Sladké bobule hrozna z najnovšej úrody sa v niektorých regiónoch Slovenska nepremenia na dobré vína, miestami zrejme pôjdu na pálenku alebo
zostanú hniť vo vinohradoch. Ročník sľubujúci vína špičkovej kvality prevalcoval trh.
Kupcov na hrozno je málo, na mnohých miestach,
kde
sa roky vykupovalo, je tento rok pusto. A dobre vyzreté zdravé hrozno sa vykupuje mimoriadne lacno – pod 20 centov (6 korún) za kilogram.
"Hrozno nie je pšenica, ktorú možno dlho skladovať. Máme len jednu možnosť, predať teraz alebo ho nechať zhniť," hovorí ekonóm vinohradníckeho družstva Šintavan Šintava neďaleko Serede Peter Veľký. V zložitej situácii sa ocitli aj stovky drobných päť– až desaťárových vinohradníkov. Kilogram hrozna od nich vykupujú za menej ako 16 centov (4,80 koruny).
"Zďaleka to nekryje výrobné náklady, ktoré sú na úrovni 30 – 33 centov (9 – 10 korún) za kilogram," hovorí ekonóm Peter Veľký a dodáva, že príjmy Šintavanu za hrozno sa v tomto roku znížia zhruba o polovicu. Družstvu pritom nezaplatili niektorí spracovatelia ešte za minuloročnú úrodu – dlhujú mu 40–tisíc eur (1,2 milióna korún).
Podobnú situáciu ako v nitrianskej vinohradníckej
oblasti
zažívajú aj juhoslovenskí vinohradníci. V Gbelciach, kde mala spracovateľský závod spoločnosť Víno Nitra, hrozno nevykupujú vôbec. "Prevádzka Gbeliec je drahá, museli sme ju zatvoriť," vysvetľuje majiteľ Vína Nitra Eduard Šebo.
Slovenskí vinohradníci tak tento rok doplácajú na veľké domáce i európske prebytky. Situácia je podľa neho najvážnejšia za posledné roky preto, že na
Slovensko sa dováža talianske či maďarské
víno
z ročníka 2008 za cenu 29 centov (9 Sk). "Takejto cene sa nedá konkurovať domácou úrodou. A doma v pivniciach je ešte pol druha milióna litrov vína z vlaňajška," hovorí Šebo. Jeho podnik má dosť hrozna z vlastných – obnovených vinohradov, nepotrebuje nakupovať.
Hrozno nevykupuje ani Vinársky závod v Pezinku, ani jeho sestra v Hlohovci. V Maďarsku zatvorili najväčšie vinárske závody v Egri a maďarskí vinohradníci lacné hrozno spolu s talianskym muštom predávajú na
Slovensko.
Ceny pri štandardnom hrozne preto túto sezónu klesli o polovicu i viac.
Zväz
výrobcov
hrozna a vína sa bráni a požiada štátnu veterinárnu správu o kontroly pôvodu vína. "Chceme vidieť, ako je označené víno vyrobené zo zahraničných muštov a hrozien. Ak je vo fľašiach víno z maďarského hrozna či talianskeho muštu, mala by etiketa oznamovať, že ide o talianske či maďarské, ale nie slovenské víno," hovorí riaditeľka zväzu Jaroslava Kaňuchová–Pátková. Vinárski inšpektori už začali konať – porovnajú faktúry z dodanej suroviny s vínom, ktoré vinárske fabriky predávajú.
http://spravy.pravda.sk/vo-vinohrado..._ekonomika_p01