Zavrieť

Porady

Gastrolistky

Chcela by som sa len spytat, ci je zo zakona povinne, aby zamestnanci dostavali gastrolistky v hodnote 80,-
Nasi dostavaju 72.
Nie je to v poriadku?
Usporiadat
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

Myslím, že to v poriadku je. Poznám firmy, kde zamestnanci dostávajú aj 60,- Sk gastráče. Tých 80,- je maximum - to je aj výška náhrady stravného pri tuzemských prac. cestách, od toho sa to vlastne odvíja.
0 0
Lenorik Lenorik

Lenorik je offline (nepripojený) Lenorik

Bolo mi totiz povedane, ze ak to nedosahuje tu hodnotu 80 Sk, je treba nejaku kompenzaciu (bolo mi povedane: "+keksik." ) do tych 80 Sk
0 0
Ena Ena

Ena je offline (nepripojený) Ena

Je to vporiadku. Zamestnávateľ môže schváliť nominálnu hodnotu stravného lístku, akú len chce, alebo ako sa dohodne so svojimi zamestnancami. Záleží to hlavne podľa dohody. Môže ísť až do výsky 80 SK za stravný lístok, čo je maximum....ak by prekročil túto čiastku, napr. objednal by si stravné lístky v hodnote 90 SK, tých 10 SK by musel uhradiť zo svojho zisku. No sú takí zamestnávatelia, ktorí zamestnancom doprajú veľa výhod. Kľudne môžte poprosiť svojho zamestnávateľa o nominálnu hodnotu 80 SK, možno sa Vám to podarí presadiť. On si tak či tak tých 55% dá do svojich nákladov, vy zaplatíte ten zvyšok 45%....
Po schválení novej maximálnej nominálnej hodnoty stravného lístka, novinári uvádzali, že zamestnávatelia musia prejsť na túto hodnotu, ale nieje to tak. Môžu.......!!!ale nemusia
0 0
ORLEN ORLEN

ORLEN je offline (nepripojený) ORLEN

Zákon znie, že hodnota stavného lístka má pokryť hlavné jedlo+ polievku+nápoj a to v blízkom okolí pracoviska. Teda ak je niekde v reš. menu za 80 Sk je to v poriadku.

Najčastejšie sa dá stretnúť s 80-korunovým lístkom, lebo zamestnávateľ si môže ublatniť do nákladov 55% hodnoty str.lístka, najviac však do výšky 44 Sk Sk. A keď si to prepočítaš je to 44Sk.
0 0
Sany Sany

Sany je offline (nepripojený) Sany

ORLEN
Zákon znie, že hodnota stavného lístka má pokryť hlavné jedlo+ polievku+nápoj a to v blízkom okolí pracoviska. Teda ak je niekde v reš. menu za 80 Sk je to v poriadku.

Najčastejšie sa dá stretnúť s 80-korunovým lístkom, lebo zamestnávateľ si môže ublatniť do nákladov 55% hodnoty str.lístka, najviac však do výšky 44 Sk Sk. A keď si to prepočítaš je to 44Sk.
Keď nechám lístky v hodnote 72,- Sk, zamestnávateľ si dá do nákladov 44,- Sk, čo si podľa zákona môže uplatniť ako max. do daňových nákladov, potom zamestnanec len zaplatí menej za gastráč. Alebo nie? Predtým zaplatil zamestnanec za gastráč 32,40, po 1.12.2003 by platil len 28,-.
0 0
jarkra jarkra

jarkra je offline (nepripojený) jarkra

[QUOTE=ORLEN]Zákon znie, že hodnota stavného lístka má pokryť hlavné jedlo+ polievku+nápoj a to v blízkom okolí pracoviska. Teda ak je niekde v reš. menu za 80 Sk je to v poriadku.

Celkom presne zákona znie:
§ 152 ods 2:
"Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie podľa odseku 1 najmä podávaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodnéo nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny ..." Teda o polievke sa nikde nehovorí.
odst. 3.
"Zamestnávateľ prispieva na stravovanie podľa odseku 2 vo výške najmenej 55% ceny jedla, najviac však na každé jedlo do výšky 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Okrem toho zamestnávateľ poskytuje ríspevok podľa osobitného predpisu."

V podstate, ak by zamestnávateľ vo svojom okolí našiel nejaké stravovacie zariadenie, kde by hodnota jedla bola 60 korún, tak potom by mohol zamestnancom dávať stravné lístky aj v hodnote 33 Sk (55% zo 60) + príspevok zo soc.fondu.

0 0
jarkra jarkra

jarkra je offline (nepripojený) jarkra

Podľa mňa môže, veď nikde sa v zákone nepíše o tom, že sa stravné lístky musia vydať v hodnote jedla.

Stravné lístky sú len akýmsi jednoduchším spôsobom, ako zamestnávateľ bez vlastného stravovacieho zariadenia zabezpečuje stravovanie.
0 0
Katty Katty

Katty je offline (nepripojený) Katty

Sany
Keď nechám lístky v hodnote 72,- Sk, zamestnávateľ si dá do nákladov 44,- Sk, čo si podľa zákona môže uplatniť ako max. do daňových nákladov, potom zamestnanec len zaplatí menej za gastráč. Alebo nie? Predtým zaplatil zamestnanec za gastráč 32,40, po 1.12.2003 by platil len 28,-.
Sany ak máte lístky v hodnote 72,-Sk tak do nákladov ide 55% z ceny lístka najviac však 44,-Sk, vo vašom prípade je 55% 39,60.
0 0
jarkra jarkra

jarkra je offline (nepripojený) jarkra

Do nákladov ide najmenej 55% ceny jedla (povinný príspevok zamestnávateľa podľa Zákonníka práce), najviac 44,- (daňovo uznané)
0 0
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
Sany
Keď nechám lístky v hodnote 72,- Sk, zamestnávateľ si dá do nákladov 44,- Sk, čo si podľa zákona môže uplatniť ako max. do daňových nákladov, potom zamestnanec len zaplatí menej za gastráč. Alebo nie? Predtým zaplatil zamestnanec za gastráč 32,40, po 1.12.2003 by platil len 28,-.
Sany máš pravdu, zamestnávateľ si môže dať do daňových nákladov maximálne 44,- Sk/lístok a zamestnanci budú platiť za gastráč menej. Ja to tak robím od vtedy, čo sa zvýšilo stravné v rozmedzí 5-12 hod na 80,- Sk. A odvtedy robím radosť aj zamestnancom
Ten dátum 1.12.2003 čo znamená?
Pekný deň
0 0
jarkra jarkra

jarkra je offline (nepripojený) jarkra

Vtedy došlo k zvýšeniu stravného a odvtedy teda platia zamestnanci menej, ak sa nezmenila výška hodnoty lístka.
0 0
Sany Sany

Sany je offline (nepripojený) Sany

ďakujem všetkým, až teraz som sa sem dostala.Normálne ste ma trochu vyplašili, ale ja to tak robím od decembra 2003, len niekde boli také čudné výpočty, že som zneistela.
0 0
Jara Jara

Jara je offline (nepripojený) Jara

Chcem poprosit o radu: V decembri som dala gastrace zamestnancom podla toho kolko dni mali v novembri dovolenky al. sluzobne cesty ap. Tieto gastrace platili iba do 31.12. takze ich kazdy minul. Problem je v tom ze v decembri si potom pobrali dovolenky a skutocny narok je teda nizsi, ten by som mala odpocitat v januari ako to teda bezne mesacne robim, ale zamestnanec predsa bude bez obedov v januari, lebo z decembra mu neostali listky. Musim mu ich stiahnut, alebo len dat zrazku dane do rocneho vyuctovania a to vlastne z tych 55% co si dava zamestnavatel do nakladov, lebo to bol prijem naviac? Cize tak ze mal napr. 10 listkov po 80,- sk naviac lebo mal 10 dni dovolenky, co som este na zaciatku mesiaca nevedela ze ju bude mat, no a 55 % z toho je 440,- sk t.j. zamestnavatel do nakladov, alebo naviac prijem zamestnanca, tak mu dam 19% dan, t.j. 83,60 do rocneho zuctovania ako nedoplatok na soc. fond?
0 0
Marta L Marta L

Marta L je offline (nepripojený) Marta L

človek, ktorý sa nedá odradiť ...viac
Aj ja mám otázku k stravovacím poukážkam. Voľakde na školení odznelo, že provízia za tieto poukážky, ktorú si fakturuje dodávateľ, ak nie je premietnutá do celkovej hodnoty stravy nie je daňovo uznaný náklad.
Je to tak?
0 0
Hanka Hanka

Hanka je offline (nepripojený) Hanka

Jara musis si pozriet spatne cely rok, ci si v niektorych mesiacoch nedala viac alebo menej listkov a cez ID musis odpocitat pripap. dopocitat do nakladov firmy. Ak dostal zamestnanec viac listkov tak za januar mu das menej.

Marta L, tak o takom niecom som este nepocula, aby sa provizia za sprostredkovanie pripocitavala k hodnote stravnych listkov.
0 0
Jara Jara

Jara je offline (nepripojený) Jara

Dakujem Hanka za reakciu. Tak to aj robim, ale zamestnanci budu vlastne v januari bez listkov, pretoze v decembri koncili platnost, takze si nemohol nechat do januara. Ale vlastne v zakone stoji ze zamestnavatel moze dat aj nad ramec ale pre zamestnanca je to prijem naviac a teda je potrebne ho zdanit. To som vlastne chcela vediet ci nemozem nechat tak dat za januar plnu vysku aby mali pokryte obedy a v rocnom zuctovani kazdemu tento naviac prijem dodanit. Dakujem a pekny den.
0 0
Hanka Hanka

Hanka je offline (nepripojený) Hanka

Jarka, len nezabudni, ze nad ramec, nie je danovym nakladom firmy.
0 0
Jara Jara

Jara je offline (nepripojený) Jara

dakujem to viem, islo mi len o tom zdanenie...
0 0
Jano1961 Jano1961

Jano1961 je offline (nepripojený) Jano1961

Sany
Keď nechám lístky v hodnote 72,- Sk, zamestnávateľ si dá do nákladov 44,- Sk, čo si podľa zákona môže uplatniť ako max. do daňových nákladov, potom zamestnanec len zaplatí menej za gastráč. Alebo nie? Predtým zaplatil zamestnanec za gastráč 32,40, po 1.12.2003 by platil len 28,-.
Nie.Zamestnávateľ si dá do nákladov 55 percent z ceny 72.-Sk, ostatnú čiastku doplatí
zamestnanec.
0 0
Jano1961 Jano1961

Jano1961 je offline (nepripojený) Jano1961

Lenorik
Chcela by som sa len spytat, ci je zo zakona povinne, aby zamestnanci dostavali gastrolistky v hodnote 80,-
Nasi dostavaju 72.
Nie je to v poriadku?
Je to v poriadku
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať