Firma platí nájomné inej firme. Na začiatku zmluvného vzťahu bolo potrebné, aby firma, ktorá išla do prenájmu zložila "kauciu". Tak to nazýva firma, ktorej sa za nájom platí. Podľa mňa ide klasicky o zálohu na nájom. V prípade, že by odberateľ za nájom nezaplatil, z tejto zálohy sa nájom uhradí. Je to forma zabezpečenia.
Firma, ktorá hradí nájomné, sa počas zmluvného vzťahu zmenila. Pôvodne to bola FO, teraz je to s.r.o. Pri prechode sa síce s prenajímateľom uzavrela nová zmluva na s.r.o., ale "kaucia" sa FO nevrátila a s.r.o. ju nezaplatila.
Teraz mám takýto problém. S.r.o. dostala faktúru za nájom, v ktorej dodávateľ z nájmu odpočítal úrok z kaucie. Ako by ste tento úrok z kaucie zaúčtovali? Vypočítavajú mi vlastne úrok, ktorý s.r.o. nemá byť z čoho rátaný - s.r.o. totiž žiadnu kauciu neuhrádzala. Malo sa to dotiahnuť cez pokladničné doklady, že FO bola kaucia vrátená a s.r.o. ju zaplatila, ale keď som ich o to žiadala, odmietli, že to mám predsa uvedené v zmluve, že kaucia je zaplatená. Neviem, čo s tým? Vlani som to naúčtovala do výnosov na 662, ale teraz neviem, či som urobila správne.