Zavrieť

Porady

Duálne zobrazovanie SKK - EUR

<table border="0" width="669"> <tbody> <tr> <td> Zdroj a viac informácií na : www.euromena.sk
</td></tr></tbody></table> <table border="0" width="669"> <tbody> <tr> <td>
</td></tr></tbody></table> <table border="0" width="669"> <tbody> <tr> <td width="50"> </td> <td> Od ktorého dátumu je slovenský veľkoobchodný subjekt predávajúci slovenským obchodom povinný uvádzať na svojich faktúrach ceny aj v eurách?Keďže veľkoobchody nepredávajú priamo občanom a teda nebudú podliehať povinnosti duálneho zobrazovania, budú faktúry vystavovať v eurách od 1. 1. 2009. Dobrovoľne však môžu vystavovať faktúry aj duálne v korunách aj eurách, a to už od stanovenia konverzného kurzu.

</td></tr></tbody></table> <table border="0" width="669"> <tbody> <tr> <td width="50"> </td> <td> Kedy sa dozvieme presný začiatok duálneho zobrazovania cien?
Dátum začiatku dvojakého (duálneho) zobrazovania cien je stanovený na 30 dní po určení konverzného kurzu, ktorý určí Rada EÚ. Rozhodnutie Rady predpokladáme v júli 2008, takže duálne zobrazovanie cien sa začne povinne v priebehu augusta 2008. Presný dátum rozhodnutia Rady sa určí pravdepodobne v máji 2008. Na porovnanie, o zavedení eura v Slovinsku rozhodla Rada 11. júla (2006), rozhodnutie o Cypre a Malte sa uskutočnilo v júli 2007.

</td></tr></tbody></table> <table border="0" width="669"> <tbody> <tr> <td width="50"> </td> <td> Čo sa bude zobrazovať na výplatných páskach v eure, hrubá alebo čistá mzda?
Výplatné pásky budú musieť povinne duálne zobrazovať čistú mzdu resp. čistý príjem vyplatený zamestnancovi alebo poukázaný na jeho bankový účet. Bližšie môže túto povinnosť upraviť Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny svojou vyhláškou.

</td></tr></tbody></table> <table border="0" width="669"> <tbody> <tr> <td width="50"> </td> <td> Stačí ak bude duálne zobrazenie vytlačené na zostavách, alebo bude aj v účtovnom informačnom systéme?
Duálne zobrazovanie je len informatívne a preto nie je nevyhnutné, aby sa používalo aj v účtovných systémoch - čiže stačí iba na vytlačenej zostave.


</td></tr></tbody></table> <table border="0" width="669"> <tbody> <tr> <td width="50"> </td> <td> Ako bude v roku 2008 vyzerať faktúra v eurách, keď suma v eurách sa musí prepočítať na koruny kurzom NBS a potom znova sumu v korunách treba duálne zobraziť konverzným kurzom?
Faktúry v cudzej mene sa nezobrazujú duálne ale v cudzej mene. Duálne zobrazenie sa týka len dokladov a údajov v národnej mene. Týka sa to tak faktúry v eurách pred dňom zavedenia eura na Slovensku, ako aj všetkých ostatných cudzích mien, avšak iba smerom ku konečnému spotrebiteľovi. Medzi dodávateľmi sa faktúra vystavuje do 31.12.2008 v SKK, po 1.1.2009 v eurách. Duálne zobrazenie je v tomto prípade dobrovoľné.

</td></tr></tbody></table> <table border="0" width="669"> <tbody> <tr> <td width="50"> </td> <td> Aké údaje bude potrebné duálne zobrazovať na faktúrach?
Duálne zobrazovať sa bude len výsledná suma faktúry, ktorú má spotrebiteľ zaplatiť. Na faktúre musí byť okrem duálneho zobrazenia výslednej sumy uvedený aj konverzný kurz, ktorým bola suma prepočítaná. Toto platí len pre faktúry, ktorých platiteľmi je občan, fyzická osoba. Faktúry, ktoré si medzi sebou platia právnické osoby, duálnemu zobrazovaniu nepodliehajú.

</td></tr></tbody></table> <table border="0" width="669"> <tbody> <tr> <td width="50"> </td> <td> Aké zmeny budú viditeľné na pokladniciach po výmene softvéru podľa pravidiel definovaných zákonom o zavedení meny euro (generálny zákon)?
Najviditeľnejšou zmenou bude duálne zobrazovanie celkovej ceny nákupu. Pre pokladnice nie je povinné duálne zobrazovať aj ceny jednotlivých položiek nákupu. V praxi duálne zobrazovanie celkovej sumy nákupu bude znamenať, že na doklade z registračnej pokladnice bude výsledná suma nákupu vytlačená v SKK a súčasne aj v EUR ako informatívny údaj a prípadne aj konverzný kurz. Takto budú ceny tlačené do 31. decembra 2008 a od 1. januára 2009 sa vymení poradie zobrazovaných mien, keďže platnou menou bude euro a informatívnou menou slovenská koruna.

Z hľadiska prechodu na menu euro podľa zákona o zavedení meny euro pokladnice budú musieť zabezpečiť:

* duálne zobrazovanie cca od júla, príp. od augusta 2008 do konca roka 2009,
* od 1.1.2009 pokračovanie duálneho zobrazovania v opačnom poradí – hlavná mena EUR a informatívne SKK
* 16 dňový duálny hotovostný obeh, ktorý umožňuje platby v EUR alebo SKK,
* od 17. januára 2009, platbu len menou euro, prípadne inou cudzou menou


</td></tr></tbody></table> <table border="0" width="669"> <tbody> <tr> <td width="50"> </td> <td> Musí byť na doklade vydanom pokladnicou vytlačený aj konverzný kurz, ktorým sa podľa zákona o zavedení meny euro počas duálneho zobrazovania cien musí prepočítať celková cena nákupu?
Podľa § 18 ods. 3 zákona o zavedení meny euro "Duálne zobrazovanie sa povinne vykonáva výlučne podľa celého konverzného kurzu, pravidiel pre zaokrúhľovanie a ďalších pravidiel pre prechod na euro vrátane ustanoveného počtu desatinných miest pri duálnom zobrazovaní cien, jednotkových cien, platieb a iných hodnôt. Všade, kde sa vykonáva duálne zobrazenie, musí byť viditeľne sprístupnený aj konverzný kurz." Z uvedeného vyplýva, že zákon o zavedení meny euro ustanovuje také sprístupnenie konverzného kurzu pri duálnom zobrazovaní, aby bolo zjavne viditeľné. Aj keď uvedený zákon explicitne neustanovuje, že konverzný kurz musí byť vytlačený na doklade vydanom pokladnicou, pre lepšiu informovanosť zákazníkov (spotrebiteľov), by bolo užitočné aby bol konverzný kurz uvedený na doklade vydanom pokladnicou. Avšak jeho viditeľné sprístupnenie iným spôsobom by nebolo v rozpore so zákonom.

</td></tr></tbody></table> <table border="0" width="669"> <tbody> <tr> <td width="50"> </td> <td> Je povinné duálne zobrazovanie cien jednotlivých tovarov v mene euro prostredníctvom pokladníc ?
Zobrazovanie cien jednotlivých tovarov zobrazovaných na displejoch pokladníc a na dokladoch tlačených z pokladníc podľa § 18 odsek 6 zákona o zavedení meny euro nepodlieha duálnemu zobrazovaniu. Takisto sa na displejoch pokladníc nemusí zobrazovať konverzný kurz ani konečná suma prepočítaná do EUR. Duálnemu zobrazovaniu podlieha len celková konečná suma nákupu, ktorá sa tlačí na doklade ako suma v SKK spolu so sumou v EUR prepočítanej konverzným kurzom podľa pravidiel stanovených zákonom o zavedení meny euro.

