Zavrieť

Porady

Účtovanie nákupu gastro - lístkov v rozpočtovej organizácií (škola)

Prosím Vás o radu ohľadom účtovania gastro - lístkov od nákupu po výdaj zamestnancovi. Máme svoju vlastnú školskú jedáleň, takže zamestnanci sa v nej stravujú. Ale 1 zamestnanec má alergiu na potraviny, takže sa mu musia zakúpiť stravné lístky a doteraz sme neriešili ani stravu počas prázdnin, kedy jedáleň nevarí a nepedag. zamestnanci pracujú. Ak by mi mohol niekto poradiť, ako by bolo účtovanie - nákupu gastro lístkov, či ich mať v pokladni ako ceniny. Ako ich vydávať a hlavne na aký účet majú zamestnanci uhradiť 45% zo strav. lístka (príjmový?). Na porade som hľadala, ale našla som len podvojné a jednoduché účtovníctvo, ale rozpočtovku nie. Ďakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa bodov

    kvet je offline (nepripojený) kvet

    kvet
    Prijaté prostriedky za stravovanie od zamestnancov v bežnom rozpočtovom roku je možné po úhrade faktúry za stravné lístky (gastrolístky) z vkladového výdavkového rozpočtového účtu vzájomne započítať podľa § 22 ods. 3 zákona č. 523/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Úhrada od zamestnancov a príspevok zo sociálneho fondu sa zaúčtuje ako kreditná položka na vkladovom výdavkovom rozpočtovom účte (t.j. na strane MD).

    Štandardné účtovanie je:
    - nákup gastrolístkov (doklad faktúra): MD 263 / D 321
    - úhrada fa. v výdavkového účtu: MD 321 / D 232+RK (EK 637 014)
    - ptredpisy spotreby gastrolístkov:
    a) 55 % prísp. zamestnávateľ MD 420 / D 263
    b) prísp. soc. fond MD 952 / D 263
    c) pohľ. za úhradu od zamestnancov MD 335 / D 263
    - úhrada za gastrolístky od zamestnancov do pokladne: MD 261 / D 335
    - prevod úhrady na výdavkový účet (zúčtovanie pokladne): MD 262 / D 261
    - príjem úhrady od zamestnancov na výdavkový účet (zúčtovanie výdavkového účtu): MD 232+RK (EK 637 014) / D 262
    - prevod prísp. so soc. fondu (zúčtovanie účtu SF): MD 262 / D 243
    - príjem prísp. zo soc. fondu na výdavkvý účet (zäčtovanie výdavkového účtu): MD 232+RK (EK 637 014) / D 262

    Účtovanie na účte 263 - Ceniny závisí od toho, či stravné lístky (gastrolístky) majú charakter ceniny. Tzn., ak gastrolístky boli nakúpené a v ten istý deň boli aj všetky spotrebované (predané), v takomto prípade gastrolístky nemajú charakter ceniny a účet 263 sa nepoužije. A naopak, ak boli gastrolístky kúpené aj "do zásoby", majú charakter ceniny a použije sa účet 263.

    Prajem pekný deň

    Účtovanie nákupu gastro - lístkov v rozpočtovej organizácií (škola)

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.