S prihliadnutím na doteraz napísané a za predpokladu, že ide o byt v bytovom dome, ktorý má správcu, napíšem môj pohľad na vec. Asi odlišný od iných, trochu širší z dôvodu, že poznám situáciu len z Tvojho popisu, možno s inými odporúčaniami, ale taký je už svet - aj poraďácky

.
1. Matka nemusí súhlasiť, aby na ňu boli prepísané príslušné zmluvy z dôvodov, pre ktoré chceš s ňou ukončiť kontakt. Jednostranným zrušením zmluvy s elektrárňami by matke odpojili elektrinu, u zmluvy s plynárňami by jej odpojili plyn a zobrali plynové hodiny. Ak by sa obrátila na súd, že ste jej tým zabránili v riadnom užívaní bytu napriek tomu, že si svoje výdavky platí a chce platiť, je otázne, ako by si pochodil so svojimi dôvodmi. Osobne neviem o tom, že by zákon ukladal povinnosť prednostného uzatvárania zmlúv s užívateľmi bytov a nie s ich spolu-vlastníkmi, či už ide o zmluvu s elektrárňami, plynárňami, vodárňami, alebo so správcom.
Ak doteraz matka platila aj úhrady podľa zálohového predpisu od správcu
(v zmysle "Platí matka, doteraz sme jej ja a brat finančne prispievali na chod domácnosti"), tak platila aj za Vás súrodencov, aj za sestru, ktorá neprispievala. Alebo ste rozdeľovali preddavky a vyúčtovanie na výdavky spojené s užívaním bytu a na výdavky spojené so spoluvlastníctvom bytu...?
Ak si veci okolo bytu riešil doteraz Ty a končíš s kontaktom s matkou, odporúčam dohodnúť sa so súrodencami, kto za Teba Tvoju starostlivosť o byt prevezme a bude s matkou v kontakte, ak nastanú problémy týkajúce sa bytu ako nehnuteľnosti (mám na mysli také, ako prasknutý radiátor, poškodenie v dôsledku vytopenia od susedov...). Tiež kto bude riešiť opravy-výmeny v byte, ktoré sú povinní finančne zabezpečovať spoluvlastníci bytu.
2. Ak nechceš ísť cestou zmeny trvalého pobytu, na miestnej pošte môžeš mať svoj platený P.O.BOX, ktorý bude Tvojou poštovou schránkou. Môžeš sa s niekým dohodnúť a poveriť ho, aby Ti občas zašiel pozrieť obsah schránky. K preberaniu doporučených zásielok môžeš niekoho splnomocniť, ak by Ti nestačila len informácia, že máš takú zásielku na pošte uloženú. Niektoré úradné zásielky sa nemusia dať predvídať a môže byť na Tvoju škodu, ak sa o nich nedozvieš. Nezabudni tiež na doručovanie-preberanie rozhodnutia o vyrubení dane z nehnuteľnosti, ak ju platíš Ty.
3. Nemusel si súhlasiť s dedičskou dohodou. Ak teraz také dedičstvo vyvoláva u Vás problémy, môžeš matke vrátiť jej príslušný podiel na byte, ktorého sa vzdala v Tvoj prospech. Podiel po otcovi Ti zostane a možno by Ti to situáciu aspoň trochu zjednodušilo, ak by sa aj matka stala spoluvlastníčkou. Inak je ťažko radiť, lebo nepoznám Vaše vzájomné rodinné vzťahy a ich pozadie, kto a ako matku navštevuje, aká je sociálna situácia matky, či si zabezpečuje sama aj také veci, ktoré by len ako užívateľka bytu nemusela, obsahovo na aké jej fungovanie sa dožaduje zasielania Tvojej časti mzdy a v akom rozsahu...
Platí matka, doteraz sme jej ja a brat finančne prispievali na chod domácnosti.