Zavrieť

Porady

Skúsenosti s inštitútom ABSOLVENTSKÁ PRAX

Akú mate skúsenosť ? Myslím v spolupráci s NÚP, rýchlosťou vybavenia potrebných formulárov s vyplácaním príspevku pre zamestávateľa a absolventa, s ochotou zo strany potencionálnych študentov, ich prístupom k práci. Je Absolventská prax skutočne výhodná ?
Usporiadat
jarina jarina

jarina je offline (nepripojený) jarina

no podla mojho nazoru je pre zamestnavatela takato absolventska prax vyhodna, poznala som jednu pani - majitelku uctovnej kancelarie a mala tam jednu babu, ktora skoncila vysoku skolu , vyplatu jej platil urad prace, ale nemam s tym skusenosti ako sa to vybavuje, ako dlho to trva a ci je o to zaujem, ak by si nieco zistil, daj prosim vediet aj mne, tiez uvazujem o tom, ze si casom niekoho takto zoberiem ... lebo s tou pani ekonomkou uz nie som v kontakte
Dada Dada

Dada je offline (nepripojený) Dada

Stretla som sa aj ja s Absolventskou praxou. Známa má v pláne zamestnať takto jednu nezamestnanú, že mzdu jej bude platiť NÚP a ona ako zamestnávateľ bude za to niečo dostávať. Neviete o tom náhodou niečo bližšie, ako to funguje? Vďaka za každú dobrú radu.
Mickya Mickya

Mickya je offline (nepripojený) Mickya

Viem, že pred rokom to bolo tak, že zamestnávateľ dostával 1000 Sk na mes. a evidovaný nezamestnaný (ten, čo skončil strednú školu - neviem ako je to pri VŠ) 500 Sk na mes. Zmluva sa uzatvára na 8 mes. a "zamestnanec" musí byť k dispozícii zamestnávateľovi 4 hod. denne.
Za absolventa sa považuje osoba, kt. ukončila štúdium pred dvomi rokmi. S vyplácaním nerobili žiadne problémy. 1000 Sk vyplácali približne na 16-17 deň po skončení mesiaca, ale zdá sa mi, že zo zákona by mali prašky vyplácať do 10 dní.
Dada Dada

Áno, aj ja mám informáciu, že zamestnávateľ bude dostávať z úradu práce 1000,- Sk, ešte sa chcem opýtať, zahŕňa sa tých 1000,- Sk do celkového príjmu zamestnávateľa, ktorý je SZČO? Alebo je to nedaňový príjem?
Aňa Aňa

Aňa je offline (nepripojený) Aňa

unavená zmenami zákonov
No môžem Vám k tomu povedať len toľko, že poznám holku, ktorá teraz skončila medicínu (Karlovu univerzitu) a úrad práce jej ponúkol absolventské miesto za 1.500,- Sk!!!
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
Aňa, aj môj spolužiak vykonával v 05-2004 absolvetskú prax na obecnom úrade a tých 1500,- Sk mu pripočítali k jeho podpore.
Dada Dada

Áno, ponúkajú 1.500,- Sk k podpore, ale čo s tým príjmom, čo dostane z úradu práce zamestnávateľ, za to, že zamestnáva absolventa. Daňový alebo nedaňový príjem?
Aňa Aňa

Aňa je offline (nepripojený) Aňa

unavená zmenami zákonov
Ja by som to dala do daňového príjmu, pretože tých 1.500,- keď absolventovi zamestnávateľ vyplatí, tak určite to dáva do daňového výdaju. Tým pádom on nemá žiadne náklady na mzdu a tak sa mu to vynuluje. Pretože ÚP mu dáva tých 1.500,- Sk.
Dada Dada

Zamestnávateľ dostáne 1.000,- a zamestnancovi priamo úrad práce vypláca 1.500,-, zamestnávateľ zamestnancovi nevypláca nič.
dusanpetras dusanpetras

dusanpetras je offline (nepripojený) dusanpetras

Je to trojstranný vzťah. Zamestnavatěľ, zamestnanec a NUP. Zamestnavatel dostava 1000Sk od NUP a zamestnanec dostava 1500 Od NUP. A musi sa hlasit kazde 2 tyzdne na NUP. Kazdy mesiac zamestnavatel pise popis praxe, ktoru za ten cas zamestnanec vykonal !!! Uvadzaju, ze maximalna doba je 8 mesiacov, pricom denne max 4 hodiny.

A moja otazka - je teda prispevok zamastnavatela od NUP 1000Sk danovy prijem ? Co poradite ?
Danka Kosibová Danka Kosibová

Danka Kosibová je offline (nepripojený) Danka Kosibová

pre dusanpetras:aj mam skusenosti s vybavenim absolvenstkej praxi,muselo sa mi to podarit v priebehu 1 dna,nakolko sme sa neskoro spamatali a museli sme podat ziadost kvoli zasadaniu výboru pre schvalenie ziadosti este v tem den.Potrebovali sme vypisat ziadost, dolozit vysvedcenia absolventa, museli sme mu uzavriet urazove poistenie (resp.on si ho uzatvaral) na 1 rok a zmluvu dolozit na UP,rozhodnutie o evidencii na UP a nepriznani podpory v nezam.to je zatial vsetko,na co si ohladom toho pamatam.
dusanpetras dusanpetras

Je niekde v zákone stanovené, koľko absolventov môže živnostník viesť na abs. praxi ? Záleží to povedzme od obratu, od jeho sídla, od počtu jeho zamestnancov, od jeho náplne práce ... ???
elenka elenka

elenka je offline (nepripojený) elenka

Ja mám tiež skúsenosti s vybavením absolventskej praxe - začala som podaním žiadosti na UPSVaR, žiadosť je tlačivo úradu PSVR, okrem iného v ňom uvediete o akých absolventov máte záujem - škola, odbor, a úrad práce mi začal posielať záujemcov na výber. S vybraným uchádzačom spísal úrad práce dohodu ako i s nami. Súčasťou dohody je popis pracovných činností, ktoré bude absolvent vykonávať. Absolventská prax je šesť mesiacov,absolvent pracuje 20 hodín týždenne a má nárok na 10 pracovných dní voľno. Zamestnávateľ je povinný do 10 dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca predkladať evidenciu dochádzky absolventa. Úrad PSVR poskytuje zamestnávateľovi paušálny poplatok 1000,- Sk mesačne na úhradu jeho nevyhnutných výdavkov súvisiacich s vykonávaním absolvenskej praxe.
Z toho vyplýva, že tento poplatok je zdaniteľným príjmom, nakoľko si uplatňuješ odpočítateľné výdavky so zamestnávaním absolventa. (JU)
Myslím si že nezáleží na počte absolventov, ak majú záujem absolventi (dostávajú 1500,--Sk mes.) dá sa vybaviť i troch.
Pekný deň !
Maja2 Maja2

Maja2 je offline (nepripojený) Maja2

Elenka môžem potvrdiť, zo včerajšieho dňa - bola som na UPSVaR mám presne tie isté informácie ako Ty.
Fidlo Fidlo

Fidlo je offline (nepripojený) Fidlo

Aj podľa mňa je príspevok zamestnávateľovi od úradu práce príjmom zahrňovaným do základu dane, v JU - ostatné príjmy, logicky keďže výdavky na absolventa si určite tiež účtujete do "nákladov" a tento príspevok od úradu práce je práve na pokrytie týchto nákladov.
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
aké sú to výdavky na absolventa?
MIma MIma

MIma je offline (nepripojený) MIma

Ja by som ešte odporučila pri nástupe absolventov vypracovať interný pokyn pre vykonávanie ab.praxe, kde bude uvedená náplň práce a zabezpečenie podmienok pre ich prácu a poučenie o bezpečnosti práce. Mali by to podpísať. Máme na praxi troch absolventov a mali sme už aj kontrolu z Úradu práce, a kontrolovali aj tieto veci.
dusanpetras dusanpetras

MIma
Ja by som ešte odporučila pri nástupe absolventov vypracovať interný pokyn pre vykonávanie ab.praxe, kde bude uvedená náplň práce a zabezpečenie podmienok pre ich prácu a poučenie o bezpečnosti práce. Mali by to podpísať. Máme na praxi troch absolventov a mali sme už aj kontrolu z Úradu práce, a kontrolovali aj tieto veci.
Ahoj Mima. Zaujímalo by ma, ako má vyzerať taký Interný pokyn pre vykonávanie absolvenstkej praxe. je najeká možnosť, ako by som sa mohol o tom niečo dozvedieť ? nejaká šablóna, vzor, príklad, apod ?
mv66 mv66

mv66 je offline (nepripojený) mv66

Aj mna to zaujima, musi najprv firma najst absolventa alebo len sa obrati na UP?
fasia fasia

fasia je offline (nepripojený) fasia

Urcite sa chodte poinformovat na urad prace. Neviem ako kde ale u nas je pani co to ma na starosti velmi ustretova. Ja mam priebezne 3-4 absolventov. A sme s nimi maximálne spokojní. Oni sa tiez nestazuju, nakolko sa vieme vzdy dohodnut. Podienkou na ziskanie absolventa su: zamestnavatel musi mat minimalne jedneho normalneho zamestnanca,a absolventovi musi vytvorit podmienky na vykon praxe. Za kazdeho dostane 1000,- sk a absolvent 1500,- Ale to uz sa tu popisalo.
Prijem normalne zaradujem do prijmov na zdanenie. U absloventov sa tento prijem nepovazuje za prijem na zdanenie.
Absolventov az na jednu vynimku sme si nasli vsetkych sami. Su ludia, ktori su radi ze mozu na prax a tu prax u nas aj realne ziskavaju. Zapajame ich do vsetkych cinnosti ktore robime a ked chcu, ukazujeme im veci ktore ich zaujimaju alebo sa chcu naucit. Ked vam dohodia niekoho z uradu prace, nemusia chciet vzdy spolupracovat a robia problemy potom. Tak to je asi vsetko. Ja tento institut vyuzivam od oktobra minuleho roku. Je to super...
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať