V potravě se železo vyskytuje ve dvou formách. Chemická struktura železa označovaná jako hem je přítomna v mase, rybách a drůbeži, tato forma je velmi dobře vstřebatelná. Železo v rostlinných produktech jako je např. čočka a fazole má odlišnou chemickou strukturu označovanou jako „nonhem“ železo, jež je vstřebatelná hůře. Zdrojem jsou i zelené fazolky a hrášek, kapusta, mrkev, pór, bílá ředkev, sojové boby, červená řepa, okurky, broskev, černý rybíz, švestky, borůvky, špenát, koupele v dubové kůře.
Průměrný obsah železa v některých potravinách – v mg/1 kg:
Hovězí maso 25
Vepřové maso 20
Játra hovězí 71
Vejce 21
Sýr ementál 9
Mouka pšeničná hrubá 21
Mouka žitná vysoko vymletá 48
Rýže loupaná 28
Kukuřičné zrno 24
Ovesné vločky 36
Brambory 17
Hrách 5
Kapusta 10
Mrkev 7
Rajčata 5
Špenát 70
Cibule 4
Hřiby 10
Jablka 3,5
Broskve 13
Pomeranče 5
Jahody 9
Maliny 10
Borůvky 7
Hrozny 5
Ořechy 21
Mléko plnotučné 2,5
Doporučený denní příjem: muži 10 miligramů (mg), ženy před menopauzou 18 mg.
Železo je nepostradatelné pro přenos kyslíku a „dýchání tkání“. Je základem červeného krevního barviva hemoglobinu, který váže kyslík vdechnutý plícemi a přenáší ho ke všem buňkám v těle. Především na železe záleží, nakolik bude zásobeno naše srdce, mozek, játra, svaly a jiné tkáně kyslíkem.
Příznaky z nedostatku kyslíku v těle se projeví slabostí, únavou, tíhou a bolestí ve svalech, kratším dechem, bušením srdce, závratěmi, hučením v uších, bolestmi hlavy, bolavými koutky úst, lámajícími se nehty a vlasy. Pleť je suchá a snadno se tvoří vrásky.
Synteticky vyráběné přípravky v lékárnách mají maximálně dvacetiprocentní účinnost.
Vitamin D (cholekalciferol) - rozpustný v tucích vzniká v kůži fotochemickou reakcí vlivem slunečního záření. Část ho tělo přijímá z potravin - játra, rybí tuk, ryby (makrely, sardinky, sledi, losos, tuňák), žloutek, mléko, naklíčená semena.
Při nedostatku: Deformity kostí, zubní kaz, křeče, svalová slabost. Těžký nedostatek – křivice.
Petr