Pokiaľ sa dá správny pomer "materiálu na huspeninu" a vody, k tomu sa to varí na miernom plameni 4 hodiny....musí sa huspenina podariť.
P.S.
Mne sadne aj slepačia polievka, ale varím ju 3-4 hodiny.
Vidím 4 mínusky...
K huspenine dodám, čo som napísala, to platí. Lebo ak sa dá veľa vody v snahe mať veľa "huspeniny", alebo sa varí menej, ako 4 hodiny, nikdy z toho huspenina nemôže byť, iba "žbrnda".
Že mávam rôsol zo sliepky, ale aj z kuraťa?
Áno, pretože:
nedržím sa rýchloreceptov z netu, kde sa uvádza doba varenia cca 1-2 hodiny pri vývaroch z hydiny a 2-3 hodiny pri hovädzích vývaroch.
Od detstva viem, že sa rodičke nosilo do kúta....v prvom rade slepačia polievka na posilnenie. Multibomba na minerálne látky, známa už od 12 storočia, ako liek pri prechladnutiach a iných chorobách. "Židovské antibiotikum" uznávané i dnes pre svoje blahodarné účinky na oslabený organizmus.....ale takýto vývar treba variť minimálne 4-5 hodín, aby sa uvoľnil kolagén a ostatné významne prospešné látky.
Časovo ešte náročnejší je hovädzí vývar, taktiež považovaný za liek na kĺby, artritídu, deravé črevá, celiatiku, detoxikáciu, posilnenie imunity. Na uvoľňovanie prospešných látok a dosiahnutie výraznej plnej chuti je potrebná doba varenia-tiahnutia 4-8-24-72 hodín.
Ale komu by sa v dnešnej dobe chcelo tak dlho niečo variť? Dnes sa už v máloktorej domácnosti tieto pravidlá dodržujú, absencii týchto poctivých vývarov gastrológovia pripisujú i výskyt mnohých zdravotných problémov tráviacich aj pohybových.
V dnešnej dobe tieto "fajnšmekerské", poctivé niekoľkohodinové vývary pripravujú už iba skutočne špičkové reštaurácie, ktoré si zakladajú na kvalite a siahajú na "Michelinskú hviezdu".
Naposledy upravil afrikánka : 19.02.17 at 21:34