Mám tiež skopírovaných pár receptov na ovocný pečený čaj, tak pridávam pre inšpiráciu. Prvý krát som ho robila vlani a dala som to, čo som doma našla. Bol dobrý a vychladený osviežujúci.
PEČENÝ ČAJ
1. 35 dkg jablíček , 10 dkg banánu, 10 dkg švestek, 10 dkg mražených jahod,10 dkg pomeranče, 2 velké hrstě cukr krystal, skořice, 5 hřebíčků, 1 vanilkový cukr, půlka malé citronky ,můžete dát i jiné ovoce já jsem dala co jsem doma našla.
POSTUP PŘÍPRAVY
Ovoce okrájíme, očistíme nakrájíme na malé kousky dáme na plech na to dáme skořici,hřebíčky,vanilkový cukr cukr krystal a citronku.Dáme do trouby péct na 180 °C do té doby pokud ovoce nepustí štávu asi 40 minut.Potom ihned teplé dáváme do skleniček a otočíme dnem nahoru asi 10 minut.Voní to nádherně.
2. 1 kg ovoce, 0,5 kg cukru krupice, 1 lžička mleté skořice, 5 celých hřebíčků, šťáva z 1 citronu, 200 ml rumu.
POSTUP PŘÍPRAVY
Ovoce nakrájet na kostičky (neloupám) a s ostatními přísady zamíchat, dát do pečící mísy a nechat v troubě cca 1 hod. při 180 stupních, občas promíchat. Po upečení naplníme skleničky ovocnou směsí, uzavřeme a otočíme dnem nahoru. Nechávám to druhého dne vychladnout. Pak jen stačí při podávání 2-3 lžičky tohoto čaje dát do hrnku a zalít vřelou vodou.
V mém případě jsem dávala ovoce: jablka, hrušky, hrozny, nektarinky, meruňky, citron
3. 1 kg černého rybízu, 1 kg jiného ovoce, 1/2 lžičky skořice, 2 roztlučené hřebíčky, 1 citron bez kůry na kostky, 1/2 kg cukru, 1/8 rumu
POSTUP PŘÍPRAVY
Vše smícháme, dáme na 180 stupňů péct cca 45 minut a pak naplníme do předem vyhřátých sklenic. Po naplnění otočíme uzavřené sklenice dnem vzhůru.
Je možné použít i zmrzlé ovoce, či ovoce zaměnit. Neměla jsem černý rybíz, tak jsem použila červený. Je možné použít brusinky, borůvky, jablka, hrušky, ostružiny, maliny, švestky.... prostě co vás napadne. Hotový čaj uskladníme v chladu. Používá se tak, že dáte do hrnečku cca 3 čajové lžičky a zalejete vodou. Je opravdu vynikajicí.
4. 1 kg černého rybízu, 1 kg jiného ovoce, 1/2 lžičky skořice, 2 roztlučené hřebíčky, 1 citron bez kůry na kostky, 1/2 kg cukru, 1/8 rumu
POSTUP PŘÍPRAVY
Vše smícháme, dáme na 180 stupňů péct cca 45 minut a pak naplníme do předem vyhřátých sklenic. Po naplnění otočíme uzavřené sklenice dnem vzhůru.
Je možné použít i zmrzlé ovoce, či ovoce zaměnit. Neměla jsem černý rybíz, tak jsem použila červený. Je možné použít brusinky, borůvky, jablka, hrušky, ostružiny, maliny, švestky.... prostě co vás napadne. Hotový čaj uskladníme v chladu. Používá se tak, že dáte do hrnečku cca 3 čajové lžičky a zalejete vodou. Je opravdu vynikajicí.
5. 4kg ovoce - hrušky, jabka, hroz.víno, švestky, vše co dá zahrada :-))...., 2kg cukru, tlučený hřebíček, mletá skořice, 2 citrony, rum dle chuti
POSTUP PŘÍPRAVY
Ovoce pokrájíme na kostičky, dáme na plech, zasypeme cukrem a kořením a pečeme asi 40 min, ovoce pustí šťávu - peče se to tak na 100 stupňů a pokud ovoce pustí hodně šťávy tak vypnout, aby se ovoce moc nerozpeklo. Potom přidáme šťávu z citrónů a rum, dáme do skleniček a sterilizujeme 20 min na 80 stupňů. 2 kávové lžičky této směsi nebo podle chuti, dáme do hrnku a zalijeme vroucí vodou, je z toho čaj s kousky ovoce, měla jsem to u kamarádky a je to bomba :-)), už se těším jak nám dozraje ovoce na zahradě.
6. 1 kg ovoce, 0,5 kg cukru krupice, 1 lžička mleté skořice, 5 celých hřebíčků, šťáva z 1 citronu, 200 ml rumu.
POSTUP PŘÍPRAVY
Ovoce nakrájet na kostičky (neloupám) a s ostatními přísady zamíchat, dát do pečící mísy a nechat v troubě cca 1 hod. při 180 stupních, občas promíchat. Po upečení naplníme skleničky ovocnou směsí, uzavřeme a otočíme dnem nahoru. Nechávám to druhého dne vychladnout. Pak jen stačí při podávání 2-3 lžičky tohoto čaje dát do hrnku a zalít vřelou vodou.
V mém případě jsem dávala ovoce: jablka, hrušky, hrozny, nektarinky, meruňky, citron