O verejnom zdravotnom poistení pojednáva zákon č. 580/2004. Zákon nešpecifikuje, čo má a nemá poisťovňa robiť v prípade, keď sa poistenec chce odhlásiť.
V zákone je uvedené, kedy je osoba povinne zdravotne poistená a kedy nie. Ak si spĺňal podmienku na to, aby si nebol na SK verejne zdravotne poistený, tak si mal doložiť poisťovni relevantné podklady. Ak si niečo nepredložil, poisťovňa nemá povinnosť ukončiť ti verejné zdravotné poistenie, lebo si nesplnil na to podmienky. Nie poisťovňa je povinná pýtať podklady, ty si povinný ich predložiť. Ak niečo nie je v poriadku, môže ťa poisťovňa kontaktovať. Ale nikde jej táto povinnosť nevyplýva.
Keďže ti neukončili na SK povinné zdravotné poistenie, tak si asi nesplnil všetky podmienky a preto si povinný platiť poistné, zároveň poisťovňa je povinná za teba uhrádzať zdravotné výkony a kapitácie.
Bolo v tvojom záujme, aby si si overil, či si bol odhlásený z verejného zdravotného poistenia. Nie je to nič zložité, stačí si na portáli UDZS zadať svoje rodné číslo a hneď vidíš, či si zdravotne poistený a v ktorej poisťovni.
Ak existuje dôvod, pre ktorý by si nemal byť verejne zdravotne poistený na SK, môžeš doložiť podklady poisťovni aj dodatočne. Poisťovňa ti upraví poistný vzťah od dátumu, kedy tento dôvod vznikol (napr. vznik pracovného pomeru v cudzine). Zároveň ti upraví predpis poistného - za obdobie, kedy si nemal byť poistený zruší predpis a nemusíš platiť poistné.
Ak za teba ale poisťovňa hradila zdravotné výkony, napr. kapitáciu, alebo si bol u lekára, tak toto si bude od teba poisťovňa vymáhať.
Nedoložil si ani si nenapísal, prečo by ti mali zrušiť povinné ZP na SK, takže to neviem posúdiť, či máš na to nárok alebo nie. Aj keby si to sem priložil, dôležité je stanovisko ZP.
Takže kontaktuj svoju ZP, dolož dodatočne všetky podklady uvidíš, či ich uzná a zruší ti spätne zdrav. poistenie.
Ale určite nečakaj, že kvôli tomu, že ti nenapísali, že tvoju žiadosť zamietajú, že by ti odpustili všetky dlžné sumy. Ty musíš preukázať, že máš nárok na zrušenie verejne verejného zdrav. poistenia, nie poisťovňa ti dokazovať, že si povinne verejne zdrav. poistený. Najlepšie bude vyžiadať si z poisťovne danej krajiny, kde si poistený, potvrdenie o dobách zdravotného poistenia a toto potvrdenie predložiť svojej ZP na SK.
2. z rovnakého dôvodu odhláška zamestnanca, ktorý mal pracovnú dohodu. Dohoda trvala aj po zaslaní odhlášky, ale bolo odpracovaných 0 hodín.
Mojou chybou bolo, že zamestnávateľovi som neoznámil ukončenie dohody.
V zásade mi nejde o to,či poisťovňa môže zamietnuť odhlášku - v mojom prípade na to mala dôvod. Ide mi o informáciu, či takéto zamietnutie môže prebehnúť bez toho, aby ma o tom informovala.
Potvrdenie o poistení v zahraničí poisťovňa spätne uznala, ale vzhľadom k tomu, že o zamietnutí odhlášky ma informovala až o niekoľko rokov neskôr, vymáha si odo mňa škodu. Ak by ma poisťovňa o zamietnutí informovala neodkladne, mal by som možnosť odhlášku doplniť a predísť tak škode.
Tu kapitaciu lekárom zrejme budeš musieť zaplatit, predpokladám, že lekára si nenavstivil
Neviem, ako si poriesil lekarov, ci si seba ja dieta odhlasil alebo si nadalej chodil k lekarom na SK, ale aj keby si nchodil, obvodny, detsky, zubar a gynekolog maju mesacne platby od poistovni zak azdeho poistenca ..a tie poistovna platila ... a kedze tvojou vinou neopravnene, tak ich musis vratit.