Zavrieť

Porady

Preddavky na daň z prijmu FO v roku 2007

Pred chvilou som mala zaujimavy rozhovor s DU v Prievidzi a rada by som sa podelila o info. Vieme, ze zmenou Zákona o dani z prijmu sa meni hranica dane pre povinnost platit stvrtrocne preddavky na dan. Bola som upozornena, ze pri preddavku, ktory je splatny do 31.12.2006 a je pocitany z dane v roku 2005, sa sleduje tato hranica. Pokial neprekroci sumu 50 000,- predavok nie je potrebne odviest. Skuste to niekto este skontrolovat, popripade sa k tomu vyjadrite.
Usporiadat
apo apo

apo je offline (nepripojený) apo

Jozef Mihál Pozri príspevok
Preddavky na daň FO sa stávajú mojou obľúbenou témou.

Ad apo (príspevok č.35).
Niekoho táto téma baví niekomu lezie na city. Ja som ten druhý prípad.

Z DRSR prišlo stanovisko k zisteniu výšky poslednej známej daňovej povinnosti:

Dávam plný text odpovede, červeným je vyznačené definitívne stanovisko:


Začiatok textu odpovede z DRSR:

Dobrý deň,
na základe Vášho dopytu podaného prostredníctvom internetu Vám Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica oznamuje nasledovné:
Zákonom č. 688/2006 Z.z. o dani z príjmov sa s účinnosťou od 1.1.2007 upraviloaj platenie preddavkov fyzických osôb podľa § 34 zákona. Podľa § 34 ods. 1 zákona sa preddavky na daň v priebehu preddavkového obdobia platia ak daňovníkova posledná známa daňová povinnosť presiahla 50 000 Sk (dovtedy 20 000 Sk), pričom preddavkové obdobie je obdobie od prvého dňa nasledujúceho po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania za predchádzajúce zdaňovacie obdobie do posledného dňa lehoty na podanie daňového priznania v nasledujúcom zdaňovacom období.
Zmenený bol aj spôsob výpočtu poslednej známej daňovej povinnosti podľa § 34 ods. 5 zákona, z ktorej sa určuje povinnosť platenia preddavkov na daň z príjmov fyzických osôb.
Podľa tejto úpravy je poslednou známou daňovou povinnosťou na výpočet preddavkov v preddavkovom období, daň vypočítaná zo základu dane uvedeného v poslednom daňovom priznaní, zníženého o nezdaniteľnú časť základu dane podľa § 11 ods. 2 písm. a) platnú v zdaňovacom období, na ktoré sú platené preddavky na daň pri použití sadzby dane podľa § 15 platnej v zdaňovacom období, na ktoré sú platené preddavky na daň, znížená o zápočet dane zaplatenej v zahraničí, o daňový bonus a o daň vybranú podľa § 43, odpočítavanú ako preddavok na daň. Z uvedeného vyplýva, že s účinnosťou od 1.1.2007 sa posl. známa daň. pov., t.j. daň vypočíta zo základu dane určeného v poslednom daňovom priznaní, t.j. pre preddavkové obdobie začínajúce 3.4.2007 z dane určenej na r. 69 resp. r. 69-79 daňového priznania typ B za rok 2006, zníženého o nezdaniteľnú časť základu dane uvedenú v § 11 ods. 2 písm. a), t.j. pre rok 2007 vo výške 95 616 Sk, pričom pre zjednodušenie výpočtu poslednej známej daňovej povinnosti sa vypustilo odpočítanie akejkoľvek inej nezdaniteľnej časti, a tiež zákon neukladá povinnosť odpočítania nezdaniteľnej časti v závislosti od výšky stanoveného základu dane daňovníka podľa ostatných ustanovení § 11 (vždy sa uplatní základná nezdaniteľná časť na daňovníka platná na zdaňovacie obdobie, na ktoré sú preddavky platené bez ohľadu na skutočnosť aký základ dane daňovník vykázal).

Váš dopyt:

Neviem ako správne vypočítať preddavky:
1. Dôchodcovi, ktorý má DP za rok 2006 60 tisíc a poberal dôchodok 100 tisíc
2. Daňovníkovi, ktorý mal základ dane väčší ako 100 násobok životného minima.

Problém mi robí odvolávka z §34/5 iba na písmeno a z §12/2.

Sú názory medzi kolegami, že každý daňovník, ktorý má povinnosť platiť preddavky na rok 2007 si má uplatniť odpočítateľnú čiastku 95.616 Sk.
Tento názor je ale v rozpore s tým čo píšu odborné časopisy a nenašiel som odpoveď ani v usmernení DRSR k preddavkom na rok 2007.

Ďakujem

Kniec odpovede z DRSR.

Polemiku okolo spôsobu stanovenie poslednej daňovej povinnosti týmto môžeme ukončiť. Tento problém som nechápal ako spor nakoľko ja som nedokázal správne vyložiť text zákona a odborný časopis z ktorého som čerpal sa neukázal ako príliš odborný, a opätovne môžem s radosťou konštatujem, že na PODADU sa dá vždy spoľahnúť.

Pozdravujem všetkých Poraďákov.

apo

0 0
Jozef Mihál Jozef Mihál

Jozef Mihál je offline (nepripojený) Jozef Mihál

Lektor - dane, mzdy a odvody a poslanec NRSR (SaS) ...viac
apo Pozri príspevok
...odborný časopis z ktorého som čerpal sa neukázal ako príliš odborný, a opätovne môžem s radosťou konštatujem, že na PODADU sa dá vždy spoľahnúť.
Nahrávku na smeč treba využiť.

Odborný časopis sa neukázal ako príliš odborný, ako konštatuje apo.

Encyklopédia mzdárov www.drak.porada.sk uverejnila správne riešenie výpočtu preddavkov FO už 27.12.2006 - ešte deň predtým, ako vyšla samotná novela zákona o dani z príjmov v Zbierke, pozri:

http://www.porada.sk/t38620-preddavk...ypocitaju.html

...nezabudnite, že onedlho bude zaujímavé ročné zúčtovanie poistného na ZP za rok 2006... - tak pozor na odborné časopisy.
0 0
Blankake Blankake

Blankake je offline (nepripojený) Blankake

Rovnako od 1. januára 2007 bola vykonaná aj zmena ustanovenia § 34 ods. 5 zákona o dani z príjmov, v ktorom je upravený spôsob výpočtu poslednej známej daňovej povinnosti na platenie preddavkov daň v priebehu preddavkového obdobia. V dôsledku predmetnej zmeny, pri výpočte poslednej známej povinnosti na platenie preddavkov v preddavkovom období, sa základ dane uvedený v poslednom daňovom priznaní znižuje len o nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka podľa § 11 ods. 2 písm. a) zákona o dani z príjmov (uvedenú sumu teda už nebude ovplyvňovať nezdaniteľná časť základu dane na manželku ani nezdaniteľné časti, ktorými sú príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie podľa osobitného predpisu, finančné prostriedky na účelové sporenie a poistné na životné poistenie). Táto zmena sa vzhľadom na dikciu ustanovenia § 34 ods. 5 zákona o dani z príjmov uplatní až pri výpočte poslednej známej daňovej povinnosti z daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby podaného za zdaňovacie obdobie roka 2006, t. j. v roku 2007 sa uplatní až pri platení preddavkov v priebehu nového preddavkového obdobia, ktoré začne 3. apríla 2007.

To znamená, že v DP za r. 2006 si odpočítať môžem len 90 816,- Sk?
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať