nieco typicke z Rakuska:
ZWETSCHKENRÖSTER
/rozvarene slivky/
-je to priloha,ktora sa podava k mucniku pod nazvom kaiserschmarn.my ho pozname ako cisarsky trhanec.bez tejto prilohy by to ani nebolo ono.
-ale rakusania to pouzivaju aj ako samostatny dezert po velmi vydatnom obede,alebo ako prilohu k mäsu ako hus,kacka...
-pouziva sa to aj na puding a podobne dezerty
-velmi dobre sa to hodi aj k neplnenym tvarohovym knedliam
500g sliviek/ringlot/
100ml vody
50-150g cukru-zalezi od sladkosti ovocia a podla chuti
stava z 1 citrona
maly kusok celej skorice
2 klinceky
kusok citronovej kory-nemusi byt
trosku rumu-nemusi byt
-nechame zovriet vodu a hodime do nej slivky -nie vsetky naraz....,ktore okamzite znovu vyberieme,tzv.blansirovanie.....a zbavime ich supky
-osupane slivky rozpolime a zbavime kostok
-skoricu,klinceky,cukor,citronovu stavu/a koru/ prevarime vo vode
-potom pridame slivky,prevarime a ohen zoslabime
-premiesat a prikryte dusit do zmäknutia/cca 30 minut/
-slivky su hotove,ked su mäkke a
zacinaju sa uz rozpadat
-pozor vsak,neuvarte z toho lekvar!!!!!!!!!
-nesmie to plavat vo vode,nesmie to byt ako kasa,ale ani cele ovocie
-odstavit a do vlazneho mozno pridat trosku rumu,ale nemusi sa.
-podava sa to vychladene,nie teple!!!!!!!!
-tento "kompot" sa pripravuje rovnako z marhul a visni/visne samozrejme nesupeme/
-komu sa zda blansirovanie babrave,moze si to pripavit aj z neosupanych sliviek,bude to chutit rovnako dobre,len sa treba pripravit na to,ze to nebude take jemne
-a kto je celkom lenivy,moze si to kupit aj hotove.