Marianna01 super, ďakujem...
ale ešte predsa - viete, taká tá klasická nafúkaná 5 cm vysoká bublanina s čereľňovým kompótom... kdesi som čítala, že čím viac vajec (už nepamätám, či bielka, alebo žĺtka ---- oboje?
) tým je cesto vyššie. Ja som robila asi z 8 vajec a výsledok: biedny, 2 cm nízky koláč s čerešňami až na dne... no skrátka, bublanina je niečo, čo je vraj veeeeeeľmi ľahké a ja to nedokážem upiecť. A pritom počúvam všetkých dookola - ja keď neviem, čo narýcho upiecť, rýchlo pripravím bublaninu a je to. No, u mňa to nie je - ale keď mi pomôžete, tak bude
Tak ja pridám jeden:
4 vajcia
16 dkg kr.cukor
16 dkg polohr.múka
1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
1/2 dcl voda
1/2 dcl olej,
žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešať do peny, pridať vodu, miešať chvíľku a pridať olej, tiež chvíľku miešať, potom pridať sneh z bielkov a nakoniec múku do ktorej sme zamiešali prášok do pečiva, dať na plech buď vymastený a vysypaný múkou, alebo pokrytý papierom na pečenie, poukladať ovocie, podľa druhu ovocia, posypať vanilkovým, alebo škoricovým cukrom, alebo oboma a dať piecť do vyhriatej rúry na 20 až 25 minút podľa toho aký veľký plech použijeme a teda aké je vysoké cesto. Nie je čo pokaziť, je výborná.
Toto cesto používam aj na rôzne rezy, keď k tomu pridám kakao sú kakaové, alebo orechy, kokos či kávu skrátka podľa chuti, a z dvojnásobnej dávky je cesto na tortový korpus. Tento recept mám od mojej švagrinej dlhoročnej cukrárky