Milá Katarína, aj ja som sa už veľakrát dozlostila, keď mi manžel priniesol kópiu dokladu, kedy on zaplatil za nejakú službu. Tiež ma vie nazlostiť, keď mi niekto pošle dva doklady - príjmový aj výdavkový. Veď je to nezmysel. Ak ja prijímam peniaze, vystavujem príjmový doklad a ten kto peniaze vydal, si vystaví výdavkový doklad.
A čo sa týka toho, či to má byť originál alebo kópia, držím sa jedného: príjem musíte priznať, to vyplýva zo zákona, preto mi postačí kópia. Ale výdavok musíte vedieť preukázať a zdôvodniť, tu vyžadujem originál.
Keď sa na to logicky pozriete, ako sa budete brániť, ak niekomu zaplatíte, dostanete od predávajúceho kópiu príjmového dokladu a on od Vás po čase bude vymáhať úhradu s tvrdením, že ste mu nezaplatili. No s kópiou asi nikde neobstojíte. Ak zájdem do extrému, ani nedokážete, že podpis na príjmovom doklade je jeho, pretože aj pri expertíze musíte predložiť originálny podpis.
Príklad 1: Predám tovar, vystavím faktúru, odberateľ mi zaplatí. Ja mu vystavím príjmový doklad, pričom originál dám jemu a kópia príjmového dokladu zostane mne. On si vo svojom účtovníctve vystaví výdavkový doklad s odvolávkou na príjmový doklad.
Príklad 2: Kúpim tovar, obdržím faktúru, zaplatím. Vystavia mi príjmový doklad, originál dostanem ja a kópia zostáva u dodávateľa. (Presne ako v obchode, keď obdržím originál z ERP). Ja si vo svojom účtovníctve vystavím výdavkový doklad s odvolávkou na príjmový doklad.
S takýmto postupom obstojíte aj na DÚ. Môže sa stať, že daňovák bude mať iný názor, ale keď mu to vysvetlíte, určite Vám dá za pravdu.
Dúfam, že som vám pomohla.