Zavrieť

Porady

Meranie a rozpočítavanie tepla, merače, koeficienty...

Po vykonanej termostatizácii si budeme teraz odsúhlasovať koeficienty pre vyúčtovanie spotreby tepla. V Košiciach dosť veľa bytov používa koeficinty jednej firmy. Na ich základe nám náš správca navrhuje na odsúhlasenie pri bytoch pod strechou použiť koficient 0,83333 (20%), pri bytoch nad pivinicami koeficient 0,81967 (22%) a 0,90909 (22%). Nemám ani jeden z tých bytov, ale podľa môjho názoru sú byty pod strechou viac ochladzované, ako byty nad pivnicami.
Chcem sa spýtať, ako to majú iní majitelia bytov. Tiež by ma zaujímalo, ako sú riešené bytové priestory nad výmeničkami, pretože byty nad nimi sú "podlahovo vykurované". Náš správca túto skutočnosť nezohľadňuje.
Za odpovede ďakujem
Naposledy upravil Naďa : 05.01.06 at 15:53 Dôvod: nedopísaná otázka
Usporiadat
Karas Milan Karas Milan

Karas Milan je offline (nepripojený) Karas Milan

Ahojte.

Už som písal k Thermoshieldu niečo v tom zmysle,že technické a dobré veci sa dajú vyjydriť parametrami a dátami a nepotrebujú dlhé vysvetľovačky.
A aj sa pri čítaní dá zistiť , čo si chcel povedať.

Ahoj Ka Mil
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

V podstate to iste mozem napisat aj ja, pretoze naozaj nerozumiem Tvojim reakciam smerom ku mne. A len na okraj, popudlive reakcie boli vzdy od teba na moje nazory.A uz urcite som neporusil pravidla tohto fora, najma nie to, ktore si uviedla. Asi to bude v tom, ze aj pravidla sa vykladaju rozne.
Ked to zhrniem zaverom, nestojis mi za to, aby som na Teba minal svoj cas, pretoze ten, kto chce, ten pochopi suvislosti aj bez urazania.
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Pre Karas:Suhlasim s tym , ked aj druha strana je na tej istej frekvencii a obaja vedia o com je dana polemika.Vtedy sa technicke veci daju vyjadrit parametrami. Pretoze zakladom je, ze vieme o com rozpravame. Ale zakladom odbornej komunikacie bola, je a bude verbalna a pisana komunikacia. Niekdy uvedene parametere a technicke data este neznamenaju, ze aj rozumieme podstate problemu. Dlhorocny akademicky poznatok.
0 0
Karas Milan Karas Milan

Karas Milan je offline (nepripojený) Karas Milan

Ahoj Najag.
Maj trochu pochopenia (najmä keď niekto píše v dobrom úmysle a pritom aj počúva).Ja mám tiež trošku kombinované vzdelanie a prax -silnoprúd , strojarina ; investície,údržba,ENR.
Takže " s úsměvem jde všechno líp " .

Ahoj
Ka Mil
0 0
Elena Navrátilová Elena Navrátilová

Elena Navrátilová je offline (nepripojený) Elena Navrátilová

http://www.stavebnetabulky.sk/PDF/k0...4%20merace.pdf Myslím, že k orientácii o variantoch meračov je tento článok vhodný.
http://www.oteple.sk/page.asp?prg=ro...=article&id=10
http://www.upvs.gov.sk/Portal/sk/Def...type=1&aid=960
Naposledy upravil Elena Navrátilová : 13.04.08 at 19:53 Dôvod: Doplnenie
1 0
Julian Julian

Julian je offline (nepripojený) Julian

najag Pozri príspevok
Julian, ja viem ako funguje ekvitermna regulacia. Apropo,ziadal som tiez Slavicu , aby uviedla , v akom rezime pracuje kotolna.
najag!
Pýtal si sa slavice z akého dôvodu by nemohlo byť v byte 24 st.C. Ja som napísal za akých podmienok sa to môže stať. Ty si to vedel a pýtal si sa.
Ak ovládaš problematiku regulácie kotolní, tak nemusím Ti pripomínať, že súčasťou zmluvy o dodávke tepla od CDT by mala byť aj vykurovacia krivka, ktorá hovorí o parametroch dodávky na ktoré si sa pýtal slavice. Kým sme boli zásobovaní CDT, tak sa mi nepodarilo dostať k tomu. Naše SBD to nikdy nemalo alebo mi to zatajilo, hoci bolo to zákonom (vyhláškou) stanovené (neviem či táto povinnosť ešte platí, lebo už tri roky sa o to nezaujímam a nechce sa mi to ani hľadať). U CDT som nepochodil, takže tieto parametre som nikdy nevidel a predpokladám, že ani slavica a mnoho ďalších- bolo by dobre ak by sa k tomu vyjadrili. Ty asi patríš k tým šťastnejším, alebo ak pracuješ v tomto odbore tak máš asi k tomu prístup. Nebolo by od veci ak by si to hodil na poradu.

Prihováraš sa za jednotlivca a chceš mu dopriať aj 24 st. C ak si to želá, ale čuduješ sa skupine, ktorá nestojí o PRVN (mohli by ušetriť 9% nákladov a podľa Teba mohli by mať aj lepšiu tepelnú pohodu). Keďže na teplo im nikto neprispieva tak ja by som to nechal na nich- je to ich vec.
My máme asi smolu, lebo tí čo si dopriali tepla pri vyúčtovaní nadávajú, reklamujú a k spokojnosti je ďaleko. Neviem ako je to inde, ale u nás je to tak.

K ďalším Tvojim namietkam sa vrátim neskôr.

Doplňam: je to Zák.657/2004

§ 19
Zmluva o dodávke a odbere tepla

(1) Dodávka tepla sa uskutočňuje na základe písomnej zmluvy o dodávke a odbere tepla medzi dodávateľom a odberateľom.
(2) Zmluva o dodávke a odbere tepla okrem všeobecných náležitostí zmluvy 15) musí obsahovať
a) dohodnuté odberné miesto alebo odberné miesta,
b) požadovaný maximálny tepelný príkon na odbernom mieste,
c) objednané množstvo tepla na príslušný kalendárny rok,
d) technické parametre teplonosnej látky,
e) vykurovaciu krivku,
f) odberový diagram, ak sa neurčuje vykurovacia krivka,
g) podmienky dodávky tepla na prípravu teplej úžitkovej vody alebo podmienky dodávky tepla v teplej úžitkovej vode,
h) schválenú alebo určenú cenu tepla 14) a spôsob platby za dodané teplo vrátane výšky a termínu zálohových platieb,
i) náhradný spôsob určenia množstva dodaného tepla, ak dôjde k poruche určeného meradla,
j) termín, lehoty a dôvody na zmeny a doplnenie zmluvy o dodávke a odbere tepla,
k) podmienky vypovedania zmluvy a podmienky pre jednostranné odstúpenie od zmluvy zo strany dodávateľa i odberateľa,
l) podmienky skončenia odberu tepla podľa § 20.
Naposledy upravil Julian : 14.04.08 at 19:47 Dôvod: doplnenie §
0 0
najag najag

najag je offline (nepripojený) najag

Vykurovacia krivka kotolne sa da zistit podla teplomerov teploty vstupnej a vratnej vody vykurovania na vstupe bytoveho domu a vonkajsej teploty. Za kratky cas merania je vykurovacia krivka k dispozicii. Nech ju dodavatel tepla taji akokolvek.

Medzi najtazsie skusky patrila skuska z formalnej z vyrokovej logiky.Zakon totoznosti, zakon sporu, zakon vylucenia tretieho, zakon dostatocneho dovodu,..... ktore umoznuju posudit pravdivost tvrdenia, pravdivost sudu. Dedukcia, indukcia, hypoteza, dokazovanie a pravidla dokazovania na zaklade argumentov......Spolu s technickymi vedomostiami a logikou by mal clovek spravne usudzovat, najst podstatu problemu......ale malo je to platne, ked meritum problemu zamenia ini za fikcie, kto co myslel, ako mozno myslel..., ktore su potom dolezitejsie, vratane premis, takze diskusia dostava podobu absurdum ad absurdum. Nie je to prvy raz v tejto diskusii, je to opakovane s jednou osobou, podobnost skoro rovnaka, co o niecom svedci. Ja nepotrebujem ziadny piedestal na tomto fore a uz nie mlatenim prazdnej slamy, na to nemam cas.
Kto niektorej technickej oblasti rozumie,ma vedomosti z nej, rozumie technickym problemom a je ochotny sa s niekym este podelit aj na fore, tak dava vlastne svoj know-how. Je uz na kazdom, kto si co vyberie.
Takze uz nemam zaujem pokracovat v tejto absurdnej diskusii, pretoze sa dopracuje k tomu, ze druhu svetovu vojnu som vlastne rozputal ja.
Pretoze niektore veci v ramci diskusie su uz na urovni absurdity, tak na zaver si dovolim aspon jeden typyicky absurdny:
Stretne sa ponorka s kompasom v pusti.
Kolko je hodin ?, pyta sa ponorka.
Tam je sever, odpoveda kompas.
Dakujem, nefajcim odpoveda ponorka.

Vsetkym ostatnym prajem pohodu v dalsej diskusii.
1 0
Misak Misak

Misak je offline (nepripojený) Misak

Dobry den, ja by som sa len chcel spytat ci nahodou neviete ako je to s vyuctovanim tepla ked byvam na prizemi. Ci mam narok na ulavu, lebo som pocul ze byty na prizemi a na samom vrchu maju podla zakona ulavu na uniku tepla.

dakujem.
0 0
riaditeľ riaditeľ

riaditeľ je offline (nepripojený) riaditeľ

p. Mišák, podľa prílohy č.2 vyhl. č. 630/2005 Z.z je možné vo Vašom prípade použiť koef. 0,8 pre najnižšie podlažie nad terénom, resp. nevykurovanou pivnicou
Ing. Ján Štrpka
0 0
riaditeľ riaditeľ

riaditeľ je offline (nepripojený) riaditeľ

p. Mišák, podľa prílohy č.2 vyhl. č. 630/2005 Z.z je možné vo Vašom prípade použiť koef. 0,8 pre najnižšie podlažie nad terénom, resp. nevykurovanou pivnicou
Ing. Ján Štrpka
0 0
Misak Misak

Misak je offline (nepripojený) Misak

dakujem Vam
0 0
Zitulda Zitulda

Zitulda je offline (nepripojený) Zitulda

Gapo Pozri príspevok
Samozrejme pokiaľ bude zateplenie vykonané bežným štandardom a nie po po vypracovaní tepelnej štúdie, aby sa odstránili úniky práve na tých tzv. znevýhodnených bytoch, tak potom koeficienty ak ich máte, meniť netreba.
Čítam dnes túto tému od prvej strany lebo tiež mám dotaz na koeficienty,ale zatiaľ pokiaľ nedočítam, neopovážim sa dať dotaz. Zarazná som nad tým, že s koeficientami podľa 630/2005 nesúhlasíš.To je, ale tvoj osobný názor. Ja osobne mám tiež nejasnosti k prílohe, ale to až potom.
Gapo- prosím ako si myslel aby sa odstránili úniky na tých tzv. znevýhodnených bytoch ?! Ako to previesť technicky - Vieš?! Prosím poraď-máš na mysli hrúbku izolantu? Ak áno-videl si to už niekde prevádzať tak poraď ako to riešiť tu (trebárs náš vežiak má byty po celom obvode a to: SV-3.izbový byt s kuchyňou a obývačkou na sever, a dve malé izby na východ,byt zrkadlovo súsediaci SZ-3.izbový byt s dvoma izbami na západ. Potom na západe sú dve garzónky,potom JZ-3.izbový 2 malé izby na západ a kuchyňa o obyvačkou na juhopäť zrkadlovo súsediaci JV-3.izbový s dvoma malými izbami na východ. Medzi SV a JV bytom je jednoizbový. Vyrieš prosím.
Na tvoj postoj v predchádzajúcom príspevku, že ak si kupujú byty so zľavou ale s nepriaznivou polohou "povedané tak Vám treba, nemali ste kúpiť" len toľko, je to pomýlený názor od teba. A čo tí, ktorí takéto byty po mnohých peripetiách s družstvom po 8 ročnom členstve nemali ešte byt a keď ho konečne dostali (aj za to zaplatili a vyberať si polohu nemohli, lebo boli radi, že aspoň majú hlavu nad strechou a doeťa sa má kde narodiť) Poraď takým teraz čo majú robiť?! Predať a hľadať byť s lepšou polohou?! Poraď banku ktorá dá na to ak majiteľ takého bytu na to nemá?!
Naposledy upravil Zitulda : 29.05.08 at 14:00 Dôvod: Zabudla som napísať že je to zo strany č.24 a Gapo už pred tým mal iný názor- stranu neviem.
0 0
SAIVI SAIVI

SAIVI je offline (nepripojený) SAIVI

riaditeľ Pozri príspevok
p. Mišák, podľa prílohy č.2 vyhl. č. 630/2005 Z.z je možné vo Vašom prípade použiť koef. 0,8 pre najnižšie podlažie nad terénom, resp. nevykurovanou pivnicou
Ing. Ján Štrpka
"je možné" ..., ale ako napríklad mne na bytovom družstve povedali...treba zvolať domovú schôdzu a odsúhlasiť to aj s ostatnými nájomníkmi. A hned mi aj s úsmevom povedali, že nemám šancu, lebo tým pádom by sa bytom v strede počítal vyšši koeficient, aby to dokopy dalo vstup tepla do domu, a tých bytov v strede je viac ako nás hore a na prízemí, takže ich nemáme šancu prehlasovať... : (
0 0
Zitulda Zitulda

Zitulda je offline (nepripojený) Zitulda

svojar Pozri príspevok
No my zrovna s orientáciou nemáme problémy, pretože všetky byty sú orientované rovnako. Obyvačka a spálňa na východ, kuchyňa a 2 detské na západ. Na bočnej severnej strane je komín od kotolne a južný bok je odkrytý.
Ja som si byt nemohol vyberať, len viem, že práve nám bol vymenený v poslednej chvíli za horší. Podľa rozpisu sme mali dostať vnútorný na 5.p., ale nakoniec z toho bolo 7.p a s vonkajšou stenou kuchyne, kúpelne a spálne. Hlavne v kúpelni, kde by malo byť najteplejšie je zima, bol tam iba malý infra žiarič, dali sme si tam výkonnejší, ale tak na kúrenie spotrebovávame aj el. prúd.
Len taká malá závisť a dotaz. Závidím Ti že máš kúpelňu s vonkajšou stenou, pretože musíš mať v nej okno,dá sa vetrať a nemáš umakartové jádro. My sme dostali tiež byť iný, v inom bloku, ako sme mali dostať ale bolo to v roku 1971. Pri odkupovaní do osobného vlastníctva v roku 1997 sme opäť zaplatili sumu skoro ako členský poplatok napriek tomu, že sme nemali žiadne nedoplatky. Len máme znevýhodnenú polohu SV s balkónom na sever. A koeficient určil správca bez nás na 0,90 aj na ostatné rohové byty SZ,JZ,a JV. No ale ako sa vraví " nebuď dôverčivý" a ja som bola. Reklamovala som, ale zle ešte v minulom roku u energetika ústne a veriac mu že urobí nápravu. Po tf. dotaze začiatkoim tohto roku mi povedal, že to si vyjasníme až potom. Bola a som hlúpa. Koeficienty ostali nezmenené. Teraz mám hlavu v smútku,čo urobiť aby nastala náprava, nielen v tom. Som predsedníčka výboru Č.S. 90 bytovej bytovky, pred zateplením a veľa otázok.
0 0
adazary adazary

adazary je offline (nepripojený) adazary

Ahojte, prosím o radu.
Prišlo mi vyúčtovanie za byt a s ním aj za vodu. Máme namontované merače, ale iba po domovníkovi, ktorý mi to priniesol mi oznámili, že ho máme "starý" a preto nám spotrebu domu z celého domu prepočítali a našu vlastnú spotrebu nemrali do úvahy. (V dome sa nás to týka 2, ktorí máme vodomery v bytoch) Ja mám povinnosť hlásiť aby mi vymenili vodomer? Teraz som tak spravila a za 1 mesiac nikto neprišiel.
Vďaka Andrea
0 0
Zitulda Zitulda

Zitulda je offline (nepripojený) Zitulda

Elena Navrátilová Pozri príspevok
http://teplo.noryl.sk/sk/diskusia/ Neviem, ak je to reklama, vymažem, ale ak niekto potrebuje tieto informácie, mne sa to vidí celkom zrozumiteľné.
Milá Elenka. Túto stránku som otvorila ešte v marci toho roku a neviem či si mohla niečo prečítať v prvom a v treťom článku, Ja nie. Sú tam len nejaké odkazy na www stránky úplne a strašne pofidérne (porno atdˇ)môj komentár v treťom článku je teraz ako prvý, ešte ho nevymazali.
0 0
Elena Navrátilová Elena Navrátilová

Elena Navrátilová je offline (nepripojený) Elena Navrátilová

Kováčová Zita Pozri príspevok
Milá Elenka. Túto stránku som otvorila ešte v marci toho roku a neviem či si mohla niečo prečítať v prvom a v treťom článku, Ja nie. Sú tam len nejaké odkazy na www stránky úplne a strašne pofidérne (porno atdˇ)môj komentár v treťom článku je teraz ako prvý, ešte ho nevymazali.
To naozaj? Ja keď som prikladala ten link tak bol úplne v poriadku. Teraz neviem ...
P.S. Našla som, mne sa ukazuje úplne v poriadku. Aj som ho chela radšej vymazať ale nemám tam možnosť "uprav".
Naposledy upravil Elena Navrátilová : 30.05.08 at 04:26
0 0
peton peton

peton je offline (nepripojený) peton

adazary Pozri príspevok
Ahojte, prosím o radu.
Prišlo mi vyúčtovanie za byt a s ním aj za vodu. Máme namontované merače, ale iba po domovníkovi, ktorý mi to priniesol mi oznámili, že ho máme "starý" a preto nám spotrebu domu z celého domu prepočítali a našu vlastnú spotrebu nemrali do úvahy. (V dome sa nás to týka 2, ktorí máme vodomery v bytoch) Ja mám povinnosť hlásiť aby mi vymenili vodomer? Teraz som tak spravila a za 1 mesiac nikto neprišiel.
Vďaka Andrea
Voči vyúčtovaniu v tomto bode sa určite odvolajte. Pokiaľ ste umožnili správcovi odpočet v ním určenej lehote, nie je dôvod na navýšenie vašej spotreby z dôvodu, že máte starý vodomer. Tento argument je nerelevantný a ľahko napadnuteľný. Výmenu vodomera, jeho kalibráciu (SV raz za 6 rokov a TV raz za 4 roky), archiváciu dát na nich uvedených, ich evidenciu a pod. je povinný zabezpečiť správca v zmysle zákona (žiaľ nemám poruke). Nakoľko vodomer nie je možné svojvoľne vymeniť, nie je teda možné aby Vám takýmto argumentom zvýšili spotrebu.
V tomto prípade správca pochybil a nesplnil si jednu zo základných povinností - vymeniť vodomery.
Samozrejme platí to len v prípade, ak ste do vodomera nijakým spôsobom nezasahovali, čo sa dá ľahko zistiť na spotrebe. Každopádne podajte reklamáciu a žiadajte správcu o plnenie si povinností - samozrejme všetko písomne!
0 0
Elena Navrátilová Elena Navrátilová

Elena Navrátilová je offline (nepripojený) Elena Navrátilová

peton Pozri príspevok
Voči vyúčtovaniu v tomto bode sa určite odvolajte. Pokiaľ ste umožnili správcovi odpočet v ním určenej lehote, nie je dôvod na navýšenie vašej spotreby z dôvodu, že máte starý vodomer. Tento argument je nerelevantný a ľahko napadnuteľný. Výmenu vodomera, jeho kalibráciu (SV raz za 6 rokov a TV raz za 4 roky), archiváciu dát na nich uvedených, ich evidenciu a pod. je povinný zabezpečiť správca v zmysle zákona (žiaľ nemám poruke). Nakoľko vodomer nie je možné svojvoľne vymeniť, nie je teda možné aby Vám takýmto argumentom zvýšili spotrebu.
V tomto prípade správca pochybil a nesplnil si jednu zo základných povinností - vymeniť vodomery.
Samozrejme platí to len v prípade, ak ste do vodomera nijakým spôsobom nezasahovali, čo sa dá ľahko zistiť na spotrebe. Každopádne podajte reklamáciu a žiadajte správcu o plnenie si povinností - samozrejme všetko písomne!
Peťo to myslíš vážne? Vodomer je majetkom vlastníka bytu. Za výmenu, poškodenie, ciachovanie zodpovedá vlastník. Pri šroubení vodovodnej prípojky vedúcej do bytu padá všetka povinnosť správcu k spoločným rozvodom vody. Aj v prípade havárie. Ak by si na zhromaždení odsúhlasili výmenu vodomerov hradenú z FPOaU, to by bolo iné. Ale v tomto prípade to zrejme tak nebolo keď majú všetci až na jedného vlastníka vodomer vymenený. Alebo sa nesprístupnil byt vtedy keď sa menili vodomery všetkým členom SVB. To zadávateľ neuvádza akým spôsobom sa prevádzalo konkrétne menenie vodomerov.
0 0
peton peton

peton je offline (nepripojený) peton

Aby som to uviedol na správnu mieru. Jasné, že hlásiť poškodenie vodomera, alebo ak zistíte že nemeria vodomer správne (z tohto dôvodu ja si mesačne odpisujem stav vodomera, aby som predišiel práve takýmto problémom) je potrebné a priam nevyhnutné. Inak môžete dopadnúť ako ste dopadli.
Elenka predpokladal som, že je to u zadávateľa s vodomermi tak, ako je bežné v 80% domov, a to vodomery sa hradia s FOU a vymieňajú spoločne.
A jedna otázka. Bol za Tebou niekedy nejaký vlastník, že p. Elenka, skončila mi "platnosť" vodomera, urobíte mi výmenu? "Chudák" vlastník často ani nevie, kedy bola výmena vodomera uskutočnená, takže je to na pleciach správcu či spoločenstva. Či nie? :-)
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať