Zavrieť

Porady

Staré záväzky

Prosím o radu na veľmi staré záväzky ešte z roku 1993 a viac. Sú z firiem, ktoré už neexistujú alebo sa pretransformovali a nehlásia sa k záväzkom. Čo s nimi? Zúčtovať ich do výnosov a zdaniť a za aké obdobie?
Usporiadat
jana jana

jana je offline (nepripojený) jana

Ahoj Stefani, staré záväzky odpíš 321/648-odpis záväzku, urob to čo najskôr,pretože po 4 rokoch máš záväzok premlčaný 2003,2002,2001,2000.
Keď nám záväzok nedajú do inventarizácie, tak ho odpíšeme na 648. Keď si
to neurobila v minulých rokoch, tak to urob v roku 2004, ale môže sa stať, že
daňový úrad ti navýši hospodársky výsledok, keď prešli 4 roky alebo budeš
podávať dodatočné? Je to na tebe .
Naposledy upravil jana : 22.02.05 at 09:54
tamara tamara

tamara je offline (nepripojený) tamara

ahojte, mam taký problém, v PU evidujeme vyšlý dobropis z roku 1997-neuhradený na firmu XY v sume 20.670.- Sk.....takisto voči tejto istej firme evidujeme pohľadavku z roku 1995 v sume 16.891.- Sk.....kedze´firma nereaguje na vyzvy dat veci do poriadku, potrebovala by som to z účta vyčistit....ako postupovat?
liba2 liba2

liba2 je offline (nepripojený) liba2

tamara
ahojte, mam taký problém, v PU evidujeme vyšlý dobropis z roku 1997-neuhradený na firmu XY v sume 20.670.- Sk.....takisto voči tejto istej firme evidujeme pohľadavku z roku 1995 v sume 16.891.- Sk.....kedze´firma nereaguje na vyzvy dat veci do poriadku, potrebovala by som to z účta vyčistit....ako postupovat?
Je to premlčané, môže sa to aj účtovne odpísať.
Zaúčtovať cez interné doklady a v textovej časti dokladu odôvodniť účtovanie (premlčanie). Daj si to odpísanie schváliť vedúcemu.
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
tamara
vyšlý dobropis je Váš záväzok
postupovala by som ako liba2 ale urobila by som jednostrann zápočet, ten by som firme poslala na vedomie. A zvyšok by som odpísala. Máte okolo toho korešpondenciu, tak je to v poriadku...................
..........................
na margo skoršieho príspevku chcem poznamenať, že aj ked je po 4 rokoch pohľadávka premlčaná, ešte nezaniká - právny názor.

Akurát sa môže uspešne podať na súde odpor z dôvodu premlčania... a súd vyhovie. Mimosúdna dohoda je však možná aj po tejto dobe.
tamara tamara

takze bude to ok ked cez ID vyslý dobropis odpíšem 325/648 /-20.670/ a pohladávku odpíšem nedanovo 546/311 /16.891/ musím urobit ten jednostranný zápočet??
Naposledy upravil tamara : 25.01.06 at 08:08
liba2 liba2

liba2 je offline (nepripojený) liba2

tamara
takze bude to ok ked cez ID vyslý dobropis odpíšem 325/648 /-20.670/ a pohladávku odpíšem nedanovo 546/311 /16.891/ musím urobit ten jednostranný zápočet??
Lidka doplnila môj príspevok a stotožňujem sa s tým. Urob teda ako radí Lida:
1/ urob najskôr zápočet 16891 Sk (311/311). Zostane ti záväzok 3779 Sk;
2/ a len zostatok 3779 Sk odpíš ako výnos. Zníži sa ti suma nedaňového nákladu.
tamara tamara

ok, urobím, ako radíte...dakujem Vám obom velmi pekne
Anonymka Anonymka

Anonymka je offline (nepripojený) Anonymka

som baba, ktorá je mladá - už skúsenejšia, ktorá miluje život, zábavu a svoju prácu ...viac
Ja mám tiež staré záväzky - z rokov 1996, 1998,1999,2000 ... až do súčasnosti. No a viem, že je to tak nesprávne. Mala by som to odtial odstrániť. Ja len, ked to dám na 648 - zvýši mi to HV a na daňový HV to nemá vplyv? Nie je to odpočitatelná položka neznižuje sa mi o tú sumu základ dane? Lebo je mi jasné, že pri pohĺadávkach ked ich odpisujem, je to nedaňové - čiže PP... prosím súrne... dík
Anonymka Anonymka

som baba, ktorá je mladá - už skúsenejšia, ktorá miluje život, zábavu a svoju prácu ...viac
Prosím, kto vie, nech zareaguje na môj vyššie uvedený príspevok. A ešte by som sa chcela opýtať: ak zruším opravnú položku, ktorej tvorba bola nedaňový výdavok, bude to tiež odpočitateľná položka? Keďže mi zvyšoval HV, teraz mi musí znižovať???
Anonymka Anonymka

Sany Sany

Sany je offline (nepripojený) Sany

odpis záväzku je daňový výnos ( niekedy si to účtovala ako náklad). A opravné položky, ktoré si mala ako nedaňové budú pri rozpustení znižovať základ dane( odpočítateľná položka ).
Anonymka Anonymka

Ešte ma napadlo, že mám aj nevyúčtovanú prijatú zálohu na účte 324. Aj tú môžem zúčtovať do 648??? - odberateľ nám zaplatil zálohu, ale už sme nemohli vykonať fakturáciu - vyúčtovanie, lebo zanikol ... čo s tým?
Dík
Sany Sany

Sany je offline (nepripojený) Sany

Áno, ak sa toho chceš zbaviť, tiež na 648. Ja tiež takto odpisujem staré záväzky, o ktorých viem, že ich nikdy nikomu už nebudem môcť vyrovnať, nakoľko sa stáva, že firma zanikne.
Anonymka Anonymka

To je super, moc mi to pomohlo. Chcem tam raz a navždy spraviť poriadok...
zuzana zuzana

zuzana je offline (nepripojený) zuzana

liba2
Lidka doplnila môj príspevok a stotožňujem sa s tým. Urob teda ako radí Lida:
1/ urob najskôr zápočet 16891 Sk (311/311). Zostane ti záväzok 3779 Sk;
2/ a len zostatok 3779 Sk odpíš ako výnos. Zníži sa ti suma nedaňového nákladu.
A ako odpíše ten záväzok 311/648 daňovo?Lebo ja mám dobropis vyšlý 5575Sk.Ako ho odpíšem -5575Sk 546/311nedaňovo alebo 311/648d´ňovo uznané?Ako je to správne?
Slovenka Slovenka

Slovenka je offline (nepripojený) Slovenka

Odpis záväzku 32x/648 zvyšuje daňový základ /je to výnos/.
zuzana zuzana

A ten dobropis sa ako odpíše?
Slovenka Slovenka

Slovenka je offline (nepripojený) Slovenka

zuzana
A ten dobropis sa ako odpíše?
Ak máš vyšlý dobropis účtovaný ako MD -311, potom
odpis tohto "záväzku" zaúčtuješ ako D 648/D -311.
A je to výnos zvyšujúci základ dane z príjmu.
zuzana zuzana

To sa tak nedá naúčtovať obe na stranu dal??Nie takto -5000Sk 648/311 alebo ako?
zuzana zuzana

Ako zaúčtujem ten dobropis prosím.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať