Zavrieť

Porady

Dan a odvody z prijmu za prenajom v roku 2011

Manzelka prenajima byt za 500 EUR mesacne ako fyzicka osoba. Je nezamestnana a prijem z prenajmu je jej jediny prijem. Vydavky si uplatnuje pausalne 40%. Na zaklade novoprijatych zakonov by ma (a urcite aj dalsich) zaujimalo nasledovne:

1. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak bude manzelka nadalej byt prenajimat ako fyzicka osoba

2. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak bude manzelka prenajimat byt ako SZCO

3. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak budem prenajimat byt ja. Som zamestnanec a platim odvody v maximalnej vyske.

Vopred dakujem.
Usporiadat
Téma je uzavretá.
betka betka

betka je offline (nepripojený) betka

jnowak Pozri príspevok
Manzelka prenajima byt za 500 EUR mesacne ako fyzicka osoba. Je nezamestnana a prijem z prenajmu je jej jediny prijem. Vydavky si uplatnuje pausalne 40%. Na zaklade novoprijatych zakonov by ma (a urcite aj dalsich) zaujimalo nasledovne:

1. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak bude manzelka nadalej byt prenajimat ako fyzicka osoba

6000-500=5500 Daň: 627€

2. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak bude manzelka prenajimat byt ako SZCO

Nebláznite

3. aky bude vypocet dane z prijmu a odvodov z prenajmu za rok 2011 ak budem prenajimat byt ja. Som zamestnanec a platim odvody v maximalnej vyske.

Ak ste vlastníkom aj vy uvedeného bytu, máte ho v BSM, tak ako v bode 1.
Príjem 6000-500=5500, paušálne výdavky: 2200 €, ZD: 3300, daň: 627 €

Vopred dakujem.
....
jurga jurga

jurga je offline (nepripojený) jurga

Ja to robím a budem robiť takto: Prenajímame spolu (BSM).Rozdelíme si príjem tak,že ja mám presne to,čo je oslobodené od dane, v r.2011 to bude 500€.Manželka to má ako jediný príjem,vo vašom prípade tiež najskôr odpočíta nezdaniť.500€ a prizná 5000-40%=3000.Daň bude 570€.Nie som účtovník,asi sa to píše inak,ale myslím,že to je správne.Aspoň doteraz bolo.Odvody do ZP zatiaľ neviem na 100%,tak treba počkať na presné znenie zákona.
V mojom postupe je nižšia daň ako u Betky.Myslím,že nič nebráni aj vám tvrdiť,že BSM prenajímate spolu a rozdeľujete presne ako píšem.Dúfam,že sa ozvú účtovníci.
Naposledy upravil jurga : 10.12.10 at 20:10
jurga jurga

Ešte k bodu 2.Mohla by ako SZČO uplatniť aj nezdaniť. 3559,30,ale platila by aj odvody do SP.A najpodstatnejšie,že by musela poskytovať aj iné ako základné služby spojené s prenájmom,čo je dosť problém,tiež sa s ním borím.Je to tu na porade popísané od múdrejších.
Jana Motyčková Jana Motyčková

Jana Motyčková je offline (nepripojený) Jana Motyčková

Takže takto - ak má nejaký daňovák nepresvedči o opaku, tak príjem z prenájmu (nehnuteľnosti) je zdaniteľným príjmom podľa §6 daňového zákona. Kto prenajímate nehnuteľnosť, ste povinný registrovať sa na DÚ a máte pridelené DIČ.
Kto má pridelené DIČ, je od 1.1.2011 považovaný pre ZP za szčo.
Ak ide o szčo, ktorá nie je zamestnancom ani nepoberá rodičovský príspevok (RP) alebo niektorú nemocenkú dávku (ND), musí od januára 2011 začať platiť preddavky na ZP minimálne z minimálneho základu (329,06€) a v podstate to platí aj pre ročné zúčtovanie poistného. Ak ide o szčo popri zamestnaní, RP alebo ND, zatiaľ preddavky neplatí a v ročnom zúčtovaní doplatí z VZ, ktorým je základ dane deleno 2,14 (až na výnimky, ktoré nemienim zatiaľ rozoberať).

Takže pre rozhodnutie ako sa zariadite s prenájmom, je dôležitejšia platba poistného ako daň. U jnowak mi to rozhodne pripadá najvýhodnejšie ak si celý prenájom zahrnie do príjmu on.
Naposledy upravil Jana Motyčková : 10.12.10 at 23:04 Dôvod: trepem
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Ja som to pochopila inak.
Pre zdravotné poistenie je ako SZČO definovaná aj FO, ktorá má príjem z prenájmu.
Pre SP je SZČO definovaná trochu inak, nie je tam FO, ktorá má príjem z prenájmu podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov. Je tam len FO, ktorá má príjem podľa § 6 ods. 1 a 2. V § 6 ods. 1 je uvedený príjem z podnikania a v § 6 ods. 2 iná samostatne zárobková činnosť.
Príjem z prenájmu je príjmom z podnikania podľa § 6 ods. 1 zákona o dani z príjmov len vtedy, ak je prenájom vykonávaný na živnosť.
Ale ak FO nemá na prenájom živnosť, jej príjem je príjmom podľa § 6 ods. 3 a platiť bude z neho len zdravotné odvody.

Áno súhlas, to som prehliadla - opravujem.
Dubak2000 Dubak2000

Dubak2000 je offline (nepripojený) Dubak2000

myslim ze este jedna vec je tu dolezita. Neviem urcite ale hovorilo sa ze pri prijme z prenajmu sa nebude dat uplatnit nejaka ta nezdanitelna cast a bude sa platit dan z celeho prijmu. Kedze to sam riesim tak som zvazoval tiez prechod na zivnostak. Ale este som neskumal co sa nakoniec schvalilo.
Katy a R Katy a R

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

Dubak2000 Pozri príspevok
myslim ze este jedna vec je tu dolezita. Neviem urcite ale hovorilo sa ze pri prijme z prenajmu sa nebude dat uplatnit nejaka ta nezdanitelna cast a bude sa platit dan z celeho prijmu. Kedze to sam riesim tak som zvazoval tiez prechod na zivnostak. Ale este som neskumal co sa nakoniec schvalilo.
tak veru
1. V § 11 odsek 1 znie:
„(1) Základ dane (čiastkový základ dane) zistený z príjmov podľa § 5 alebo § 6 ods. 1 a 2 alebo súčet čiastkových základov dane z týchto príjmov sa znižuje o nezdaniteľné časti základu dane uvedené v odsekoch 2 a 3.“.
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Pri príjme z prenájmu sa mení výška oslobodenia. Výdavky sa budú počítať rovnakým spôsobom, ako doteraz, akurát oslobodených bude len 500€.

Do základu dane sa zahrnú len príjmy nad 500€, pričom výdavky k príjmom zahrňovaným do základu dane sa zistia rovnakým pomerom, ako je pomer príjmov zahrňovaných do základu dane k celkovým príjmom.
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Jana Motyčková Pozri príspevok
Takže takto - ak má nejaký daňovák nepresvedči o opaku, tak príjem z prenájmu (nehnuteľnosti) je zdaniteľným príjmom podľa §6 daňového zákona. Kto prenajímate nehnuteľnosť, ste povinný registrovať sa na DÚ a máte pridelené DIČ.
1. Kto má pridelené DIČ, je od 1.1.2011 považovaný pre SP za szčo.
Pritom sociálne poistenie sa bude vzťahovať iba na osoby, ktorých hrubý príjem prekročí 12-násobok minimálneho základu, poistenie môže prvýkrát vzniknúť od 1.7.2012, ak toto prekročí v r.2011. Potom musí platiť ako poivnne poistená szčo aspoň z minimálneho základu
.
2. Kto má pridelené DIČ, je od 1.1.2011 považovaný pre ZP za szčo.
Ak ide o szčo, ktorá nie je zamestnancom ani nepoberá rodičovský príspevok (RP) alebo niektorú nemocenkú dávku (ND), musí od januára 2011 začať platiť preddavky na ZP minimálne z minimálneho základu (329,06€) a v podstate to platí aj pre ročné zúčtovanie poistného. Ak ide o szčo popri zamestnaní, RP alebo ND, zatiaľ preddavky neplatí a v ročnom zúčtovaní doplatí z VZ, ktorým je základ dane deleno 2,14 (až na výnimky, ktoré nemienim zatiaľ rozoberať).

Takže pre rozhodnutie ako sa zariadite s prenájmom, je dôležitejšia platba poistného ako daň. U jnowak mi to rozhodne pripadá najvýhodnejšie ak si celý prenájom zahrnie do príjmu on.

Naposledy upravil Jana Motyčková : Dnes at 10:04 PM. Dôvod: trepem
Janka, prosím ťa, môžeš prehodnotiť do vyškrtnutie? Ak aj nesúvisí s témou, podľa mňa to je správne, len treba doplniť § 6 ods. 1 a 2 (prípadne, že dovŕšila 18 rokov). Alebo som to zle pochopila?
leníča leníča

leníča je offline (nepripojený) leníča

čo v takomto prípade: sú traja súrodenci, prenajímajú dom po rodičoch. Každý má pridelené DIČ a príjem si delia na troje. Dvaja z nich sú zamestnaní a jedna je invalidná dôchodkyňa a nemá žiadny iný príjem. ďakujem

Rozalka Pozri príspevok
Janka, prosím ťa, môžeš prehodnotiť do vyškrtnutie? Ak aj nesúvisí s témou, podľa mňa to je správne, len treba doplniť § 6 ods. 1 a 2 (prípadne, že dovŕšila 18 rokov). Alebo som to zle pochopila?
Týka sa to prenájmu, ale radšej tú časť celú vyhodím, aby som niekoho nemýlila.

leníča - Je lepšie ak tá ID to prenajímať nebude. (aspoň zatiaľ)
Katy a R Katy a R

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

leníča - Je lepšie ak tá ID to prenajímať nebude. (aspoň zatiaľ)
Janka .. ak by príjem z prenájmu (pri ID) neprekročil hranicu, kým zaňho platí štát .. tak je to OK .. či aj v tomto je zmena?
jurga jurga

Kto má pridelené DIČ, je od 1.1.2011 považovaný pre ZP za szčo.

Nechápem,prečo celý prenájom on.Ona je predsa zaregistrovaná,rozdelia príjem tak,že ona bude mať 500€ a on zbytok.Ona nemusí podať ani daňové priznanie,keď má príjem oslobodený od dane.
pivko pivko

pivko je offline (nepripojený) pivko

Farang
Musí sa prihlásiť a platiť odvody prenajímateľ aj do soc.poisťovne? alebo to platí len pre ZP.
Anna123 Anna123

Anna123 je offline (nepripojený) Anna123

Platí to len pre ZP.
Anna123 Anna123

Pre Jurga: pokiaľ je niekto zaregistrovaný na DÚ vždy musí podať daňové priznanie aj keby bol základ dane 0. Do poznámok uvedie, že príjmy z prenájmu si v celej výške priznal manžel - manželka.
V tom prípade si manželka môže priznať 500 €, ktoré sú oslobodené od dane a DP bude 0.
jurga jurga

Anna123 Pozri príspevok
Pre Jurga: pokiaľ je niekto zaregistrovaný na DÚ vždy musí podať daňové priznanie aj keby bol základ dane 0. Do poznámok uvedie, že príjmy z prenájmu si v celej výške priznal manžel - manželka.
V tom prípade si manželka môže priznať 500 €, ktoré sú oslobodené od dane a DP bude 0.
Ďakujem za odpoveď.Chápem to tak,že keď je manželka zaregistrovaná musí podať DP aj keď bude príjem z prenájmu len tých oslobodených 500 a to bude jej jediný príjem, a neplatí teda,že nemusí podať DP keď mala všetky príjmy menšie ako 1/2 z 3559,30 t.j. menšie ako1779,65 a vtedy nie je povinnosť podať DP? Čísla možno nie sú presné,ale skrátka DP musí podať keď je zaregistrovaná aj keby bol príjem 0.Tak je to správne?
Anna123 Anna123

Áno, z vlastnej skúsenosti, manžel má základ dane na DP - 0, má pridelené DIČ, asi v júni prišlo upozornenie z DÚ, že nepodal DP a museli sme ho podať nulové, pracovníčka nás upozornila, že keby sme na ich upozornenie nereagovali dostali by sme dosť vysokú pokutu, resp. stačilo by neprevziať ich list.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať