Tak že neplatí moja logika, lubko6394?
Logika, že ak mám zmes (roztok) vody, alkoholu, metylalkoholu a rôznych esencií a všetky majú odlišný bod varu a teplotu odparovania, že platí fakt, že ak má metylalkohol bod varu cca 64°C, tak pri dosiahnutí teploty roztoku 65°C už nemôže obsahovať metylalkohol v kvapalnom stave?
Neplatí, že ostatné zložky roztoku, sa počas celej doby zahrievania, odparujú len z povrchu kvapaliny a čím zahrievanie miernejšie, tým je doba dlhšia, tým viac alkoholu, aromatických látok a vody sa odparí?
----------------------------------
Ja viem ako sa normálne páli slivovica a vie to každý. Viem to z dediny, kde bolo asi 200 domov a nepálilo sa možno v 30 z nich. Inak pálil každý, každý sám a každý načierno. Tak že som mal dostatok možností omakať si spústu rôznych zariadení a odlišných spôsobov pálenia.
----------------------------------
Ale aj tak, skús posúdiť, aký rozdiel nastane, ak nalejem do kotla 50 litrov vody o teplote 75°C a do nej vlejem 30 litrov kvasu o teplote 20°C. Kotol uzavrem a začnem zohrievať z 50°C na 65°C. Nestratím tým menej alkoholu a aromatických látok? Neskrátim tak dobu ich odparovania a miešania s metylalkoholom? Veď všetko čo mi odkvapká do doby než dosiahnem teplotu 65°C oddelím a následne mi zaručene tečie len pálenka bez metylalkoholu.
---------------------------------------
To že nalejem vodu do každého pálenia napísali iní. Nie ja. Ja som napísal, že ju nalejem do druhého pálenia. Do druhého preto, že sa mi tam zmestia 3 až 4 várky prvého pálenia.
Ale tak či tak je lepšie ju dať na každé prvé pálenie a to druhé robiť na potrebnú stupňovitosť pálenky. Už ju nemusíš riediť vodou a je naozaj druhoradé, či na konci bude mať 45, 48, alebo 52% alkoholu.