Zavrieť

Porady

AKO VARÍTE RYŽU??????

Ahojte!

Ja nikdy nepremývam ryžu. Neviem, či robím dobre. Vždy dám na spod trochu oleja a vysypem napr. 2 šálky ryže (nepremytej). Trochu ju popražím na menšom ohni až kým tak nevonia a nie je taká sklovitá. Potom pridám 1,5x toľko vody teda 3 šálky vody. A soľ a vegetu.

Môj manžel si ju nevie vynachváliť nikdy nie je ako blato a vždy je veľmi chutná a dobre sa naberá... Premývate ryžu???? Ďakujem za odpovede....
Usporiadat
zelenydom zelenydom

zelenydom je offline (nepripojený) zelenydom

Ako pripravujete hnedu, celozrnnu ryzu? Niektori ju pred varenim namocia, ale to ju zbavi tych supiek, kvoli ktoremu je zdravsia ako biela.
0 0
tina01 tina01

tina01 je offline (nepripojený) tina01

Ahojte, ja ryžu premývam niekoľkokrát, aj hnedú.Cibuľku opražím na oleji do sklovita, pridám ryžu,soľ, popražím a zalejem horúcou vodou, asi tak na dva prsty od povrchu ryže.Keď začne voda vrieť, vypnem a už neotváram, asi tak pol až trištvrte hodinu. Pripravím si ju tak, aby bola teplá rovno k obedu. Hrniec ničím nezakrývam, nechám ho voľne na linke. Nikdy ju už nedováram a je výborná.
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

typ pre tych,ktori radi jedia celozrnnu ryzu.tzv.Natural.
konecne som prisla na sposob aby bola aj zdrava a aby nebola ako strk...
volakde som nasla sposob pripravy tejto ryze a tam sa hovorilo o kvaseni-24 hodin postat atd...


chcela som to cez sviatky vyskusat.
namocila som za salku ryze do dvoch salok vody-klasika.
nechala som ju tak stat v spajzi 3 dni!!pod pokrievkou.
kedze bolo vsetko mozne ine na jedenie,nemala som ju kedy robit a priebezne som ju kontrolovala,ci neplesnie.
napucala riadne ale inak jej nic nebolo.
na 4.den som ju hodila na sito ,preplachla a v novej vode-2 salky-uvarila klasicky ako vzdy.

je super,mäkksia ako ked sa pripravuje okamzite,lahko stravitelna.
2 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

este som zabudla dodat,ze som si odlozila z tej vykvasenej vody cca 100 ml a tu pridam k vode na buduce a znova to necham 3 dni napucat.
potom znova odoberiem z tej vody a odlozim do chladnicky.ostatnu vylejem a preplachnutu ryzu pripravim ako vzdy.
0 0
Peggynka Peggynka

Peggynka je offline (nepripojený) Peggynka

mám svoj svet
osky Pozri príspevok
este som zabudla dodat,ze som si odlozila z tej vykvasenej vody cca 100 ml a tu pridam k vode na buduce a znova to necham 3 dni napucat.
potom znova odoberiem z tej vody a odlozim do chladnicky.ostatnu vylejem a preplachnutu ryzu pripravim ako vzdy.
Nie som si istá,či robíš dobre.Namáčaním vyplaví ryža do vody mnoho cenných látok a aj postup je nepraktický.Ja by som sa skôr priklonila k tomuto postupu,len tiež mi tam nesedí,že necháva ryžu priviesť do varu v otvorenom tlakovom hrnci (môže to byť nebezpečné).Ale dĺžku varenia nemám overenú,tiež myslím,že 50-55 min. je v tlakovom hrnci veľa.Podľa mňa by stačilo 30 min.Treba odskúšať.
http://www.trener.sk/vyziva/natural-ryza.html
1 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

za polhodinku uvarim ryzu bez tlakoveho hrnca,tak neviem aka by bola po 55 minutach...
tento sposob som nasla kdesi na nete-totiz tam sa pisalo o tom,ze nas organizmus nie je na travenie obilovin ako takych prisposobeny a preto by mali prejst kvasenim.
odporucaju ryzu namocit do vody na 24 hodin,potom z tej vody trochu odobrat a ulozit do chladnicky ma dalsie namacanie.
nepamätam si ci sa ta ostatna voda ma vymenit alebo sa len doplni o to odobrate mnozstvo.

ja som to nechal miesto 24-hodin,3 dni a bolo to super.
nabuduce to teda nepreplachnem, a uvarim to vo vode,kde sa ryza namacala,nech nevyhodim ziviny :-)
0 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

... osky to robi velmi dobre, clovek nema fermenty na priamy rozklad ryze v traviacej sustave. Ani kvasnice ju nechcu. Ryza obsahuje jednak toxiny, jednak skrob a kvasenim ju bakterie predtravia pre zaludok, ktory ju lahsie rozlozi (nepotrebuje vyrobit tolko chemikalii) a neviem, ci aj rozlozia skrob na kratsie molekuly cukru. Tento sposob by sa mal uplatnit na vsetky obiloviny. Poklona. Voda po kvaseni sa vylieva kvoli rozpustenym toxinom, podobne ako pri fazuli a trochu sa nechava do dalsej davky, pretoze uz obsahuje aktivne potvorky. :-)
2 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

vdaka alabut,ale ved vravim,tu volakde som to citala,na porade,len neviem kde-tusim v teme co mozem urobit pre svoje zdravie.

pegy-ved prave tym ze to nechas par dni namocene,sa skrati ten cas varenia samotneho.
jasne ze ked hodis do hrnca surovu natural ryzu,trva to dlho :-)
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Osky....diky,vcera sme to riesili k kolegom / cvičenec/.... Ryžu nejem uz 5 rok....ale zvazujem tuto natur,len sviňa jedna neda sa uvarit.....tiez hovoril ze namociť,ale nie tolko......vyskusam, teda 3 dni...
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

drzim päste,nech sa podari!
mne to pripada ako ked sa uvari kasa z ovsennych vlociek-take nejake to je teraz...
0 0
gilda gilda

gilda je offline (nepripojený) gilda

Keďže sa na Porade za posledné dni a vo viacerých témach "varí" naturálna ryža, tiež ju "povarím". Pripraviť hnedú "naturálku" pololúpanú či nelúpanú by pre bežného smrteľníka (netransformovaného, z našej dimenzie ) nemal byť problém.Nedovarená 25 min., uvarená 30-35, rozvarená 40 a viac. Doba namáčania 0, doba kvasenia 0 a doba podobných ... 0. Treba ju riadne umyť, zaliať vodou, stačí 2:1, neprikrytú rýchlo uviesť do varu, penu ak je odstrániť. Variť napr. v liatinovom hrnci neprikrytú 20 min., prikrytú 10 a pri nižšej teplote. Po 30 min. odstaviť, chvíľu ponechať pod pokrievkou. Soľ, olej a ostatné až nakoniec. Z 250g 2 "bohaté" porcie (ryža zväčší objem) a porcie budú väčšie ak vmiešame napr. podusenú zeleninu. Žiadna veda.
1 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

k tomuto prispevku som sa uz vyjadrila v teme potraviny a vyjadrim sa ajtu.
ja som tiez nemacala ani nekvasila,presne ako pises,gilda,ale skus to.
az potom mozes porovnat ten rozdiel.
cerstvu ryzu mozes varit kolko chces-na jednej strane bude rozvarena a supka predsa este akasi nejedla...nechutna...

po 3-dnovom namacani je to uplne ine.skus.
1 0
erik555 erik555

erik555 je offline (nepripojený) erik555

osky Pozri príspevok
po 3-dnovom namacani je to uplne ine.skus.
0 0
tictac7 tictac7

tictac7 je offline (nepripojený) tictac7

osky Pozri príspevok
k tomuto prispevku som sa uz vyjadrila v teme potraviny a vyjadrim sa ajtu.
ja som tiez nemacala ani nekvasila,presne ako pises,gilda,ale skus to.
az potom mozes porovnat ten rozdiel.
cerstvu ryzu mozes varit kolko chces-na jednej strane bude rozvarena a supka predsa este akasi nejedla...nechutna...

po 3-dnovom namacani je to uplne ine.skus.
...nechce sa mi to celé lúskať - som nezdravá - teda potravinovo - strukoviny máčam pol dňa, ale 3 dni niečo máčať - to je uť aj na mňa trochu cez.... to fakt?
0 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

tictac7-jasne,kazdemu sa to zda nenormalne-chapem.
vsak aj ja som to skusila len nahodne.staci aj 24 hodin-to bol povodny recept.
ale ja som na to nemala cas tak som to mala namocene 3 dni.
neachlo to,neplesnelo....v chlade tomu nic neni a mozem povedat ze ryza bola super.ja uz v buducnosti len takto.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Tik, neviem či myslíš tému o potravinách a či túto? Stačí ak sa vrátiš na príspevok 224 od osky.
0 0
lofr lofr

lofr je offline (nepripojený) lofr

Ryzu SOS som objavil v jednom obchode z 1 euro/kilo.
Nikdy som nechapal, preco stoji v Bille alebo Tescu 2,50/kilo.
To je zo zlata, alebo co?

Ale ako som si precital tuto diskusiu, velmi vela ludi ju tu odporuca, akoby bola najlepsia.
Vyskusal som vsetky mozne druhy ryze, zatial najlepsia s klasickych bielych ryzi, sa mi zda Giana gulatozrnna... odporucam vyskusat. Vsetky ostatne gulatozrnne boli horsie.
Dokonca, mi tato Giana ryza chuti viac nez basmati, tu som prestal pouzivat, a jasminovu som dlho pouzival, ale objedla sa mi.
Potom este spomeniem talianske ryze, Arborio alebo Carnaroli, tie su na rizoto najlepsie, ale dlho sa varia, aj 20 minut. Kvoli tomu, ze talianske rizoto sa ma mierne lepit a mat kasovu konzistenciu, nemaju sa preplachovat... rataju s tym a tak by pri baleni talianskych ryzi mali dodrziavat lepsiu cistotu. Cena vsak byva vysia, aj 3-4 eura za kilo.


Tu SOS som nikdy nekupil, za tu cenu sa mi to zdalo neadekvatne, ale teraz za 1 euro ju teda vyskusam.

Vyskusal som aj BASK gulatozrnnu, ale zda sa mi horsia nez Giana. V tom obchode ju maju za 70 centov/kilo, inak normalne stoji 1,50.

Na zaver moj oblubeny a netradicny recept.
Ryza s medvedim cesnakom.
Ako zaklad mozete pouzit klasicky postup, alebo vas oblubeny, je to jedno, lebo medvedi cesnak ma vyraznu chut a dominuje v ryzi.
Ja vypukam na oleji ciernu horcicu, dam oprazit cesnak alebo cibulku, pridam maha korenie, necham ho vysumiet asi 5 sekund, pridam ryzu, v oleji podusim minutku-dve, podlejem bielym vinom, az zasyci, a necham odparit alkohol...ryza vsiakne vinovu chut.
Potom zalejem vodou, osolim, okorenim.

V sezone medvedieho cesnaku si nazbierajme kopec vriec cesnaku, kolko len vladzeme. Trva to aj 2-3 hodinky, rozlozime to aj na viac dni.
Medvedi cesnak preplachneme, a bud zmixujeme tycovym mixerom, alebo normalnym, co nieje bohvie co, lebo sa to namotava na tie noze... najlepsie je to odstavit v odstavovaci na bylinky, co trva dost dlho.
Stavu si dame do flasiek a zamrazime... vydrzi do dalsej sezony aj rok.
Drt s medvedieho cesnaku zalejeme olivovym olejom a solou, najlepsie himalajskou v sklenenych poharoch. Koncentracia soli asi ako v kyslej kapuste. Robime to tak, ze vzdy natlacime asi 2-3cm vrstvu cesnakovej drte, osolime, a zalejeme olejom. Takto to po vrstvach plnime, az je pohar plny. Mam to odskusane, ze rok to vydrzi v ladnicke, a nieje to pokazene, lebo obsahuje alicin, prirodne antibiotikum.
Vznikne taka zelena olejova kasa, dost slana. Najlepsie je, ked je olej mierne na vrchu, aby to neoxidovalo a bolo cele ponorene v oleji. Ked si clovek urobi 5-6 zavaraninovych poharov, vydrzi to aj na cely rok, do dalsej sezony, a cely rok moze mat ryzu s medvedim cesnkom. Samozrejme ta kasicka, ci stava sa hodi aj do cestovin, pohanky, omacok, proste vsade mozne.

No a po uvareni ryze, do nej zamiesame bud tu stavu, alebo tu drt. Samozrejme, ked drt, v ktorej je sol, tak osolime ryzu menej, aby nebola presolena.
Ryza ziska nezamenitelnu cesnakovo-bylinkovu vyraznu chut, a tmavo zelenu farbu. Pred podavanim do nej este zvyknem zamiesat korenie garam masala. Toto korenie sa velmi do ryze hodi, odporucam vyskusat, pridavam ho skoro vzdy. Ma sa davat tesne pred koncom varenia.
Da sa pridat aj zeleninovy bujon, najlepsi je praskovy napriklad z DM od alnatury, ci cervena paprika. Da sa to rozne kombinovat, a ryza ma potom vyraznu chut.
Naposledy upravil lofr : 16.04.13 at 23:35
3 0
gardenia gardenia

gardenia je offline (nepripojený) gardenia

znamenie Býk, mám rada pokoj, neznášam ľudí, ktorí nevedia, čo so sebou ...viac
Prečítala som si tu recepty na varenie ryže, niektoré dosť komplikované. Ja mám jednoduchší recept:

Guľatú ryžu uvarím v slanej vode, do ktorej hodím asi 2 klinčeky - spôsobom ako keď varím cestoviny. Po uvarení - cca 15 min. scedím, hodím do rajnice, kde už mám na oleji jemne popraženú cibuľku, pridám čierne korenie, trochu rasce, štipku vegety a premiešam. Nie je s tým takmer žiadna robota a chutí perfektne.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Koľko ľudí, toľko chutí, ale keď čítam vegeta, dávam automaticky mínus. Nepoužívam 20 rokov a aj predtým skoro vôbec.
1 0
osky osky

osky je offline (nepripojený) osky

gardenia Pozri príspevok
Prečítala som si tu recepty na varenie ryže, niektoré dosť komplikované. Ja mám jednoduchší recept:

Guľatú ryžu uvarím v slanej vode, do ktorej hodím asi 2 klinčeky - spôsobom ako keď varím cestoviny. Po uvarení - cca 15 min. scedím, hodím do rajnice, kde už mám na oleji jemne popraženú cibuľku, pridám čierne korenie, trochu rasce, štipku vegety a premiešam. Nie je s tým takmer žiadna robota a chutí perfektne.
ved ty vylejes vsetky ziviny a apotom ju hodis na panvicu...vraj nie je s tym robota....
no a normalne ryzu zalejem a parim -v tom istom hrnci sa urobi perfektne.vsetka voda vsiakne a nemusim nic vylievat a smaziz a neviem co
tu natural potom tak ako som uz pisala...vlastne rovnako len red tym je namocena.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať