Zavrieť

Porady

konateľ - dane, odvody

Trochu sa budem snazit to napisat zrozumitelnejsie:::

ahojte, viete mi niekto poradit, ako to je vlastne s tymi konatelmi?

4 kamarati boli doteraz zivnostnici a teraz si zalozili s.r.o.

1. Takze prvy ma zivnost a teraz sa stal konatelom, pricom nema pracovnu zmluvu uzatvorenu s s.r.o., teda nebude poberat mzdu. Ake odvody sa na neho vztahuju do ZP, SP?
2. Druhy kamarat ma zivnost, stal sa teraz konatelom a v sucasnosti je interny doktorant na vysokej skole, teda pobera doktorantske stipendium. Ako to bude u neho, z ktorych cinnosti musi platit odvody?
3. Ostatni chalani maju iba zivnosti a nebudu zam-ci takze to je ok.

Citala som, ze konatelia su vynati zo SZCO, od kedy to vlastne plati???
Dakujem
Naposledy upravil schreiterka : 29.07.05 at 14:11
Usporiadat
majernikova majernikova

majernikova je offline (nepripojený) majernikova

žena
Ahojte, konečne som našla niečo o mojom probléme no ako vidim nikto nič nenapísal.
Mám podobný problém,konateľ - majiteľ s.r.o.- čky sa zamestnál v inej s.r.o.-čke a vykonáva manuálnu prácu. Vie mi niekto poradiť ako je to vlastne s odvodami do ZP SP?
Prosíííím pozrite sa na to niekto.
Ďakujem
mysimis mysimis

mysimis je offline (nepripojený) mysimis

obyčajný človiečik
A v s.r.o. kde je konateľ poberá odmenu konateľa?
Anja111 Anja111

Anja111 je offline (nepripojený) Anja111

schreiterka
Trochu sa budem snazit to napisat zrozumitelnejsie:::

ahojte, viete mi niekto poradit, ako to je vlastne s tymi konatelmi?

4 kamarati boli doteraz zivnostnici a teraz si zalozili s.r.o.

1. Takze prvy ma zivnost a teraz sa stal konatelom, pricom nema pracovnu zmluvu uzatvorenu s s.r.o., teda nebude poberat mzdu. Ake odvody sa na neho vztahuju do ZP, SP? Žiadne, keď nepoberá odmenu. Keby poberal odmenu, tak ho treba prihlásiť do ZP a platiť riadne odvody z vyplatenej odmeny. Do SP sa ako konateľ neprihlasuje a ani neplatí odvody.
2. Druhy kamarat ma zivnost, stal sa teraz konatelom a v sucasnosti je interny doktorant na vysokej skole, teda pobera doktorantske stipendium. Ako to bude u neho, z ktorych cinnosti musi platit odvody?
3. Ostatni chalani maju iba zivnosti a nebudu zam-ci takze to je ok.

Citala som, ze konatelia su vynati zo SZCO, od kedy to vlastne plati???
Dakujem
... doplnené v texte.
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
Anja111 ja sa pýtam k príspevku č. 2......
Anja111 Anja111

mysimis
Anja111 ja sa pýtam k príspevku č. 2......
A ja som zas odpovedala k príspevku č. 1... Ale písali sme asi súčasne. Tak sorry.
majernikova majernikova

žena
Ahoj mysi mis, odmenu konateľa nepobera. On si urobil zmluvu v závode na PO všetko je tak ako keď su živnostníci len on je konateľ a majiteľ tej s.r.o.- čky. Zaujíma ma to či ho musi s.r.o. zamestnať a vyplacať mu mzdu + dijety alebo to môže ostať v takéj to podobe? No nie je mi jasné čo s odvodami.
Ďakujem a prajem krásny deň
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
Pokiaľ nepoberá odmenu konateľa, nie je čo riešiť. Iné by bolo, keby poberal z vlastnej s.r.o., kde je aj konateľom odmeny. V tom prípade by si z odmeny /nie mzdy/ odvádzal len do ZP a dane.
majernikova majernikova

žena
Ahoj Miška, stále mi nie je jasné, môže vykonávať prácu manuálnu / pracuje ako zvárač/ ? Možno mi budeš vedeieť poradiť nejaký iny postup. Vieš aby sa niečo nezanedbalo. Naša kegislatíva je už raz taká, že si niečo nájde. Stojim stále na tom istom.
Ďakujem
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
Keď nepoberá vo vlastnej s.r.o. žiadne príjmy nemusíš ho nahlasovať nikam.
majernikova majernikova

žena
....chápem to dobre? s.r.o. má príjem a čo? kto ten príjem zabezpečuje?
Prepáč, ale s takým niečim som sa ešte nestretla. Ja by som ho zamestnala na TPP pri min. mzde z ktorej by sa mu odvadzali odvody. Len toľko chcem vedeieť , môžem to takto riešiť?
Milan Benka Milan Benka

Milan Benka je offline (nepripojený) Milan Benka

obyvateľ SR
majernikova
Prepáč, ale s takým niečim som sa ešte nestretla. Ja by som ho zamestnala na TPP pri min. mzde z ktorej by sa mu odvadzali odvody. Len toľko chcem vedeieť , môžem to takto riešiť?
Ak silou mocou chceš platiť odvody, tak áno.
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
majernikova
Úplne jednoducho mu môžeš urobiť zmluvu o konateľstve a môže mať príjem aj takto. Odvody budeš odvádzať len do ZP, kde ho aj prihlásiš ako konateľa a daň. Nie je potrebné, aby mal vo vlastnej s.r.o. pracovný pomer.
majernikova majernikova

žena
Ahoj Milanko:cool, nechcem platiť odvody, len mi povedz či to môže tak fungovať.
Nebude ma nikto naháňať? Jednoducho tomu nerozumiem.
Pa Pa
majernikova majernikova

žena
Miška, ďakujem
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
majernikova
Ahoj Milanko:cool, nechcem platiť odvody, len mi povedz či to môže tak fungovať.
Nebude ma nikto naháňať? Jednoducho tomu nerozumiem.
Pa Pa
Naozaj Ťa nikto nebude naháňať a dokonca budeš mať aj výdavky ovplyvňujúce základ dane.
dipe dipe

dipe je offline (nepripojený) dipe

.....na akú sumu má nárok konateľ pri služobnej ceste do Poľska. Bol tam denne 9hodin.
Ďakujem
petacuckova petacuckova

petacuckova je offline (nepripojený) petacuckova

Dobré ráno. Prosím Vás o radu :Majitelia s.r.o, majú uzatvorenú pracovnú zmluvu, poberajú mzdu, pracovná miesto : konateľ spoločnosti. Sú chápaní ako ostatní zamestnanci , t.z. že za nich odvádzam do ZP aj SP a riadne ich do SP aj ZP prihlásim?

Konatelia každý mesiac odsúhlasujú individuálne odmeny zamestnancom podľa prac. výkonu, samozrejme aj sebe :-). Aj z tohto príjmu platia všetky odvody ako ostatní zamestnanci ( či to aj pri nich vstupuje do VZ )? Ďakujem za odpoveď.
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
Konateľ môže vo firme pracovať ako "konateľ" len na základe zmluvy o výkone funkcie. Ak by chcel pracovnú zmluvu nemôže tam mať napísané pracovné zaradenie - konateľ.
Za odmenu vyplácanú na základe zmluvy o výkone konateľa sa odvádza len do ZP a 19% daň. Do SP ich nemusíš ani prihlasovať a ani nič za nich odvádzať.
petacuckova petacuckova

petacuckova je offline (nepripojený) petacuckova

[quote=mysimis;872934]Konateľ môže vo firme pracovať ako "konateľ" len na základe zmluvy o výkone funkcie. Ak by chcel pracovnú zmluvu nemôže tam mať napísané pracovné zaradenie - konateľ.
A aké pracovné zaradenie by tam mal mať, aby mohol pracovať na pracovnú zmluvu ? Lebo naši konatelia chcú byť ako zamestnanci, aby platili všetky odvody .
Anja111 Anja111

[quote=petacuckova;873080]
mysimis Pozri príspevok
Konateľ môže vo firme pracovať ako "konateľ" len na základe zmluvy o výkone funkcie. Ak by chcel pracovnú zmluvu nemôže tam mať napísané pracovné zaradenie - konateľ.
A aké pracovné zaradenie by tam mal mať, aby mohol pracovať na pracovnú zmluvu ? Lebo naši konatelia chcú byť ako zamestnanci, aby platili všetky odvody .
Podľa toho, čo robia: riaditeľ, administratívny pracovník, šofér,...
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať