Zavrieť

Porady

normy prirodzených úbytkov

Dobré ráno,
trápim sa so smernicou pre stanovenie noriem prirodzných úbytkov. Dočítala som sa, že ju možno stanoviť % z obratu, ale musí byť doložená kalkulácia ako sa k tomu % dopracoval. Ďalej som sa dočítala, že nie je možné to stanoviť paušálne ale " viacročným pozorovaním" konkrétneho subjektu. No nie je to trochu divné? A čo subjekty, ktoré vznikli tento rok, to sa majú vzdať na niekoľko rokov práva na odpis týchto úbytkov?
Mám malú reštauráciu a aj taký stánok akože bufetík. Dala som si tam, no od oka samozrejme, pre reštauráciu 15% a pre stánok 8%. Lenže nemám to čím vydokladovať. Prosím vás, ako to riešite ostatní?
A ešte jedna otázočka, evidujete nejako zvlášť tovar, ktorý poskytnete ako vzorku potencionálnemu odberateľovi, alebo keď sa robia také akcie, že ak odoberiete 7 obedov, tak 8. obed máte zadarmo a také z podpory predaja. Viete, keď sa začína, takéto akcie sú nevyhnutné. Ale suma sumárum, keď si pozriem náklady a tržby, tak to vyzerá, že nie všetky tržby sú evidované.
Pekný deň prajem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

    audítor, účtovník, odborný poradca ...viac KEJKA
    je to celý súbor problémov a otázok. Všetko je to o schopnosti obhájiť sa.
    Od oka sa mi 15 a 8 zdajú príliš vysoké percentá. Musí ísť o prirodzené úbytky (vysychanie mäsa, údenín, syrov,....)
    alebo o obaly, ktoré sú súčasťou váhy syrov. Toto je skôr o predaji v nezmenenom stave.
    Pri reštaurácii je to zasa o inom - kalkulácie jedál vychádzajú z noriem a tam sa ráta s tzv. technologickými stratami.

    Itus je offline (nepripojený) Itus

    Itus
    Dobry den,
    precitala som si prispevky tykajuce sa noriem na prirodzene ubytky zasob, a nenasla som odpoved na to, co ma trapi
    Poradte mi prosim, ci moze mat velkodistributor liekov, zdravotnickych pomocok a kozmetickych vyrobkov ako prirodzeny ubytok tovar poskodeny, rozliaty, rozbity...
    Vsetko, co som precitala bolo o vyparovani, vysusovani, vymrazeni....a pod.
    V prvom momente ma napadlo, ze sa to neda...Ale potom som sa zamyslela, ze vlastne distributor dostane tovar za kamion, a ked ho rozbali zisti, ze ma 5 flasticiek rozbitych...Alebo to moze zistit, az ked mu flasticku vratia z lekarne....A takychto pripadov moze mat niekolko...Hodnota rozbiteho tovaru moze byt za par stovak, co sa im za to neoplati ani telefon zdvihnut, aby to reklamovali...
    Da sa na to vytvorit norma? Poradte mi prosim.

    normy prirodzených úbytkov

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.