</td></tr></tbody></table> <table border="0" width="669"> <tbody> <tr> <td width="50"> </td> <td> Je v pokladniciach povinné aj duálne zobrazovanie (prepočítavanie) daní a základu dane z pridanej hodnoty?
Hodnoty dane z pridanej hodnoty ani hodnoty základov dane z pridanej hodnoty nepodliehajú duálnemu zobrazovaniu. Duálnemu zobrazovaniu podlieha len celková cena nákupu, teda suma cien vrátane DPH.

</td></tr></tbody></table> <table border="0" width="669"> <tbody> <tr> <td width="50"> </td> <td> Je povinné duálne zobrazovanie uzávierok počas duálneho zobrazovania pred zavedením meny euro a po zavedení meny euro?
Vyhláška o používaní pokladnice a ani zákon o zavedení meny euro neustanovujú, že duálnemu zobrazovaniu majú podliehať iné tlačové výstupy, ako napr. denné a mesačné uzávierky.
Uzávierky a ostatné tlačové výstupy majú byť vždy uvádzané v platnej mene, to znamená pred zavedením eura, teda do 31. decembra 2008 v slovenských korunách (SKK) a od zavedenia eura, teda od 1. januára 2009 v eurách (EUR).


</td></tr></tbody></table>
<hr align="left" color="#808080" size="1" width="669"> <table border="0" width="669"><tbody><tr><td>
</td><td style="vertical-align: top;">
</td></tr></tbody></table>
Usporiadat
KvetkaK KvetkaK

KvetkaK je offline (nepripojený) KvetkaK

liba2 Pozri príspevok
aj vzorky tovaru sú tovarom... a každý kto má záujem sa určite spýta na cenu, preto predpokladám, že tam ten cenník je (v Sk), treba ho doplniť . Veď cenu potrebuje vedieť aj do tej zmluvy ktorú následne urobí.
Poviem pravdu, že neviem či nejaký cenník má urobený, ale presviedčala som ho aj ja o tom, že ho bude musieť mať. A ešte si chcem overiť, keď v tom cenníku bude uvedená cena za m2, tak to treba zaokrúhliť na 3 des.miesta? A potom až výsledná suma v EUR sa zaokrúhli na 2?
Ešte raz ďakujem.
0 0
DanielaSL DanielaSL

DanielaSL je offline (nepripojený) DanielaSL

Mama troch dospelých detí
trochu mimo témy..a možno aj nie, krosácke programy už majú zapracovaný kurz 30,126 vo svojich programoch. Od 1.8. sa spustí automaticky, kto ho chce skôr, môže si ho nastaviť ručne.
0 0
lepka lepka

lepka je offline (nepripojený) lepka

Pohoda má v nastavení prechod na EUR stačí napísať konverzný kurz, už aj to robí,sama si určila termín duálneho zobrazovania od 1.7.2008 do 31.12.2009 a zobrazuje to na Fa vystavených po 1.7.2008.Takže už to fachčí.
0 0
peawee peawee

peawee je offline (nepripojený) peawee

Cafte poradaci.

Riesime vo firme jeden problem. Ide o vypocet jednotkovej ceny v eurach na cenovkach v case dualneho zobrazovania.


Ide o to, ze nevieme nikde v zakone, ani vo vyhlaskach najst presne znenie, ako sa vypocita jednotkova cena v eurach. Ide totiz o to, ze su tu dve moznosti:
1) JednotkovaCenaEUR = PredajnaCenaEUR/Koeficient

2) JednotkovaCenaEUR = JednotkovaCenaSKK/KonverznyKurz
PR: rozok 40 g ... PC = 1,80 SKK
koeficient = 40 g : 1000 g/Kg = 0,04 Kg

JCSKK = 1,80 SKK : 0,04 Kg = 45,00 SKK/Kg

PCEUR = 1,80 SKK : 30,1260 SKK/EUR = 0,059 => 0,06 EUR

1) JCEUR = 0,06 EUR : 0,04 Kg = 1,500 EUR/Kg

2) JCEUR = 45,00 SKK/Kg : 30,1260 SKK/EUR = 1,4937 => 1,494 EUR/Kg
Ktory vypocet je spravny??? A podla akeho znenia zakona/vyhlasky???

Vrela vdaka.
0 0
zltalienka zltalienka

zltalienka je offline (nepripojený) zltalienka

kathy_smal Pozri príspevok
http://tvojepeniaze.pravda.sk/tlac.a...3_sk-peuro_p01

Najväčšiu výnimku dostali malí obchodníci a predaj co-via služieb, ktorí zamestnávajú päť a menej ľudí. Na cenovky v regáloch nebudú musieť v auguste dopisovať sumy v eurách. Stačí, ak ceny predávaných výrobkov a služieb zoradia do cenníka, kde ich uvedú v korunách aj eurách. Cenník pritom musia vyvesiť v predajni na viditeľnom a prístupnom mieste.
ešte sa chcem spýtať, kde v § to nájdem? Vďaka.
0 0
peawee peawee

peawee je offline (nepripojený) peawee

zltalienka Pozri príspevok
ešte sa chcem spýtať, kde v § to nájdem? Vďaka.
Vyhlaska Ministerstva hospodarstva SR z 12.3.2008 §4 pismeno f)
0 0
milagros208 milagros208

milagros208 je offline (nepripojený) milagros208

Ja by som sa chcela len uistiť. Podľa vyššie spomínaných príspevkoch nemusí FO-podnikateľ poskytujúci služby /kadernícke/ investovať do konca roka do novej pokladne, ale stačilo by ak konverzný kurz a výslednú sumu dopíše ručne?
Cenník by nebol problém vyhotoviť v SKK aj v EUR. Stačilo by to takto? Ďakujem.
0 0
kathy_smal kathy_smal

kathy_smal je offline (nepripojený) kathy_smal

milagros208 Pozri príspevok
Ja by som sa chcela len uistiť. Podľa vyššie spomínaných príspevkoch nemusí FO-podnikateľ poskytujúci služby /kadernícke/ investovať do konca roka do novej pokladne, ale stačilo by ak konverzný kurz a výslednú sumu dopíše ručne?
Cenník by nebol problém vyhotoviť v SKK aj v EUR. Stačilo by to takto? Ďakujem.
Niekde som citala (na euromene.sk v sekcii rozhovorov) ze takto rucne dopisat by to malo stacit.
0 0
astensova astensova

astensova je offline (nepripojený) astensova

Ako je to potom s certifikáciou po 1.1.2008 starej pokladne keď chcem dopisovať kurz aj cenu v EURO ručne? Pokladnu mám od roku 2004.
0 0
kathy_smal kathy_smal

kathy_smal je offline (nepripojený) kathy_smal

astensova Pozri príspevok
Ako je to potom s certifikáciou po 1.1.2008 starej pokladne keď chcem dopisovať kurz aj cenu v EURO ručne? Pokladnu mám od roku 2004.
Ak si zaplatis upgrade, dostanes novy certifikat a pokladna bude tlacit aj dualne. Ak nechces investovat do upgradu a terajsi certifikat je stale platny, treba na doklad pisat rukou.

"Každý podnikateľ pritom musí podľa generálneho zákona používať certifikovanú pokladnicu, pričom musí vlastniť certifikát vydaný po 1. januári 2008."
Tento zavádzajúci údaj sa šíri Internetom a médiami už ako zavádzajúca poplašná správa. V žiadnom zákone týkajúceho sa prechodu na Euro nie je uvedené, že registračná pokladnica musí mať certifikát po 1.1.2008. Dokonca ani nemusí vedieť duálne zobrazovať, pretože zákon nehovorí či to na účtenku musí napísať pokladnica alebo obsluha napr. rukou. Aj v online rozhovore p. riaditeľka ŠOI toto isté aj uviedla. Avšak všetci autori článkov opisujú jeden od druhého. Túto zavádzajúcu informáciu použil jeden domáci výrobca pokladníc ako svoj marketingový nástroj.
Takže zhrniem to: Povinnosť duálne zobrazovať ÁNO, avšak akým spôsobom to tam napíšem (rukou/strojom) zákon nehovorí, a už vôbec nehovorí o nejakých extra certifikátoch. Veď koniec koncov, kto bude certifikovať napr. rukou napísané cenovky na tovaroch...??
0 0
milagros208 milagros208

milagros208 je offline (nepripojený) milagros208

VladoaKatka Pozri príspevok
Na túto otázku odpovedala v podobnom duchu aj riaditeľka SOI
Machútová: Ceny kontrolujeme denne

www.rozhovory.HNonline.sk
Nadežda Machútová, ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie, odpovedá na Vaše otázky ohľadne prípadného zdražovania po príchode eura. Rozhovor prebieha v spolupráci so stránkou euromena.sk

<TABLE cellSpacing=1 cellPadding=1 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top width="20%">2.4. 10:40</TD><TD vAlign=top align=middle>Peter Kostár</TD><TD vAlign=top width="70%">Po zavedení eura je nutné zobrazenie duálnej ceny na doklade z reg.pokladne. Zaujíma ma či je možné dopísať cenu v eurách ručne, prípadne doplniť pečiatkou s prepočítaním podľa kurzu.Reg. pokladňa mi netlačí výslednu sumu v duálnom zobrazení a po ukončení duálneho zobrazenia môžem používať aj súčasnu pokladňu. Mám malú predajňu a nemám žiadneho zamestnanca. Ďakujem. Bajza Pavol


</TD></TR><TR><TD vAlign=top width="20%">2.4. 10:40</TD><TD style="COLOR: red" vAlign=top align=middle>Nadežda Machútová</TD><TD vAlign=top width="70%" bgColor=#f2f2f2>V princípe to možné je, pokiaľ sa Vám nevyplatí radšej investovať do zmeny softvéru. Ak nemáte veľa zákazníkov, je možné zvoliť aj Vami navrhovaný spôsob. V každom prípade je nutné uviesť aj oficiálny konverzný kurz. Budete to však musieť robiť po dobu približne 1 a pol roka.

</TD></TR></TBODY></TABLE>
Takže podľa tohto stačí ručne dopisovať konverzný kurz a výslednú sumu v SKK a EUR /zaokrúhlenú na 2 desatinné miesta/ do konca roka 2009?
Ide o to, že FO živnostníčka - kaderníčka pravdepodobne pôjde do predčasného dôchodku v roku 2009 a neoplatí sa jej investovať do novej pokladne. Keďže ide o staršiu pokladňu zmena softweru nie je možná.
0 0
mira mira

mira je offline (nepripojený) mira

Prosím, poradí niekto? Hotovostný predaj materiálu a služieb v autoservise riešime dokladovo tak, že z programu sklad. hospodárstva sa vytlačí dodací list s materiálom a prácami, k tomu sa vytlačí bloček z reg. pokladne, kde je jedna suma za materiál a jedna za práce + celkom. Upgrade softwaru porieši, že sa duálne zobrazenie ceny objaví na dodacom liste. Treba ešte ručne dopísať kurz a celkovú cenu na bločku z RP? Prepojenie programu s RP budeme riešiť až koncom roka... Dík za názor
0 0
kathy_smal kathy_smal

kathy_smal je offline (nepripojený) kathy_smal

mira Pozri príspevok
Prosím, poradí niekto? Hotovostný predaj materiálu a služieb v autoservise riešime dokladovo tak, že z programu sklad. hospodárstva sa vytlačí dodací list s materiálom a prácami, k tomu sa vytlačí bloček z reg. pokladne, kde je jedna suma za materiál a jedna za práce + celkom. Upgrade softwaru porieši, že sa duálne zobrazenie ceny objaví na dodacom liste. Treba ešte ručne dopísať kurz a celkovú cenu na bločku z RP? Prepojenie programu s RP budeme riešiť až koncom roka... Dík za názor
[B]
659/2007


§18

Ak je tá istá peňažná suma uvedená na doklade vyhotovenom elektronickou registračnou pokladnicou a aj na inom účtovnom doklade odovzdávanom spotrebiteľovi alebo inému klientovi, duálnemu zobrazovaniu podlieha len suma uvedená na doklade vyhotovenom elektronickou registračnou pokladnicou. Duálnemu zobrazovaniu nepodliehajú sumy uvádzané na príjmových
a výdavkových účtovných dokladoch o pokladničných operáciách s hotovosťou;
0 0
jana32 jana32

jana32 je offline (nepripojený) jana32

Prosím Vás ako je to s veľkoskladom tovaru ( keramika ). V eurách sa musí zobrazovať aj cena bez DPH, DPH a samozrejme cena s DPH, alebo stačí keď na cenovkách budeme mať v eurách iba cenu s DPH v eure? Ide mi vyslovene len o cenovky na tovare. Ďakujem
0 0
eop eop

eop je offline (nepripojený) eop

Zdravím všetkých poraďákov, potrebovala by som sa uistit, či robím správne. Keď v 08/2008 dostanem fa od zahraničného dodávateľa v eur, tak túto sumu neprepočítavam konverzným kurzom, ale kurzom nbs podľa aktuálneho dátumu. A keď vystavujem fa zahraničnému odberateľovi v eur, tak tiež používam aktuálny kurz NBS a nie konverzný? V oboch prípadoch sa jedná o podnikateľov, ale každý je registrovaný v inom členskom štáte. Nie som si istá, tak sa radšej pýtam. Ďakujem
0 0
michelle84 michelle84

michelle84 je offline (nepripojený) michelle84

eop Pozri príspevok
Zdravím všetkých poraďákov, potrebovala by som sa uistit, či robím správne. Keď v 08/2008 dostanem fa od zahraničného dodávateľa v eur, tak túto sumu neprepočítavam konverzným kurzom, ale kurzom nbs podľa aktuálneho dátumu. A keď vystavujem fa zahraničnému odberateľovi v eur, tak tiež používam aktuálny kurz NBS a nie konverzný? V oboch prípadoch sa jedná o podnikateľov, ale každý je registrovaný v inom členskom štáte. Nie som si istá, tak sa radšej pýtam. Ďakujem
Áno, dobre rozmýšľaš. Do konca roka všetky faktúry vystavené v eurách sa prepočítavajú kurzom NBS tak ako doteraz. Len ak vystavíš faktúru v SKK fyzickej osobe nepodnikateľovi, tak vtedy len zobrazíš na faktúre aj celkovú sumu faktúry v eurách, a to je už prepočítané konverzným kurzom.
0 0
MartinkoK MartinkoK

MartinkoK je offline (nepripojený) MartinkoK

Prosím Vás kde by som našla spôsob zaokrúhľovania pri prepočte Sk na EUR, napr. 62,50 SK bude 2,08 alebo 2,07
0 0
ego.mc ego.mc

ego.mc je offline (nepripojený) ego.mc

?
Zaokrúhľuje sa matematicky, takže to bude 2,07.
0 0
MartinkoK MartinkoK

MartinkoK je offline (nepripojený) MartinkoK

ego.mc Pozri príspevok
Zaokrúhľuje sa matematicky, takže to bude 2,07.
prosím Vás a v akom § to nájdem.
0 0
beata.v beata.v

beata.v je offline (nepripojený) beata.v

hovorí o tom zák. 659/2007 o zavedení meny euro v SR, tzv. "generálny zákon" v § 2 ods. 3 a taktiež v § 20 vyhlášky č. 75/2008 Z.z.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať