Zavrieť

Porady

Zahradne jazierko

azol azol

azol je offline (nepripojený) azol

hasič
Chcel by som ponuknuť svoje vedomosti. Pokial niekto si chce zriadiť zahradne jazierko velmi rád poradím bezplatne a radostou nech máme pekne okolie .
Naposledy upravil kopretinka : 23.03.15 at 08:38
Usporiadat
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
A už je to tady. Horko a nedostatek kyslíku si vybírají svoji daň.
Večerní prudká bouřka vyřadila na osm hodin elektriku, což v kombinaci s vodou jako kafe málem zabilo všechny moje ryby. Ráno koukám, jak všichni jeseteři klepou bačkorama břichem vzhůru, kapři polykají andělíčky a ostroretky též. Zatím naštěstí odešla jen jedna ostroretka. Už ji škubou želvy. Rychle jsem popadl čerpadlo a silně čeřím vodu. Snad se to srovná.
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Jarda ,dufam ze vsetko dobre dopadlo.

Tomo ,bambus u nas nerastie,asi to bude rakos,ale nieje to spravna volba.Je to dost invazijna rastlina.Tazke bude sa jej zbavit.Zabnik skorocelovy mam aj ja ale chcem sa ho zbavit.Ked kvitne ,ma kvetensvo dlhe aj 2m a nieje najkrajsie.Doporucujem ti
Typha minima- pálka najmenšia
Hippuris vulgaris - truskavec obyčajný
Sagittaria-šípovka akykolvek druh je krasny
Pontederia vsetky druhy krasne kvitnu a dost dlho

Vsetko do kvetinacov.Je lepsie neskor obetovat nejaky kvetinac ako rozoberat tonovy koberec,ktory dokazu rastliny po par rokoch vytvorit.Jarda o tom pisal,ja to mam za sebou a to som mal gulace o priemere okolo 10cm a vacsie
0 0
stefanjilly stefanjilly

stefanjilly je offline (nepripojený) stefanjilly

nedostupny bambus u nas rastie a to viac druhov ale do folioveho jazierka je dost ryzikovy
0 0
Tomo11 Tomo11

Tomo11 je offline (nepripojený) Tomo11

Mi to ľudovo voláme bambus ale je to asi pálka neviem presne. Rastie to na každom rybníku. Ďakujem za ďalšie odporúčania na rastliny. Momentalne sa trápim a hľadám ako napojiť skimmer a guľu gravitacne tak aby som to mohol regulovaat. Uz som rozmýšľal ze sa na skimmer vybodnem. Neviem ani ako ho zapojiť ani ako vyrobit a zbytočne mi to zdvihne náklady. Zaujímalo by má ci do strbinoveho filtra bude vhodná tkanina s okom 0,2mm . Je z drôtu o hrúbke 0,125mm.
Jardo drzim prsty nech to prežijú. Uz premýšľam aj nad tým ze v takých horúčavách to prekryjem maskovacou sieťou. Uz len nejaký rychloupinaci systém na tu sieť.
Naposledy upravil Tomo11 : 30.07.13 at 20:04
0 0
Lubosdeere Lubosdeere

Lubosdeere je offline (nepripojený) Lubosdeere

Ľuboš Benkó
Tomo. Skimmer je velmi dvolezita sucast filtracie a cistej vody. Skimer a gulu vies regulovat supatkovym ventilom. Kupis ich v eshopoch. Skimmer, gula, supatka... to sa nazbiera suma penazi, ale to bude este drahsie ak to budes dodatocne instalovat. Ten strbinac s tou tkaninou by slo, mozna by sa upchavala ale treba skusit. Origos sito ma rebra vytvarovane do trojuholnika aby sa neupchaval. Niekde na nete je aj obrazok s prierezom toho sita. Len tak vies usetrit ak si co najviac veci vyrobis sam, a este kolko skusenosti pritom nazbieras. Drzim ti palce a nevzdavaj to, lebo co teraz neurobys to sa ti vypomsti.
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
Odnesly to tři ostroretky (podustvi) a jeden jeseter malý-albín. Škoda ho. Byl krásný a zdravý. Už jsou rozkrájení v mrazáku, dám je sežrat želvám. Tady nic nepřijde nazmar. Jak jsem zjistil, ostroretka je takový indikátor průšvihu. Když je v jezírku nějaký problém, projeví se nejdřív na tom, že začnou odcházet ostroretky. Pak jdou jeseni a hned za nimi, nebo spolu s nimi, jdou do kytek jeseteři. Kapři a karasi vydrží nejvíc, ale můžou mezi nimi být výjimky.
Je dost zajímavé, že kaprovec se odstěoval na mělčinu a skoro úplně vybledl. Měl jen slabě hnědý odstín a namísto pruhů byl kropenatý. Všichni jeseteři byli na dně břichem vzhůru prohnutí jak rohlíci a ztěžka dýchali. Kromě toho jednoho zlatého to ale nakonec rozdýchali a teď už jsou v pohodě. V podstatě asi půl hodiny poté, co jsem začal čeřit vodu kalovkou, skončil problém s nedostatkem kyslíku. Rybám se to i docela líbilo. Čerpadlo vyrobilo docela slušný proud vody a ryby v něm s radostí plavaly. Rozhýbalo to všechen bordel v jezírku a ten doteď odstraňuje bubnová filtrace. Poznám to podle toho, že častěji spíná ostřik spouštěný plovákem, jak se síto víc ucpává. Voda se k večeru už znatelně pročistila a začínám si myslet, že občasné násilné rozkarbování jezíku prospěje víc, než třeba použití flokulantů. Jak asi víte, flokulanty se používají na vysrážení nečistot na chemické bázi. Podle mého názoru tím ale trpí ryby a nejvíc jeseteři, kteří jezdí a dýchají u dna, kde se ten bordel nakonec soustředí. Když se voda v jezírku takhle rozpohybuje, jako jsem praktikoval dneska, sice je jeden den horší, ale s kvalitní filtrací se do druhého dne pročistí minimálně na stejnou úroveň, jako byla předtím. Výhoda je v tom, že se urve a vystrnadí z různých koutů skoro všechen usazený humus a donutí ho to sednout na dno, kde nakonec doputuje ke guli a skončí ve filtru.
Všechno zlé je pro něco dobré. Tato další zkušenost mě utvrdila v tom, že nebude na škodu pořídit si časem elektrocentrálu. Jsou tu okolo místa, kde ještě teď elektriku nezapli a nezávislý zdroj může člověku ušetřit nemalé ztáty na rybách, nebo třeba na potravinách v mrazáku a ledničce. Vždyť to není dražší, než sekačka na trávu.
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

stefanjilly rakos nieje bambus,je to druh travy.Bambus u nas v prirode nerastie

Tomo tu palku z prirody vyhod,volne by zaplienila breh jazierka,moze aj prepichnut foliu a ak by si ju dal do kvetinaca,pri jej vyske ju prevrati aj slaby vietor.Tuto skusenost mam uz za sebou.Vhodna je palka najmensia,ktora mi dorastie aj do 1m.Je lahka a tenka,takze vietor sa do nej neoprie.
Naposledy upravil nedostupny : 31.07.13 at 06:49
0 0
stefanjilly stefanjilly

stefanjilly je offline (nepripojený) stefanjilly

nedostupny rakos je rakos alebo šachorina a bambus je bambus, je ich viac druhov niektore na jesen zvadnu ine sa môžu použit napr. ako palice do fazuly. ale som tu dost dlho a viem že máš vždy pravdu
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Nemusim mat vzdy pravdu,aspon by si mohol napisat druh a bolo by vyriesene.Nemam problem uznat omyl.Ty zrejme ano
0 0
markon heron markon heron

markon heron je offline (nepripojený) markon heron

Zdravím

Má niekto nápad ako odchytiť užovku pri jazierku ? Nechcem jej ublížiť,ale tiež by som ju nerád krmil rybami. Chytiť ju nieje jednoduché,lebo mám okolo jazierka kopu velkých kameňov pod ktoré zalezie a skončil som.
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Skus napriklad vyrobit lievikove pasce:
http://www.lampropeltis.sk/Utekyahladania.html
ale ak je ich na okoli viac,jazierko ich pritiahne.Skus plasic hadov
http://www.plasice.sk/index.php?main...m1rmck59p8os13
Naposledy upravil nedostupny : 01.08.13 at 10:25
0 0
markon heron markon heron

markon heron je offline (nepripojený) markon heron

nedostupny, dík no po prečítaní niektorých článkov som sa rozhodol, že ju nechám tak a žiaden lov sa konať nebude. Päť metrov od jezierka mám mensí potok a žiab je tam kopec,takže potravy by mala mať dosť. Pokial mi nechá rybky napokoji nebudem nič podnikať
0 0
Tomo11 Tomo11

Tomo11 je offline (nepripojený) Tomo11

Zdravim prosím vás je lepšie použiť pvc alebo kg potrubie ?
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
Já používám oboje a ještě se navzájem nepokousalo. Nic nelepím, používám spoje přes gumičky. Jedině na prostupy ve folii jsem koupil profi průchodky a tmelil jsem to takovým černým jezírkářským tmelem co drží na všem stejně. Ani z rukou to pak nejde sundat. Musíš hned lihem, nebo benzínem. Lihem jsem taky odmašťoval všechny tmelené plochy.
Naposledy upravil Jarda Slatinany : 04.08.13 at 21:43
0 0
vlado.1 vlado.1

vlado.1 je offline (nepripojený) vlado.1

Jazierkovi blázni a neblázni , po návrate z dovolenky som mal zelenú vodu a dnes som použila vločkovač a asi po 1,5 - 2 hod riasy vyvločkovali . Pred tím som ryby skoro nevidel a po spomenutom čase je ryby už celkom dobre vydieť aj skoro v metrovej hĺbke. Ale chce to čas aby ten bordel spracovala filtráciou- Velkou výhodou je skimer , lebo večšina sa vyvločkuje na hladine. Ale je vidieť že v priestore vody je vidieť zhluky vločiek-rias . A takto to teraz spracováva filtracia . Možno niekomu dam inšpiraciu alebo odvahu na novoty.

Takýto vločkovač som použil
http://bazeny-jazierka.sk/na-riasy/v...1l-detail.html
Naposledy upravil vlado.1 : 04.08.13 at 17:45
0 0
fery fery

fery je offline (nepripojený) fery

Dík za tip! Asi to budem musieť vyskúšať, pretože momentálne nemám v jazierku vodu ale riedky špenát...
0 0
vlado.1 vlado.1

vlado.1 je offline (nepripojený) vlado.1

Ale je to len na zelenu vodu a nie na dlhu riasu
0 0
fery fery

fery je offline (nepripojený) fery

Je mi to jasné. S vláknitými riasami problém nemám. Mám "iba" zelenú vodu...
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Vlado ,preco sa ti tak rozmnozili riasy?Mal si vypnutu filtraciu,alebo UV lampu ?
0 0
vlado.1 vlado.1

vlado.1 je offline (nepripojený) vlado.1

uv lampu mam vypnutu asi mesiac lebo ju mam zabudovanú vo vortexe a ten mi začal tiecť tak som ho odstavil a bol som na dovolenke tak neviem ako často mi zať čistil čerpadlo lebo ja mam tak trochu problem taký že nemam plitkú vodu tak nema kde zasdiť rastliny . A tie su zavesene v košoch po obvode jazierka a ryby , hlavne KOI , im olamuju korienky a upchavaju čerpadlo . Ale to doriešim len toho času je málo , tak zatial čistím a čistím čerpadlo.
A takto vypadá voda cca 26 hod. po aplikácií vločkovača
Naposledy upravil vlado.1 : 05.08.13 at 21:03
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať