Zavrieť

Porady

Su merace na radiatoroch podvod ?

Samuel
Dobry den!

V lete mi vymenili merace tepla na radiatoroch. S tym, ze som za 2 mesiace mal nedoplatok, myslim bud 80 alebo 160 eur (nov-dec).

Tak som si povedal, ze OK, nezapnem radiator ani keby co bolo. A dnes pozeram, mam 4 merace v byte.
Kupelna = 0
Kuchyna = 3
Obyvacka = vyse 200
Spalna = vyse 300

Ale ja som tie radiatory NIKDY nezapol, odkedy su tam nove merace.

Cize, platim za to ze mam v byte radiator a za to ze tam len tak zabera nehorazne vela miesta? Alebo za co platim?

To ich zoberiem do srotu a budem kurit el. klimatizaciou, kedze to ma vyjde na MENEJ(!)

Ake mate s tymto skusenosti?
Usporiadat
Téma je uzavretá.
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Kvaka Pozri príspevok
Rada by som ale vedela, aké by sme mali účty za teplo v jednotlivých bytoch, keby sme namiesto PRVN mali skutočné merače tepla, možno by sme boli prekvapení všetci. Jedno je však isté, tiež by tieto účty záviseli od určenia pomeru základne zložky a spotrebnej zložky, od polohy bytu, od zvykov jednotlivých vlastníkov, vždy by sa však náklady domu rozúčtovali na základe hlavného fakturačného merača, tie bytové budú vždy len pomerové. Nie je však pomer ako pomer. To je fakt.
Ale prave kalorimetricke merace, ktore meraju v kWh, umoznuju zmenit a nastavit uplne iny pomer zakladnej a spotrebnej zlozky, pretoze meranie fyzikalnej veliciny, umoznuje prave dat prevahu spotrebnej zlozke namiesto zakladnej, pretoze vo vyhlaske je nastaveny tento pomer 60/40, prave pre nedokonalost indikacie PRVN a problemov pri rozpocitavani nakladov na teplo. Ale celkova spotreba tepla bytoveho domu v kWh, je sumarom jednotlivych spotrieb bytov v kWh a strat tepla na rozvodoch a stupackach v kWh, ktory je rozdielom celkovej spotreby tepla bytoveho domu v kWh a sumov spotreby tepla v bytoch v kWh. Ide teda o jasne matematicke operacie, s fyzikalnymi velicinami vo fyzikalnych jednotkach. Takze, ak nie je medzi dodavatelom a vlastnikom bytu priamy fakturacny vztah, ak nie je namontovany kalorimetricky merac tepla na vstupe do bytu, v ramci horizontalneho rozvodu tepla v byte, tak potom je tam vzdy sumar jednotlivych spotrebieb tepla bytov v kWh a matematicky je tam vzdy nejaky pomer. Ale u PRVN v ziadnom pripade, nie je celkova spotreba tepla v kWh sumarom nameranych dielikov indikovanych spotrieb tepla, pretoze je to nezmysel a strat tepla, pretoze tie nie su v tomto pripade pri merani PRVN zistitelne.....a pretoze pri rozpocitavani nakladov na teplo, sa pouziva priemerna merna spotreba na meter2, ktora pre vsetkych vlastnikov bytov rovnaka, aj ked je dokazane, ze merna spotreba tepla na meter 2 sa u vlastnikov bytov znacne lisi, pretoze u bytoch, kde boli aplikovane technicke opatrenia na znizenie spotreby tepla v byte, je ovela mensia merna spotreba tepla na meter 2, ako v bytoch, kde neboli aplikovane ziadne opatrenia, kde je merna spotreba tepla na meter 2 ovela vyssia. Takze v konecnom dosledku, pri rozpocitavani nakladov parazituju vlastnici bytov na tych, co investovali do technickych opatreni tym, ze sa im uctuje priemerna merna spotreba tepla na meter 2, aj ked na jej znizeni nemali ziadny podiel....to je priklad jednej nespravodlivosti.
1 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

najag Pozri príspevok
Rozpocitavanie nakladov na teplo podla udajov dielikov z PRVN v danom pomere a v danom roku je jedine, co sa da. Pouzivanie udajov dielikov PRVN, pre porovnavanie rozpocitavania pre rozne pomery zakladnej a spotrebnej zlozky je uz nezmysel, pretoze tam nie je mozne vidiet ziadne suvislosti, akym sposobom manipuluje URSO v ramci roznych pomerov zloziek so spravodlivostou pri rozpocitavani nakladov na teplo. A uz uplny nezmysel je, porovnavat namerane hodnoty z jedneho roka s hodnotami ineho roka, v ramci rovnakeho bytoveho domu. Pretoze udaje dielikov a sposob merania PRVN, je pre statistiku a analyzu hodnot a suvislosti nepouzitelny. Inak povedane, porovnavaju sa vzdy hrusky s jablkami.
Najag, píšeš, že jediné, čo sa dá, je rozpočítať náklady podľa schváleného pomeru. My sme si schválili pomer 40:60. Určite si vypočítam, aké by boli úhrady v bytoch, keby sme išli podľa vyhlášky pomerom 60:40. A určite náklady navzájom porovnám, aj keď tvrdíš, že je to nezmysel. Chcem vedieť, čo sme si schválili, a musím to porovnať, aby som vedela, kto na tom získal, kto stratil.
1 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Kvaka Pozri príspevok
Najag, píšeš, že jediné, čo sa dá, je rozpočítať náklady podľa schváleného pomeru. My sme si schválili pomer 40:60. Určite si vypočítam, aké by boli úhrady v bytoch, keby sme išli podľa vyhlášky pomerom 60:40. A určite náklady navzájom porovnám, aj keď tvrdíš, že je to nezmysel. Chcem vedieť, čo sme si schválili, a musím to porovnať, aby som vedela, kto na tom získal, kto stratil.
Ano, vies ako by sa menili naklady na teplo v ramci rozpocitavania, pri zmene pomerov zakladnej a spotrebnej zlozky, to su predsa logicke matematicke operacie. Nad tym ani netreba hadam diskutovat a nebolo to ani predmetom mojho prispevku. Ale nevies z nich ziadne suvislosti, ktore sa tykaju velkosti spotreby tepla v byte, pretoze o spotrebe tepla v byte nevies vlastne nic, teda zavislosti velkosti spotreby tepla v byte, pri zmene pomerov zakladnej a spotrebnej zlozky, pretoze dieliky PRVN nemaju ziadny priamy vztah k spotrebe tepla v byte. A naklady na teplo, mozes porovnat pri zmene pomerov iba v ramci toho isteho roka, vzajomne porovnania s inymi rokami nie je mozne, pretoze dielik v inom roku nema tu istu vahu, ako mal v danom roku. Takze je porovnanie k nicomu. Ja si myslim, ze som sa snazil vyjadrit dost presne, kde je meritum problemu.
Naposledy upravil najag : 06.01.12 at 14:36
2 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

sito Pozri príspevok
Kámo, čo ti nejde do hlavy? Na päte domu je na určenom meradle nameraná hodnota, spôsobila ju voda, ktorá dopravila do domu teplo od dodávateľa. To ta voda musela pretiecť vykurovacím systémom. Na radiátoroch sú prístroje, ktoré indikujú prietok vykurovacej vody jednotlivými radiátormi v miestnostiach, bytoch, domu. Teda, na ktorých prístrojoch je zaznamenaných viac jednotiek, ten sa aj viac podieľal na tom, aké sú namerané hodnoty na päte domu. Mal by sa teda podieľať aj viac na úhrade nákladov za teplo. Ak sa vypočíta podiel nákladov na jednu jednotku na základe tejto hodnoty sa vypočíta úhrada jednotlivým bytom podľa počtu ich jednotiek v byte v peniazoch. Výsledkom je nejaký percentuálny podiel jednotlivých bytov. Ak sa na základe tých jednotiek rozpočítajú namerané technické jednotky na päte domu, percentuálny podiel je taký istý ako pri nákladoch, peniazoch. Ak sú rozdiely v úhradach nákladov jednotlivých bytov veľké, sú veľké aj pri technických jednotkách nameraných na päte domu, tak sú špatné prístroje. Ak sú špatné, tak ich na radiátoroch nie je treba, sú podvod! V tom prípade zákony SR umožňujú vlastníkom nenechať sa podvádzať, jednoducho väčšina rozhodne, že prístroje v dome, bytoch, miestnostiach nebudú!!!
Toto je ovela lepsie, ako je sudoku. Nie je nic krajsie, ako komplikovane vyjadrovanie niecoho, co sa da vyjadrit naprosto jednoducho a zrozumitelne. Ale tomu by vsetci rozumeli a nebolo by to uz zabavne....toto je Tvoj vecny problem. Vyjadrenie niecoho. Pre Tvoje myslenie je to pochopitelne, ako myslis, tak aj pises. Pre ineho je to naprosta spanielska dedina a musi si o sebe mysliet, ze je naprosty hlupak, ked nerozumie tymto ucenostiam......skus to vyjadrit normalnym sposobom a nie ako ziakom z pomocnej skoly.......
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

evikaevika Pozri príspevok
Čo skúsiť takúto logickú súvislosť :
- podľa nastavenia regulačného ventilu radiátora sa radiátor podľa potreby ohrieva (reg. ventil mu otvára prítok), aby sa v miestnosti dosiahla prednastavená teplota
- zvyšovaním teploty radiátora sa zrýchľuje odparovanie kvapaliny PRVN
- množstvo odparenej kvapaliny sa odčítava v dielikoch
- spotreba tepla v byte značne koreluje s rozdielom dielikov.
Tvoje suvislosti su dobre, ale nehnevaj sa, su
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

evikaevika Pozri príspevok

A to už prečo?

Tí istí obyvatelia / tie isté technické parametre bytu = práva IBA tak sa dá porovnávať.
Mne medziročný rozdiel počtu dielikov býva do 15%.
Nehnevaj, ale o problematike PRVN, sposobe ich cinnosti a sposobe ich merania, asi nemas hlbsie technicke vedomosti, takze sa nebudem ani k tomu vyjadrovat. Nemam rad akademicke debaty o nicom.
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

ON-LINE poradna Asociace ARTAV

Odpovídáme na dotazy z oblasti rozúčtování nákladů za spotřebu tepla a vody mezi konečné spotřebitele.
Odpovědi na dotazy jsou odborným názorem Rady Asociace a z hlediska práva ČR mají informační charakter.
Nenahrazují tedy jakákoliv rozhodnutí příslušných orgánů státní správy.
z 08. 02. 2008, od: Dušan Capko
Nadpis:
Meranie E-PRVN
Otázka:
Prajem dobrý deň. V dizertačnej práci od "ing.Taťjany Jánoškovej, Príspevok k návrhu mtodiky hodnotenia potreby a spotreby tepelnej energie v bytových domoch" obhájenej 10.12 2002 na Stavebnej fakulte Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, som našiel na str.135 tabuľku "Tab.8.9 Závislosť spotrebných jednotiek elektronických PRVN " doprimo ISTA" na množstve dodaného tepla", z ktorej som urobil porovnanie spotreby tepla "kWh" s odpovedajúcimi hodnotami "spotrebných jednotiek" s hodnotami nad 1000, a z toho vyšiel "prevod", že "1kWh je rovná 1spotrebnému dieliku" s presnosťou 1,5%. Otázka je:

1.Prečo sa tento prevod neudáva u týchto meračov obecne myslené, na elktronických PRVN, dokonca každý predajca tvrdí, že tento prepočet nie je vôbec možný pre ten či onen radiátor. Tak sa to odmieta pri meraní spotreby tepla v bytoch. Veď zaujmavá je aj dodávka tepla pre každý radiátor v byte, aj keď to presne neodpovedá spotrebe tepla vykurovaním. To by predsa umožnilo určiť dodanú tepelnú energiu každým článkovým radiátorom vo fyzikálnych jednotkách energie.
2. Prevod určený pre "doprimo ISTA" v "kWh / spotr.dielik" je náhoda, alebo aj u ostatných typov meračov sa takýto prevod dá určiť, resp. je blízky spomenutej hodnote.
3.Na výstave "aquterm-ther" v Nitre o vykurovaní,..., som od firmy "V.I.TRADE" získal pospekt pre e-PRVN typ "E-ITN 30.xx", v ktorom figuruje "Celkový vyhodnocovací súčiniteľ K=1". Môžete vysvetliť jeho použitie v súvislosti so "spotrebnými jednotkami" a dodanou energiou vykurovacím telesom v "kWh"?


Odpoved:

Pro používání E-PRVN (elektronických poměrových rozdělovačov vykurovacích nákladov) je základním technickým předpisem ČSN EN 834. V této technické normě najdete odpověď na většinu vašich otázek. Především se v ní dozvíte, že přepočet dílků odečtených na indikátorech (PRVN) na množství spotřebovaného tepla závisí na celé řadě technických okolností: výkon otopného tělesa, způsob připojení do rozvodu ÜT, případný zákryt OT, tvar a kvalita povrchu OT ovlivňující koeficient přestupu tepla do indikátoru apod. Mimo to při rozúčtování se vždy jedná jen o poměrové rozdělení nákladů na vytápění celého domu. Při tom hrají roli i další okolnosti: Rozsah topných rozvodů, velikost společných prostor domu apod.

Přepočet dílků na množství tepla v kWh tedy obecně opravdu není možný.

V případě zmíněné disertační práce, kterou neznám, mohlo jít o jeden určitý případ, ve kterém byly definovány počáteční a okrajové podmínky výpočtu.

Odpovídal: -japo-

Internet: 8.11.2008 www.artav.cz

Pozn. Jen opakování.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

najag Pozri príspevok
Ano, vies ako by sa menili naklady na teplo v ramci rozpocitavania, pri zmene pomerov zakladnej a spotrebnej zlozky, to su predsa logicke matematicke operacie. Nad tym ani netreba hadam diskutovat a nebolo to ani predmetom mojho prispevku.

A čo teda, Janko je predmetom tvojho príspevku?

Ale nevies z nich ziadne suvislosti, ktore sa tykaju velkosti spotreby tepla v byte, pretoze o spotrebe tepla v byte nevies vlastne nic, teda zavislosti velkosti spotreby tepla v byte, pri zmene pomerov zakladnej a spotrebnej zlozky, pretoze dieliky PRVN nemaju ziadny priamy vztah k spotrebe tepla v byte.

Janko, ale vie, je ich vidieť! Treba mať informácie, veď už sprav ten krok do elektroniky, jednotky, počet, ks, nie dieliky sa používajú. A ako? Nepriamo!

A naklady na teplo, mozes porovnat pri zmene pomerov iba v ramci toho isteho roka, vzajomne porovnania s inymi rokami nie je mozne, pretoze dielik v inom roku nema tu istu vahu, ako mal v danom roku.

Pretože dieliky. Aké??? Nemajú tu istú váhu, šup s nimi do Váhu. Voda nezakryje, zmyje!!!

Takze je porovnanie k nicomu. Ja si myslim, ze som sa snazil vyjadrit dost presne, kde je meritum problemu.
Snažil? Leeen, snažil. A čo si spravil? Poradil? Čo pomohlo? Komu?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

PASKOV Pozri príspevok
ON-LINE poradna Asociace ARTAV

Odpovídáme na dotazy z oblasti rozúčtování nákladů za spotřebu tepla a vody mezi konečné spotřebitele.
Odpovědi na dotazy jsou odborným názorem Rady Asociace a z hlediska práva ČR mají informační charakter.
Nenahrazují tedy jakákoliv rozhodnutí příslušných orgánů státní správy.
z 08. 02. 2008, od: Dušan Capko
Nadpis:
Meranie E-PRVN
Otázka:
Prajem dobrý deň. V dizertačnej práci od "ing.Taťjany Jánoškovej, Príspevok k návrhu mtodiky hodnotenia potreby a spotreby tepelnej energie v bytových domoch" obhájenej 10.12 2002 na Stavebnej fakulte Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, som našiel na str.135 tabuľku "Tab.8.9 Závislosť spotrebných jednotiek elektronických PRVN " doprimo ISTA" na množstve dodaného tepla", z ktorej som urobil porovnanie spotreby tepla "kWh" s odpovedajúcimi hodnotami "spotrebných jednotiek" s hodnotami nad 1000, a z toho vyšiel "prevod", že "1kWh je rovná 1spotrebnému dieliku" s presnosťou 1,5%. Otázka je:

1.Prečo sa tento prevod neudáva u týchto meračov obecne myslené, na elktronických PRVN, dokonca každý predajca tvrdí, že tento prepočet nie je vôbec možný pre ten či onen radiátor. Tak sa to odmieta pri meraní spotreby tepla v bytoch. Veď zaujmavá je aj dodávka tepla pre každý radiátor v byte, aj keď to presne neodpovedá spotrebe tepla vykurovaním. To by predsa umožnilo určiť dodanú tepelnú energiu každým článkovým radiátorom vo fyzikálnych jednotkách energie.
2. Prevod určený pre "doprimo ISTA" v "kWh / spotr.dielik" je náhoda, alebo aj u ostatných typov meračov sa takýto prevod dá určiť, resp. je blízky spomenutej hodnote.
3.Na výstave "aquterm-ther" v Nitre o vykurovaní,..., som od firmy "V.I.TRADE" získal pospekt pre e-PRVN typ "E-ITN 30.xx", v ktorom figuruje "Celkový vyhodnocovací súčiniteľ K=1". Môžete vysvetliť jeho použitie v súvislosti so "spotrebnými jednotkami" a dodanou energiou vykurovacím telesom v "kWh"?


Odpoved:

Pro používání E-PRVN (elektronických poměrových rozdělovačov vykurovacích nákladov) je základním technickým předpisem ČSN EN 834. V této technické normě najdete odpověď na většinu vašich otázek. Především se v ní dozvíte, že přepočet dílků odečtených na indikátorech (PRVN) na množství spotřebovaného tepla závisí na celé řadě technických okolností: výkon otopného tělesa, způsob připojení do rozvodu ÜT, případný zákryt OT, tvar a kvalita povrchu OT ovlivňující koeficient přestupu tepla do indikátoru apod. Mimo to při rozúčtování se vždy jedná jen o poměrové rozdělení nákladů na vytápění celého domu. Při tom hrají roli i další okolnosti: Rozsah topných rozvodů, velikost společných prostor domu apod.

Přepočet dílků na množství tepla v kWh tedy obecně opravdu není možný.

V případě zmíněné disertační práce, kterou neznám, mohlo jít o jeden určitý případ, ve kterém byly definovány počáteční a okrajové podmínky výpočtu.

Odpovídal: -japo-

Internet: 8.11.2008 www.artav.cz

Pozn. Jen opakování.
Kámo, pýta sa Capko. Si riadny capo. Tú Ing, Jánoškovú si tu vycapil ty! A teraz sa snažíš potrieť to čo si vycapil? Nesúhlasím s tým 1,5 %! Ale pravdu má v tom, že ak sú niektoré byty, miestnosti v dome nevykurované a niektoré prekurované, výsledok, celku, domu je hodne mimo reality v bytoch. Ale nie v dome, domu, vlastníci musia zaplatiť to, čo namerá fakturačný merač. V bytoch nie sú fakturačné merače, meradlá, ani zmluva o odbernom mieste. Pomerové, pomerové, pomerové, pomerové ... Jen ... opak ...

Odpoved:

Pro používání E-PRVN (elektronických poměrových rozdělovačov vykurovacích nákladov) je základním technickým předpisem ČSN EN 834. V této technické normě najdete odpověď na většinu vašich otázek. Především se v ní dozvíte, že přepočet dílků odečtených na indikátorech (PRVN) na množství spotřebovaného tepla závisí na celé řadě technických okolností: výkon otopného tělesa, způsob připojení do rozvodu ÜT, případný zákryt OT, tvar a kvalita povrchu OT ovlivňující koeficient přestupu tepla do indikátoru apod. Mimo to při rozúčtování se vždy jedná jen o poměrové rozdělení nákladů na vytápění celého domu. Při tom hrají roli i další okolnosti: Rozsah topných rozvodů, velikost společných prostor domu apod.

Přepočet dílků na množství tepla v kWh tedy obecně opravdu není možný.

V případě zmíněné disertační práce, kterou neznám, mohlo jít o jeden určitý případ, ve kterém byly definovány počáteční a okrajové podmínky výpočtu.


Janko ti nevysvetlil, že to na Slovensku neplatí, ta ČSN EN 834! To za tou normou, už platí, nie len v Česku, nie len na Slovensku. Treba sa dohodnúť v dome, tí čo za to teplo platia a nie aby im prikazoval niekto, niečo, ten kto neplatí za spotrebované teplo. To už by nebola sloboda, demokracia, diktát by to bol, diktát, diktátor, ktorý by diktoval.
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Ing. Piterka:

Zákon č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike v ustanoveniach § 2 písm. h) hovorí: “Pomerovým rozdeľovačom tepla je prístroj na registráciu časovej integrácie priebehu teploty a indikovanie pomerného množstva tepla odovzdávaného vykurovacími telesami v miestnosti u konečného spotrebiteľa, na ktorých sú namontované rozdeľovače vykurovacích nákladovalebo ich snímače.”



Zákon ani sekundárna legislatíva ďalej nijako neupresňujú technickú stránku, resp. pojem pomerový rozdeľovač tepla.



http://www.casopistzb.sk/web/sk/clan...bo-odparovacie


Pozn. Jen opakování.
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Technická norma pro PRVN na Slovensku:


Označenie: STN EN 834

Slovenský názov:
Rozdeľovače vykurovacích nákladov na určenie pomernej spotreby tepla vykurovacími telesami. Prístroje s elektrickým napájaním

Anglický názov:
Heat cost allocators for the determination of the consumption of room feating radiators. Appliances with electrical energy supply

Dátum vydania: 1. 10. 1998

Úroveň zapracovania: idt EN 834:1994


Vestník: 10/98


Cena s DPH pre tlačenú formu:
12,76 € / 384,41 Sk [ DPH 10 % ]

Cena s DPH pre elektronickú formu:
13,92 € / 419,35 Sk [ DPH 20 % ]

http://www.sutn.sk


Pozn.

Kdo někdy pracoval s technickými normami tak ví, co znamená:

Úroveň zapracovania: idt EN 834:1994
0 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

ČESKÁ NORMA

ICS 91.140.10
Září 1995

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/admin/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001.gif[/IMG] INDIKÁTORY PRO ROZDĚLOVÁNÍ
NÁKLADŮ NA VYTÁPĚNÍ MÍSTNOSTÍ
OTOPNÝMI TĚLESY
Indikátory napájené elektrickou energií
ČSN
EN 834



25 8521
Heat cost allocators for the determination of the consumption of room heating radiators. Appliances with eletrical energy supply

Répartiteurs de frais de chauffage pour enregistrer les valeurs de consommation de surfaces de corps de chauffe. Appareils avec une alimentation en énergie électrique


Heizkostenverteiler für die Verbrauchswerterfassung von Raumheizflächen. Geräte mit elektrischer Energieversorgung


Tato národní norma je identická s EN 834:1994 a je vydána se souhlasem


CEN
Rue de Stassart 36
1050 Bruxelles
Belgium.

Pozn.
Vidíme, v ČR je použitá identická norma pro PRVN jako na Slovensku.
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

evikaevika Pozri príspevok
Pokiaľ viem, fixná zložka sú fixné náklady dodavateľa tepla na zabezpečenie 1kW výkonu zdroja tepla - - ktoré si OBHÁJIL na URSO
(investície / obsluha / vybavenie obsluhy (napr. slušné auto pre riaditeľa) / zisk)

Zopakovať školenie :
1, príkon je vždy IBA príkon (aj regulačný) - je to vlastne schopnosť zdroja dodávať určité množstvo energie
(a zdroj ho musí mať vyšší ako bežne používa, lebo :
- krátkodobo môžu byť aj väčšie ako projektantské mrazy = mínus 12
- môžu byť poruchy na zdroji (vypadne 1 kotol z X kotlov) )
2, teplo je vždy IBA teplo = energia

3, ak si dáš do grafu (krivky) okamžitý spotrebovávaný výkon za celý rok a zintegruješ, tak tá plocha pod krivkou je spotrebované teplo za rok.
Nepotrebujem školenie, mám pred sebou vyúčtovanie, viem, čo je príkon, aj z čoho je odvedený, viem, čo je teplo. Napísala som, že fixná zložka tepla je násobkom ceny za 1 kW regulačného príkonu.
Pokiaľ viem, tak náklady za teplo pre fixnú zložku sú určené výlučne z RP, ako RP x cena za jednotku kW.
A máš pravdu, URSO si obhájil aj náklady, aj cenu za tieto náklady. Jednoduchšie by bolo počítať rovno iba cenu za kWh, teda za teplo, v ktorej by boli premietnuté všetky náklady.
Teplo je teplo, a jeho predpokladané množstvo pre každého odberateľa bolo prepočítané na rok, a vyjadrené ako príkon, teda RP = objednané teplo v kWh/5300h, výsledná jednotka kW. Aj v elektrine sa to počíta rovnako pre spotrebiče, jeden má taký príkon, jeden onaký, ale ty to vieš.
V skutočnosti sme odobrali menej tepla, keby som z neho spätne vypočítala, aký príkon by bol potrebný na jeho vyprodukovanie, vyšlo by mi iba 64kW. A to je to, o čom som písala, za čo sme preplatili dodávateľovi tepla navyše. Práve určenie RP vychádzalo z vyhlášky, robil sa priemer spotreby tepla za konkrétne roky, aby bol pre odber nášho domu určený príkon, aby tepláreň vedela, koľko tepla nám má dodávať, teda aký máme príkon odberného miesta = predpokladaný odber tepla za rok (5300h). Kto medzitým reguloval a zateplil, nemohol už dohodnúť inak. V tomto roku budeme mať dohodnutý RP na tých 64kW. A keďže zima tuhá nie je, tak by nám to malo stačiť, aby sme zase nepreplatili za nespotrebované teplo cez fixnú zložku.
Musím sa ponáhľať, kým ťa nezrušia.
2 0
PASKOV PASKOV

PASKOV je offline (nepripojený) PASKOV

Rozpočítaní EUR za teplo v bytě s ÚT pomocí PRVN.

Vliv velikosti základní složky ceny tepla pro byt.
Neistota indikace: PRVN = +- 35%
Jednotlivé platby v bytech jsou uspořádané vzestupně [ EUR / m2 ]


Model A : velikost základní složky tepla = 40 %

Výsledek:
Prvních max. 25 % ze všech zaplatí méně.
Posledních max. 25 % ze všech zaplatí více.



Model B : velikost základní složky tepla = 60 %

Výsledek:
Prvních max. 25 % ze všech zaplatí více.
Posledních max. 25 % ze všech zaplatí méně.
Rozsah ceny tepla bytu za ÚT v modelu B
je +- 40 % od střední hodnoty.


Model B je více solidární, ale nic více.



Pozn.
Ostatní byty nelze vyhodnotit,
neboť neistota indikace na úrovni: PRVN = +- 35%
to nedovoluje.
Ignorovat neistotu indikace PRVN je jen sebeklam.
Chytračení vede jen k použití
Bulharských konstant a potom lze všechno ignorovat!!!
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

sito Pozri príspevok
Snažil? Leeen, snažil. A čo si spravil? Poradil? Čo pomohlo? Komu? A čo teda, Janko je predmetom tvojho príspevku? Janko, ale vie, je ich vidieť! Treba mať informácie, veď už sprav ten krok do elektroniky, jednotky, počet, ks, nie dieliky sa používajú. A ako? Nepriamo Pretože dieliky. Aké??? Nemajú tu istú váhu, šup s nimi do Váhu. Voda nezakryje, zmyje!!!
Predmetom mojho prispevku je, aby sa nepisali veci, o ktorych vie pisatel velmi malo, pretoze su potom zavadzajuce pre ostatnych. O objektivnych suvislostiach nevies vobec nic Sito, pretoze keby si o nich vedel, tak by si aj davno zodpovedal otazku, ktoru som Ti polozil, ale dodnes si ju nezodpovedal. Tie subjektivne ma nezaujimaju. Ja nepotrebujem robit krok do elektroniky, nase merace tepla meraju v kWh a pokial Tvoje v jednotkach, pocte, ks...aspon vidis, ake nezmysly vzdy pises, ale to si ty, malo argumentov a vela pliev.........pises pekne, dokonca literarne, ale hodne vzdialene od odbornosti......, zmen žaner ...je skoda Tvojho nadania Sito..........skoda.
1 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

sito Pozri príspevok
Janko ti nevysvetlil, že to na Slovensku neplatí, ta ČSN EN 834! To za tou normou, už platí, nie len v Česku, nie len na Slovensku. Treba sa dohodnúť v dome, tí čo za to teplo platia a nie aby im prikazoval niekto, niečo, ten kto neplatí za spotrebované teplo. To už by nebola sloboda, demokracia, diktát by to bol, diktát, diktátor, ktorý by diktoval.
Sito, v ramci svojej argumentacie sa neodvolavaj na moje meno, bud taky laskavy. A zase si predviedol ziarivy priklad, ako na tom si odborne. Samozrejme, ze aj na Slovensku plati STN EN 834 a STN EN 835, su to tie iste normy , ako v CR CSN EN 834 a CSN EN 835. STN EN 834 pojednava o rozdelovacoch vykurovacich nakladov na urcenej pomernej spotreby tepla vykurovacimi telesami a pristrojoch s elektrickym napajanim. STN EN 835 pojednava o rozdelovacoch vykurovacich nakladov pomernej spotreby tepla vykurovacimi telesami a pristrojoch bez elektrickeho napajania pracujucich na principe odparovania meracej kvapaliny. Su to technicke normy. Je vidiet, ze si ich v zivote nemal v rukach a necital, preto o nich nic ani nevies. Ja priam milujem, ak niekto evidentne o danej veci absolutne nic nevie, ale kludne a drzo nieco napise, aj ked je to do neba volajuca sprostost. Ale je to Tvoja vizitka Sito, je to nieco, co priam vypoveda o Tvojej odbornej nesposobilosti v tejto oblasti. A ty nemas ani ziadnu zabranu to aj napisat, ako odpoved Paskovi.

1 0
Stanislav 1975 Stanislav 1975

Stanislav 1975 je offline (nepripojený) Stanislav 1975

sito Pozri príspevok
Stanko, Ty si srandista, alebo polepšený lafo. A koľko si mal predminulý rok jednotiek? A koľko minulý rok? Ak je pravda to čo si napísal, isto si nejakú hruškovicu kúpiš.

Tie čísla si skutočne môžeš zatiaľ len porovnať s predošlými, predošlým rokom. Ak by si mal všetkých bytov, miestnosti videl by si viac. Ale to Ťa asi netrápi, skôr sa nevieš dočkať 31.5. 2012. Potom uvidíš, čí si sa podieľal na znížení spotreby tepla domu v kWh. Uvidíš aj náklady domu za teplo a podiel úhrady na tvoj byt z nákladov domu. Ak chceš môžeš si vypočítať za koľko kWh si zaplatil, ale nie koľko si minul kWh. Zo zákona to nie je povinnosť, len tak nezáväzne, len aby si potom nemal v hlave chrobáka, Toľko som nenohol minúť, nebudem ani toľko uhrádzať. Musia mi napočítať menej. Nie! Môžu Ti napočítať úhradu podľa dohodnutého spôsobu rozpočítania nákladov za dodané, odobraté teplo v eurách.

Nám v lete vymenili tie PRT. Na nových mi zaznamenalo jednotky. Spálňa 260, izba 458, obývačka 204, kuchyňa 0, spolu 922 a nechodia opisovať, rádiom už zbierajú. Čo si myslíš, aj mne zostane na tu nejakú hruškovicu?
sitenko, akože ma nezlosti - predminulý rok som mal celkovo 26.255 dielikov( nešetril som)-a vo vyúčtovaní som celkovo za teplo zaplatil 1355 eur-cakom prásk- minulý rok som mal spotrebu skoro polovičnú- to mi chceš povedať,že nič neušetrím? a že nebude na lahvinku?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

najag Pozri príspevok
Sito, v ramci svojej argumentacie sa neodvolavaj na moje meno, bud taky laskavy. A zase si predviedol ziarivy priklad, ako na tom si odborne. Samozrejme, ze aj na Slovensku plati STN EN 834 a STN EN 835, su to tie iste normy , ako v CR CSN EN 834 a CSN EN 835. STN EN 834 pojednava o rozdelovacoch vykurovacich nakladov na urcenej pomernej spotreby tepla vykurovacimi telesami a pristrojoch s elektrickym napajanim. STN EN 835 pojednava o rozdelovacoch vykurovacich nakladov pomernej spotreby tepla vykurovacimi telesami a pristrojoch bez elektrickeho napajania pracujucich na principe odparovania meracej kvapaliny. Su to technicke normy. Je vidiet, ze si ich v zivote nemal v rukach a necital, preto o nich nic ani nevies. Ja priam milujem, ak niekto evidentne o danej veci absolutne nic nevie, ale kludne a drzo nieco napise, aj ked je to do neba volajuca sprostost. Ale je to Tvoja vizitka Sito, je to nieco, co priam vypoveda o Tvojej odbornej nesposobilosti v tejto oblasti. A ty nemas ani ziadnu zabranu to aj napisat, ako odpoved Paskovi.
Janko, preboha, však ja ťa mám na porade za BOHA, čo sa týka tepla. A ty chceš spraviť zo mňa bezbožníka? Ty radšej zbožného judáša, čo donáša?

Janko, toto je tá správna debata na porade! Veď ľudia majú uši, aj rozum. Tak nech rozmýšľajú. Je pravda, nie som na takej odbornej úrovni, ale vidím. Zatiaľ. Vidím to čo mám pred sebou, monitor. Ale sem - tam aj niečo na ňom, nie len na monitor sa dívam.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Stanislav 1975 Pozri príspevok
sitenko, akože ma nezlosti - predminulý rok som mal celkovo 26.255 dielikov( nešetril som)-a vo vyúčtovaní som celkovo za teplo zaplatil 1355 eur-cakom prásk- minulý rok som mal spotrebu skoro polovičnú- to mi chceš povedať,že nič neušetrím? a že nebude na lahvinku?
Stanko, daj adresu, hruškoviucu môžeme piť aj popredu, nie až po 31.5.2012. Aj mne na flašku zostane. Budeme zapíjať radosť zo zisku. A keď nebude, dáme si po hube, nie do huby, že verili sme na pečené holuby.

13 355, aj tak Nebudeš !!!!
0 0
Stanislav 1975 Stanislav 1975

Stanislav 1975 je offline (nepripojený) Stanislav 1975

sito Pozri príspevok
Stanko, daj adresu, hruškoviucu môžeme piť aj popredu, nie až po 31.5.2012. Aj mne na flašku zostane. Budeme zapíjať radosť zo zisku. A keď nebude, dáme si po hube, nie do huby, že verili sme na pečené holuby.

13 355, aj tak Nebudeš !!!!
né 13.355-zle čítaš-to by bolo nejako veľa...1355...
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať