Potrebovala by som poradiť...
Zamestnankyňa ukončila svoj pracovný pomer dohodou dňom 31.05.2005. Zo sociálnej poisťovne priniesla potvrdenie o podaní žiadosti o predčasný starobný dôchodok dňom 20.06.2005 a trvá na vyplatení odchodného podľa ZP. Medzi 01.06.2005 a 20.06.2005 nikde nepracovala. Má na odchodné nárok?
V §76 ods.6 ZP sa o predčasnom starobnom dôchodku nehovorí. Podľa zákona o sociálnom poistení sa po dovŕšení dôchodkového veku predčasný starobný dôchodok považuje za starobný dôchodok a podľa mňa by mal byť teda rovný starobnému dôchodku.
Ešte ma mýli formulácia spĺňania podmienok na predčasný starobný dôchodok. Podmienky môže splniť aj pomerne „mladý“ zamestnanec. Ak teda splní podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok a prvý krát ukončí pracovný pomer, mal by mať nárok na odchodné. Čo ak sa potom zamestná a požiada o odchodné pri odchode do starobného dôchodku aj nového zamestnávateľa..? Mám uvádzať vyplatené odchodné do zápočtového listu?
Podľa mňa jej nárok nevznikol z dôvodu, že 20.06.2005 už nebola našou zamestnankyňou. Ak by mala nárok na odstupné, nemala by mi priniesť
rozhodnutie o priznaní predčasného starobného dôchodku? Veď žiadosť ešte nezaručuje, že jej ho SP prizná...
Som z toho trochu dosť vedľa, pretože som čítala na nete dve vyjadrenia právnikov k priznaniu odchodného pri predčasnom starobnom dôchodku a obe si odporujú...