Sledovať
Najnižší starobný dôchodok
Som SZČO, platím si minimálne odvody do poisťovní.
Ak budem posledných 10 rokov dobrovoľne nezamestnaná a mám splnenú podmienku odpracovania aspoň 10 rokov, aký minimálny dôchodok dostanem, ak
1. si budem platiť dobrovoľne starobné poistenie
2. si ani toto platiť nebudem
Je vôbec určený nejaký minimálny starobný dôchodok a aká je jeho výška?
Alebo: aké podmienky musím splniť, aby som aspoň minimálny starobný dôchodok dostala?
A aká bude od 1.1.07 výška odvodu do ZP ako dobrovoľný platca?
Ďakujem všetkým za odpovede.
Vie mi niekto odpovedať? Všetkým ďakujem.
Ak budem posledných 10 rokov dobrovoľne nezamestnaná a mám splnenú podmienku odpracovania aspoň 10 rokov, aký minimálny dôchodok dostanem, ak
Alebo: aké podmienky musím splniť, aby som aspoň minimálny starobný dôchodok dostala?
muž
Pochváliť Fany
Som SZČO, platím si minimálne odvody do poisťovní.
To bola teória - teraz prakticky. Ak človek dosahoval celoživotne podpriemerné príjmy, nemá význam si platiť dobrovoľne poistné na dôchodkové poistenie, pretože dôchodok bude tak či tak veľmi, veľmi nízky. Predpokladanú sumu je možné vypočítať iba z konkrétnych OMB, obdobia dôchodkového poistenia (počet rokov) a z aktuálnej dôchodkovej hodnoty (tú stanovuje štát a je možné ju v horizonte 10 rokov iba predpokladať).
Ja by som len doplnil, aj ked si sa na to nepytala.
(1) Poistenec má nárok na predčasný starobný dôchodok, ak
a) bol dôchodkovo poistený najmenej 10 rokov a
b) suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie, je vyššia ako 1, 2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu podľa osobitného predpisu.
(1) Poistenec má nárok na predčasný starobný dôchodok, ak
a) bol dôchodkovo poistený najmenej 10 rokov a
b) suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie, je vyššia ako 1, 2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu podľa osobitného predpisu.
Fany
teraz je môj priem.OMB 0,60845, ale stale klesa. Aky by som mala teraz dochodok? Oplati sa mi ďalej platiť min.poistne, teda na dochodok napr. 1600,-/mes? a to ešte približne 10 rokov.
To však za predpokladu, že by si o dôchodok žiadala tento rok a že máš dosiahnutý dôchodkový vek, ak nemáš išlo by o predčasný starobný dôchodok a ten by sa krátil o 0,5% za každých 30 dní, ktoré chýbajú do dôchodkového veku. A samozrejme predčasný dôchodok nesmie byť nižší ako 1,2 nás.živ.minima, čo je 5676 Sk.
muž
Pochváliť Fany
teraz je môj priem.OMB 0,60845, ale stale klesa. Aky by som mala teraz dochodok? Oplati sa mi ďalej platiť min.poistne, teda na dochodok napr. 1600,-/mes? a to ešte približne 10 rokov.
2. dôchodkové poistenie SA NEOPLATÍ platiť (najmä nie pri takejto úrovni POMB) - môže zvýšiť reálny výpočet dôchodku cca o 7-15 Sk,
3. prakticky - pri POMB 0,6085 (zaokrúhľuje sa na 4 desatinné miesta nahor) a 35 odpracovaných rokoch (resp. rokoch dôchodkového poistenia) teoreticky možnej ADH 350 by bol tvoj dôchodok 0,6085*35*350=7455 Sk.
Treba si uvedomiť, že by to bolo v roku 2016, čiže po započítaní inflácie by to bola naozaj veľmi malá suma.
Ak tomu dobre rozumiem: ak teraz prestanem platiť dôch.poistenie a momentálne mám POMB 0,6085, odpracovaných 30 rokov, predpokl.ADH o desať rokov bude 350, mal by moj dochodok vyzerať 0.6085*30*350=6389 SK? Zmení sa môj POMB, ak 10 ďalších rokov budem dobrovoľne nezamestnaná a nebudem si platiť poistné, alebo mi zostane na súčasnej úrovni? A čo, ak bude v tom čase životné minimum napr. 7000. bude mi vôbec dôchodok vyplácaný?
Fany
Ak tomu dobre rozumiem: ak teraz prestanem platiť dôch.poistenie a momentálne mám POMB 0,6085, odpracovaných 30 rokov, predpokl.ADH o desať rokov bude 350, mal by moj dochodok vyzerať 0.6085*30*350=6389 SK?
Fany
Zmení sa môj POMB, ak 10 ďalších rokov budem dobrovoľne nezamestnaná a nebudem si platiť poistné, alebo mi zostane na súčasnej úrovni?
) Fany
A čo, ak bude v tom čase životné minimum napr. 7000. bude mi vôbec dôchodok vyplácaný?
Ak si budeš 10 rokov platiť DP z minima, tak sa zmení POMB - zhruba priemer z posledných 12 rokov doteraz x12 + cca 0,4 x10 za nasledujúcich 10 rokov, to spolu deleno 22 bude POMB. Dôchodok bude potom POMBx40x350 (predpolkadaná DH).
Ak napríklad za posledných 12 rokov bol POMB 0,6085 (presne spočítaš z výpisu), tak dôchodok bude (0.6085x12+0.4x10)/22 x 40 x 350 = 7192 Sk.
Ste všetci zlati, ale chcem v tom mať jasno a myslím, že to zaujíma aj iných. Vyšlo mi z toho, že radšej si budem tých cca 2.500 čo odvádzam do SP odkladať, resp. niekam investovať a budem na tom lepšie, ako teraz. Ale:
Keď si nebudem platiť, čo ak zostanem invalidná, čo ak ovdoviem, bude to mať nejaký vplyv na dávky? Vďaka.
Keď si nebudem platiť, čo ak zostanem invalidná, čo ak ovdoviem, bude to mať nejaký vplyv na dávky? Vďaka.
muž
Pochváliť Fany
Ste všetci zlati, ale chcem v tom mať jasno a myslím, že to zaujíma aj iných. Vyšlo mi z toho, že radšej si budem tých cca 2.500 čo odvádzam do SP odkladať, resp. niekam investovať a budem na tom lepšie, ako teraz. Ale:
2. vdovský dôchodok nie je závislý od tvojho dôchodkového poistenia, ale od skutočnosti, či v čase smrti by mal tvoj manžel nárok na starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok.
Ale na takéto udalosti radšej netreba myslieť, napísal som to len kvôli kompletnosti informácie.
Ak človek dosahoval celoživotne podpriemerné príjmy, nemá význam si platiť dobrovoľne poistné na dôchodkové poistenie, pretože dôchodok bude tak či tak veľmi, veľmi nízky. ).[/quote]
Prosím Vás, ako je to pri sporení na II. pilier? Ak má napríklad ešte 20 rokov do dôchodku, odvádza si z minima na dôchodok. Má význam sporiť si celých 20 rokov alebo výsledok bude rovnaký ak bude sporiť iba potrebných 10 rokov. Alebo mohol radšej zostať v I. pilieri?
Prosím Vás, ako je to pri sporení na II. pilier? Ak má napríklad ešte 20 rokov do dôchodku, odvádza si z minima na dôchodok. Má význam sporiť si celých 20 rokov alebo výsledok bude rovnaký ak bude sporiť iba potrebných 10 rokov. Alebo mohol radšej zostať v I. pilieri?