(Prečítala som si rôzne poraďácke témy o tejto problematike – niektoré čiastočné odpovede som dostala, napriek tomu by som sa chcela uistiť „vcelku“ na konkrétnom prípade. Takže: ) Organizácia od 01.09.2010 zrušila pracovné miesto – zamestnankyňa bola v tom čase na RD, takže nebolo možné ukončiť jej PP hneď. RD jej skončila 20.07.2012, do práce mala nastúpiť 23.07.2012 – namiesto toho riaditeľ organizácie dostal v ten deň SMS
z neznámeho čísla,
bez podpisu,
bez akejkoľvek identifikácie pisateľa, zhruba v znení „som s dieťaťom u lekára“... Dnes, 24.07.2012, do práce opäť neprišla a zamestnávateľ nemá zatiaľ žiadnu informáciu, prečo neprišla
(a zamestnankyňa – klasicky – nezdvíha ani mobil, ani pevnú linku; BTW – rovnaké problémy boli v roku 2008 po jej nástupe na PN od 03.10., keď po 10 dňoch PN, ktorú jej platil zamestnávateľ, už ani raz zamestnávateľovi neoznámila, dokedy bude PN, a ani to, že z PN „plynulo prechádza“ na MD – a zamestnávateľ sa musel zariadiť, pretože jej práca nemohla byť rozdelená medzi ostatných zamestnancov, ani nemohla byť „odkladaná nabok na kôpku“, že to doženie, keď sa vráti z PN... Takže zamestnávateľ sa zariadil „externe“ a po cca 2 rokoch takéhoto fungovania zistil, že dané pracovné miesto „interne“ vlastne ani nepotrebuje, a tak ho od 01.09.2010 zrušil.)
Ak by bola zamestnankyňa 23.07.2012 do práce osobne prišla, zamestnávateľ mal pre ňu pripravenú
výpoveď z organizačných dôvodov (zrušenie miesta – § 63, odstavec 1, písmeno b) a pokiaľ by sa neboli dohodli na skončení PP dohodou s odstupným, tak by VD začala plynúť od 01.08.2012 a dňom 31.10.2012 by sa PP skončil.
Zároveň počas VD zamestnávateľ plánoval najprv jej nariadiť
čerpanie dovolenky, na ktorú mala za roky 2008 – 2011 nárok a potom jej chcel dať
pracovné voľno z dôvodu prekážok na strane zamestnávateľa, pričom by poberala náhradu mzdy v sume priemerného zárobku (teda akože 100%).
Lenže – ak sa nepodarí zamestnankyni doručiť výpoveď teraz do konca júla
(celkom kľudne môže byť celý zvyšok júla na OČR-ke a ak by aj nie, dá sa sama vypísať na PN, lebo to je, bohužiaľ, „jej štýl“ a reálne skúsenosti zamestnávateľa z minulosti...), bude musieť zamestnávateľ prerobiť výpoveď s augustovým dátumom, takže VD začne plynúť
až od 01.09.2012 – celé sa to o mesiac
(kiežby len o ten jeden, ale takýmto spôsobom to zamestnankyňa môže naťahovať hádam aj donekonečna...) predĺži, a na to zamestnávateľ už nemá vyhradené mzdové prostriedky, pretože prirodzene počítal len s 3 mesiacmi, či už ako VD alebo odstupné.
Moja otázka – ak sa to takto skomplikuje, môže jej zamestnávateľ dať potom pracovné voľno n
a základe odseku 4 §-u 142 („iná prekážka v práci“ – „
vážne prevádzkové dôvody“), ak sa až teraz (čo najskôr) dohodne so zástupcom zamestnancov, že zrušenie pracovného miesta
bude takýmto vážnym prevádzkovým dôvodom na to, aby počas pracovného voľna bola zamestnancovi vyplácaná náhrada mzdy len vo výške 60%? Alebo to môže byť napadnuteľné ako účelové? Ale ono to účelové aj je – zamestnávate nepočítal s takouto komplikáciou (posunutie VD o 1 mesiac neskôr) a
nemá na to mzdové prostriedky (tie boli po zrušení miesta v r. 2010 efektívnejšie využité na vytvorenie úplne iného pracovného miesta, ktoré organizácia aj vtedy, aj dnes potrebuje viac), takže to potrebuje riešiť, lebo s touto zamestnankyňou sa na skončení PP dohodou (+ odstupné) asi nedohodne, skôr sa dajú očakávať ďalšie obštrukcie vo forme permanentného striedania sa PN a OČR...
A ešte
podotázka – možno v úvode spomínanú SMS (z neznámeho čísla, bez podpisu, bez akejkoľvek jednoznačnej identifikácie pisateľa) vôbec považovať za ospravedlnenie neprítomnosti v práci? Ak zamestnankyňa (aspoň) do konca júla nedonesie (nedoručí) písomné potvrdenie od lekára, nemala by to byť skôr
absencia?
Ďakujem za Vaše rady i za skúsenosti!