Myóm na maternici je veľmi bežná vec - bohužiaľ. Ale žijem s ním už viac ako 20 rokov, našťastie sa nezväčšuje, naopak, vzhľadom na ubúdajúcu hladinu prirodzených hormónov sa zmenšuje. Pred pár rokmi ma moja gynekologička hnala na operáciu, že to treba vybrať. Išla som na vyšetrenie do nemocnice, lekár mi rovno kázal vybaviť predoperačné vyšetrenie a dal mi telefón, aby som si dohodla termín operácie. Nechcelo sa mi pod nôž, tak som išla ešte ďalšiemu lekárovi (kolegovi toho, čo ma už objednával na operáciu

) a ten mi po vyšetrení vymenoval niekoľko problémov, ktoré myóm spôsobuje. Keďže žiadny z týchto problémov som nemala, povedal mi, že je zbytočné rezať, že postupne, ako bude ubúdať hladina hormónov, sa bude myóm zmenšovať. Rozhodne to však treba sledovať, pravidelne každý polrok chodiť na sono. Akonáhle by začali nejaké ďalšie problémy, potom už je najlepšie pod nôž. Je to bežná operácia, ktorú robia v každej nemocnici niekoľkokrát za deň. Držím palce, aby sa to aj u Teba obišlo bez problémov.
P.S. Ak boli v pokrvnej rodine nejaké problémy s rakovinou, vraj je skutočne lepšie to preventívne odstrániť.