Problém je v tom podľa čoho je stanovená hodnota nehnuteľnosti-v roku 2004 nebolo pri darovaní, dedení a od roku 2005 ani pri prevode potrebné stanoviť cenu podľa znaleckého posudku. Ja ako súdny znalec som prišiel o prácu ale možno len dočasne...pretože podľa znenia zákona od 1.januára sa výdavkom považuje cena bytu v čase nadobudnutia podľa zákona o znalcoch a tlmočníkoch-teda podľa znaleckého posudku.
Pri dedičstve bolo v roku 2003-4 umožnené notárom stanoviť hodnotu dedičstva odhadom bez znal.posudku a tak sa bežne stávalo, že byty neodhadli správne. Takéto osvedčenie o dedičstve bez doloženej znaleckej ceny bude podľa mňa časovanou bombou na daňových úradoch-a neviem ako sa s ňou popasujú tj. či ju budú považovať za výdavok zistený podľa osobitného zákona(§8,odst.5b-odkaz na zákon č.382/2004Z.z.o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch). To isté nastane podľa mňa aj pri darovaní, kde ste si hodnotu nehnuteľnosti mohli napísať opäť bez znaleckého posudku. Od januára to platí aj pre prevody(kúpnopredajné zmluvy). Samozrejme je to aktuálne ak nesplňate podmienky §9-oslobodenie od príjmu, t.j.trvalý pobyt dva roky alebo osobné vlastníctvo 5 rokov(rozšírené na 5 rokov od vyradenia z majetku podnikateľa). Bacha na zmluvy o budúcich zmluvách, kedy ste brali zálohy z kúpnej ceny. Ak ste nedodržali lehoty §9 a zobrali ste zálohu - tak si radšej kúpte lieky na ukľudnenie, pretože nie sú príjmami oslobodenými od dane!