Dobrý deň všetkým poradcom!
Chcem sa uistiť, či som správne pochopila doterajšie príspevky o odmene konateľa s.r.o.
Mám takýto prípad: Konateľ s.r.o. nemá na Slovensku uzatvorenú pracovnú zmluvu. Tú má uzatvorenú v ČR. Slovenská s.r.o. mu chce vyplácať odmenu ako konateľovi na základe zmluvy o výkone funkcie a to od februára 2005. Podlľa toho čo som sa tu dočítala platí preňho nasledovné:
1. Konateľa je potrebné prihlásiť do Zdravotnej poisťovne ako SZČO. Ak bude poberať odmenu od 1.2.2005, musí sa prihlásiť do 8.2.2005.
2. Z odmeny sa mu bude zrážať daň a zdravotné poistenie. Sociálne poistenie sa neplatí, aj keď v SR nie je zamestnaný.
3. Ak má stanovenú odmenu vo výške napr. 30 000,- Sk mesačne, suma, ktorú bude odvádzať do zdravotnej poisťovne sa určí ako 30 000:2,14 = 14 018,69 x 14% = 1 963,-. Keďže nie je na Slovensku nikde zamestnaný, jeho odvod na zdravotné poistenie musí byť min. 910,- Sk.
4. Poistné sa uhrádza v termínoch ako platí pre SZČO, to znamená do 8.3.2005 za február 2005.
5. V marci 2006 si bude musieť konateľ podať Daňové priznanie k dani z príjmov ako FO za rok 2005
6. Takisto bude musieť urobiť ročné zúčtovanie preddavkov na verejné zdravotné poistenie
Je všetko čo som tu napísala správne, alebo mi niečo uniklo???
Ešte sa chcem spýtať, či všetky tieto povinnosti okolo konateľa sa vzťahujú aj na Prokuristu, ak sa mu bude vyplácať odmena za výkon funkcie.
Všetkým vopred ďakujem!