Vážený pán kING,
ďakujem za poklonu, ak si ale pozornejšie prekúmate Poradu, zistíte, že môj obor je len mzdové účtovníctvo a to najmä otázky odvodov, takže nepreháňajte prosím. Inak dúfam, že sa mi darí vychovávať si tu následovníkov, ak som tu ešte dnes, nemusím tu byť zajtra...
K veci - SP má žiaľ pravdu. Ako SZČO si v prípade, že budete povinne poistený od 1.7.2005 (ak budete mať za rok 2004 obrat vyšší ako 78000 Sk) - budete musieť platiť 4,75% do rezervného fondu z mesačného základu daného ako 1/24-tina základu dane z činnosti SZČO z roka 2004, minimálne však zo základu 6500 Sk, maximálne zo základu cca 46000 Sk.
Zdravotné poistenie - od 1.1.2005 platí nový zákon, žiaľ v zdravotných poisťovniach toho veľa o tom nevedia, takže sa nečudujem odpovedi, ktorú ste dostali. Čo ten chlapík povedal, platilo do konca roku 2004. Od roku 2005 ak ako zamestnanec budete platiť zdravotné poistenie z maxima, tj. z mesačného základu 43095 Sk, ako SZČO nebudete fakticky platiť nič, bez ohľadu na výšku príjmu, základu dane a pod., ktorý ako SZČO dosiahnete za rok 2004 či za rok 2005. Na to sa môžete na 100% spoľahnúť.