Jozef Mihál
V tejto téme je pekne vidieť plynutie času....
Upozorňujem, že podiely na zisku vyplácané zamestnancom bez majetkovej účasti síce napokon predsa nebudú zdaňované, ale od 1.9.2005 vstupujú do VZ na zdravotné poistenie a tak to aj zostane i po 1.1.2006, a od 1.1.2006 by mali vstupovať i do VZ na sociálne poistenie.
Fuj, systém sociálneho zdaňovania je horší ako zdańovanie cez Zákon o dani z príjmu. Máš pravdu v Obchodných správach bola takáto informácia a vtedy ma to dosť rozladilo.
Čakám, čo sa bude diať oklolo návrhov, aby všetky odvody do fondov boli súčaťou hrubej mzdy. Očakávam, že ďalším krokom bude aj úprava výpočtu vymeriavacieho základu SZČO, že to už nebude 1/12 z 50% zisku, ale prostá 1/12. Naviac som toho názoru, že je nesprávne, aby sa pre SZČO zisťoval vymeriavací základ z jednej polovice zisku. Považujem to za diskrimináciu, alebo zvýhodnenie (je to vec uhlu pohľadu) oproti závislej činnosti. Skôr som zato aby boli SZČO a zamestnanci postavení na jednu rovinu a upravili sa percentá pre výpočet odvodu, ale opäť rovnako SZČO aj zamestnanci.
Preto takto uvažujem, že vidím pri účtovných uzávierkach to, že zamestnanci budú mať celkom slušné dôchodky zatiaľ čo ich zamestnávatelia budú mať dôchodok vymeraný z minimálnej mzdy.
Toľko úvaha na tému zvyšovania odvodov osobám v závislom postavení a neperspektívnosť tohoto trendu pre skupinu živnostníkov, ktorí dnes živoria a v dôchodku budú odsúdení sa hrabať v kontaineroch.
apo