buchač&misomiso:
Pritom prave v BA ale aj v ZA a BB by mali solventnejsich zakaznikov, jednak by predali podstatne viac,
...keď neprší ...aspoň kvapká ...
a mohli by ho tam predavat aj za vyssiu cenu.
...uhm ....na východe za X a inde za Y .........už to vidím v reálnych číslach .... Pred niekoľkými rokmi Michalovce (Michalovská mliekareň) okrem syra Karička (ten robia doteraz), produkovali mlieko, jogurty. Skúšali to expedovať
aj na stredné a západne Slovensko. No museli skončiť. Dôvod? Kým v MI stál syr Karička 5.-Sk, v BB stál 4.80Sk a v BA stál 4,20Sk. Prečo také rozdiely? Pokiaľ by si uplatňovali systém "bohatší región, vyššia cena", neuspeli by - BB aj Ba totiž mali svoje výrobne - to za prvé, a vyššia cena by robila tento tovar (Karička) prakticky nepredajným. Takže sa uchýlili k alternatíve B - doma
za drahé, ostatným
pod cenu. Takto to bolo nielen so syrom, ale aj s mliekom a maslom. Dokonca rozdiel 70km = rozdiel 60 halierov (Cena v MI bola o 60 hal. vyššia ako v PO)!!!
Toto nie je o tom, že slovenský výrobca nie je schopný vyrobiť, toto je o tom, že obchodník nepríjme navrhovanú cenu (teda s cenou dole!), alebo totálne odmietne výrobcu (žiadny tovar!)
K Solivaru: brat tam robil 10 rokov - posledné 4 roky videl, ako ide dolu vodou (soľankou) - dovoz poľskej menej kvalitnej kamennej soli totiž musel stláčať cenu kvalitnej soľankovej soli dole. Keď to kúpil "zahraničný" (akože) investor) - to bola už len rana z milosti - podnik klesol úplne na dno. Prišlo zastavenie ťažby (teda čerpania) soľanky, dopredali sa posledné zásoby soli, strojné zariadenie sa demontovalo (brat tam bol až do skoro úplného konca), odviezlo a
odpredalo ta het. Teraz Solivar má hodnotu len tých budov (btw: historických) - nie je tam
nič.
Pritom soľanková soľ bola
najkvalitnejšia, najčistejšia soľ, s vyváženým pomerom soli a ostatných minerálov a prímesí - a nemusela sa
čistiť (preto bola snáď najbelšia zo všetkých existujúcich solí).