Zavrieť

Porady

Meranie a rozpočítavanie tepla, merače, koeficienty...

Po vykonanej termostatizácii si budeme teraz odsúhlasovať koeficienty pre vyúčtovanie spotreby tepla. V Košiciach dosť veľa bytov používa koeficinty jednej firmy. Na ich základe nám náš správca navrhuje na odsúhlasenie pri bytoch pod strechou použiť koficient 0,83333 (20%), pri bytoch nad pivinicami koeficient 0,81967 (22%) a 0,90909 (22%). Nemám ani jeden z tých bytov, ale podľa môjho názoru sú byty pod strechou viac ochladzované, ako byty nad pivnicami.
Chcem sa spýtať, ako to majú iní majitelia bytov. Tiež by ma zaujímalo, ako sú riešené bytové priestory nad výmeničkami, pretože byty nad nimi sú "podlahovo vykurované". Náš správca túto skutočnosť nezohľadňuje.
Za odpovede ďakujem
Naposledy upravil Naďa : 05.01.06 at 15:53 Dôvod: nedopísaná otázka
Usporiadat
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

jozo51 Pozri príspevok
Ďakujem.Z toho dôvodu, že napr.50 susedov sa rozhodne, že vrchné, spodné a krajné byty ktorých je 49 , nebudú mať koeficienty z dôvodu polohy bytu a na zromaždení ich prehlasujú.

V tom prípade by malo byť minimálne 49 vlastníkov proti montáži meračov...a to neviem či by už na zhromaždení ustáli tí, čo chcú merače a nechcú koeficienty...to by som sa divila...
0 0
svojar svojar

svojar je offline (nepripojený) svojar

sito Pozri príspevok
Svojar, ahoj. Elektrárne, plynári majú svoje pásma odberu, ak niekto prekročí určité pásmo, preradia ho do inej skupiny. Nie je to sankcia, nie je protiprávna?

Čo povieš na to, že ich odpoveď je, to nie my, ale vy ste sa preradil do inej skupiny sám, predsa sme Vám poslali pred rokom oznam o našich pásmach a dôsledkoch ich prekročenia. Vy ste prekročil to pásmo, my nie.
Sito, ale v tomto prípade Ty si dávaš objednávku, sám sa zaraďuješ. A dodávatelia Ti nenaúčtujú viacej ako si spotreboval. Tu nemôžeš hovoriť o sankcii.
0 0
kont kont

kont je offline (nepripojený) kont

Ahojte poraďáci, po hodine hľadania v témach si dovolím sa popýtať v rámci tejto témy - kalibrovali ste už merače? ide mi o to, aký náklad sa dá očakávať pri 90ks meračov elektronických? Pôjde o prvú kalibráciu "od novoty" takže sa zároveň aj bude hľadať dodávateľ, poradí niekto? alebo nasmeruje na už existujúce príspevky? vďaka
0 0
Lotarka Lotarka

Lotarka je offline (nepripojený) Lotarka

najag Pozri príspevok
ČR :
Rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění
v zúčtovací jednotce

(1) Náklady na tepelnou energii na vytápění v zúčtovací jednotce za zúčtovací období rozdělí vlastník na složku základní a spotřební. Základní složka činí 40 % až 50 % a zbytek nákladů tvoří spotřební složku.
(2) Základní složku rozdělí vlastník mezi konečné spotřebitele podle poměru velikosti započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce.
(3) Spotřební složku rozdělí vlastník mezi konečné spotřebitele úměrně výši náměrů měřičů tepelné energie nebo indikátorů vytápění s použitím korekcí a výpočtových metod, které zohledňují i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou.
(4) Rozdíly v nákladech na vytápění připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy nesmí překročit u konečných spotřebitelů s měřením či indikací v zúčtovací jednotce hodnotu 40 % oproti průměru zúčtovací jednotky v daném zúčtovacím období. Pokud dojde k překročení přípustných rozdílů, provede vlastník úpravu výpočtové metody uvedené v odstavci 3.
Nerozumien, ako sa to potom upraví, ak ten rozdiel o 40% oproti priemeru bude prekročený?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

svojar Pozri príspevok
Sito, ale v tomto prípade Ty si dávaš objednávku, sám sa zaraďuješ. A dodávatelia Ti nenaúčtujú viacej ako si spotreboval. Tu nemôžeš hovoriť o sankcii.

Ahoj, svojar. Presne tak. Ale oni ma preradia do nevýhodnejšej skupiny pre moju nepozornosť, že som si nesledoval svoju spotrebu. Tak majú pravdu, že to preradenie som si spôsobil sám . A s teplom v dome je to tiež tak nejak, kto si neustráži svoje jednotky pod a nad dohodnuté limity ( mantineli ) bude platiť viac. Jednoduché, že. Presne tak ako elektrárne, plynárne a časom aj vodárne.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

slavica Pozri príspevok
V tom prípade by malo byť minimálne 49 vlastníkov proti montáži meračov...a to neviem či by už na zhromaždení ustáli tí, čo chcú merače a nechcú koeficienty...to by som sa divila...
Myslím, že Lotarka to spomínala, konštatovala, ľudia nevedia o čom rozhodujú a niekomu to vyhovuje ako zatmenie slnka v minulosti. Spomeňte si na dejepis!

Porekadlo : História sa opakuje.

Podľa mňa nie, opakujú sa len historické udalosti a pritom sú ľudia, ktorí sa nepoučili z histórie.

Doslovne beriem, že ľudská hlúposť je nekonečna. Prečo? Preto, že Tí ktorí sa naučili zomrú, Tí čo sa narodia sa musia naučiť. Ak s týchto dvoch možností nevzíde dohoda, tak potom je ešte tretia možnosť, len sa nad ľudskou hlúposťou zasmiať, ale to sa už nesmejeme ľudskej hlúpostí, ale konkrétnemu debilovi, ktorý nechápe.
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Lotarka, zmensi sa spotrebna zlozka a zvacsi sa zakladna zlozka. Neriesi to problem, ale riesi to nespokojnost tych, co maju vysoku spotrebu tepla,tym ze ostatni s mensou spotrebou platia na tych ostatnych s vysokou.
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Sito, nehnevaj sa, ja o voze, ty o koze. V diskusii s Tebou si pripadam, ze sedime v inych vlakoch a dokonca ideme opacnymi smerami. Ale ja o taku diskusiu nestojim, pretoze ty nieco zacnes tvrdit, ale potom sa krutis ako dym a vyhybas sa tomu, k comu si vyzvany. Ak nemas ziadne argumenty pre svoje tvrdenia, tak potom netvrd nieco, co nemozes zdovodnit.
0 0
Lotarka Lotarka

Lotarka je offline (nepripojený) Lotarka

najag Pozri príspevok
Lotarka, zmensi sa spotrebna zlozka a zvacsi sa zakladna zlozka. Neriesi to problem, ale riesi to nespokojnost tych, co maju vysoku spotrebu tepla,tym ze ostatni s mensou spotrebou platia na tych ostatnych s vysokou.
Niečo podobné ako keď u nás tlačia krajné byty a presadzujú pomer 50:50, lebo vnútorné byty si vypínajú radiátori. No zase to nerieši to hlavné vypínanie radiátorov.
Mám v pláne urobiť u nás osvetu- že ani vypnutie radiátora nemá efekt ušetrenia penazí - nech si uvedomia, že aj keď sa na základe nevykurovaného bytu môže znížiť základná zložka, ale tú možno dorovnajú okolité byty s vyššou spotrebou. No samozrejme okolité byty budú mať aj viac na spotrebnej zložke, no nevykurovaní byt to čo nedá na prípadnú spotrebnú zložku dá neskôr na odplesnenie stien a to už môže zasiahnuť aj na zdravie. My máme dosť chladný panelák, takže pri nekúrení si myslím, že sa plesne skôr-či neskôr objavia, hlavne keď už ich niektorí majú teraz, čo im zatekala strecha,alebo menili okná. Pardón, to zase rozmýšľam nahlas.

Vďaka za všetky myšlienky, ktoré človeka nútia viacej a viacej rozmýšľať o tomto probléme a keď nič iné, tak o tom informovať aspoň ďalej.
0 0
Zachar.b Zachar.b

Zachar.b je offline (nepripojený) Zachar.b

Všetky koeficienty sú len odporúčané. Môžete si zvoliť vlastné. Aby nedošlo k problémom, že pomerové merače tepla nemerajú fyzikálnu veličinu , nemarajú prestup tepla, takže nie je to to najpresnejšie ako sa vlastníci domievajú.
Uvediem príklad: dvaja Vaši susedia vypínajú radriátor a šetria, vy máte malé deti a ho máte otvorený na plno vyhrievate nie len seba ,ale aj ostatných, ich pomerák meria len to, ako majú zapnutý oni radriátor čiže prestup tepla a to ,že vy ich vykurujete nemerá vôbec. Z toho vyplýva, že k pomerákom je dôležitý ešte koeficient meranej a konštantnej spotreby pri vyučtovaní pomer 60 /40 ,alebo 70 /30. Myslím ,že v zákone chýba možnosť rozúčtovať teplo podľa rovnako orientovaných bytov a ten čo nemá žiadnu spotrebu/ má vypnuté radríátory a necháva sa vykurovať ostatnými/ by musel platiť za priemernú spotrebu týchto bytov. Je to zjednodušené vysvetlené.
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Lotarka,problem nie je az taky zlozity. V podsate v bytovom dome by malo platit pravidlo, ze kazdy byt v bytovom dome by mal dodrziavat spotrebu tepla, ktora odpoveda vypoctovej teplote 20 C, v ramci energetickej potreby bytoveho domu, samozrejme odpovedajuca energetickej narocnosti bytu na zaklade jeho polohy. Pretoze vo vsetkom sme trzni a kapitalisticki, len u bytov budeme este 20 rokov nadalej tvrdit, ze byty pridelovali komunisti a nikto nemoze za to, ze dostal byt dole, ci na kraji, alebo hore. Ale s nakradnutym majetkom sa uz nikto nechce delit s tym, ze nemal kazdy na kradnutie rovnaku sancu. Predsa je uz tu rozdielna cena bytov z dovodu ich polohy v bytovom dome. To je fakt, ktory existuje, ci chceme, alebo nechceme.V podstate by to mala byt spotreba tepla, ktora odpoveda tym nizsim, ako je priemerna.Kazdy stupen teploty navyse predstavuje zvysene naklady o 7 %, ktore musi znasat kazdy sam, podla svojich teplotnych narokov a svojej penazenky.A ako som uz napisal, jedine, co nam chyba pre posudenie chovania sa vlastnika v byte ohladom teploty, je meranie teploty v kazdej miestnosti za rovnakych podmienok, ktore nemoze uzivatel bytu zmenit a potom prerozdelit naklady na teplo tak, aby odpovedalo realnej teplote v byte aj realnej spotrebe tepla. Ak budu stale rozne koeficienty, zakladne a spotrebne zlozky,pomocou ktorych znizujeme naklady tym, ktori s teplom nesetria a zvysujeme tym, ktori s teplom v byte setria, tak nenajdeme nikdy spravodlivu cestu k rozpocitaniu nakladov.Pretoze vzdy bude jedna skupina ludi, ktora sa po rozuctovani citi ukrivdena. A prestupovemu teplu sa prisudzuje velka uloha preto, aby sa zdovodnila vysoka spotreba vo vlastnom byte tym, ze ho kradne sused. A vykutaleny sused v byte si otvori naplno radiator v miestnosti, ktora ma spolocnu stenu s danym susedom, u ostatnych radiatorov v ostatnych miestnostiach znizi teplotu, aby to vykuroval iba ten jeden, ktory musi mat logicky zvysenu spotrebu tepla a potom vykrikuje, aku ma velku spotrebu tepla v miestnosti, pretoze vraj sused kradne. Aj takych pozname.
Naposledy upravil najag : 06.06.09 at 13:47
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Isto všetci poznáte z detstva tu rozprávku o troch svinkách a ich domčekov. Dnes to budú už riadne... To nie je podstatné, podstatné sú ich domčeky.

Prvá sivnka má domček z roku 1967, dom má 42 rokov, výmeru v m2 4 350 m2, vyregulovanie, pomerové meranie a odpojil sa od CZV, má vlastnú kotolňu.

Druhá svinka má domček z roku 1981, dom má 28 rokov, výmeru v m2 2 645 m2, vyregulovanie, pomerové meranie, zateplenie obvodového plášťa a je napojený na CZV.

Tretia svinka má domček z roku 2005, dom má 4 roky, výmeru v m2 2 655 m2, vyregulovanie, zateplenie a od roku 2009 aj pomerové meranie.

Ktorý dom je tepelne najvýhodnejší?

Treba posúdiť. Ako keď majú rôzny vek a výmeru? Meter štvorcový majú všetky rovnaký.

Prvá svinka a jej prasiatka mali v roku 2007 náklady 545 653 Sk. náklady na jeden m2 sú v dome 125 Sk.

Druhá svinka a jej prasiatka mali v roku 2007 náklady 470 136 Sk. náklady na jeden m2 sú v dome 178 Sk.

Tretia svinka a jej prasiatka mali v roku 2007 náklady 825 741 Sk. náklady na jeden m2 sú v dome 311 Sk.


Povedali, že nie sú svine a sľúbili, že sa polepšia.


Prvá svinka a jej prasiatka mali v roku 2008 náklady 676 772 Sk. náklady na jeden m2 sú v dome 156 Sk.

Druhá svinka a jej prasiatka mali v roku 2008 náklady 459 341 Sk. náklady na jeden m2 sú v dome 174 Sk.

Tretia svinka a jej prasiatka mali v roku 2007 náklady 960 596 Sk. náklady na jeden m2 sú v dome 362 Sk.


Zvažujte sami, čo sa domom vyplatilo a ktorý je najlepší, čo sa týka tepla. Všetky majú predpokladanú teplotu v byte maximálne 23 °C. viac im neumožní vykurovacia voda.


Zaujímavé: Druhá svinka má výmeru 2 644 m2 tretia svinka má výmeru 2 654 m2, teda o 10 m2 má naviac. Napojené sú na jedného dodávateľa tepla, majú rovnakú cenu za jeden Gj.

Logicky: Pri rovnakých m2 a rovnakej cene za jeden Gj. by mali domy zaplatiť rovnakú sumu za teplo. Ale, tretia svinka má 10 m2 naviac a skutočné náklady o 501 282 Sk. vyššie. Je to pravda, že tých 10 m2 vykurovali jeden m2 za 48 906 Sk??? Alebo plytvali v celom dome, načo efektívne odoberať teplo, keď to nie je možné nikomu v dome dokázať, že šetril, alebo plytval. Možno to spraví pomerové meranie? A možno je niekde pes zakopaný. Pod tým domom sú aj nebytové priestory. ( Obchody a platia aj za ne )

Kolega u tretej svinky dal na moju radu a nastavil si termostatické hlavice podľa môjho doporučenia, ak vydrží do konca roka 2009. za rok bude mať za teplo preplatok okolo 16 000 - 17 000 Sk. Asi sa mu oplatí počúvať dobré rady. Za rok budeme múdrejší.
0 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

Sito moje nervy, ja už z teba dostanem asik "prasaciu chrípku" cez poradu
Inak gratulujem k V.I.P
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Slávka, ďakujem! Nevedel som o nejakom limite, čo už. Už som medzi staršími, skúsenejšími, medzi starými pákami, ktoré vedia zabrať. Nemáš toho dosť, ešte aj prasaciu chrípku. Nemôžeš mať všetko.

O tých svinkách je prevzaté z rozprávky, ale čísla sedia aj uvedené stavy domov. Zaujímavé, že.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Lotarka, problém nie je až taký zložitý. V podstate v bytovom dome by malo platiť pravidlo, že každý byt v bytovom dome by mal dodržiavať spotrebu tepla, ktorá odpovedá výpočtovej teplote 20 °C, v rámci energetickej potreby bytového domu, samozrejme odpovedajúca energetickej náročnosti bytu na základe jeho polohy.

Vlastne je úplne jednoduchý, keď si spravíš výpočet zaznamenaných jednotiek na jednotlivé radiátory podľa výpočtovej teploty 20 °C z akéhokoľvek počtu jednotiek zaznamenaných v dome. Dostaneš číslo na každý byt ktoré sa nepohne, len ak by sa zmenili podmienky domu, ochladzovaná plocha domu, veľkosť radiátorov. Jedine čo sa bude hýbať je vykurovacia voda vo vykurovacom systéme.

Ak je namontovaný systém pomerového merania v dome, treba si nastaviť termostatické hlavice ták aby radiátormi nepretekala jalovica, ktorá spôsobuje domu zbytočné náklady. Systém pomerového merania zaznamenáva prietok cez každý radiátor v dome. Z výsledku pomerového merania, teda počtu všetkých zaznamenaných jednotiek v dome sa dá vypočítať pri výpočtovej teplote cez ktorý radiátor pretieklo viac jalovice, no a za teplo, jalové, ktoré v dome nezvýšilo teplotu nad 23 °C by mali platiť Tí, čo si špatne nastavili termostatické hlavice. Pretože fakturačný merač merá aj jalové teplo a aj to musí dom dodávateľovi tepla uhradiť, zbytočne, ale musí. Na vlastníkoch domu je to rozhodnúť, kto v dome uhradí jalové teplo. Predsa na to si dali pomerové meranie tepla na jednotlivé radiátory v dome. Tak sa musia dohodnúť na spôsobe rozdelenia nákladov za kúrenie, aby sa čo najviac zamedzilo jalovému odberu tepla od dodávateľa tepla.

Príklad: Rieka Dunaj, má svoje brehy. Ak ich voda pretečie vzniknú škody. V roku 1963 +/- nejaký rok sa pretrhla hrádza na slovenskej strane Dunaja. Južné Slovensko bolo za topené, hodne. Pred 6 až 7 rokmi +/- nejaký rok vytopilo severné Maďarsko. Čo to má spoločne s teplom? Vlastne nič, skoro nič. Len tu vodu.






Nekonečno.

Tu bývajú "masajovia" spôsobujú prietok jalovej vody, zvyšujú náklady domu.


Priemer prietoku vykurovacej vody _________________________________


Tu býva prevážna časť obyvateľov domu.


O 60 % menší prietok vykurovacej vody od priemeru ___________________



Tu bývajú "eskimáci" ktorých nikto v dome nechce. Ohrozujú dom podchladzovaním, a plesňami.



O 100 % menší, žiadny prietok vykurovacej vody _____________________







Keď chceme zamedziť nejakým spôsobom aby neboli v dome "eskimáci" napríklad rozdelením časti nákladov podľa m2, je si treba uvedomiť, ak máme len jeden limit, priemer, tak automaticky zvýhodňujeme "masajov" a tých je v dome isto viac ako "eskimákov". "masajovia" si to nevedia vynachváliť. Plytvajú, a niekto to plytvanie za nich zaplatí. Alebo opačne, ak sa chceme zbaviť "masajov" usmievať sa budú " eskimáci".

Keď sa chceme zbaviť v dome " eskimákov aj masajov" musíme mať dva limity, priemer a 60 % z priemeru, alebo 40 % zo 100 % priemeru. Ti vlastníci, ktorí prekročia uvedené limity, Tím bude za prekročenie upravený výsledok pomerového merania v ich byte. Aby sa prispôsobili dohodnutím limitom. Priebežne sú informovaní, mesačne o tom aký by mal byť ich stav jednotiek. Tak sa môžu prispôsobiť, ale nemusia.

Iná možnosť na obmedzenie "eskimákov a masajov" pri pomerovom meraní v dome nie je. Alebo sa väčšina dohodne, že budú uhrádzať náklady za " eskimákov a masajov".

Po právnej stránke, sú pravidlá dohody pre vlastníkov bytov určené v zákone 182/1993, § 14. Čo sa týka rozdeľovania nákladov za teplo je k tomu vydaná vyhláška 630/2005.

Spôsob rozdelenia nákladov je čisto vec vlastníkov konkrétneho domu.
0 0
svojar svojar

svojar je offline (nepripojený) svojar

Sito, zasa si ochranca nekuričov - eskimákov. Ako môžeš tvrdiť, že tých čo kúria normálne aby nemrzli -/ asi na to majú, ale nechcú mať rodinný dom a vykurujú činžiak/ je viac, ako tých, čo nekúria. Už raz som Ti napísal, aby si zverejňoval, alebo konštatoval to čo máš vo Vašom dome. Myslím, že dobrovoľne nikto neplytvá teplom, a tým aj svojimi financiami, len chce dosiahnuť svoju tepelnú pohodu bez nosenia kožuchov v byte, čo zaiste vedia a robia Tvoji eskymáci ako aj naši niektorí vlastníci bytov, ktorí sa v 4 izbovom byte utiahnú do 1 miestnosti a tam kúria a inde nie. Už som to raz písal - ani vnúčatá k nim pre zimu nechcú chodiť.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Svojar, ahoj. Nemáš pravdu, že podporujem "eskimákov" ja som za to aby také prípady zaplatili hodne viac za teplo, aby bolo pre nich výhodnejšie kúriť ako nekúriť. Teda za nekúrenie zaplatí, povedzme 1,5 násobok priemeru ako keď nemá pomerové meranie v byte. Nič iné tých ľudí nedonúti kuriť, len výška ich úhrady za kúrenie - nekúrenie.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

najag Pozri príspevok
Sito, ja vyhlasku 630/2005 ovladam, ale budem rad, ak mi zdovodnis pravne tu sankciu, o ktorej tvrdis, ze z pravneho hladiska je v poriadku v zmysle naseho pravneho poriadku. Budem iba rad, ak sa nieco priucim. Myslim tym ale pravne zdovodnenie.

Najag, ahoj. V téme: Môže zastupovať vlastníkov bytov osoba, ktorá v dome nevlastní byt v príspevku 20 si povedal Mária27, že môže zákon vykladať z kariet. Keby ste sedeli vedľa seba, ona vykladala zákon s kariet a ty s tvojej hlavy, tak dám na jej karty, nie na tvoju hlavu.

V príspevku 995 som spomenul rieku Dunaj, Zámerne som nespomenul koryto rieky. Ak sa koryto rieky vyleje, ktorejkoľvek je prúser. Ľudia sú tým postihnutí, nie je to sankcia zato, že nevenovali hrádzi zvýšenú pozornosť?

V téme: Osobomesiace a výťah je hlúposť. Náklady na opravu hradia podľa počtu osôb. Všetky príspevky odpovedajúcich v téme boli. Náklady výťahov sa hradia z fondu opráv. Náklady na elektrinu podľa osôb.

Zadávateľ uvádza, obchod má jednu osobu, byt na prízemí, ktorý výťah tiež nepoužíva má napríklad päť osôb. Takže obchod zaplatí za opravy jeden diel a byt päť dielov o rovnakej hodnote. Nie je to pre ten byt sankcia? Je! Hlúposť to je!

Zákon 182/1993, § 10, odsek 1.

Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome vykonávajú úhrady do fondu prevádzky, údržby a opráv podľa veľkosti spoluvlastníckeho podielu, ak sa dvojtretinovou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome nedohodli inak.

Veľkosť spoluvlastníckeho podielu je výmera m2 bytu a nebytového priestoru v dome.

Ak sa na hlúposti dohodli vlastníci podľa uvedeného zákona, hlúposť je právne podložená, čistá. Aj sankcia pre byt ktorá vzišla z dohody.

Ide vlastne o obchod. Dom si u výrobcu tepla objedná určité množstvo tepla a odoberie skutočné množstvo tepla od výrobcu. Dom musí výrobcovi za toto teplo uhradiť náklady.

Aj dvaja partneri pri podpise si môžu v dohode dohodnúť sankcie za nedodržanie zmluvy, ale nemusia, hovorí sa tomu aj zmluvná pokuta.

Čo v dome? Vlastníci na základe Zákona 182/1993, § 14 Zvolajú schôdzu na ktorej sa bude prejednávať hospodárenie s teplom v dome. Ktorá upravuje vyhláška 630/2005. Keďže v dome je pomerové meranie tepla na jednotlivých radiátoroch vlastníci sa dohodnú na koridore zaznamenaných jednotiek, priemer zaznamenaných jednotiek a 40 % z priemeru zaznamenaných jednotiek. Priebežne na konci mesiaca si môžu vlastníci skontrolovať stav svojich zaznamenaných jednotiek, či nie je ich stav mimo dohodnutý koridor. Ak sa pri konečnom odpise zistí vlastník ktorý nedodržal koridor pripočítajú sa mu k zaznamenaným jednotkám jednotky naviac za nedodržanie koridoru dohodnutým spôsobom.

Vlastníci spíšu dohodu o spôsobe hospodárenia s teplom a spôsobom rozdelenia nákladov za teplo so všetkými podrobnosťami, To preto, aby časom nebolo spochybňované čo bolo, alebo nebolo na schôdzi dohodnuté. Každý vlastník dostane schválenú dohodu aj s podpisom vlastníkov, ktorí na schôdzi s dohodou súhlasili, oproti podpisu, prípadne doporučene.

Spôsob rozdelenia by mal zabrániť nedokurovaniu bytov, kradnutiu tepla od susedov a prekurovaniu bytov, plytvaniu s teplom, pretekaniu jalovice vykurovacím systémom domu.

Vyhláška 630/2005, § 7, odsek 10.

(10) Ak sa vlastníci bytov a nebytových priestorov dohodnú
podľa osobitného predpisu6) inak, rozpočítavanie
množstva dodaného tepla na vykurovanie podľa odsekov
2 až 9 sa neuplatňuje.


Dohoda je platná ak bola odsúhlasená v súlade so Zákonom 182/1993, §14.

Najag, na porade sú 100 % presvedčený o tom, že akákoľvek nezdôvodnená úprava výsledku pomerového merania, či už koeficientom, nápočtom jednotiek, alebo rozdelením časti nákladov podľa m2 je znehodnocovanie výsledku pomerového merania ako celku v dome. Teda zvyšovať úhradu Tým, čo odoberajú teplo efektívne a znižovať ju tým, čo s teplom plytvajú. Ty a ja. Ostatní sú v koridore od 0 % do 100 %. Podľa svojho presvedčenia a znalosti pomerového merania v dome. Osobne tvrdím, že v obytnom dome nie je možno spravodlivo rozdeliť náklady, ale rozdelenie sa môže len k spravodlivému rozdeleniu iba približovať, čo najviac a malo by zamedziť, aby boli v dome "eskimáci a masajovia".

Keď sme už začali spomínať tie zvieratá, dúfam, že sa neprejavíš ako odborník, zverolekár a nezačneš mi vysvetlovať, to čo je jalovica, ja nie som vôl.

A príjemný deň prajem.

0 0
svojar svojar

svojar je offline (nepripojený) svojar

Sito, ahoj, nehnevaj sa prosím, ale už si s tým ods. 10 trápny. 90% Tvojich príspevkov sa stále opakuje .
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Kvalita a kvantita su dva odlisne pojmy. Kvantita malokedy nahradzuje kvalitu. Nemienim sa uz vyjadrovat k prispevkom, ktorych vypovedna hodnota je nulova. Bud mas Sito pravny argument k problemu a ten napis, alebo jednoducho nepis.Hovori sa tomu dokaz tvrdenia. V tomto pripade pravny dokaz. Pretoze inak je to iba strata casu. Pre teba ako pisajuceho, pre mna ako citajuceho.
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať