napíšem tu jeden konkrétny príklad, ktorý je uvedený v knihe "Daň z pridanej hodnoty v otázkach a odpovediach" (tí, ktorí odoberajú poradcu, ju možno aj dostali
Uplatnenie dane pri poskytnutí služby v súvislosti s dovozom tovaru:
Sme slovenská spoločnosť - platiteľ DPH a dovážame tovar z tretích krajín. Ako máme fakturovať spracovanie dovozného JCD z tretích krajín, ak je odberateľom tejto služby naša spoločnosť, prípadne firma z krajiny EÚ alebo firma z tretej krajiny?
ODPOVEĎ:
Pri dovoze tovaru sú oslobodené od dane podľa §48 ods. 8 zákona č. 222/2004 Z.z. o DPH služby vzťahujúce sa na dovážaný tovar, ak hodnota týchto služieb je zahrnutá do základu dane podľa §24.
Hodnota služby spracovania dovozného JCD nie je zahrnutá v základe dane dovážaného tovaru (moja poznámka: ale preprava je), preto ide o službu podliehajúcu DPH (moja poznámka: keďže preprava je zahrnutá, podľa môjho názoru ide o službu nepodliehajúcu DPH). Ďalej sa píše k tej colnej službe: Miesto dodania tejto služby sa riadi základným pravidlom v súlade s §15 ods. 1 zákona o DPH, keď miestom dodania služby je miesto, kde má dodávateľ svoje sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkáreň, z sa služba dodáva, ak dodávateľ nemá sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkáreň, je miestom dodania služby miesto, kde má bydlisko alebo kde sa obvykle zdržiava.
Z uvedeného vyplýva, že platiteľ uplatní na predmetnú službu DPH vo výáške 19% bez ohľadu na postavenie odberateľa (tuzemská firma, zahraničná firma).
ešte by som ďalej pokračovala vo svojej úvahe (sama som mala taký prípad)
dovážali sme tovar zo Švajčiarska, tu v KE som ho preclievala, prepravu vykonala špedičná firma, tú prepravu som mala zahrnutú v JCD, takže tam som platila DPH z tejto prepravy, samozrejme, že som si ju aj odpočítala. Volala so do tej firmy, že dúfam, že mi tú prepravu vyfakturujú bez DPH, lebo som predsa to DPH nechcela platiť dvakrát, a oni mi to potvrdili, a aj mi prišla fa bez DPH, a bola to fakturáciu Slováka Slovákovi (obaja platitelia DPH). Bola to totiž služba súvisiaca s dovozom tovaru, takže sme sa riadili §48 ods. 8
samozrejme, že nechcem tvrdiť, že mám pravdu, len som to tu chcela takto podrobne rozpísať
Andrea, ešte možno jedna rada, zavolala by som do tej firmy, ktorej fakturujem (tak ako som ja volala do tej špedičky, keď som čakala od nich tú fa), a možno ihneď povedia výsledok (tak ako mne potvrdili, že mi DPH nevyfakturujú, ešte boli radi, že sme sa zhodli, lebo mi povedali, že v takýchto prípadoch im ľudia volajú, že oni chcú faktúru s DPH, a oni im ju nemôžu vyfakturovať, a že sa s nimi potom len naťahujú)
dúfam, že som nikoho veľmi nedomotala, a že to nejako spolu rozmotáme, ktoré riešenie je to SPRÁVNE