Žabinka
U nás pomaličky začínajú rásť.. V nedeľu bolo hubačov viac ako húb..
Bol to smiešny pohľad, vyzeralo to ako hubárske preteky.. Ale každému sa ušlo po troške.. Na budúce to snáď bude lepšie..
Našla som aj jednu zaujímavú, mne doteraz neznámu hubu, podľa knižky by to mal byť pestrec obyčajný,
vraj jedovatá huba.. Bol taký zvláštny, ale pre istotu sme ho nezjedli..
Pestrec obyčajný
Scleroderma citrinum Pers.
Význam:
Ak ho pridávame do pokrmov
v malých množstvách ako korenie, je neškodný. Vo veľkom množstve pôsobí jedovato. Má korenistú chuť, ktorá pripomína hľuzovku letnú, a preto je vhodný ako prísada do mäsitých jedál. Zbierajú sa iba celkom mladé plodnice, kým sú vnútri ešte biele alebo iba trochu čierne. Tvrdú pokožku olúpeme, vnútro pokrájame na tenké plátky a rýchlo usušíme. Usušené plátky rozdrvíme a uložíme do vzduchotesnej nádoby. Usušenú drvinu z pestreca obyčajného používame podľa chuti ako korenistú prísadu do rozličných jedál.
P.S.:
Ale istota je istota .....ani ja nezbieram , čo nepoznám na 100 % ...
Raz som už priotrávený bol - už viac nemusím ...fujtajbl , išlo všetko von , kadiaľ len mohlo .......