Zavrieť

Porady

Chyby ktorých by som sa už pri stavaní vyvaroval

admin
Každý keď stavia prvý krát tak spraví chyby, ktoré by už po skúsenostiach neurobil.

Čo by to bolo vo vašom prípade?

Pridám moju skúsenosť:

Zámková dlažba na parkovisko:
Na navážku sme urobili parkovisko z betónu, časom jedna strana klesla a museli sme okraj odstrániť ale tentokrát sme nahradili betón zámkovou dlažbou. Ak to opäť klesne, bude to jednoduchšie rozobrať, podsypať a znova dať dohromady...

a ešte jedna skúsenosť:
Betónové vs. murované pivničné priestory:
Kamarát muroval pivničné priestory z tehly. Neskôr usúdil, že to nebol vhodný materiál, pretože tehla nasáva vlhkosť a je tým zraniteľnejšia ako betón. Kým je tehla v suchu a izolácia neprepúšťa vlhkosť tak je to ok. Nabudúce by to však spravil radšej z betónu .

Prosím píšte len skúsenosti, ak chcete k nejakej skúsenosti diskutovať, založte novú tému (prípadne sem dajte na ňu link), inak sa to tu zmení na dlhý diskusný zmätok a mojim cieľom v tejto téme bolo len zhromaždiť skúsenosti nie o nich diskutovať. Ďakujem!!!
Naposledy upravil Richard : 27.03.08 at 12:30
Usporiadat
Téma je uzavretá.
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

účtovník 007 Pozri príspevok
Ja by som sa vyvarovala otvorených priestorov a hlavne domu bez zádveria. My sme zádverie spravili a nebanovali sme. Nechali sme si však kuchyňu+jedáleň+obyvačku a chodbu na horné poschodie ako jeden otvorený priestor. Veľká chyba. Zabudli sme, že u nás býva aj -15 stupňov a niekedy aj viac. Otvorený priestor je požierač energie a postupne sme oddelili chodbu od ostatných priestorov, a keby som aj dnes bývala v tom dome, tak oddelím určite aj ostatné miestnosti.
Susedia čo neporobili zádverie, po prvej zime ho mali všetci.
Ja mam dojem, ze v zadveri to nie je, lepsie je mat kvalitne vchodove dvere.

Napisem par faktov, ktore sa tykaju energetickej narocnosti RD a ktore prekvapili aj mna. Od leta vykurujeme velky RD na severe Slovenska, nadm. vyska cez 700 m. Podla doterajsej spotreby to vyzera, ze rocna spotreba zemneho plynu bude pod 2.500 kubikov. Ja byvam v mensom RD v Blave, kde mam spotrebu cca 4.000 kubikov rocne. V BA dokonca mam zadverie, v tom druhom nie.

V com spociva rozdiel oboch domov? Oba su nezateplene, stavane z priblizne rovnocennych materialov. Dom v BA z tehloblokov Porotherm 45 cm, dom na severe zo socialistickeho porobetonu, 1. podlazie 40 cm, druhe 30 cm + omietky.

Dom v BA:
- plastove okna spred 15 rokov, vtedy mali skla cca dvojnasobny koeficient prestupu tepla ako dnes.
- kurenie so stupackami v obvodovych muroch
- radiatory liatinove, aby netrcali do miestnosti, su vacsinou zasekane do obvodovych murov (takze si vykurujem zahradu).
- liatinovy kotol.

Dom na severe (v ramci rekonstrukcie boli pouzite):
- kvalitne plastove okna, skla, teple ramiky, kvalitne vchodove dvere.
- UK robene podla dnesneho standardu, s rozvadzacmi na kazdom podlazi. Iba jedna stupacka, aj to vo vnutornom mure.
- Tenka panelove radiatory, za kazdym radiatorom odrazova folia (ta hrubsia)
- Kvalitny kondenzacny kotol s ekvitermickou regulaciou.

Este raz podotykam, ze ten druhy RD je vacsi, tiez je zatial nezatepleny, je severnejsie a vo vyssej nadm. vyske. Zaujimave nie?
Naposledy upravil misomiso : 24.03.08 at 19:54
0 0
judita1971 judita1971

judita1971 je offline (nepripojený) judita1971

Pri vytváraní projektu domu sa mi nepozdávalo rozmiestnenie strešných okien na streche, ale projektant mi povedal, že sa do toho nerozumiem. Presvedčil nás, že sa to len tak javí. Teraz mám strešné okno v kuchyni tak, že si v nej musím skoro stále svietiť, lebo to strešné okno malo byť vyššie a trocha inak umiestnené. Takže už pri plánovaní zažmurte oči, a skúste si predstaviť ako to bude vyzerať. Alebo dobrý je aj 3D model stavby, alebo sa trošku zaučte do výkresov. Majstri nám tak vymurovali okno nad schodmi, žeby v živote nemohlo byť umyté, lebo by som sa tam nikdy nedostala . Zistila som to však dosť skoro, hromžili, ale opravili to. Majstri povedal,pani pár centimetrov hore dole. Pri osadzovaní sadrokartónu mi firma tak osadila sadrokartón k oknu, že som k oknu nemohla dať žiadnu zaclónu, lebo som ju nemala načo zavesiť, lebo by sa mi okno neotvorilo.Sadrokartón okolo strešných okien mám vraj osadení nesprávne /podľa strechára/, lebo mi nesprávne cirkuluje vzduch. Výsledok, zničené strešné okná, zarosovanie. Takže viem,že stavba je veľká vec, ale treba myslieť aj na maličkosti, ktoré Vás /alebo vlastne mňa ani nenapadli, lebo sme sa spoliehali na profesionálov.Keď sme budovali, nemali sme s takými vecami skúsenosti, preto sme to dali robiť firme. Pod jednou našou izbou /detskou/, stavali sme totiž podkrovie na už existujúci dom, majú svokrovci balkón, napriek tomu, že je zasklenený, v tej časti je oveľa chladnejšie, vytvára sa tam tepelný most. Takže by som tam určite nedala detskú izbu. Chceme to poriešiť zateplením balkóna, ale či si pomôžeme neviem. Skúsenosť, až po dostavaní domu, aj tak zistíme, čo všetko tak nemalo byť, a naozaj na majstrov si treba dávať pozor. Nám robili firmy a aj tak. .... urobili mi potery v dome, také dobré, že sa mi potom po čase ako keby drobil. dávala som parkety, musela som dať nivelačný. A je dobré urobiť písomnú dohodu o cene. Nech príde urobí rozpočet. Dohodnite sa na cene, spíšete zmluvu. Neurobila som to u kamarátkinho manžela, podnikateľa a ten ma tak natiahol, hlavne s dopravou, chodil, na 2 hodinky, potom "už"
musel odísť lebo "majster" ešte niečo mal. A pri vyúčtovaní som oči gúlila, lebo si vystavil dopravné za každú cestu, a cena za km ako keby bol pražský taxikár. Ale potom už aj mňa začal jazyk svrbieť, prepočítala som hodiny spolu koľko bol, vydelila som ôsmimi, cesta tam, cesta späť.odpočítala som mu stravu čo u nás zjedol /suma cena stravného za pracovnú cestu, ktorá trvá viac ako 5 hodín/prepočítala som mu to, požiadala o vystavenie faktúry /nielen z rúčky do rúčky/ a potom očami gúlil ON. A ešte, nám materiál zakupovali firmy vtedy sa to oplatilo, lebo bola 10 % daň, a aby vám poodovzdávali záručné listy, od vecí, ktoré vám montovali, napr. batérie, ventilátoriky. ...vaňa, radiátory.
Naposledy upravil judita1971 : 27.03.08 at 21:52
0 0
AndrejG AndrejG

AndrejG je offline (nepripojený) AndrejG

Este ma napadla dalsia vec. Vy co robite pivnicu, nechajte si urcite vstup aj zvonku, je to super vec.
0 0
majonka majonka

majonka je offline (nepripojený) majonka

Ja by som sa vyvarovala hneď chybe na začiatku: viem, že to nesúvisí priamo so stavbou:
Ak idete kupovať pozemok preverte všetko, čo sa dá - od suseda, až po to, či tie inžinierske siete, ktoré zaplatíte, máte skolaudované. No a podčiarkla by som tých susedov, sorry, ale mám na susedov XY ťažké srdce. Ešte sme ani nezačali stavať a sen o ideálnom bývaní sa rozplynul.
A realitný maklér??? Verte mu tak 50% z toho, čo Vám narozpráva.
0 0
ajale ajale

ajale je offline (nepripojený) ajale

zivnostnicka na materskej
Stale verim, ze sa raz aj na Slovensku zacnu stavat byty s vacsimi balkonmi/terasami za rozumne ceny, bez toho aby boli koli par m2 povazovane za exkluzivne, lukrativne alebo nadstandartne, jednoducho byty. Kamarat s rodinou maju v zahr. obycajny byt na 3-tom poschodi s terasou vo velkosti jednej izby. Maju ju vydlazdicovanu, len pol metra od zabradlia maju zeminu a rastu im tam pekne kriky a kvety. Kazdy rok sme si u nich grilovali. A ked to maju aj dalsi susedia cela ta bytovka vypada uplne inac. Prec s fajciarskymi balkonikmi. Na ine sa ani vyuzit poriadne nedaju. Vyuzivaju sa aj strechy v bytovkach. Staci vyssie oplotenie, par rastlin na skraslenie, stol, gril, male pieskovisko pre deti. A cela bytovka ma strechu k dispozicii. Ale pozeram von oknom a vidim ako dychaju prazdnotou tie nase "zajacince".
0 0
dad111 dad111

dad111 je offline (nepripojený) dad111

Mam rad svet, nenavidim pretvarku. ...viac
1.Vacsiu pozornost by som venoval priprave a projektovaniu. Aj ja som sa dal presvedcit projektantom, ze to co ja chcem sa neda. Dnes uz viem, ze som mal tvrvat na svojich poziadavkach.
2. Este viac by som studoval vsetko okolo stavbariny, aby ma nikto nezavadzal.
3.Asi by som nebudoval pivnicu pod domom a uz vobec nie garaz, radsej vedla domu. Je to rychlejsie, jednoduchsie a asi aj lacnejsie. Garaz ma byt co najblizsie pri ceste, ale s moznostou stania aj pred nou.
4. Robil som z povaly do miestnosti prazdne elektroinstalacne trubky s krabicami, keby bolo niekedy treba. Dnes by som ich robil do kazdeho rohu kazdej miestnosti, jedna je malo.
5.Uz nikdy by som nepouzil plastovu vanu, praskla.
0 0
220870 220870

220870 je offline (nepripojený) 220870

Remeselník,stavbár.
K tým plast vaňam . Skúste plastovú vaňu prevrátiť ( hore dnom pred montážou) a pozrieť sa pod ňu.To budete čumeť!!! čo je to za brajgel!!!
0 0
mmaarreekk mmaarreekk

mmaarreekk je offline (nepripojený) mmaarreekk

pri prístavbe sme si dali poradiť od jedného "super" majstra, že najlepšia vrchná základná podlaha v izbe nie je klasická liata betónová platňa, ale ručne utláčaný, resp. ubíjaný suchý betón, do ktorého sme dávali len veľmi minimálne množstvo vody - no hrozný výsledok - jednak si to potom pýtalo stále vodu, jednak to potom zasa nechcelo vyschnúť a hlavne podlaha nezostala rovná, ale samá preliačina a hrbol...tvrdosť tiež nebola nič-moc, lebo keď sme sa zatočili na päte, tak tam zostávala jamka...ho hrrrrruza - nakoniec sme to pokryli vrstvou nejakého vyrovnávacieho materiálu a dali tam plávajúcu podlahu...
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

Asi by som nestavala krb a nerobila rozvody(prieduchy) po celom dome.
Dôvody:
Krb- po pár ročnom bývaní by sme radi zmenili "ráz" obývačky, ale sme obmedzení krbom.Teraz je taký obrovský výber rôznych krbových keramických kachlí, asi by som kúpila tie.S nimi sa neskôr lepšie manipuluje.
Prieduchy- každé dva roky musíme maľovať celý dom, lebo je učmudený roh nad mriežkou v každej izbe.
Okrem toho hrozne sa prenášajú zvuky.Počuť každé kýchnutie,aj o tri izby ďalej.Najhoršie je to napr.večer, keď niekto chce spať a niekto na druhom konci domu chce počúvať hudbu.
Kozub je síce krásna vec, ale je veľmi prašný. A tie krásne obrázky krbov s peknými kôpkami dreva...ha,ha...je to pekné len dovtedy, pokým nezačnú občas z dreva vyliezať rôzne chrobáčiky,či horské mravce.
1 0
farki77 farki77

farki77 je offline (nepripojený) farki77

jednoduchý človek
Urcite by som vlozil do stien aj vedenie na TV signal - teda koaxialny kabel do vsetkych izieb, kde mam predpoklad, ze budem mat TV. A tym by som predisiel vrtani stien (pripadne okien).
0 0
AxelC AxelC

AxelC je offline (nepripojený) AxelC

Ked uz TV kable po izbach, tak aj nejaky kabel pre pripadny satelit niekam pod strechu, nech sa nemusia rozvratavat nove steny. A uz rovno aj internetove pripojky do izieb (aj ked dnes je doba bezdrotovych rieseni.)
Nezabudnut na vonkajsiu elektricku zasuvku (kosacka, vrtacka, vysavac do auta, radio, osvetlenie pri letnom vecernom posedeni,...)
Do stien sme schovali aj kabel na videovratnika (viem, ze su aj bezdrotove riesenia, ale ked je kabel zadarmo...) a priznam sa, ze som sa pohraval s myslienkou domoveho telefonu do garaze (mimo domu).
0 0
mlaco mlaco

mlaco je offline (nepripojený) mlaco

U znameho na novostavbe som si vsimol takuto dobru vec: pod dverami v izbach mal v podlahe natiahnutu trubku, ktorej vyvody sa koncili pod listou po stranach dveri.

Prakticke na buduce umiestnenie kablov. Napr. internet/telefon. Netreba tahat okolo celej izby, lebo sa to hodi do tejto trubky.
0 0
Stefan2005 Stefan2005

Stefan2005 je offline (nepripojený) Stefan2005

!
AndrejG Pozri príspevok
Este ma napadla dalsia vec. Vy co robite pivnicu, nechajte si urcite vstup aj zvonku, je to super vec.
Súhlasím, je to praktická vec, len som zabudol dať záchod aj do pivnice, veľakrát by to bodlo (napr. pri práci vonku v zablatenej záhrade, príp. posedení s kamarátmi v pivnici,...)
0 0
rybanka rybanka

rybanka je offline (nepripojený) rybanka

Moj oco dorábal vchod z vonku do pivnice aj ten záchod v pivnici, veľmi rýchlo prišiel na to, že keď robí v záhrade, nebude zakaždým obehovať dom a vyzúvať sa.
0 0
pupkin pupkin

pupkin je offline (nepripojený) pupkin

myslel si tým napríklad pod vstupnou podestou do domu ako to s súčasnosti riešim ja túto dilemu?
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

trošku ľutujeme,že sme si nenafotili celý dom hneď po kúpe, pred rekonštrukciou.Len tak, na pamiatku,aby bolo čo porovnávať.
0 0
lakon lakon

lakon je offline (nepripojený) lakon

Dobra vec je nafotit si rozvody este pred ich zakrytim, ale dajte si tam aj mierku. Ja som na toto prisiel az ked som robil podlahovku. Elektriku a vodu mam sice nafotenu, ale aj tak len hadam +-10 cm, co je pri vesani niektorych kusov dost.
2 0
mariannadr mariannadr

mariannadr je offline (nepripojený) mariannadr

Dobré je pred kúpou pozemku si zistiť, nielen či je k dispozícii elektrina a plyn, ale či sa nachádza na pozemku aj voda (v prípade ak nie je vybudovaný mestský vodovod). Môže sa vám stať, že na danom pozemku vám prútkar nenájde žiaden prameň.
0 0
TinkiDinki TinkiDinki

TinkiDinki je offline (nepripojený) TinkiDinki

Počas rekonštrukcie ma "majstri" presvedčili, že by bolo dobré dať novú stierku na stropy. Samozrejme, že bolo treba oškriabať pôvodnú maľovku inak by to tam nedržalo. Po 2 rokoch sa presne ukázalo kde to oškriabali (v tedy som tam bol) a kde sa na to vykašľali, lebo som tam nebol.

Dodávateľská firma objednávala domiešavač, za zľavnených podmienok.
Tak som sa nechal oblbnúť. Počase sa ukázalo že tam nebolo toľko cementu a betón sa dnes drobí.

Nenechávať majstrov bez dozoru.
Nenakupovať ani materiál bez dozoru.
0 0
Andrea308 Andrea308

Andrea308 je offline (nepripojený) Andrea308

najlepšie je nezačať
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať