Zavrieť

Porady

rodičovský príspevok a materská škôlka

U nás dávajú do materskej škôlky so súhlasom riad. MŠ svoje deti aj matky poberajúce rodičovský príspevok a nie sú zamestnané.
Keď sme na to upozornili zriaďovateľa MŠ - primátora mesta a jej priameho nadriadeného, tak nám tvrdili a tvrdia, že to nie je protizákonné.
Vieme 100%, že je to nezákonné. Prosíme Vás, ktorý zákon, predpis, smernica a konkrétny paragraf, odsek je v tomto smere platný, aby sme im ho ukázali? Ináč ich nepresvedčíme.
Usporiadat
Zita4 Zita4

Zita4 je offline (nepripojený) Zita4

jojinkoh
U nás dávajú do materskej škôlky so súhlasom riad. MŠ svoje deti aj matky poberajúce rodičovský príspevok a nie sú zamestnané.
Keď sme na to upozornili zriaďovateľa MŠ - primátora mesta a jej priameho nadriadeného, tak nám tvrdili a tvrdia, že to nie je protizákonné.
Vieme 100%, že je to nezákonné. Prosíme Vás, ktorý zákon, predpis, smernica a konkrétny paragraf, odsek je v tomto smere platný, aby sme im ho ukázali? Ináč ich nepresvedčíme.
Zákon č. 244/2005, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 280/2002 Z.z. o rodičovskom príspevku ...
Tento zákon dopĺňa § 3 zákona o rodičovskom príspevku odsekom 4, ktorý znie:
Rodičovský príspevok sa neposkytuje, ak sa riadna starostlivosť o dieťa podľa odseku 3 písm. b) zabezpečuje v školskom zariadení a ktorému boli na dieťa poskytnuté prostriedky zo štátneho rozpočtu podľa osobitného predpisu alebo z výnosu dane z príjmov podľa osobitného predpisu. (To je vlastne štátna škôlka.)
Pozri tu:
http://www.zbierka.sk/search-res.asp...z=8&rocnik=all
Danila Danila

Danila je offline (nepripojený) Danila

Poraďácky odpadlík:)))))
Sú aj výnimky, keď dieťa môže MŠ navštevovať / 4 hodiny denne/ v prípade
nepriaznivého zdravotného stavu/ dieťaťa, alebo rodiča/. Táto skutočnosť je považovaná za riadnu starostlivosť a výplata rodičovského príspevku je oprávnená.
jojinkoh jojinkoh

jojinkoh je offline (nepripojený) jojinkoh

Ďakujeme. Ide o zdravé matky a deti.
Zita4 si poklad.
Naposledy upravil jojinkoh : 08.08.06 at 18:48
willma willma

willma je offline (nepripojený) willma

Mám len malú doplňujúcu otázku. Boli deti rodičov poberajúcich RP prijaté na úkor tých zamestnaných? A koľko majú tie deti vlastne rokov? Pozrite sa na ich prijatie aj z hľadiska detí - niektoré totižto ten kolektív priam vyžadujú. A okrem iného deti sa do škôlok prihlasujú už vo februári, aby mohli prípadne od septembra nastúpiť. Moja dcéra je decembrová a taktiež som ju prihlasovala vo februári lebo konkrétne v BA si neviem predstaviť, že by ju bez toho prijali do škôlky v decembri.
Zita4 Zita4

V tomto prípade nešlo o to, že by nemohli deti navštevovať škôlku, keď rodičia nepracujú. Išlo o poberanie rodičovského príspevku, na ktorý nemá rodič nárok, keď dieťa dá do štátnej škôlky.
willma willma

willma je offline (nepripojený) willma

No ja viem, že súčasne poberať RP a mať dieťa v škôlke sa vzájomne vylučuje, ale skutočne môže ísť aj o prípady detí narodených v hluchom období, keď končí RP a začína pracovný pomer, resp. nezamestnanosť. Mám s tým osobnú skúsenosť.
ala13 ala13

ala13 je offline (nepripojený) ala13

pehy na nose
Aj ja by som co najskor dala svoje dieta do skolky tak, aby som neprisla o RP. Kto musi byt zriadovatelom skolky, aby som neprisla o RP? A ako je to teraz s jaslami? Pocula som ze tam mozno davat deti a o RP sa nepride?
StanislavaF StanislavaF

StanislavaF je offline (nepripojený) StanislavaF

Pokiaľ je dieťa umiestnené v jasliach, prípadne v súkromnej škôlke, ktorá nie je dotovaná štátom, tak matka o RP nepríchádza, má nárok. Taktiež ak pracuje a dieťa má v súkromnej škôlke. Matka, ktorá poberá RP musí doniesť rozhodnutie o prijatí dieťaťa do MŠ na Sociálnu poisťovňu a tá posúdi, či zastaví poberanie RP. Mám osobnú skúsenosť s tým, že mi bol neprávom vyplatený RP a musela som ho vrátiť naspäť, pretože som nedoručila to rozhodnutie o prijatí do MŠ
ala13 ala13

ala13 je offline (nepripojený) ala13

pehy na nose
Takze ak dam dieta do jasli a pojdem pracovat, nepridem o RP? Nech uz su jasle financovane z hocijakych zdrojov?
Zita4 Zita4

ala13
Takze ak dam dieta do jasli a pojdem pracovat, nepridem o RP? Nech uz su jasle financovane z hocijakych zdrojov?
Pokiaľ ja viem, jasle sú buď súkromné alebo ich zriaďovateľom je samospráva. Nedostávajú príspevky od štátu ako materské školy.
zuso zuso

zuso je offline (nepripojený) zuso

začiatočník v účtovníctve
Kedysi sa tu písalo o adaptačnom pobyte dieťaťa. Pripadá do úvahy aj táto možnosť?
Poslednú dávku RP by som mala mať vyplatenú za september. Dieťa dovřši 3 roky v septembri. Ale do škôlky ho chcem dať už začiatkom septembra a nechcem prísť o tento posledný príspevok. Písalo sa tu, že ak donesiem na ÚPSVaR potvrdenie zo škôlky, že je iba na adaptačnom pobyte, čiže 4 hodiny denne max., tak neprídem o rodičovský príspevok.
Je to naozaj tak?
Z.z. č. 353/1994 - §8: "Prijatiu zdrávého alebo postihnutého dieťaťa do predškolského zariadenia môže predchádzať jeho adaptačný pobyt alebo diagnostický pobyt v predškolskom zariadení, v ktorom má byť umiestnené."
Z.z. č. 244/2005- §3 sa dopĺňa odsekom 4, ktorý znie:
"(4) Rodičovský príspevok sa neposkytuje, ak sa riadna starostlivosť o dieťa podľa odseku 3 písm. b) zabezpečuje v školskom zariadení, ktoré je zaradené do siete škôl a školských zariadení a ktorému boli na dieťa poskytnuté prostriedky zo štátneho rozpočtu podľa osobitného predpisu alebo...."

Neviete mi prosím niekto poradiť, kde by som našla znenie zákona, či pri adaptačnom pobyte dieťaťa v predškolskom zariadení sú poskytované prostriedky zo štátneho rozpočtu na toto dieťa?
ďakujem
Zdeni Zdeni

Zdeni je offline (nepripojený) Zdeni

zuso
Kedysi sa tu písalo o adaptačnom pobyte dieťaťa. Pripadá do úvahy aj táto možnosť?
Poslednú dávku RP by som mala mať vyplatenú za september. Dieťa dovřši 3 roky v septembri. Ale do škôlky ho chcem dať už začiatkom septembra a nechcem prísť o tento posledný príspevok. Písalo sa tu, že ak donesiem na ÚPSVaR potvrdenie zo škôlky, že je iba na adaptačnom pobyte, čiže 4 hodiny denne max., tak neprídem o rodičovský príspevok.
Je to naozaj tak?
Z.z. č. 353/1994 - §8: "Prijatiu zdrávého alebo postihnutého dieťaťa do predškolského zariadenia môže predchádzať jeho adaptačný pobyt alebo diagnostický pobyt v predškolskom zariadení, v ktorom má byť umiestnené."
Z.z. č. 244/2005- §3 sa dopĺňa odsekom 4, ktorý znie:
"(4) Rodičovský príspevok sa neposkytuje, ak sa riadna starostlivosť o dieťa podľa odseku 3 písm. b) zabezpečuje v školskom zariadení, ktoré je zaradené do siete škôl a školských zariadení a ktorému boli na dieťa poskytnuté prostriedky zo štátneho rozpočtu podľa osobitného predpisu alebo...."

Neviete mi prosím niekto poradiť, kde by som našla znenie zákona, či pri adaptačnom pobyte dieťaťa v predškolskom zariadení sú poskytované prostriedky zo štátneho rozpočtu na toto dieťa?
ďakujem
Dieťa môžeš umiestniť do škôlky od prvého dňa mesiaca v ktorom dosiahne 3 roky, na celodennú starostlivosť. To znamená, že v septembri už môže nastúpiť. V naších skôlkach je adaptačná doba dva mesiace, ale mesiac pred troma rokmi môže dieťa navštevovať škôlku zo začiatku v sprievode rodiča 2-3 hod. denne a potom samo tak na 1-2 hod. denne. A nasledujúci mesiac / v ktorom má už 3 roky/ môže chodiť na celý deň. Toto je info zo soc. úradu. Mala som ten istý problém len v apríli. No podotýkam, že toto platí v Partizánskom. Tu som však čítala, že niekde brali do škôlky deti aj pred dovŕšením 3-rokov/matka poberala prísp. naďalej/. Ale myslím, že v tom mesiaci to bude bez problémov.
zuso zuso

zuso je offline (nepripojený) zuso

začiatočník v účtovníctve
Ďakujem za odpoveď. Takže si to pôjdem zajtra overiť, či je to takto aj u nás v Trenčíne.
Smolko-7 Smolko-7

Smolko-7 je offline (nepripojený) Smolko-7

Aká je výška rodičovského príspevku po skončení materskej dovolenky? Dá sa jeho výška nejako ovplyvniť??? Ďakujem
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Smolko-7
Aká je výška rodičovského príspevku po skončení materskej dovolenky? Dá sa jeho výška nejako ovplyvniť??? Ďakujem
4730, -. Je to 4230.- Sk. Jeho výška sa ovplyvniť nedá.
Naposledy upravil Tweety : 25.08.06 at 13:20
jankasm jankasm

jankasm je offline (nepripojený) jankasm

Tweety
4730, -. Ovplyvniť sa nedá.
Nie je to náhodou len 4230,-Sk? Od septembra by mal ísť na 4450,-Sk.
Alebo už ani sama neviem koľko dostávam? Ale myslím, že toľko koľko si napísala určite nie.
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

jankasm
Nie je to náhodou len 4230,-Sk? Od septembra by mal ísť na 4450,-Sk.
Alebo už ani sama neviem koľko dostávam? Ale myslím, že toľko koľko si napísala určite nie.
Máš pravdu, je to ŽM, idem to opraviť.
valeriam valeriam

valeriam je offline (nepripojený) valeriam

Moja známa dostáva príspevok 4770,- Sk, je SZČO. Ak je RP 4230,-Sk, čo môže byť potom tých 440,-Sk?
Monika Kováčová Monika Kováčová

Monika Kováčová je offline (nepripojený) Monika Kováčová

Nie 440 ale 540. 540= rodinný prídavok 1 dieťa.
valeriam valeriam

valeriam je offline (nepripojený) valeriam

Ach tá matematika!
...ďakujem pekne:p
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať