Žabinka Veru, ani ja ich neodstraňujem. Myslela som, že čím viac "konárikov", tým viac plodov. Ale dám si poradiť, a hneď ako prídem domov, tak ich oholím.
To odštipovanie si treba ustrážiť hned od začiatku. Jednoduchšie sa odstraňujú malé, slabé váhonky, ako ked máte už pevnejšiu vetvičku.
Pri nízkych kríčkových rajčinách to nie je také dôležité, ale pri vysoko rastúcich áno. Ja odstraňujem aj spodné listy postupne, ako rastlina rastie.
Keď neodstraňujete "pazušky" rastlina rastie " na divoko"a dáva silu aj do zbytočných vetvičiek.
Tým, že riadne preriedite konáriky ( neskôr aj listy) , tak sa k rajčinám dostane viac slniečka a sú voňavejšie a chutnejšie.
Rajčinky je dobré 2-3 krát ( máj-jún) postriekať napr. Kuprikolom, alebo Championoim. Je to prevencia proti plesniam, na ktorú sú rajčiny veľmi citlivé. Prvým príznakom sú žlté fľaky na listoch-treba ich odstraňovať, nech sa pleseň nešíri.
Rajčiny nikdy neroste a nepolievajte na listy!
Ak máte rastlinky v plnej zrelosti a plné plodov, môžete koncom júla zastrihnúť vrchol, a preriediť listy,aby sa rastlina zbytočne nezaťažovala, lebo tie plody na koncoch zväčša aj tak nestihnú dozrieť.
Veľa úspechov