Zavrieť

Porady

Elektronické podávanie daňových priznaní od 1. 1. 2012

majiteľka spoločnosti a ekonómka spoločnosti ...viac
Dovolila by som si upozorniť všetkých, ktorí sú platitelia DPH na povinnosť od 1. 1. 2012 podľa § 14 Daňového poriadku platného od 1. 1. 2012 na povinnosť podávať daňové priznania elektronicky podpísané zaručeným elektronickým podpisom v súlade § 32 citovaného poriadku. Netreba si túto povinnosť nechávať na poslednú chvíľu, aby zase neskolabovala daňovácka stránka.

Dopĺňam dňa 22.10.2011 na žiadosť zadávateľky
:
text z pôvodného príspevku zo dňa 19. 5. 2011 : """v súlade § 32 citovaného poriadku."
ruším aby to nebolo zmätočné a nerobilo problém.
a doplňujem, že zmeny v problematike samotného elektronického podávania priniesla novela zákona č. 331/2011 19. 10. 2011, ktorá platí od 1. 1. 2012 a
podľa novely je možné elektronické podávanie aj bez ZEP na základe dohody s DÚ a nevzťahuje sa iba na podávanie DP k DPH ale podávanie všetkých podaní u platiteľov DPH. Čo je veľmi dôležité doplnenie pôvodnej témy.
Naposledy upravil Dav : 23.10.11 at 15:59
Téma je uzavretá.
Economic Economic

Economic je offline (nepripojený) Economic

majiteľka spoločnosti a ekonómka spoločnosti ...viac
Niekto ti radšej napíše 10 dôvodov prečo ho nemať, ako jeden prečo ho mať.. aj takí sú ľudia...
0 0
domenico.office domenico.office

domenico.office je offline (nepripojený) domenico.office

Konateľ spoločnosti
Dávam sem jednu SS, ktorá nasledovala po mojej ponuke. Samozrejme som vymazal, časti, ktoré by mohli nejako zasiahnuť do práv pisateľa (treba ešte niečo dodať?):

Ďakujem za ochotu - .... šéf vybavil ZEP - ale akosi sa nemá k tomu, aby mi ho nainštaloval a teraz niekedy končí aj ročné obdobie - treba asi predĺžiť platnosť. Keď posunuli povinnosť podávať všetko elektronicky , tak som to nechala tak - prestalo ma baviť 100x sa pýtať kedy mi to príde šéf nainštalovať ....... Pre toto som to nakoniec vzdala - že ak už potom nebudem môcť nič papierovo a nepodarí sa mi to nainštalovať alebo bude problém s odoslaním - že čo potom? Koľkokrát som SV posielala z domu pred pol nocou 20.teho a veru raz 23:59 mi odišiel SV - tohto sa desím stále


0 0
srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

xMen Pozri príspevok
pan domenico.office, eTax aj eDane mali kazdy rok problemy (takze podla mojho nazoru spolahlivo nefungovali, a ak nespravia na DR zasadne zmeny podla mna, ani ich nova aplikacia spolahlivo fungovat nebude ak bude zalozena na principoch ako 'stare' eDane), myslim ze kto sleduje spravy vie o com hovorim. su systemy bohuzial take, ktore sa opravit nedaju. ak niekto postavi svoj system na technologiach ASP.NET a C# od Microsoftu (pripadne MS SQL ako databazovy system), nemoze sa cudovat ze mu v tomto napisana webova aplikacia v inych prehliadacoch ako IE nefunguje (myslim ze toto sa mozete spytat ktorehokolvek programatora webovych aplikacii). ja osobne pouzivam Linux to znamena, ze som eTax pouzivat nemohol :-( a rovnako ani eDane (este stale ma DR na WWW stranke iba verziu pre MS Windows, hoci podla prispevku co som dal sem tusim v stredu, na zaklade odpovede z technickej podpory z DR, mala byt od 23.11. aplikacia eDane k dispozicii aj pre Linux). takze z tejto strany chapem z vtedajsie vedenie DR sa rozhodlo aplikaciu uplne vymenit. myslim, ze niekolko programov EU, ktore hovoria o elektronizacii "statnych" sluzieb. tato elektronizacia ma byt podporena, tak aby bolo pre obyvatelstvo bezplatna. ja osobne nechapem, ze preco ma DR stale s tym problem, ked napriklad taka socialna poistovna to zvladla uplne bezproblemov. moj subjektivny nazor (!) je, ze EZU je neporovnatelne lepsia aplikacia ako eTax aj eDane, a to nehovorim len o tom ze funguje vo vsetkych prehliadacoch, nie je potrebne nic instalovat, staci ma certifikat na kluci, a mozem podavat odkial chcem. (este raz zdoraznujem ze je to moj subjektivny nazor).
xmen, cháp aj to, že my, ktorí používame zep nevravíme, že ezu je zlá varianta - vravíme iba to, že pre nás je zep komfortom aj keď plateným.
a to, že mfsr a fssr-sd stále dačo vymýšľa, opýtaj sa ich ako fungoval kons v 2-3/2012 a načítavanie z ezu. mohol by som ti o tom dosť dlho rozprávať (ešte dnes dávajú výzvy na doručenie príloh v papierovej forme na dú - lebo ak si ich priložil ako štrukturovanú prílohu v ezu k dppo - bobo, cica to niekde zašantročili) .
a určite chápeš, o čo v tomto IT prípade ide.
Naposledy upravil srska : 23.11.12 at 14:58
0 0
JAJA11 JAJA11

JAJA11 je offline (nepripojený) JAJA11

[QUOTE=Economic;2189296]
JAJA11 Pozri príspevok


Cena kvalifikovaného certifikátu na 1 rok je naozaj 26.- Eur. Ak niekto pýta za inštaláciu 100.- Eur tak je blázon, viem, že jedna nemenovaná spoločnosť, aby som nerobila reklamu nebudem ju menovať má inštalácie za 20.- Eur. Je pravda, že ten KC treba uložiť na schválené bezpečné zariadenie, ktoré ak nemáš jednorazovo ho musíš kúpiť a využívaš ho na ďalšie roky už bez ďalších poplatkov. Tie ceny ako aj ceny za hociktorú službu alebo tovar si musíš porovnať a nie hneď podľa jednej cenovej ponuky niečo odsúdiť už vopred a povedať, že je drahé.

A ešte jedna vec. Pokiaľ si KC nainštalovať vieš do PC sama, nik Ťa nemôže donútiť za inštaláciu zaplatiť. To Ti nepovedali pravdu, že si to nemôžeš sama. Otázka je, či to zmákneš sama aj s pridaním do systému a podobne. Keď vieš, môžeš, nieže nemôžeš.

Vystavenie KC je veľmi jednoduché... opäť zavádzajúca a odstrašujúca informácia
Nebudem tu polemizovať o ekonomickej stránke, pretože tá jednozačne ekonomická je. Je na každom zvlášť, ako šikovno si vieme náklady vložené do ZEP vrátiť a využiť vo svoj prospech. Ak si kúpiš ekonomický softvér, tak sa snažíš na ňom zarábať a pri ZEP-e platí úplne to isté.
znovu - treba rozlišovať - ak poskytujem služby pri ktorých využijem ZEP, tak mi je prirodzené, využiť ho aj pri podávaní DP na daňový úrad... ak ho však okrem podania daňového priznania nevyužijem, tak ma nik nepresvedčí o jeho ekonomickej výhodnosti zvlášť, keď každý deň prechádzam okolo daňového úradu a doklad môžem odovzdať aj takouto formou.... Preto som uvítala možnosť podávať DP cez EZU, bez ZEPu a povinnosti odovzdávať na DÚ.... a stále som presvedčená, že EZU bolo prehľadnejšie a jednoduchšie na používanie ako eTax....
0 0
nika.sum nika.sum

nika.sum je offline (nepripojený) nika.sum

Ja nemam vela firiem DPhckarov (8), ale vybavila som si ZEP minuly rok ked zacali spominat povinnost podavat iba elektronicky. Nakolko som analfabet pocitacovy s pomocou domenica som to nainstalovala. Postupne som si popridavala vsetkych a je to naozaj super, ked mali ti bez ZEP problemy ja som bola ok a aj klienti su spokojni lebo nemusia behat podpisovat a ja to mozem podat kedykolvek. A uz mam uspesne aj obnovu za sebou:-). Ale je na kazdom co si vyberie.
0 0
KatarinaNR KatarinaNR

KatarinaNR je offline (nepripojený) KatarinaNR

som začiatočníčka, ZEP mám rok, ale nedám naň dopustiť, podľa mňa takto by to malo fungovať v modernej dobe, e-dane tiež nepoužívam dlho, ale zatiaľ neboli problémy, ja odporúčam naozaj veľmi....
0 0
SilMar Group SilMar Group

SilMar Group je offline (nepripojený) SilMar Group

Podľa mňa je cely problém v tom, že FU by mal zabezpečiť ten ich systém tak, aby spĺňal všetky ich požiadavky a zároveň bol pre užívateľa komfortný tak, ako keď používate ZEP.
Hovorím o komforte užívateľského prostredia...
Nie som apriori proti ZEP, ak ho mám možnosť využiť aj inde. Ale fakt nevidím dôvod, aby som musela platiť za to, aby som neprišla o nervy pri podávaní tlačív v elektronickej podobe - na príkaz štátu - a to v 21. storočí v EU .
1 0
rommy rommy

rommy je offline (nepripojený) rommy

ahojte nechcem zaraďovať novú tému, ale prosím Vás ide Vám teraz prihlásiť sa do EZU? alebo mám niečo zle v PC?
0 0
calimero1 calimero1

calimero1 je offline (nepripojený) calimero1

Je zaujímavé, že v banke môžem bezpečne posielať cez internetbanking milióny EUR bez nejakého ZEPu a bez nutnosti inštalácie nejakého softvéru do môjho PC - všetko jednoducho a prehľadne, že to pochopí aj človek so základným vzdelaním.

Podávanie daňových priznaní je oproti tomu komplikované, prebyrokratizované a pritom v skutočnosti o nič nejde. Veď keď niekto donesie DP na papieri, nikto neoveruje je totožnosť, či je to naozaj ten daňovník uvedený v priznaní.

A stavím sa, že aplikácie, ktoré používajú banky na internetbanking, stoja niekoľkonásobne menej EUR v porovnaní s tým , čo platí daňová správa za svoj systém.

Je to do neba volajúce rozkrádanie štátnych, teda našich peňazí!
2 0
BRK BRK

BRK je offline (nepripojený) BRK

rommy Pozri príspevok
ahojte nechcem zaraďovať novú tému, ale prosím Vás ide Vám teraz prihlásiť sa do EZU? alebo mám niečo zle v PC?
Ja som sa teraz prihlásila do EZU a nemala som problém. Mne to ide.
0 0
srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

Economic Pozri príspevok
Tak budem držať palce, aby sa ti podarilo, keď bude problém, vieš že máš jedného nemenovaného žolíka na telefón
žolíka nebolo treba , podpisovú politiku som stiahol tu: http://www.drsr.sk/drsr/slovak/uvita.../new_0014.html a D.Signer/XAdES v zip formáte tu: http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=50 . po inštalácii - komplet časová náročnosť 10 minút - podpisovanie v eDane ok
4 1
nika.sum nika.sum

nika.sum je offline (nepripojený) nika.sum

Chcela by som sa ospravedlnit za neuzitocne, ktore som dala srskovi v prispevku 2952, nakolko to bolo uplne neumyselne. prave naopak malo tam byt uzitocne. Musim si pri hodnoteni z mobilu davat vacsi pozor. Naozaj ma to velmi mrzi a dost dlho mi trvalo kym som prisla, ze to tam je. Zial uz to neviem dat prec. Nikdy som este nedala neuzitocne a urcite by som ho nikdy nedavala niekomu kto mi tolkokrat pomohol. Asi by bolo dobre uvazovat v novej porade, ak sa tam bude hodnotit, ze by to nemalo by tak blizko pri sebe, aby nevznikol ani pri mobiloch takyto omyl. Este raz prepac srska.
3 0
xMen xMen

xMen je offline (nepripojený) xMen

prave som dostal mail z DR (FR) SR ako to bude prebiehat. podla mna v tomto state riadia IT v statnej sprave uplni dementi :-(, v maily je uvedene:

1. Po ukončení prevádzky EZU nebudú pre používateľov viditeľné a dostupné dokumenty podané prostredníctvom EZU. V prípade, že si ich chcete zachovať odporúčame exportovať si zoznam podaní do excel súboru

2. 3. 1.-2.12.2012 – Finančné riaditeľstvo SR automatizovane premigruje aktuálnych používateľov EZU a platné Dohody do systému eTax/eDane. Výstupom bude vygenerovanie nového ID a prístupového hesla pre každého používateľa EZU. Toto ID a heslo budú zaslané na mailovú adresu používateľa

k bodu cislo 1: to za skoro 1.000.000 eur, co dali do noveho systemu nie su schopni ani premigrovat dokumenty aby som mal historiu odoslanych dokumentov

k bodu cislo 2: toto je absolutny amaterizmus, posielat kompletne prihlasovacie udaje v (asi jednom) maily pouzivatelovi, to staci obycajny virus v MS outlook-u ktory preposiela vsetky prijate maily niekde do r..i, a bude o tom vediet komplentne cely svet, toto si moze podla mna dovolit nejaka free mailova sluzba ale FR SR, toto moze byt iba v tomto "bananistane" :-(

okrem toho, podla nazoru kamarata-pravnika, podania s dohodou o elektronickej komunikacii budu pravdepodobne neplatne, lebo su vylozene napisane na EZU. Teda danovy urad v pripade problemov, moze toto pouzit proti hocikomu :-(
Naposledy upravil xMen : 26.11.12 at 14:53 Dôvod: gramatika+doplnenie
2 0
srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

preblém prihlásenia do ezu:
po upgrade z win xp he na win 8 a po inštalácii javy 1.7.0_9 nebolo možné prihlásiť sa do ezu. prišla hláška - drsr_ezu

moje riešenie (pomohlo):
skontrolovať javu, či je všetko tak ako je na obr. java_01 - java_03 (u mňa nebolo). hlavný problém bol asi ten, že v jave neboli certifikáty (prečo, netuším) - tie som musel naimportovať.
Naposledy upravil srska : 27.11.12 at 07:33
java_03.jpg  
java_02.png  
drsr_ezu.jpg  
java_01.png  
1/1
2 0
Melnick Melnick

Melnick je offline (nepripojený) Melnick

človek čo opustil Poradu.
srska Pozri príspevok
preblém prihlásenia do ezu:
po upgrade z win xp he na win 8 a po inštalácii javy 1.7.0_9 nebolo možné prihlásiť sa do ezu. prišla hláška - drsr_ezu

moje riešenie (pomohlo):
skontrolovať javu, či je všetko tak ako je na obr. java_01 - java_03 (u mňa nebolo). hlavný problém bol asi ten, že v jave neboli certifikáty (prečo, netuším) - tie som musel naimportovať.
Vlado, rečou ktorého kmeňa to hovoríš.
0 0
srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

Melnick Pozri príspevok
Vlado, rečou ktorého kmeňa to hovoríš.
viem, že to je asi pre bežného užívateľa náročné ale včera (termín dph) mi do smiechu nebolo. (používam aj ezu aj edane+zep).
dal som to tu preto aby užívatelia vedeli s čím sa môžu stretnúť - u mňa to bola novinka (po upgrade win 8) a chcel som to mať vyriešené.
2 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

srska Pozri príspevok
žolíka nebolo treba , podpisovú politiku som stiahol tu: http://www.drsr.sk/drsr/slovak/uvita.../new_0014.html a D.Signer/XAdES v zip formáte tu: http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=50 . po inštalácii - komplet časová náročnosť 10 minút - podpisovanie v eDane ok
mne sa nedá otvoriť tá príručka ... už mám k ZEP všetko nainštalové, ale keď skúšam cez e-dane, tak mi vypíše, že mi chýba súbor d.signer ... už to skúšam hádam stý krát a stále to nejde ....
0 0
domenico.office domenico.office

domenico.office je offline (nepripojený) domenico.office

Konateľ spoločnosti
Ak chýba, treba ho nainštalovať
1 0
domenico.office domenico.office

domenico.office je offline (nepripojený) domenico.office

Konateľ spoločnosti
pre 32 bit systém: http://www.domenicosro.sk/wp-content..._setup_x86.zip
pre 64 bit systém:http://www.domenicosro.sk/wp-content...ol2011_x64.zip
2 0
srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

oznámenie mailom od fs sr
2 0
Načítať ďalšie