemal ziadne prostriedky, ktorymi by mohol skodit, co sa nakoniec aj preukazalo.

To, ze dal zabit vlastnych oponentov je smutne a odsudeniahodne. No USA uz v Iraku zmasakrovali niekolkonasobne viac ludi, z toho vela zien a deti. Pritom velmi dobre vedeli, ze takato masakra nastane, nie su zasa taki naivni. Aj v Cine popravuju politickych oponentov, prakticky denne. USA to evidentne neprekaza, isto tam poslu aj svojich sportovcov na olympiadu. Ak sa budu o nieco starat, tak iba o to, aby sa ich obcania snad v Pekingu nenadychali smogu, nie o tych chudakov na sibeniciach. Irak nebol o nicom inom ako o rope. Dnes to vedia uz aj americania, aj ich to z casti mrzi, aj by tych vojakov najradsej stiahli, ale zas na druhej strane - do toho auta treba nieco liat nie? Aj zajtra bude treba...
Aj Ty máš svoj nadhľad aj ja...

A Saddam bol nebezpečný nielen ako vravíš pre svojich oponentov doma, ale aj pre Kurdov, Kuvajt...


zdroj:http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_10459.html
Nakoniec nezmenila sa ani teraz, keď sa OSN stavia proti budovaniu ochranného múru Izraelom, avšak proti arabskému terorizmu a hrozbám, ktorý predstavuje nerobí zhola nič), Irak vlastnil zbrane, ktoré mu boli zakázané, nikdy nepreukázal zničenie chemických a biologických zbraní, ktoré vlastnil a použil, vládol mu nebezpečný diktátor a vrah, podporoval terorizmus, ak aj boli informácie spravodajských sietí mylné a Irak zbrane hromadného ničenia nemal, určite sa ich snažil získať, v každom prípade však vojna s Irakom bola nevyhnuteľná do 20 rokov a bola by nekonečne krvavejšia, ak by sa Američania nerozhodli zasiahnuť. A ako napísal analytik Roman Joch z pražského Občanského institutu: „Saddám bol nevypočítateľný a tak predstavoval nepredstaviteľné riziko.“2) To je môj názor, proti Iraku bolo treba zakročiť, prezident Bush sa zachoval veľmi mierne, po 11.septembri 20013) bol Paul Wolfowitz4) lídrom skupiny, ktorá žiadala vojnu proti Iraku a dôvodov mal pre to dosť, prezident Bush však takúto eventualitu pre tú chvíľu odmietol, Saddám dostal čas, aby zmenil svoju politiku, bolo by však naivné očakávať od neho, že by tak urobil, veril na slabosť Američanov 5). Vyzeralo to, že môže ostať bez trestu, našťastie však skončil ako väzeň, celý svet uzrel Saddáma ako posledného bezdomovca, s „plnými gaťami“ 6). Útok na Irak 19.marca 2003 mal zmysel a rozhodne ním nebola túžba USA po irackej rope.7) K Iraku sa ešte vrátime, toľko som však chcel poznamenať k môjmu predošlému článku.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Bastian Pozri príspevok
Aj Ty máš svoj nadhľad aj ja...

A Saddam bol nebezpečný nielen ako vravíš pre svojich oponentov doma, ale aj pre Kurdov, Kuvajt...


zdroj:http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_10459.html
Nakoniec nezmenila sa ani teraz, keď sa OSN stavia proti budovaniu ochranného múru Izraelom, avšak proti arabskému terorizmu a hrozbám, ktorý predstavuje nerobí zhola nič), Irak vlastnil zbrane, ktoré mu boli zakázané, nikdy nepreukázal zničenie chemických a biologických zbraní, ktoré vlastnil a použil, vládol mu nebezpečný diktátor a vrah, podporoval terorizmus, ak aj boli informácie spravodajských sietí mylné a Irak zbrane hromadného ničenia nemal, určite sa ich snažil získať, v každom prípade však vojna s Irakom bola nevyhnuteľná do 20 rokov a bola by nekonečne krvavejšia, ak by sa Američania nerozhodli zasiahnuť. A ako napísal analytik Roman Joch z pražského Občanského institutu: „Saddám bol nevypočítateľný a tak predstavoval nepredstaviteľné riziko.“2) To je môj názor, proti Iraku bolo treba zakročiť, prezident Bush sa zachoval veľmi mierne, po 11.septembri 20013) bol Paul Wolfowitz4) lídrom skupiny, ktorá žiadala vojnu proti Iraku a dôvodov mal pre to dosť, prezident Bush však takúto eventualitu pre tú chvíľu odmietol, Saddám dostal čas, aby zmenil svoju politiku, bolo by však naivné očakávať od neho, že by tak urobil, veril na slabosť Američanov 5). Vyzeralo to, že môže ostať bez trestu, našťastie však skončil ako väzeň, celý svet uzrel Saddáma ako posledného bezdomovca, s „plnými gaťami“ 6). Útok na Irak 19.marca 2003 mal zmysel a rozhodne ním nebola túžba USA po irackej rope.7) K Iraku sa ešte vrátime, toľko som však chcel poznamenať k môjmu predošlému článku.
Bastian, skusim odpovedat par vetami, hoci strucne sa niekdy neda.

- "Husajn bol nebezpecny pre Kurdov aj Kuwajt" - - pre Kurdov ano, to bola ale Iracka mensina, v podstate to bol jeho vlastny lud, cize som ich zjednodusene zaradil v predch. prispevkoch do skupimy politickych oponentov. Teraz sa USA prizeraju tomu, ako Kurdov likvidjuje cez hranicu Turecka armada...

- "Bol nebezpeny pre Kuwajt" - - ano, tu sa dostavame trocha do inej roviny debaty, tazko takto narychlo, tu zabratie Kuwajtu bola samozrejme hruba chyba, preto som napisal, ze Husajn bol blazon. Ale na druhej strane treba chapat jeho pohnutky (co vsak neznamena, ze s jeho konanim mozno suhlasit). Tie pohnutky boli nasledovne - obmedzit nevhodny vplyv USA v regione (v ktorom v podstate nemaju co robit). USA ma svojich "spojencov" v regione (pod vedenim Kuwajtu) v podstate je to podobny model, ako sme my boli pod vplyvom ZSSR (tiez u nas nemali co robit). Teda otazka - ci Irak mohol napadnut Kuwajt je ako otazka, ci bolo skor vajce alebo sliepka. Jedni hovoria, ze to bola agresia, oni to zas videli tak, ze idu oslobodit Kuwajt spod US nadvlady...

-"Snazil sa ziskat zbrane hromadneho nicenia" -- a kto sa nesnazi? Taku krajinu dnes snad ani nepoznam. Na cele s USA, ktori ich maju najviac a stale si "vyhradzuju pravo" ich aj pouzit.

Je mi luto, ze nevidis tu obrovsku nevyvazenost v medzinarodnych vztahoch dnesneho sveta.
- USA iniciovalo zriadenie sudu pre medzinarodne vojnove zlociny, zaroven ale presadilo, aby ich vojaci ako jedini pod tento sud nespadali.
- US lietadla hliadkuju na celom svete a narusaju vzdusny priestor inych statov (napr. vysostne vody Ciny) kvoli spionazi.
- Ak sa objavi stihacka alebo bombarder Ruska co i len v medzinarodnych vodach (teda mimo uzemia Ruska - na uzemi nikoho) uz je z toho skandal, US stihacky ho sleduju az poky, sa nestiahne na uzemie Ruska.
- Vo vodach blizkeho vychodu bola ich vojenska pritomnost vzdy taka "samozrejma", ze napr. pred par rokmi (zapol som si az po zaciatku dokum. filmu, neviem presne rok) zostrelili dopravny Boeing s ludmi na palube iba preto, ze chlapik pri radare na lodi zahlasil, ze ciel sa priblizuje a klesa, zatial co lietadlo naberalo vysku z letiska. Potom prisli na to, ze chlapik sa "jednoducho pomylil". Posadku lode vyznamenali, namiesto toho, aby ich zavreli. Komentar bol taky, ze spravili dobre, ze pohotovo zareagovali v situacii, kedy "si neboli isti" a ze toto je jednoducho "dan za prevadzku leteckej dopravy v nestabilnych regionoch".

Neviem, ako sledujes spravy, ale uz prenikli na verejnost aj priznania a svedectva niektorych americkych predstavitelov o tom, ze Bush si nechal v podstate pripravit a vyfabrikovat obvinenia a dokazy, ktore by dokazali obratit verejnu mienku an stranu vojny proti Iraku. Jednoducho vojna v Iraku nebola nicim inym ako aplikaciou hesla: Ak chces psa bit, palicu si najdes.

Aky je efekt, vsetci vieme. Ak tam pret tym nebola Al Kaida (co teraz oficialne pripustaju aj Americania), teraz tam je a ma slusnu podporu. Bushovi sa podarli lo vychovat jednu silnu generaciu teroristov (co ja logicke, aj ja by som sa pridal na stranu tych, co brania vlast). Co je na tom ale najhorsie - on to dopredu dobre vedel, nie je zasa tak hlupy. Za tie peniazky mu to ale stalo. O jeho osobnom podnikatelsko prepojeni na Iracku ropu sa mozes dozvediet viac vo filme Farenheit 9/11. Maju ho na dunaj.sk (myslim s ceskym dabingom), ja som ho objednal bez problemov.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Este nieco aby som nevyzeral ako naivny blbec, ktory ma problem mochopit pririodzeny chod sveta a prirodzene usporiadanie v medzinarodnych vztahoch:

Existuje teke jedno ludove, trocha vulgarne prilovie: "Silnejsi pes jebe".

No ano, je to tak skutocne na svete odjakziva, a asi je to tak prirodzene. Otazka ale stoji tak, ci mu ti slabsi psi v tom maju este aj pomahat...
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Bastian Pozri príspevok
Aj Ty máš svoj nadhľad aj ja...

A Saddam bol nebezpečný nielen ako vravíš pre svojich oponentov doma, ale aj pre Kurdov, Kuvajt...


zdroj:http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_10459.html
Nakoniec nezmenila sa ani teraz, keď sa OSN stavia proti budovaniu ochranného múru Izraelom, avšak proti arabskému terorizmu a hrozbám, ktorý predstavuje nerobí zhola nič), Irak vlastnil zbrane, ktoré mu boli zakázané, nikdy nepreukázal zničenie chemických a biologických zbraní, ktoré vlastnil a použil, vládol mu nebezpečný diktátor a vrah, ....
Teda Bastian, to uz naozaj nemas lepsiu webstranku, na ktoru by si nas odkazoval??

Stravil som tam tri minuty, aby som zistil, ze je to stranka chorych ludi, s militantnym zameranim, akokolvek sa to snazia maskovat. Jeden citat zo stranky za vsetky - O Heinrichovi Himmlerovi:

Bylo Himmlerovým velkým úspěchem, že dokázal příslušníky SS přesvědčit svým apokalyptickým "idealismem" o tom, že nemají žádnou vinu ani zodpovědnost za masové vyvražďování tisíců lidí a že dokázal o této nevině přesvědčit i sebe. ...
0 0
Barbara Barbara

Barbara je offline (nepripojený) Barbara

no niekedy fakt nevijem gdo som ...viac
prepáčte mi, ale mne sa zdá, že to už tu moc rozoberáte politiku,...... irak,usa,,,,, a si myslím, že to na Poradu nepatrí, skôr do Blogu

to je len moj názor.
0 0
Jara Jara

Jara je offline (nepripojený) Jara

Osviečim som navštívila pred 35 rokmi. Netreba rozprávať, stačí ísť a s pokorou pozrieť aspoň tretinu toho čo tam je. /Málokto dokáže pozrieť všetko/.Myslím, že sa nedá slovami povedať nič, to čo tam je každého zamrazí a donúti sa zamyslieť nad hodnotami v živote. Myslím, že sa tým zmení ten JEDINEC ktorý sa tam pokloní pamiatke tých ktorí trpeli, aby sme netrpeli my a naše deti. Viem, že svet nezmeníme, ale možno zmeníme seba. Je na každom z nás čo si z toho odnesie, ale aj po 35 rokoch mám husiu kožu keď si spomeniem na tie zverstvá. Treba to vidieť...
0 0
Denda Denda

Denda je offline (nepripojený) Denda

Trošku sa zabudlo v téme spomenúť jednu vec a to je holokaust, rasizmus a etnické čistky. Toto je dôležité poukázať mladým ľuďom aby nikdy nezabudli čo je schopný spraviť fanatizmus ľudí, spoločnosti a národov.
Misomiso tu spmínal ako príklad Irak, ale ja si myslím, že Osviečim bol o niečom inom.
http://hrabovsky.blog.respekt.cz/c/5...HOLOKAUST.html
http://www.blisty.cz/art/13026.html
0 0
Bastian Bastian

Bastian je offline (nepripojený) Bastian

misomiso Pozri príspevok
...Ked sa ale pred par rokmi (skutocne nedavno) rozhodovalo o tom, ci aj my sa mame podielat (Slovensky narod) na tom, aby sme sposobovali utrpenie inym, naslo sa nas asi 200 z celeho Slovenska, ktori sme vytiahli nohy z papuc, vypli telku a isli demonstrovat proti zapojeniu Slovenska do invazie do Iraku...
Misomiso, v tejto téme si ľudia písali o návšteve koncentračného tábora v Osvienčime. Myslím si, že na tom nič zlé nie je. Skôr naopak.

Toto mi pripomína, ako keď v Jakubiskovom filme „Lepšie byť zdravý a bohatý ako chudobný a chorý“ Ľubomír Pavlovič vyčítavým tónom povedal, Kukurovi že „...nám tu vtedy išlo o krk“ akože on namiesto toho, aby pomáhal (a riskoval krk) v nežnej revolúcii, bol niekde inde.

To, že Ty si bol schopný vytiahnuť nohy z papúč a ísť do ulíc „bojovať“ za niečo také, je pekné. Už nebudem písať o tom, či ste to mohli ovplyvniť, alebo či bolo zakročenie Ameriky v poriadku. Už Ti len chcem povedať, aby si sa ukľudnil - nie každý je taký bojovník...
0 0
Bastian Bastian

Bastian je offline (nepripojený) Bastian

Myslím si, že nebudem úplne , ak sem pripojím tieto linky:
http://pravdaoislamu.cz/index.php/20...louvat-islamu/

Americkí vojaci servírujú arabským väzňom korán v rukavičkách, aby ho neznečistili. Z britských väzníc miznú vlajky kráľovstva, pretože ich súčasťou je urážlivý kríž sv. Juraja, pod ktorým sa v jedenástom až trinástom storočí podnikali križiacke výpravy. A školský futbalový tím z kalifornského mesta San Juan Capistrano mení názov z Križiakov na kultúrne citlivejších Levov. Čo na tom, že pár kilometrov odtiaľ, v Irvine, sa v zápolení moslimskej futbalovej ligy schádzajú mančafty zvučných mien, ako Intifáda, Mudžahedíni, Saracéni a Meč Alahov......Steyn radí zrušiť NATO. Načo je aliancia, kde len jeden je pripravený ísť do vojny a ostatní ho za to nenávidia?
pokračovanie: http://www.htm2pdf.co.uk/output/2008...335eb297ab.pdf

0 0
Bionda Bionda

Bionda je offline (nepripojený) Bionda

som taká aká som
Ja sa chcem vrátiť k pôvodnej téme- Osviedčim, aj ja sa tam chystám pozrieť, ak ste tam už niektorí boli, hoďte nejaké info.
Teraz nedávno muž keď bol pracovne v Kijeve bol si pozrieť aj muzeum 2.sv. vojny, povedal, že oplatilo sa to pozrieť, hoci určite uznáte aj vy ostatní, že dejiny druhej svetovej sú podľa mňa už nie úplne podané pravdivo, v tom múzeu nájdete kde- čo, rukavice s ľudskej kože, ale i pulovrik a papučky možno tak ročného dieťať , ktoré skončilo v koncentráku.... rovnako si v Kijeve treba pozrieť muzeum venované Černobylu, tiež čosi hrozné, ale zároveň by malo byť - ako aj ten Osviedčim, memento, aby sa už nikdy také čosi nestalo, aby sme my ľudia na následky mysleli vopred a nie až keď je neskoro ...... misomiso, prepac že som ťa vytočila, to je len môj názor.
Takže za príspevky od tých, čo absolvovali tú exkurziu vopred vďaka.
0 0
Chobot Chobot

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

Bionda Pozri príspevok
Ja sa chcem vrátiť k pôvodnej téme- Osviedčim, aj ja sa tam chystám pozrieť, ak ste tam už niektorí boli, hoďte nejaké info.
Teraz nedávno muž keď bol pracovne v Kijeve bol si pozrieť aj muzeum 2.sv. vojny, povedal, že oplatilo sa to pozrieť, hoci určite uznáte aj vy ostatní, že dejiny druhej svetovej sú podľa mňa už nie úplne podané pravdivo, v tom múzeu nájdete kde- čo, rukavice s ľudskej kože, ale i pulovrik a papučky možno tak ročného dieťať , ktoré skončilo v koncentráku.... rovnako si v Kijeve treba pozrieť muzeum venované Černobylu, tiež čosi hrozné, ale zároveň by malo byť - ako aj ten Osviedčim, memento, aby sa už nikdy také čosi nestalo, aby sme my ľudia na následky mysleli vopred a nie až keď je neskoro ...... misomiso, prepac že som ťa vytočila, to je len môj názor.
Takže za príspevky od tých, čo absolvovali tú exkurziu vopred vďaka.
Inak bližšie je Mauthausen, je to v Rakúsku, pri Linzi. Po diaľnici je to nejaké 3 - 4 hodiny. Tiež sa oplatí vidieť.
Naposledy upravil Chobot : 11.04.08 at 12:21
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Chobot Pozri príspevok
Inak bližšie je Mauthausen, je to v Rakúsku, pri Lizi. Po diaľnici je to nejaké 3 - 4 hodiny. Tiež sa oplatí vidieť.
posielam vypadnuté n
0 0
Bionda Bionda

Bionda je offline (nepripojený) Bionda

som taká aká som
Chobot vdaka za info, pokukam.

misomiso inak s tebou súhlasím, že tí židia to boli práve preto, že boli takí bohatí a vplyvní. Preto som napísala, že skutočná pravda o druhej svetovej vojen , je už ťažko zistiteľná.
robnako si ja myslím ,že terajší prezident musel niekde bojovať a oplatiť to ľuďom, ktorí mu pomohli k tomu, aby sa stal prezidentom a pripadalo mi to, že tí ľudia mali plné sklady ..... ale my to tu od PC nevyriešime.
Ale pozri ako sa ľudia dajú ovplyvniť a robia tie zločiny, človek zastrelí iného a nič mu to nerobí, to je v nás ľuďoch asi sme tak slabí- podaktorí, ako to zmeniť? Čo navrhuješ ty?
Je ľahko povedať , že ťa vytáčajú reči o tom, aby sa to neopakovalo... ale ako inak chceš ľudí a budúcu generáciu poučiť, vieš kto to nezažil a nebol napr. v tom Iraku , vo vojne pod. to pochopiť nevie ani tie hrôzy, nič... tak ja to beriem tak, že aspoň by mal na vlastné oči vidieť to, čo to prinesie....aby pochopil
Naposledy upravil Bionda : 11.04.08 at 13:44
0 0
Bionda Bionda

Bionda je offline (nepripojený) Bionda

som taká aká som
Chobot a Tweety vy nie ste dvojčatá len o sebe neviete ??
0 0
Chobot Chobot

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

Bionda Pozri príspevok
Chobot a Tweety vy nie ste dvojčatá len o sebe neviete ??


Nie my sme tandem.
0 0
Bionda Bionda

Bionda je offline (nepripojený) Bionda

som taká aká som
toto milééé ako ste sa našli? Mýlim sa , ak si myslím, že na Porade?
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Bionda Pozri príspevok
toto milééé ako ste sa našli?
a našli sme sa ?
0 0
Bionda Bionda

Bionda je offline (nepripojený) Bionda

som taká aká som
Tak Chobot tvrdí, že tandem... tak určite

P.S: už viem, prečo tak rýchlo odpovedáte vo všetkých témach, lebo máte bicykel pre dvoch a ste tam skôr ako my ostatní
Naposledy upravil Bionda : 11.04.08 at 12:59 Dôvod: dopísané
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať