Zavrieť

Porady

Elektroinstalacia krok za krokom.

Chcel by som poprosit odbornikov v tomto odbore o priblizenie postupu elektroinstalacie v novostavbe.
Ako a s cim treba zacat, naco si davat pozor, atd.
Ide o obycajny rodinny dom - kuchyna (kombinovany sporak, mikrovlnka, chladnicka s mraznickou, umyvacka riadu), dve kupelne, 4 izby plus obyvacka, mala technicka miestnost, kde bude umiestneny aj kotol.
V projekte je vyznacene kade treba viest kable, a ake kable. Zaujimalo by ma, ako sa ma postupovat pri instalacii kompletneho systemu.

Dakujem pekne.
Usporiadat
matusstefan matusstefan

matusstefan je offline (nepripojený) matusstefan

tienik Pozri príspevok
Fuha, je to radost vediet ze clovek studoval zbytocne :-)
Ja ale aj tak trvam na tom co som pisal - laik moze maximalne vysekat drazky, popripade zasadrovat skatule. To nema vplyv na bezpecnost ako taku.

Kladenie kablov - to nie je len bachnut ich tam ako pride a zasadrovat. Treba brat do uvahy sposob ulozenia (vzduch, trubka, zvazok, omietka, XPS....) a z toho sa meniace maximalne oteplenie vodica. Dalej vhodnost pouziteho kabla, system "zohnal som od kamaratovho brata sesternice nejaky kabel" velmi pouzit nejde - mame jednak elektrikarske a jednak poziarnicke normy.

V principe, revizak by nemal vydat reviznu spravu na instalaciu, kde nevieme dokladovat jej prevedenie odbornikom. Ked pride, on uz nevidi co je pod omietkou, takze by mal pre vlastne krytie pozadovat doklad o odbornom vyhotoveni - co by elektrikar s prislusnym paragrafom mal byt, lebo je podla vyhlasky za svoje dielo automaticky zodpovedny.

Berte to tak, kazdy sme na cosi odbornik, tak robme kazdy to v com sme dobry. ANi ja sa nejdem do nemocnice sam operovat :-), ale necham to na ludi ktori su v tom doma. A na oplatku, asi nezazijem lekarov co si v nemocnici budu klast elektroinstalaciu...

Samozrejme kabel si kupim taky, aky mam v projekte. Netvrdim, ze elektroinstalaciu zvladne hocikto. Tvrdim len, ze sa to da nastudovat, tak ako to nastudovali 15 rocni chalani na strednej, ktori sa popri tom venovali dalsim predmetom. Elektroinstalaciu budeme robit tak cca o pol roka, takze ked zacnem studovat teraz a pozhanam co najviac informacii o danej teme, tak si myslim, ze by som to mohol zvladnut.
Prirovnavat elektroinstalaciu jednoducheho domu k operacii je tiez extremne. Nechcem instalovat elektrinu na riadiacu vezu letiska. Ked mate nadchu, ani vy nejdete hned k doktorovi, ale pojdete do lekarne a opytate sa lekarnicky co vam odporucuje.
Tuto temu som zalozil, aby som dostal rady od skusenejsich. Nejdem navrhovat elektrosiet novostavby, ale zrealizovat podla projektu, ktory bol vypracovany odbornou osobou, ktora uz navrhla kabelaz, umiestnenie, a pod. Len som chcel vediet ako sa do to pustit, cim zacat.
Bol by som velmi rad, keby sem uz nepisali ludia, co ma chcu odhovarat.
Mna zaujimaju prispevky ako od Janyke a posledny od Radka666. Som si vedomy toho, ze elektroinstalacia nie je hracka, a kto sa na to neciti, nemal by sa do toho pustat.
Este raz dakujem za doterajsie rady a prajem kazdemu pekny den.
0 0
Wlady Wlady

Wlady je offline (nepripojený) Wlady

Janyke Pozri príspevok
Nasiel som este jeden celkom uzitocny dokument:
http://soseza.edupage.org/files/Instalacia.pdf

Co sa tyka vedenia, ja by som to dal radsej do steny, je to sice pracnejsie ale pripadna zavada sa odstranuje lahsie, nemusite rozbit polovicu domu a staci len zapucovat a vymalovat.
Mne elektrikar povedal, ze nie je vobec dovod sa bat tahat kable pod podlahou. Pokial je vsetko zapojene riadne na isticoch a chranicoch, kable ktore sa pouzivaju teraz preziju nase vnucata....
0 0
Stefan2005 Stefan2005

Stefan2005 je offline (nepripojený) Stefan2005

!
k elektroinštalácii svojpomocne je diskusia aj tu:
http://www.e-filip.sk/Default.aspx?c...nswer&PageID=2
0 0
Janyke Janyke

Janyke je offline (nepripojený) Janyke

Raz ked budem staviat dom, tak ho urcite budem staviat svojpomocne a elektriku si urobim urcite sam. Na priemerny dom je to praca pocas 1-2 vikendov. Pred kazdou stavebnou cinnostou si vopred nastudujem dostupne materialy a literaturu a az potom uvazim ci to zvladnem sam alebo to necham na odbornika. Nepatrim k ludom, ktorym padaju zlate tehly z neba a tiez nebudem podporovat podnikatelov s 40% marzami na material a 5x nadhodnotenou cenou za pracu. Drzim palce pri studovani a stavbe domu zadavatelovi tejto temy.
PS: Pri studiu Vam mozno pomoze prirucka od Kazimíra s nazvom Elektroinstalacia v malych stavbach a objektoch.
1 0
matusstefan matusstefan

matusstefan je offline (nepripojený) matusstefan

Janyke Pozri príspevok
Raz ked budem staviat dom, tak ho urcite budem staviat svojpomocne a elektriku si urobim urcite sam. Na priemerny dom je to praca pocas 1-2 vikendov. Pred kazdou stavebnou cinnostou si vopred nastudujem dostupne materialy a literaturu a az potom uvazim ci to zvladnem sam alebo to necham na odbornika. Nepatrim k ludom, ktorym padaju zlate tehly z neba a tiez nebudem podporovat podnikatelov s 40% marzami na material a 5x nadhodnotenou cenou za pracu. Drzim palce pri studovani a stavbe domu zadavatelovi tejto temy.
PS: Pri studiu Vam mozno pomoze prirucka od Kazimíra s nazvom Elektroinstalacia v malych stavbach a objektoch.
Dakujem za informaciu o literature.
Pri svojpomocnej vystavbe je najdolezitejsi vyber projektu. Spravnym vyberom sa da usporit nielen tym, ze si vacsinu veci dokazete spravit sami, ale aj usporou materialu trebars pri jednoduchej sedlovej streche. Kde nemusite rezat skridly, nemusite kupovat polovicne, netreba sa babrat uzlabim, odkvapovy system vyjde tiez lacnejsie.
0 0
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

elektroinstlacia za 1-2 vikendy, marza 40%, 5x predrazeny material....
to kde je ta krajina? idem robit tam hned :-)
Uz som videl vela "jednovikendovych" instalacii v tomot ponimani, horsie vsak ze som ich musel opravovat. To bola fakt praca....
Nic v zlom, kazdy si strojcom svojho stastia. Ak si myslite ze je to "len instalacia domu" a zvladnete to podla jednej knihy za vikend, tak OK. Neviem, robim to uz roky, ale dones mam tak trosku rychlejsi tep, ked spustim novy RD pod napatie a ver tomu, ze aj 2x premeriam kazdu zasuvku a vyvod, ci to na 100% sedi. Je to vec ktorou mozem naraz odpratat z tohoto sveta aj viac ludi, takze som asi az prilis opatrny.... a ked si prestavim, ze by som to riskoval podla nejakej knihy a este k tomu na vlastnej rodine....
Kazdy mame asi ine hodnoty.
0 0
fetya fetya

fetya je offline (nepripojený) fetya

Co sa tyka vedenia zasuvkovych obvodov - mozes to dat do podlahy, tak predtym urobis hydroizalaciu a potom pri stenach tahas kable, v rure, v sivej, ta je do betonu. Este pred zaliatim podlahy a zapucovanim steny vo vlastnom zaujme by som to nafotil fotakom, pridas k tomu pravitko alebo nieco, na com vidis, ze ako ide to kablovanie, a ked budes po rokoch nieco robit, tak predtim mozes urcit, ze kde netrafis na kabel.
Pri svetelnych obvodoch pozor na to, ze na povale radsej netahat nic do izieb, lebo tam sa para vo vnutri rurok ti spravi kondenz, a bude kvapkat z lampy. Pod stropom, ak mas sadrokarton ja pouzivam radsej svorkovnice do vlhka na zapojenie, krizenie, ktore su vodotesne, a wagovki radsej dat bokom, nie je sranda, ak musis rozrezat sadro kvoli roztaveniu wago.
Pri rozvodovej skrine nehat min 70 cm, ale kludne aj meter kabla navyse, aby sa to mohlo aj prehladne zapojit, kazdu zilu oznacit, a pred zapojenim premerat, ci je kabel v poriadku. Pri klasickych bodovkach - halogenoch- pozor na prehriatie vaty nad sadrokartonom. Tam sa akumuluje vela tepla - ja som napr. robil tie bodove v eps-i tak, ze som tam zalepil zvutra maly crepnik - nie plastovy, a potom som dal bodove. Klasicka hlina udrzi to teplo od ziarovky, a neroztavi sa parozabranna folia.
2 0
beedo beedo

beedo je offline (nepripojený) beedo

Len tak mimo témy... stretol som sa s elektroinštáláciou v jednom dome, mimo SR, že: Keď som spojil uzemňovací káblik (žltozeleny) s pracovním nulákom (modrím) vyhodilo eletriku v celom dome... tá norma je aj u nás? Nás myslím SR.
0 0
fetya fetya

fetya je offline (nepripojený) fetya

norma v eu, ale u novostavbach bezna vec - je v okruhu zabudovany prudovy chranic. Medzi nulákom a zemou velakrat je velmi maly prud, a na to reaguje chranic. PEN je rozdeleny pri hodinach na PE a N.
Chodime ozvucovat na vela miest, a mali sme problemy velakrat pri zapichnuti nasho rozbocovaca na 400V. Vymenili sme 4zilu na 5zilku, oddelene nuly a zeme, a pri starych systemoch pouzijeme adapter, v ktorom je nulak a zem spojeny. A problemy uz nemame. Beedo bud vynechat prudovy chranic - neodporucam, alebo pozijes 3zilovy kabel a zapojis zasuvku PE a N oddelene, nespojis modry so zltozelenym.
0 0
beedo beedo

beedo je offline (nepripojený) beedo

Fetya ja len ma to napadlo ked citam tuto temu ci sa to tak robi, alebo presnejsie povada ma sa robit aj u nas na slovensku. Mna to len prekvapilo lebo som sa dovtedy s tym nestretol. Ale inak dobra vec. Ved dakedy "domaci kutilovia" prepojili v zasuvke modrim kablikom dierku aj kolik a vec mali vybavenu... len ked kopala pracka cudovali sa precoooo??? Sorry za pomenovania, nie som elektrikar.
0 0
fetya fetya

fetya je offline (nepripojený) fetya

Je to v poriadku, ja sa zivim z ucenia, ale elektrikou bokom zarabam niekedy viac
Teraz uz su na to nove normy, menia sa stale, v unii by mali byt jednotne, ale to este 50 rokov, kym u nas sa vsetko vymeni. Ma svoje vyhody-nevyhody. Je to bezpecnejsie, spolahlivejsie, viac zivotov sa ustrazi, ale uz stare spotrebice - viac nez 10 rokov nie su vzdy kompatibilne s novou el. sustavou. Ja byvam v panelaku este, tam vsetko ide, u kamosa v novostavbe v kupelni nevedeli pouzivat staru pracku, lebo superbezpecne spinace hned vypli prud. Ja som za reformu, ale osvedcene veci treba niekedy nechat - venceky - verzus superlacne cinske wago. Teraz sa nulák a zem sa vedie oddelene a je v tom logika. Problem je v starych domoch, ked sa rekonstruuje len cast.
0 0
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

No nechem provokovat, ale niektore rady tu su zaujmave:

"pouzi sedu trubku, ta je do betonu" - skuste mrknut katalog napriklad Kopusu, farba nic nehovori o vohodnosti pouzitia.
"svorkovnice pod sadrokartonom" - norma nepovoluje, musia byt pristupne na kontrolu, nie je podstatne ze su vodotesne.
"nekompatibilne stare spotrebice" - nic take neexistuje. Spravne zapojeny spotrebic bez poruchy musi rovnako dobre fungovat v sieti TN-C aj TN-S. Popisovany pripad z prackou je typicky opis nebezpecneho spotrebica, ktory ma byt vyhodeny a nie pouzivany v starsej kupelni (inac klubuk dole, naozaj odvaha)
"venceky namiesto wagoviek" - tak to je blbost roka. Videl a opravoval som uz x vyhorenych vencekov, ale nemenil ani jednu vyhorenu wagovku (orginal myslim) preco asi?

Ked uz robit, tak si nastudujte priamo nove materialy, nie x rokov stare. Nech to uz vypada dako k svetu - nie je to na 2 roky.
0 0
TomasHC TomasHC

TomasHC je offline (nepripojený) TomasHC

fetya Pozri príspevok
Pri klasickych bodovkach - halogenoch- pozor na prehriatie vaty nad sadrokartonom. Tam sa akumuluje vela tepla - ja som napr. robil tie bodove v eps-i tak, ze som tam zalepil zvutra maly crepnik - nie plastovy, a potom som dal bodove. Klasicka hlina udrzi to teplo od ziarovky, a neroztavi sa parozabranna folia.
100% pravda! Velmi dobry postreh, tiez som to tak robil - neskor Ale je dobre ten crepnik este prikryt izolaciou (zateplenie na strope, nie medzi krovkami), lebo tam kondenzovala vlhkost
0 0
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

Technicky je to tak dobre, ale pozor na jednu vec.
Ak nedajboze vyhorite, poistovna sa s vami s usmevom rozluci - nepouzili ste vyrobok do daneho prostredia urceny. Ten vyhlasia sa pricinu a plnenie je tam tam. Viem o par pripadoch, ked to takto z "uspechom" zahrali do autu. Neboli to konkretne bodovky, ale technicky vzate podobna situacia.
0 0
TomasHC TomasHC

TomasHC je offline (nepripojený) TomasHC

tienik Pozri príspevok
Technicky je to tak dobre, ale pozor na jednu vec.
Ak nedajboze vyhorite, poistovna sa s vami s usmevom rozluci - nepouzili ste vyrobok do daneho prostredia urceny. Ten vyhlasia sa pricinu a plnenie je tam tam. Viem o par pripadoch, ked to takto z "uspechom" zahrali do autu. Neboli to konkretne bodovky, ale technicky vzate podobna situacia.
Tomu o poistovni celkom verim. Ale myslim ze bodovka nezapali ani SDK ani 24cm sklenej vaty. Tolko k tejto konkretnej situacii.
0 0
fetya fetya

fetya je offline (nepripojený) fetya

"venceky namiesto wagoviek" - tak to je blbost roka. Videl a opravoval som uz x vyhorenych vencekov, ale nemenil ani jednu vyhorenu wagovku (orginal myslim) preco asi?

tak si este nerobil elektriku v tescu, alebo v niektorych obchodoch sama. Ja som uz vyhadzal roztavene, zhorene wago spoje, venceky este nikdy!
Pri velkych zatazoch - to je cca nad 2kw by som nedaval wago nikdy: el. sporak, rura, silnejsie mikrovlnky, pracky, prietokovy ohrievac.

Skus si staru stavebnu miesacku zapojit do novej sustavy,na 80 % ti vyhodi ochranu, pritom ten stroj pouzivali 20 rokov bez poruchy.
Naposledy upravil fetya : 15.12.10 at 12:18
0 0
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

No, mozno sme kazdy na inej planete, ale stojim si za tym co som napisal - z orginal Wago som nemal v zivote problemy a to som ich pouzil v pohode aj na vyrobcom udavane maxima. Pochybujem ze na stavbach, kde padaju strechy a prejavuju sa ine zavazne poruchy pouzili orginal Wago - tam to iste bola cenovo "vyhodnejsia" nahrada. Vencek s principu nemoze byt spolahlivejsi ako patentovana wago svorka - rozdiel je v tom, ze pri venceku urcuje silu pritiahnutia monter - pri Wagovke je to presne dane od vyrobcu a je to zachovane pocas celej zivotnosti. Vies ako konci skrutkovy spoj utiahnuty za medzu ptuznosti medi po par rokoch? skus pogooglit.
Len tak pre info, pohybujem sa pracovne v energetike - bezne pouzivame wagovky aj na vodice prierezu 70 mm2 a vsetko krasne funguje. Si si isty, ze 2,5 mm2 moze byt problem?

Doplnene: nahoda je potvora, ale pozrite o com prave diskutuju odbornici.
http://diskuse.elektrika.cz/index.ph...html#msg125783

K druhej casti, ak stara miesacka vyhodi chranic, znamena to ze je tam unikajuci prud vacsi ako 15 mA (minimalne) to znamena ze je to zariadenie zivot ohrozujuce a je potrebne ho ihned opravit. Hlaska " za to moze nova instalacia" je krasnou cestou na cintorin. To je haluz, obhajovat pokazeny stroj a obvinovat za poruchu spravne chranenu instalaciu.... Zvyknime si nato, ze kazde zariadenie ma svoju zivotnost a ked je raz zle, treba riesit jeho stav, nie prisposobovat inac dobru instalaciu tomu aby ta haraburda nevyhadzovala chranic. Zivot mam ja osobne len jeden, takze radsej by sla do srotu miesacka.
Naposledy upravil tienik : 15.12.10 at 18:43
0 0
chovan.j chovan.j

chovan.j je offline (nepripojený) chovan.j

ja každému tvrdím nevolaj elektrikára ale odborníka
0 0
tienik tienik

tienik je offline (nepripojený) tienik

" Tomu o poistovni celkom verim. Ale myslim ze bodovka nezapali ani SDK ani 24cm sklenej vaty. Tolko k tejto konkretnej situacii."



Trosku este na vysvetlenie - ja som nepisal ze poziar vznikne od toho, ja som pisal ze TO bude vyhlasene za pricinu poziaru. Bohuzial taka je u nas realita, elektrika je velmi vdacny dovod vo vysetrovacich spravach poziarov. Ked sa tak stane, nemate moznost sa viac menej branit - tvrdenie ze to nemohlo byt tak teple neobstoji. V takej situacii plati len katalogovy list vyrobcu a vyhlasenie o zhode - doklady ze svietidlo je na dany sposob montaze urcene priamo vyrobcom.
Ako technici si to mozeme preberat do nekonecna - technicky mam nato aj ja iny ako "oficialny" nazor, ale mame tu legislativu ktora nepusti.
0 0
alltracboy alltracboy

alltracboy je offline (nepripojený) alltracboy

Ma vyznam sa nejak zamyslat nad vyrobcami isticov? Moeller(eaton), schneider, OEZ, SEZ...STILO..

v projekte mam pisane vsetky istice s charakteristikou C. Kedze mam pocit ze cely ten projekto niekto vytriasol z rukavu, tak sa pytam ci to ma zmysel. B ckove by som tam skor typoval a C iba na hlavny a na cirkular Dokonca vraj hlavny istic ZSE je B, tak aby nevyhdazovalo istic na ulici skor ako v skrini.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať