V prvom rade som svoj príspevok k hrach. kaši písala v 1. os. jedn. č., takže zreteľne išlo iba o môj názor a nikomu som nič nevnucovala, nech si každý varí čo len chce.
Časť z buchačovho príspevku, iba som si tam nič neprečítala o údenom a ani o vode z údeného mäsa.
https://babetko.rodinka.sk/vyziva/vy...eti/polievka/? To si mi, prosím ťa, načo posielal? V čom mal byť pre mňa prospešný, alebo aký dôkaz proti môjmu názoru niesol?
Čítam príspevky od BXLmiami, a viem čo odporúča nepodávať deťom do šiesteho roku života.
Moja mama nikdy nevarila doma údené mäso, domáce údené klobásky sa v zime vyskytovali.
Nechápem, prečo si mi dal za vzor práve Lujzin príspevok (prepáč Lujza).
Zaužívané receptúry sa dedia z pokolenia na pokolenie a naše staré matere nemali šajnu o chem. zložení potravín, varilo sa väčšinou tradične z lokálnych surovín, doma spracovávaných, prenášali sa aj ich chute. Lenže mlieko a ostatné suroviny boli vtedy domáce, nepasterizované, v tráv. trakte iná mikroflóra ako dnes.
Mám doma cca 50 kuch. kníh (z počtu Bohdalovej kuchárok sa mi zatočila hlava, pred cca 15 r. 600 ks) a pozrela sa do svojich. Vo všetkých sa sušený hrach a z neho kaša varí v obyčajnej vode a s malými rozdielmi sa aj dochucuje skoro rovnako, M. Dúbravská Zlatá kniha kuchárska r. vydania 1946, potom jedna 600 stranová staršia česká so stratenou väzbou najskôr z 1. ČSR, z nej som robievala najviac vianočné pečivo, potom Koreček, Nestával, Syrový Československá kuchyně, 1970, RNDr. Eva Paulovičová Jedlá zo strukovín a obilnín, brožovaná, neuviedli rok, kúpila som si ju v 1993.
https://bonvivani.sk/recepty/hrachova-kasa#comments https://recepty.vareni.cz/hrachova-kase-s-uzenym-masem/ https://recepty.vareni.cz/hrachova-k...luteho-hrachu/ https://recepty.vareni.cz/mamincina-hrachova-kase/ https://jaktak.cz/jak-uvarit-poctivo...si-recept.html https://www.albert.cz/recepty/hracho...enym-a-okurkou https://www.toprecepty.cz/recept/469...va-kase-jinak/ https://www.toprecepty.cz/recept/126...se-s-cibulkou/ https://www.toprecepty.cz/recept/462...snekovym-pyre/
Kuřecí prsa se Schwarzwaldskou šunkou a hrachovou kaší - Roman Paulus - RECEPTY KUCHYNE LIDLU
https://www.apetitonline.cz/recepty/...ovou-kasi.html https://www.apetitonline.cz/recept/a...-pease-pudding https://www.apetitonline.cz/recept/h...-vilema-vrabce https://www.apetitonline.cz/recept/p...hrachu-s-mrkvi https://www.chefkoch.de/rezepte/3776...rbsenbrei.html
Z varechy som nevyberala, pretože nie sú od profi kuchárov.
Bukovského kapustnicu tu radšej pridávať ani nebudem.
Ale snáď to najdôležitejšie, o českom prvenstve sa všeobecne vie a píše. Toto je trochu staršieho dáta, ale nie až tak vzdialené.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici...da30bf6267fc3/ https://zpravy.aktualne.cz/zahranici...380d86d0bb121/
Najväčší výskyt je v USA a Austrálii. Celkovo.