Zavrieť

Porady

Pestovanie Orchidei

Dobrý deň!
V decembri som dostala orchideu,bola krasne rozkvitnuta, polievala som ju kazdy tyzden ale potom mi kvety opadali a ostali len stonky.Neviem co s nou dalej ci mi bude este kvitnut alebo nie a ci mam s nou zvlast nieco urobit.
Poprosila by som o radu.
Dakujem
Naposledy upravil arizona : 27.08.09 at 18:42
Usporiadat
ciaaa ciaaa

ciaaa je offline (nepripojený) ciaaa

Aj ja som dostala orchideu v aprili. Nadherne vykvitla a po odkvitnuti som odrezala stonku takmer celu, na radu kvetinarky.
No tu som citala, ze staci ju odrezat len od hnednucej casti, je to tak?
A este mam jeden problem. Narastla mi nova stonka a v oktobri tiez veeeela pucikov. Ibaze vsetky uschli a opadli. V com moze byt problem? Polievam ju 1x tyzdenne odstatou vodou, nie je na priamom slnku.
Prosim, skuste pomoct. Uz som z toho zufala
0 0
jess jess

jess je offline (nepripojený) jess

žienka
bef Pozri príspevok
Dôvodov môže byť viacero. Môžu to byť škodcovia, hubová choroba alebo reakcia na substrát a tak pripomeniem niektoré zásady. Substrát musí byť vzdušný (jednotlivé súčasti sú už v téme spomínané), ale hlavne dostatočne dezinfikovaný. Čo to znamená, ak používaš akúkoľvek kôru treba ju dostatočne dezinfikovať a premyť. Kôra obsahuje silice, ktoré treba vyplaviť a ja zvyknem robiť tak, že ju zalejem horúcou vodou a opakujem to veľa, veľa krát, potom ju nechávam vyschnúť až potom sa môže použiť. Nestačí ju len dezinfikovať teplom v rúre alebo v mikrovlne. Takže skontroluj či tam nie sú škodcovia (také malé potvorky čo sa živia šťavou z listou), prípadne mokvajúce žlté, hnedé škvrny čo by naznačovalo na hubovitú chorobu.


Pekný deň
Áno, v prvom rade treba dezinfikovať pôdu, no a v receptári, tuším z 19.10.2008 záhradník opisoval ako sa zbavíš tých hnedých hnijúcich škvŕn. On tú škvrnu dosť poškriabal ciky-caky ihlou a na to nasypal obyčajnú škoricu z kuchyne. Potom časom tá hniloba vypadne a ostane zdravý list , avšak, tam kde bola tá škvrna ostane diera.

Ja sa teraz vytešujem z dvoch orchideí, ktorým som odstrihla stonky nad tretím púčikom a teraz mám na každej stonke po 2 nové výhonky od 2 do 5cm už aj s malinkými púčikami.
0 0
bef bef

bef je offline (nepripojený) bef

ciaaa Pozri príspevok
Aj ja som dostala orchideu v aprili. Nadherne vykvitla a po odkvitnuti som odrezala stonku takmer celu, na radu kvetinarky.
No tu som citala, ze staci ju odrezat len od hnednucej casti, je to tak?
A este mam jeden problem. Narastla mi nova stonka a v oktobri tiez veeeela pucikov. Ibaze vsetky uschli a opadli. V com moze byt problem? Polievam ju 1x tyzdenne odstatou vodou, nie je na priamom slnku.
Prosim, skuste pomoct. Uz som z toho zufala
Celú stonku treba odrezať ak je hnedá, zelenú skrátiť za 2.-3. očkom.
Myslím, že som to už písala, že opadanie pukov aj kvetov môže spôsobiť napr. prievan, chlad a veľakrát sú to hlavne jabĺčka, takže ovocie nenechávajte v miestnosti kde máte kvietky.


Pekný deň
0 0
JuKaS JuKaS

JuKaS je offline (nepripojený) JuKaS

Mne pani kvetinárka poradila: každé dva týždne dať orchideu aj s kvetináčom do destilovanej vody na desať minút - ponoriť do vody po vrch kvetináča, aby nepretieklo na zeminu. Takto to praktizujem už dlho a naše orchidey kvitnú jedna radosť. Máme ich na okne na severnej strane.
0 0
vieroslava vieroslava

vieroslava je offline (nepripojený) vieroslava

jajax Pozri príspevok
mne ta jedna nekvitla asi styri mesiace.povodne stonky som odstrihla este zelene(nevedela som ze sa to nema) a myslela som ze uz nikdy nezakvitne.tiez som s napätim cakala ci to nebudu vzdusne korene ale urcite nie su.urcite sa aj ty dockas.
Ďakujem ti, si mi to počarovala. Bola som týždeň mimo domova a keď som sa včera vrátila (samozrejme prvá moja cesta bola k orchideám), čuduj sa svete, dočkala som sa. Dokonca 3 mi vyháňajú nové výhonky. Veľmi sa z toho teším.
0 0
jajax jajax

jajax je offline (nepripojený) jajax

Závisláčka
vieroslava tesim sa s tebouja chodim kazdy den pozerat o kolko stopky podrastlibude to prvy krat co mi vyrastie cela stopka a zakvitne.zda sa ze miltonia bude prva
0 0
Shady Shady

Shady je offline (nepripojený) Shady

Ja moje 3 Orchidee polievam namocenim do odstátej vody a to 1x za 2 tyzdne. Zatial vsetko OK. Stale maju kvety.
0 0
AlaNR AlaNR

AlaNR je offline (nepripojený) AlaNR

Som, kto som...
Ja mám tri a ako ich mám pestovať, si pravidelne čítam v téme "Pestovanie orchideí".
Skúste sa pozrieť aj tam, je tam veľa príspevkov a rady ako riešiť problémy.....

Pardon, ja len, že načo zasa nová téma....
0 0
Dana Magdicova Dana Magdicova

Dana Magdicova je offline (nepripojený) Dana Magdicova

Dobrý deň,potrebovala by som poradiť.Kúpila som si orchideu,kvitla asi dva mesiace,zalievala som ju striedmo,kropila listy,ale zrazu sa jej začali listy akoby scvrkávať.neviem čo som spravila alebo robim zle.Ďakujem
0 0
16daniel 16daniel

16daniel je offline (nepripojený) 16daniel

PROSIM O RADU.


1. orchidea je taka velka biela (cca 80cm) a ta ma na sebe asi pet malych pucikov s ktorymi sa nic nedeje. Je to normalne? Treba len cakat? Mozem ju presadit do novehu substratu uz teraz ci mam cakat kym odvitne? Mam taky pocit, ze substrat nieje vzdusny.

2. orchidea je taka typicka fialova, ktora pustila neskutocne vela vyhodnkou na tych steblach cca 20 a vyzera to strasne tak zarastno. Netreba to nejako zredukovat, lebo jeden vyhonok ide cez druhy a niektore maju aj 15 cm. Na niektorych vyhonkoch su uz aj kvety, lenze problej je v tom ze po rozkvitnuti vydrzi kvet tak 4 dni a potom vyschne. Co robim zle?

3. orchidea je najmensia, pustila vyhodnky na ktorych su puciky, ale tie po urcitom case vyschinaju, tak ako aj na druhej orchidei ale na tejto vo vacsom mnozstve.

Vsetky 3 orchidei polievame raz za dva tyzdne odstatou vodou v ktorej je aj specialne hnojivo na orchidei podla navodu.


Za skore odpovede vopred dakuje a dufam, ze Vase rady nepomozu len mne, ale vsetkym tu na tomto fore, ktori se nevedia rady ako ja a mamka.
Dakujem
0 0
bef bef

bef je offline (nepripojený) bef

Pre: Dana Magdicova

Najskôr treba skontrolovať korene či nie sú zahrnité alebo suché, či sa na rastlinke nenachádzajú škodcovia a ak je všetko v poriadku tak ďalšou príčinou môže aj byť samotné kvitnutie ak je rastlinka slabšia jednoducho sa kvitnutím veľmi vysilila a vtedy odborníci doporučujú odrezať kvetnú stonku a dať radšej do vázy.


Pre: 16daniel

Prečítaj si príspevok č.260 kde je odpoveď a ešte dodám aj s hnojivom treba opatrne niekedy je menej viac.


Pekný deň
0 0
vieramaria vieramaria

vieramaria je offline (nepripojený) vieramaria

Zitulda Pozri príspevok
Pre všetkých čo majú radi a pestujú orchidee, v prílohe krásna prezentácia z výstavy v Izraeli ako .
Ja ich pestujem na východnom okne a sú krásne. Každý deň vhlavne v lete sme ich rosili len čistou odstátou vodou. Biela orchidea Phalaenopsis -tú mám už tri roky a ešte nebola hnojená, nepresádzala som ju a kvetenstvo nahadzuje jedno za druhým.Teraz však sa mi zdá, že sú už kvety o niečo menšie, ako pred dvoma mesiacmi nahodené. Vzduchové korene má "Medúza hadov na hlave" - maju sa skracovať? alebo nechať tak. Kedy a vôbec treba ju presadiť? Ešte mám otázku -orchidea Starclass nobile mám ju druhý rok, tiež krásne kvitla. Poradte prosím čo robiť s jej novými výhonkami ktoré su vysoké, krútia sa do bokov a mám obavy, že mi spadne z parapetu. Je možné presadiť, poprípade rozsadiť a ako si počínať, aby kvitla.
Ja som urobila so svojou orchideou hop alebo trop. Na jar som ju rozdelila na výhonky a zasadila do substrátu na orchidey z obchodu . Z piatich sa 4 ujali ,iba jedna len tak živorí. Jedna z nich práve kvitne. Je to tá žltá s drobnými kvietkami.
0 0
Shady Shady

Shady je offline (nepripojený) Shady

Zuzana Lukáčová Pozri príspevok
Substrát pre orchidei si môžete aj vyrobiť: Keďže sa jedná o epifytické druhy, musí byť substrát vzdušný. Pre niektoré rody (Cymbidium, ...) postačí substrát zložený zo zotletej kôry, bežne predávaný v záhradkárskych predajniach, prípadne do neho môžeme pridať sekaný molitan (2:1). Ale pre väčšinu druhov je vhodný substrát oveľa vzdušnejší. Skladá sa z drvenej kôry (40-70 %), najlepšie dubovej, prípadne topoľovej, menej vhodná, aj keď ľahko dostupná je borovicová kôra. Ďalšími zložkami (po 10-20 %) sú drevné uhlie, molitan, sušený rašelinník, ihličie, keramzit, kokosové vlákna, ... drvený polystyrén nie je potrebný, aj keď ho niektorí pestovatelia používajú, nevhodná je rašelina (okrem preosiatych hrubých vlákien). Všetky prísady sú nasekané na hrubé kusy, priemerne 2-4 cm. Čím je substrát hrubší, tým neskôr je potrebné rastlinu znovu presadiť. Keďže na presádzanie sú orchidey ako pomaly rastúce rastliny citlivé a po presadení určitý čas stagnujú v raste, je teda z tohto hľadiska vhodnejší hrubší substrát. Na druhej strane, v jemnozrnnejšom substráte rastliny rýchlejšie zakorenia, keďže ten, v prvých fázach zakoreňovania, čerstvo po presadení, dostatočne udržuje vlhkosť, viac ako hrubozrnný substrát. Vhodným kompromisným riešením je zo zmesi vybrať jemnejšie časti pre menších jedincov, ktoré presádzame častejšie (raz za 1-2 roky) a hrubé častice pre odrastené rastliny, ktoré presádzame po viacerých rokoch.
Problem je akurat ten, ze bezne taketo ingrediencie nemas nikdy doma po ruke. A pozhanat to moze byt pre "panelakistu" casovy problem.
0 0
jholubok jholubok

jholubok je offline (nepripojený) jholubok

ja mám cca 25 orchidei - listy sa mi tiež scvrávali a vtedy len premiestnim orchideu z jedného miesta na druhé (to jest vymením izbu) a keď ani to nepomôže tak list jednoducho odstrihnem. Môže to aj spôsobiť, že orchidea bola preliata. Môj systém polievania je raz týždenne s odstatou vodou a každý druhý týždeň hnojím - od hnojenia majú prestávku v čase od októbra do marca. Ja vôbec listy nekropím. Momentálne sa mi deje taká vec, že všetky mi len púšťajú nové listy. Teraz po prvýkrát som ich rozmnožovala - teraz budem len čakať čo sa uchytí :-) Každá kvetinárka Vám dá iné rady - takže musíme si sami nájsť čo našim "kráskam" vyhovuje najviac.
0 0
Melnick Melnick

Melnick je offline (nepripojený) Melnick

človek čo opustil Poradu.
práve som zistila,že mám napadnuté 2 orchidee

Štítničky
Nachádzajú sa na zelených až drevnatých častiach rastliny. Majú okrúhle vypukliny s hnedou vrchnou kožou. Prvým príznakom je zosvetlenie listov a ďalej znečistenie rastliny lepkavým medovým povlakom. V mladom štádiu sú väčšinou pohyblivé, samičky sa väčšinou prisajú na jedno miesto, kde zostávajú. Je dôležité včasné ošetrenie, aby sa zabránilo masovému rozmnoženiu škodcov.
0 0
16daniel 16daniel

16daniel je offline (nepripojený) 16daniel

Chcem sa spytat, ze akym mnozstvom vody mam orchideu poliat? Niekde som cital, ze sa osprchuje, necham odkvapkat a dam na okno. Lenze podla mna je s tym dost roboty. Chcem ich normalne zalievat ako kazdy kvet, len neviem ake mnozstvo vody. Sesternica z USA mi poradila, ze ona dava kazdy tyzden na orchideu kocku ladu a sem tam ju rosi. Tusim na tomto fore som zase cital, ze deci dva. No je mi jasne, ze zalezi aj od odrody. Neviem aky druh orchidii mam ja, ale take najbeznejsie co vidno vsade v obchodoch. Za odpovede vopred dakujem
0 0
Katy a R Katy a R

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

Ja nalejem do vonkajšieho kvetináča vodu, ponorím .... na hodinku (keď zabudnem, tak aj do druhého dňa) potom vodu vylejem a dám naspäť. Keď je jej veľa, tak stečie do tej spodnej časti.
Snažím sa "v dňoch vody" ... je to tak raz za 7-8 dní.
... a rastú mi teraz na jednej orchidejke dve nové rastlinky
0 0
z.l.a.t.a. z.l.a.t.a.

z.l.a.t.a. je offline (nepripojený) z.l.a.t.a.

Ďakujem za odpovede.
A ešte sa chcem spýtať: Nad starou stonkou mi niečo rastie do vyšky , je to veľke asi 8 cm a neviem či to je vzdušni koreň, alebo už začina rasť nova stonka na ktorej bude kvet.
0 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

z.l.a.t.a. Pozri príspevok
Ďakujem za odpovede.
A ešte sa chcem spýtať: Nad starou stonkou mi niečo rastie do vyšky , je to veľke asi 8 cm a neviem či to je vzdušni koreň, alebo už začina rasť nova stonka na ktorej bude kvet.
Ak to rastie smerom hore, je to stonka, ak sa to chce plaziť je to koreň mne rastú doma štyri nové stonky, neviem sa dočkať, ktorá prvá nasadí puky a rozkvitne.

aj takéto som mala, práve oddychujú
Naposledy upravil Halli : 20.11.08 at 16:59
0 0
jana987 jana987

jana987 je offline (nepripojený) jana987

http://forum.living.cz/viewtopic.php...d=a&start=3184 ,tak na tejto adresa sa kazdy dozvie ako ma pestovat,a moze sa aj poradit.vsetko su to pestovatelia s mensimi ,ci vacsimi skusenostami.a ozaj sa dozviete spustu zaujimavych veci.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať