Zavrieť

Porady

Meranie a rozpočítavanie tepla, merače, koeficienty...

Po vykonanej termostatizácii si budeme teraz odsúhlasovať koeficienty pre vyúčtovanie spotreby tepla. V Košiciach dosť veľa bytov používa koeficinty jednej firmy. Na ich základe nám náš správca navrhuje na odsúhlasenie pri bytoch pod strechou použiť koficient 0,83333 (20%), pri bytoch nad pivinicami koeficient 0,81967 (22%) a 0,90909 (22%). Nemám ani jeden z tých bytov, ale podľa môjho názoru sú byty pod strechou viac ochladzované, ako byty nad pivnicami.
Chcem sa spýtať, ako to majú iní majitelia bytov. Tiež by ma zaujímalo, ako sú riešené bytové priestory nad výmeničkami, pretože byty nad nimi sú "podlahovo vykurované". Náš správca túto skutočnosť nezohľadňuje.
Za odpovede ďakujem
Naposledy upravil Naďa : 05.01.06 at 15:53 Dôvod: nedopísaná otázka
Usporiadat
svojar svojar

svojar je offline (nepripojený) svojar

Sitko, naozaj môžeš len teoretizovať. Nad nevykurovanou pivnicou nie sú celkom ani 2 byty a z tých na 8 ani jeden napr. nevymenil zatial okna. Tak nech najskôr niečo urobia sami. A nezapomínaj na tie svetre v ktorých naozaj chodia.
Vnútorné byty, ale aj krajné napr. z 2 nepriaznivýňmi miestnosťami určite neprekurujú - pri zavedení koeficientov by väčšina z tých. tzv znevýhodnených platila viac, nakoľko tými znevýhodnenými sú kuchyňa a spálňa, kde sa aj tak veľa nekúri, taže zníženie dielikov by nevyrovnalo nárast pri zvýšení ceny korigovaného dielika.
Neboj sa nie sme hlupáci, ale nebudem tu prikladať ako ktorý náš byt stojí, ako to robíš Ty. To je Váš dom, inde to je inak - takže žiadna šablóna.
A náš rozum nechaj nám a nepochybuj o ňom, zasa máš obdobie kedy každý je hlúpy, len Ty múdry.
1 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

svojar Pozri príspevok
Sitko, naozaj môžeš len teoretizovať.

Jaroslav, moja teória je jednoduchá, každý bytový dom je kváder, ak je dom postavený na výšku, hovorí sa mu vežiak. vo vašom prípade nie. No dom može byť členitý, to sú tie detaily.

Nad nevykurovanou pivnicou nie sú celkom ani 2 byty a z tých na 8 ani jeden napr. nevymenil zatial okna.

Pokiaľ je miestnosť nad vykurovaním priestorom, podľa mňa nemá nárok na koeficient. Pokiaľ nevymenili okná pod strechou a majú dostatočnú teplotu v byte, tak potom je o čom porozmýšľať, asi tie liatinové radiátory.

Tak nech najskôr niečo urobia sami.

Čo??? Majú zvýšiť spotrebu domu a tým aj náklady!!!

A nezapomínaj na tie svetre v ktorých naozaj chodia.

Osobne si myslím a mám skúsenosť, že pri 22 °C sa v trenkách a tilku noc vyskakovať nedá. Takže sveter, tomu komu je aj pri 22°C chladno sa hodí. Tým zvýši svoju tepelnú pohodu, nie teplotu v byte. Aj líšky to robia. Menia srsť na zimu, nie len líšky.

Vnútorné byty, ale aj krajné napr. z 2 nepriaznivýňmi miestnosťami určite neprekurujú

Určite, prečítaj si mierryho príspevky!!! Treba sledovať výsledné čísla pomerového merania. Tie hovoria ako a kadiaľ sa do domu, bytov, miestnosti dostane prevažná časť odobratého tepla v dome.

- pri zavedení koeficientov by väčšina z tých. tzv znevýhodnených platila viac, nakoľko tými znevýhodnenými sú kuchyňa a spálňa, kde sa aj tak veľa nekúri, taže zníženie dielikov by nevyrovnalo nárast pri zvýšení ceny korigovaného dielika.

Áno, chápem, keď v kuchyni varia teplota sa zvyšuje, ak nie je optimálne nastavená hlavica, neodstaví prietok vody. Teda duplicita vzniku teploty! U nich nie, vedia si nastaviť optimálne hlavice!!! V spálni im stačí 18 °C. Keď si vedia nastaviť hlavice v týchto dvoch miestnostiach, tak si ich dokážu aj v ostatných troch. Treba si overiť to, čo tvrdíš! Prepočítaj si to, alebo si to dajte prepočítať firme, ktorá vám rozpočítava teplo. Pre porovnanie a poznanie.

Neboj sa nie sme hlupáci, ale nebudem tu prikladať ako ktorý náš byt stojí, ako to robíš Ty.

To netvrdím! Ani neprikladaj, mohli by ostatný pochopiť a u vás je to osobné. To čo tu uvádzam môže každý chápať podľa svojich možností chápania.

To je Váš dom, inde to je inak - takže žiadna šablóna.

Základné fyzikálne zákony platia, a parlament ich nezmení. Niekedy bola snaha, inkvizície ich zatajiť, udržať ľudí v temne. A predsa sa točí!

A náš rozum nechaj nám a nepochybuj o ňom, zasa máš obdobie kedy každý je hlúpy, len Ty múdry.
Rozum je váš, aj rozhodnutia a nemám dôvod pochybovať. Nie nemám obdobie v ktorom by som sa mal kvôli teplu s tebou dostať do nedorozumenia, je máj a tepla je dosť. Nehovorím, že ľudia sú hlúpy, ale všetci nemôžu všetko vedieť, niekedy ani nechcú.

Pokiaľ moje fakty majú logiku, tak nie preto, že som múdry, len viem. To sa nesmie???
0 0
svojar svojar

svojar je offline (nepripojený) svojar

Sitko, ani ja sa vadiť nebudem, ale vadí mi, že stále druhým vnucuješ svoje názory, ktoré pokladaáš za neomylné.
Ja keď píšem u ako je u nás, nechávam na druhých či to prijmú alebo nie, nevnucujem im to.
A Tvoje niektoré komentáre v predchádzajúcom príspevku, prepáč, nemajú hlavu ani pätu.
Namiesto aby si vymenili okna, Ty napíšeš že zvýšia spotrebu.
A tie prepočty sme si urobili, nechali odobriť, teda nemuseli sme čakať na Teba až nám to poradíš.
Pokial sa zdržíš na moje príspevky nemusíš reagovať.
1 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

svojar Pozri príspevok
Áno s plochou to súvisí, čím väčšia plocha,tým väčší výkon, ale závisí aj od materiálu. Aj u nás to máme rozdielne,nie u panelových,ale u rebrových. Ale tam je ten problém,že niektoré radiátory sú liatinové a niektoré plechové. Takže menší liatinový = väčší výkon ako väčší plechový. Rebrové máme na 1 a 8 poschodí a ešte tam je rozdiel. Napr krajný na 8. má liatináče - vnútorný na 8 - plecháče.
Svojar, ja som písala o radiátoroch v našom byte, tie sú z rovnakého materiálu, sú pôvodné, liatinové, rebrové, rovnakej výšky, líšia sa len počtom rebier, takže porovnávam porovnateľné, a tie koeficienty naozaj nesedia. Takže tak ako som písala, radiátor s 8 článkami má koeficient 1,2, s 10 článkami má 0,965, s deviatimi článkami 1,361 s 11 článkami 1,663 a s 16 článkami 1,5965. Stále tvrdím, že nám to niekto spočítal zle. Ak sa mýlim, a koeficient výkonnosti radiátora z rovnakého materiálu závisí aj od iných skutočností, ako od veľkosti plochy, cez ktorú sa odovzdáva teplo, tak som asi zle študovala.
1 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

sito Pozri príspevok
Kavka, teraz môžeš porovnávať! U nás sú všetky radiátory panelové, plechové. Rozdiely sú v ploche radiátorov, teda veľkosti, dĺžke, počte listov, výkone. V bytoch po obvode domu sú výkonnejšie radiátory, majú aj súčet koeficientov vyšší.

Jaroslav uviedol to čo ja, ale v ich dome. Nie tak podrobne, ale stačí. Mame rovnakú stavebnú sústavu, s tým rozdielom, že my máme trojizbové byty a oni štvorizbové byty. A ešte jedna vec, u nich do bytov po obvode dali liatinové radiátory, do vnútorných plechové. Firma, ktorá im montovala pomerové meranie túto skutočnosť zohľadnila v koeficientoch výkonu radiátorov. Ak si niekto vo vnútornom byte vymenil plechové za liatinové radiátory a neuvedomí si čo sa stane pri pomerovom meraní a rozpočítaní nákladov za teplo pri vyúčtovaní isto zaplače nad svojou úhradou za teplo.

Jaroslav spomínal , že zatiaľ nepoužili koeficienty nevýhodnej polohy miestnosti. Tým sú vlastne vonkajšie byty znevýhodnené. Ak sa tak rozhodil je to v súlade so zákonom, ale nie so zdravým rozumom. Tie koeficienty by mali byť vždy. A v takom pomere aký je percentuálny rozdiel vo výkone radiátorov a rozdelením podľa m2.

Ak chceš viac vedieť, ako to vlastne je u vás s tými výkonmi, koeficientami radiátorov, musíš si ich uložiť tak, aby si videla rozdiely projektu a skutočnosti výkonu radiátorov. To je jedna z prvých vecí, ktorú treba pochopiť a potom sa pohnúť ďalej.
Sito, ja nie som správca, ja len kontrolujem náš byt, a mám ešte nejaké údaje od susedov. Už teraz však viem, že to máme chybne spočítané, celé vyúčtovanie tepla za rok 2009. Stále čakáme na odpoveď na reklamáciu. O radiátoroch som písala preto, lebo aj tam som zistila chybu, pozri príspevok vyššie. A myslím si, že mám pravdu. Píšem to sem na poradu preto, aby som mala istotu, že sa pred správcom budem hájiť oprávnene. Už ste mi dobre poradili, najmä s tým regulačným príkonom.
1 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

To viem, že nie správca. Ale správca vám je povinný predložiť všetky podklady týkajúce sa rozpočítania dodaného tepla a nákladov za teplo. Nie len to, všetky doklady týkajúce sa domu.

Ak ubehlo 30 dní a nič neodpísali, treba správcu znovu požiadať o vysvetlenia a upozorniť ho na ďalšie vaše, kroky. Príklad, SEI, súd ...

Radiátory neviem posúdiť, chce to komplexný pohľad. Ale ten príkon dovrzali. A mali by to dať na poriadok.
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

sito Pozri príspevok
To viem, že nie správca. Ale správca vám je povinný predložiť všetky podklady týkajúce sa rozpočítania dodaného tepla a nákladov za teplo. Nie len to, všetky doklady týkajúce sa domu.

Ak ubehlo 30 dní a nič neodpísali, treba správcu znovu požiadať o vysvetlenia a upozorniť ho na ďalšie vaše, kroky. Príklad, SEI, súd ...

Radiátory neviem posúdiť, chce to komplexný pohľad. Ale ten príkon dovrzali. A mali by to dať na poriadok.
Ďakujem za odpoveď, zajtra tam budem telefonovať a pýtať všetky podklady.
0 0
Stefan Sarka Stefan Sarka

Stefan Sarka je offline (nepripojený) Stefan Sarka

Som vlastnikom remodelovaneho bytu na 1posch. Podla novej vyhlasky regulacneho uradu,majitelia vonkajsich,pod strechou a bytmi na prizemi by platili menej za vykurovanie (koeficient 0.8-0.9) s porovnani s bytmi v strede. Predpokladam,ze moj byt (v strede) by mal mat koeficient 1.0. Kto urcuje ten koeficient, bytova sprava alebo su urcene zakonmi? Zijem v zahranici,takze byt je prazdny a merace na topenie su na minime.Byt je remodelovany s novymi oknami,radiatormi a s otvorenym priestorom medzi kuchynou chodbou a obyvakom. Mam 3 plosne radiatory a jeden rebrikovy. Nasledne uvadzam hodnoty koeficientov a dielikov za rok 2009. Kuchyna-1.8403 (16 dielikov na meraci)
Obyvak- 2.2083 (19)
Spalna- 2.2083 (18)
Kupelna- 0.5694 (9)
Su hodnoty koeficientov v ramci normi pre moju bytovu situaciu?
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Záleží na firme a druhu pomerového prístroja, PRVN. Asi sa jedná o odparovacie. Uvedené koeficienty sú koeficienty výkonu radiátorov. Tie určuje dodávateľ prístrojov pomerového merania.

Namerané dieliky sa prenásobia koeficientami výkonu radiátorov a to sú hodnoty podľa ktorých sa na byt budú rozpočítavať náklady za teplo.

Koeficienty nevýhodnej polohy sú doporučené URSO. Ale vlastníci sa môžu dohodnúť aj na iných hodnotách ako sú doporučené.

Vo vašom prípade je to 1,00 vnútorný byt.

Či je počet dielikov dostatočný, nedostatočný treba viac informácii. Počet všetkých dielikov v dome. Plochu m2 domu, bytu.

Výška nákladov na jednotlivé byty závisí aj od pomeru rozdelenia, X : Y %
1 0
Orim Orim

Orim je offline (nepripojený) Orim

Kvaka Pozri príspevok
Svojar, ja som písala o radiátoroch v našom byte, tie sú z rovnakého materiálu, sú pôvodné, liatinové, rebrové, rovnakej výšky, líšia sa len počtom rebier, takže porovnávam porovnateľné, a tie koeficienty naozaj nesedia. Takže tak ako som písala, radiátor s 8 článkami má koeficient 1,2, s 10 článkami má 0,965, s deviatimi článkami 1,361 s 11 článkami 1,663 a s 16 článkami 1,5965. Stále tvrdím, že nám to niekto spočítal zle. Ak sa mýlim, a koeficient výkonnosti radiátora z rovnakého materiálu závisí aj od iných skutočností, ako od veľkosti plochy, cez ktorú sa odovzdáva teplo, tak som asi zle študovala.
Ak si dáš tie kooficienti do grafu podľa počtu rebier musí ti vzniknúť rovná čiara. Alebo rovnaké číslo.
1.200/8=0.1500,
0.965/10=0.09650,
1.361/9=0.15122,
1.663/11=0.15118,
1.597/16=0.09978.
Máte v tom trochu neporiadok Články 10 a 16 sú výrazne mimo, alebo tie druhé.
Naposledy upravil Orim : 23.07.10 at 02:02
2 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Orim Pozri príspevok
Ak si dáš tie kooficienti do grafu podľa počtu rebier musí ti vzniknúť rovná čiara. Alebo rovnaké číslo.
1.200/8=0.1500,
0.965/10=0.09650,
1.361/9=0.15122,
1.663/11=0.15118,
1.597/16=0.09978.
Máte v tom trochu neporiadok Články 10 a 16 sú výrazne mimo, alebo tie druhé.
Ja som to tiež takto skúmala, podiel koeficient výkonu radiátora /počet rebier v našom byte mi vyšiel 0,151, samozrejme pri rovnakých radiátoroch, dva sa teda vyxmykajú z normy, takže tie koeficienty sú zrejme od buka do buka. Správca nám na vyžiadanie dal kópie rozúčtovania všetkých bytov, nemám teraz čas, ale pozriem sa na to príležitostne. Aspoň že to teplo sa nám podarilo vyreklamovať, dobropis dodávateľa je vyše 8 tisíc eur, na 81 bytov, to je ale sila, a správca si nedal ani tú námahu, aby sám preveril, či to je správne.
2 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Kvaka Pozri príspevok
Ja som to tiež takto skúmala, podiel koeficient výkonu radiátora /počet rebier v našom byte mi vyšiel 0,151, samozrejme pri rovnakých radiátoroch, dva sa teda vyxmykajú z normy, takže tie koeficienty sú zrejme od buka do buka. Správca nám na vyžiadanie dal kópie rozúčtovania všetkých bytov, nemám teraz čas, ale pozriem sa na to príležitostne. Aspoň že to teplo sa nám podarilo vyreklamovať, dobropis dodávateľa je vyše 8 tisíc eur, na 81 bytov, to je ale sila, a správca si nedal ani tú námahu, aby sám preveril, či to je správne.
Kvaka, vieš, až si to uložíš, spravíš si mapu uvidíš viac.

Keď sme dali pomerové meranie tiež som si to uložil. Pri odpisovaní som sa díval po radiátoroch. V jednom byte som zistil, že radiátor je skutočne výkonnejší a uvádza koeficient. Napísal som správcovi a namiesto 1,15 mal potom 1,65. Ten vlastník ma isto nechválil, ale ani ostatní, nevedeli o tom.

Druhý prípad, radiátor mal jeden list, ale koeficient mal ako keby mal dva listy. Tiež to dal správca na poriadok.

Oni to sem - tam odfláknu, ti montéri. Ak sa nikto v dome tomu nevenuje. Správcovi to je absolutne jedno. On svoje dostane.

V dome ešte niekto protestoval voči výške nákladov, teda fixu? Nie je to tvoja zásluha?
1 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

sito Pozri príspevok
Kvaka, vieš, až si to uložíš, spravíš si mapu uvidíš viac.

Keď sme dali pomerové meranie tiež som si to uložil. Pri odpisovaní som sa díval po radiátoroch. V jednom byte som zistil, že radiátor je skutočne výkonnejší a uvádza koeficient. Napísal som správcovi a namiesto 1,15 mal potom 1,65. Ten vlastník ma isto nechválil, ale ani ostatní, nevedeli o tom.

Druhý prípad, radiátor mal jeden list, ale koeficient mal ako keby mal dva listy. Tiež to dal správca na poriadok.

Oni to sem - tam odfláknu, ti montéri. Ak sa nikto v dome tomu nevenuje. Správcovi to je absolutne jedno. On svoje dostane.

V dome ešte niekto protestoval voči výške nákladov, teda fixu? Nie je to tvoja zásluha?
Nikto neprotestoval,ani vlastníci, ani správca. Ja zo zvyku vždy všetko kontrolujem, a nezdalo sa mi, že pol obdobia zateplené a náklady vyššie ako rok predtým. Zistila som, že už nie sú GJ, ale kWh, objednané množstvo tepla sa vyjadruje regulačným príkonom, a prepočítala som si to na tie nové jednotky, no a tu na porade ste ma upozornili na spôsoby určenia príkonu na rok 2009 a potvrdili ste mi správnosť mojich výpočtov. Ja som sa v rámci štúdia učila aj termodynamiku,teplo, fyziku a fyzikálnu chémiu, takže to nebol problém pochopiť súvislosti, jednotky, prepočítať. Ale medzi 81 vlastníkmi to nikto nevedel, ani nikto neprotestoval. Sito, to je naozaj pre starších ľudí španielska dedina a pre mladých, čo už povedať, tí sa o to nestarajú, aj tak tu väčšina z nich prebýva len dočasne v jednoizbových bytoch. Správca tomu ani trochu nerozumie, vyúčtovanie dal urobiť nejakej firme. A s akými údajmi? No veď vieme.
1 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Kavka , kde sa ja na Teba hrabem?!! Ale, čo si myslíš o mojej téme? Len jednu som založil na porade, ale napísal o tom hodne v iných témach. Dáva to nejaký zmysel? Alebo len trepem?
1 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

sito Pozri príspevok
Kavka , kde sa ja na Teba hrabem?!! Ale, čo si myslíš o mojej téme? Len jednu som založil na porade, ale napísal o tom hodne v iných témach. Dáva to nejaký zmysel? Alebo len trepem?
Sito, dáva to určite zmysel, čo píšeš, aj tvoja téma ma zaujala, človek sa zamýšľa nad tým, ako ušetriť na kúrení a mať pohodu v byte a samozrejme aj nad tým, ako zapínať radiátory, aby sme neplatili za jalové teplo. Myslím, že každý, kto takto uvažuje, šetrí najmä životné prostredie, a to je asi to najdôležitejšie. Čo sa týka pomerového merania, nie som celkom stotožnená s tým, že je spravodlivé, asi ani nikdy nebude, nedajú sa ním totiž zohľadniť všetky zložky, ovplyvňujúce údaje meračov. Ale zásluhu na mojom víťazstve má najmä táto porada, dlhšie by mi to trvalo, kým by som rozlúskla rozúčtovanie tepla. Takže veľké ďakujem všetkým, ktorí mi tu radili.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Takže, kto chce si zaspieva "vysoký jalovec".

Je pravda, nedá sa spravodlivo, ale všetky oprávnene požiadavky vlastníkov v dome je možné akceptovať. Všetko je na zdravom rozume, rozumnej dohode.

Tvoje víťazstvo ma teší, isto poteší aj tých, ktorí v bytovom dome s Tebou bývajú. Pomôžeš im svojimi skúsenosťami, ale musia pochopiť a chcieť.

Zákon, vyhlášky sú dobré, len vedomosti o teple medzi vlastníkmi sú zlé.
0 0
Aja912 Aja912

Aja912 je offline (nepripojený) Aja912

Ahojte poraďáci, prosím o radu? Je stanovené akým pomerom sa musí rozpočítať teplo? Doteraz sme mali pomer 60 : 40 (tj. 60 podľa plochy bytu a 40 podľa meračov). Na piatkovej schôdzi si vlastníci odsúhlasili zmenu na 30 : 70 (30 podľa plochy bytu a 70 podľa meračov). My ako 4 vlastníci vrchných bytov na 7. posch.pod nezateplenou strechou sme s tým nesúhlasili, ale všetci ostatní vlastníci pod nami boli za. Už teraz mávame nedoplatky za teplo, narozdiel od spodných susedov. Môžeme si nejak pomôcť, alebo proste máme smolu, že nás je málo a boli sme prehlasovaní . Vopred ďakujem za všetky vaše názory.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Aja912 Pozri príspevok
Ahojte poraďáci, prosím o radu? Je stanovené akým pomerom sa musí rozpočítať teplo? Doteraz sme mali pomer 60 : 40 (tj. 60 podľa plochy bytu a 40 podľa meračov).

Ak ste mali doteraz, do konca roku 2009 pomer 60 : 40, tak bol v rozpore s vyhláškou 630/2005. Ta umožňovala maximálne 50 : 50 % Od začiatku roku 2010 je možny akýkoľvek pomer na základe vyhlášky 358/2009, ak ho schvália vlastníci v súlade so zákonom 182/1993, § 14.

Na piatkovej schôdzi si vlastníci odsúhlasili zmenu na 30 : 70 (30 podľa plochy bytu a 70 podľa meračov). My ako 4 vlastníci vrchných bytov na 7. posch.pod nezateplenou strechou sme s tým nesúhlasili, ale všetci ostatní vlastníci pod nami boli za.

Aký zmysel dáva rozdelenie 30 % podľa m2? Ak súhlasí 24 vlastníkov, tak to platí, ale môžete sa obrátiť na súd, ak máte argumenty, že je treba rozpočítať 60 % podľa m2.

Už teraz mávame nedoplatky za teplo, narozdiel od spodných susedov.

Nedoplatky nevznikajú kúrením, ale nedostatočnou zálohou na kúrenie.

Môžeme si nejak pomôcť, alebo proste máme smolu, že nás je málo a boli sme prehlasovaní .

Dá sa, ale treba mať výsledok pomerového merania celého domu a s toho usúdiť prečo a ako rozpočítať dodané teplo a náklady za dodané teplo.

Vopred ďakujem za všetky vaše názory.
To je môj názor, aj skúsenosť.
3 0
Aja912 Aja912

Aja912 je offline (nepripojený) Aja912

Trochu som nepochopila vetu: nedoplatky nevznikajú kúrením ale nízkymi zálohami ... tak to mám platiť mesačne napríklad 100 € za teplo a potom sa raz za rok tešiť, že mám akože preplatok? Myslím, že platby za teplo máme všetci porovnateľné, mne ide o to, že všetky byty od 1. do 6. poschodia sa každý rok tešia s preplatku za teplo a my na 7. posch. plačeme nad nedoplatkom a pritom máme celú zimu chladnejšie ako naši spodní susedia. A podľa toho im pomer 30:70 bude vyhovovať ešte viac ako 60:40. Načo je dobrý vyhláška, podľa ktorej si môže každý rozhodnúť ako chce. Bez ohľadu na odborný názor, dokonca firma, ktorá robí vyúčtovanie, odporúča používať pomer najviac 60:40. Žeby potom naozaj platila iba veta: "kúpili ste si byt na zlom poschodí...."
1 0
emental emental

emental je offline (nepripojený) emental

Zdravim. Byvam v tehlovej bytovke s 12 bytmi a chceli by sme si nechat vyregulovat tepelnu sustavu a namontovat merace tepla. Nas spravca nam prostrednictvom firiem ESM Yzamer a ENETHERM nechal vypracovat ponuku.
Yzamer ponuka merace Metrix 200 wx, Enetherm ponuka Metra E-ITN 10.7 alebo Metra E-ITN 30.2 alebo VIPA EC.
Ceny vratane montaze su:
Metrix 200 wx - 26.89 EUR / 1teleso - http://katalog.yzamer.sk/?p=productsMore&iProduct=133
Metra E-ITN 10.7 - 20.47 EUR / 1teleso - http://www.metra-su.cz/index.php?ID=63
Metra E-ITN 30.2 - 24.28 EUR / 1teleso - http://www.metra-su.cz/index.php?ID=10
VIPA EC - 30.02 / 1 teleso - http://www.vipa.cz/popis_ec.php

Rozdiel medzi dvoma Metra typmi je len v odpocte - jeden je len infra a druhy ma moznost radioveho odpoctu. U nas asi nebude priorita pre bezdratovy odpocet bez nutnosti vstupu do bytu.

Chcem sa len spytat ci mi niekto nevie poradit ktore z tychto meracov maju vyhody resp. nevyhody. Ja osobne som najcastejsie videl namontovane tie Metrix - na nich sa mi nepaci ze su umiestnene na radiatore a nemozno ich zakryt napriklad uterakom - vtedy sa udajne prepne do nejakeho fail rezimu, pretoze to vyhodnoti ako pokus o ovplyvnenie alebo co.... takisto by nemala byt pred radiatorom ziadna skrina, gauc.... Zda sa mi to trochu obmedzovanie... Plus mame radiatory aj v kupelni a na nich sa uteraky susia casto.

Vipa system som cital, ze sa montuje na spiatocku radiatora - teda toto sa mi vidi celkom dobre, len neviem ci to spolahlivo funguje. Mozno hej. Kazdopadne je to najdrahsi zo spominanych. Ma s nimi niekto skusenosti?
Osobne sa mi napad s umiestnenim na spiatocku paci, pretoze potom mam teleso volne a mozem na nom napriklad susit uterak Oplati sa snaha prehovorit vlastnikov na tento najdrahsi typ?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať